Wat te doen in Cordoba? Tips + bezienswaardigheden voor jouw bezoek!

door | Laatste update Aug 9, 2022 | Gepubliceerd Aug 14, 2021 | Europa, Spanje, Steden | 14 reacties

Cordoba is een prachtige stad in de Spaanse streek Andalusië. Je vindt hier prachtige gebouwen en een rijke historie. Daarnaast schijnt de zon hier bijna altijd en dat maakt een stedentrip Cordoba altijd een goed idee. Maar wat te doen in Cordoba? In dit artikel deel ik mijn beste Cordoba tips en vertel ik je over de mooiste Cordoba bezienswaardigheden die je er vindt!

Cordoba in Andalusië

Cordoba is een stad in het zuiden van Spanje, gelegen in de prachtige streek Andalusië. Cordoba is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en ligt aan de rivier Guadalquivir en aan de voet van gebergte Sierra Morena. Je vindt hier prachtige gebouwen, een rijke historie en genoeg fijne plekjes om lekker te eten.

Stedentrip Cordoba

Cordoba is een prachtige stad en ook een leuke plek voor een stedentrip, als je eens iets anders wilt dan de grote bekende steden. De Cordoba bezienswaardigheden heb je in één dag wel gezien, maar in de omgeving is genoeg te doen om je meerdere dagen te vermaken. Zo kun je Cordoba prima combineren met een fantastische roadtrip door Andalusië of een stedentrip Sevilla. Ook Malaga en Granada zijn vanaf Cordoba gemakkelijk te bereiken.

Zelf bezochten wij Cordoba voor één dag, dit was genoeg om alle leuke plekken van de stad te ontdekken. Mijn Cordoba tips zijn op dit bezoek gebaseerd. Ik kan je in ieder geval zeker aanraden om ook eens die kant op te gaan! Waarom? Lees snel verder!

Wat te doen in Cordoba? Handige Cordoba tips + Cordoba bezienswaardigheden

Oké, genoeg gepraat, het is tijd om de mooiste Cordoba bezienswaardigheden met je te delen en om je te vertellen wat je echt moet doen in Cordoba!

1. Bezoek de Mezquita, een van de mooiste Cordoba bezienswaardigheden

Laat ik gelijk maar beginnen met het meest bijzondere en het mooiste gebouw van Cordoba; de Mezquita. Dit is kort gezegd een moskee en kathedraal in één. Cordoba kent een interessante historie en er hebben dan ook veel verschillende bevolkingsgroepen in de stad gewoond. De Mezquita begon als een visigotische kerk die gebouwd was op de fundamenten van een romeinse tempel. Toen de Moren in Cordoba kwamen, werd de kerk verkocht aan de Moslims en werd het gebouw gesloopt. Er werd een moskee gebouwd, waarbij marmeren romeinse zuilen werden gebruikt van de nabij gelegen romeinse villa’s. Na de Christelijke herovering in Cordoba werd de Mezquita gebruikt als kathedraal. De kerk werd uitgebreid en zo komt het dat je nu duidelijk de verschillende invloeden in één gebouw kunt bewonderen.

Ik was echt heel erg onder de indruk van dit gebouw. Van buiten is het al mooi, maar van binnen is het prachtig. Het is een mengelmoes van verschillende bouwstijlen en alles is even mooi en bijzonder om te zien. De entree voor dit bouwwerk is €10,-, maar dat is het helemaal waard. Tussen maart en oktober is de Mezquita geopend tussen 10:00 en 19:00 en tussen november en februari tussen 8:30 en 18:00. Op zondag zijn er aangepaste openingstijden. Kijk voor de meest actuele tijden en prijzen op de officiële website.

Naast het bezoeken van het gebouw zelf kun je ook nog de klokkentoren beklimmen. Dit kost je €2,- extra en geeft je een mooi uitzicht over de kathedraal en over een stuk van Cordoba. Zeker leuk om te doen in Cordoba! Meer lezen over dit bijzondere bouwwerk? Lees dan ook eens dit artikel over de Mezquita van Cordoba

Wat te doen in Cordoba in Spanje?
Wat te doen in Cordoba in Spanje?
Wat te doen in Cordoba in Spanje?
Wat te doen in Cordoba in Spanje?
Wat te doen in Cordoba in Spanje?
Wat te doen in Cordoba in Spanje?

2. Bewonder Alcázar de los Reyes Cristianos

Een ander prachtig gebouw in Cordoba is het Alcázar, het koninklijke paleis in de stad dat tegenwoordig is opengesteld voor toeristen. Voor €4,50 mag je naar binnen en kun je dit gebouw met eigen ogen bewonderen. Hoewel er weinig te zien is, zijn de tuinen prachtig. Je vindt hier veel mooie bloemen, fonteinen en bomen. Verder kun je hier de toren beklimmen voor het beste uitzicht van Cordoba. Wij bekeken zelf dit gebouw alleen van buiten en ook dan is het Alcazar de moeite waard en zeker een van de mooiste bezienswaardigheden in Cordoba.

Cordoba bezienswaardigheden cordoba tips

3. Slenteren in de Joodse wijk & de Synagoge bekijken

Cordoba is echt een mengeling van vele culturen en bevolkingsgroepen. Zo vind je hier ook een Synagoge in de leuke Joodse wijk. De Joodse wijk is het hart van Cordoba en is dan ook zeker de moeite waard om even door te lopen. Je vindt hier veel leuke en knusse straatjes, waaronder la calleja de las Flores, een van de mooiste straten van de stad.

De Synagoge die je in de Joodse wijk vindt is de enige synagoge in Andalusië en is heel klein, maar wel mooi om even te bezoeken. Voor Europese burgers is een bezoek gratis.

Cordoba bezienswaardigheden cordoba tips
Cordoba bezienswaardigheden cordoba tips

4. Bezoek de Bartholomeuskapel

Een van de andere leuke bezienswaardigheden in Cordoba is de Bartholomeuskapel. Deze kapel is klein, maar mooi om even te bezoeken. Van binnen is het namelijk prachtig om te zien en zie je ook echt de Moorse invloeden weer terug.

5. Mensen kijken op Plaza de Las Tendillas

Plaza de Las Tendillas is een groot plein in het centrum van Cordoba. In het midden vind je wat fonteinen en rondom het plein een aantal grote gebouwen. Leuk om even te bekijken, maar ook een leuke plek om even te picknicken en mensen te kijken.

6. Ontdek verschillende patio’s

Cordoba kent heel veel verschillende patio’s die je kunt bezoeken. Er zijn 3 patio’s die je gratis kunt bezoeken. Ik heb helaas niet onthouden welke dit zijn, maar bij het VVV kantoor kan je een kaart mee krijgen en kunnen ze je dit vertellen. Je kunt er ook voor kiezen om naar het Viana paleis te gaan, voor €5,- kun je dan 12 typisch andalusische patio’s bewonderen en geweldige binnenplaatsen zien. Echt iets wat je moet doen in Cordoba en een van de beste Cordoba tips.  

Wat te doen in Cordoba?
Wat te doen in Cordoba?
Wat te doen in Cordoba?

7. Bekijk Puerta del Peunte

Puerta del Peunte was vroeger de belangrijkste toegangspoort tot het centrum. Het betekent poort van de brug en is een prachtig en indrukwekkend bouwwerk om te zien. Tijdens onze stedentrip Cordoba heb ik echt bizar weinig foto’s gemaakt, dus je zult mij op mijn woord moeten geloven!

8. Wandel over Puente Romano

Na de poort sta je eigenlijk gelijk bij de Romeinse brug, de mooiste brug van Cordoba en ook een van de mooiste Cordoba bezienswaardigheden. Het is echt de moeite waard om vanaf hier naar de overkant te lopen, want je hebt dan een heel mooi uitzicht op de Romeinse brug en het prachtige oude centrum van Cordoba. Wat mij betreft is dit echt iets wat je moet doen in Cordoba.

De romeinse brug in Cordoba, cordoba bezienswaardigheden
De romeinse brug in Cordoba, cordoba bezienswaardigheden
De romeinse brug in Cordoba, cordoba bezienswaardigheden
De romeinse brug in Cordoba, cordoba bezienswaardigheden

9. Bewonder de Calahorra toren

Aan het einde van de brug vind je Calahorra toren. Deze toren is een moslimverdedigingtoren en is ook gebruikt als school en gevangenis. Vandaag de dag zit er een museum in de toren, die gaat over het naast elkaar leven van de Joden, Moslims en Christenen.

Mooie steden in Spanje

10. Verdwaal!

Naast de Cordoba bezienswaardigheden die ik hierboven heb genoemd, moet je ook zeker even gewoon rondslenteren zonder plan, zo kom je namelijk vanzelf nog veel meer moois tegen. Op die manier kwamen wij ook nog wat leuke straten en gebouwen tegen, waarvan ik de naam niet weet, maar die wel zeker mooi zijn. Verder hebben wij niet alle Cordoba bezienswaardigheden bezocht. Toen ik nog wat extra research deed voor dit artikel las ik ineens over een romeinse tempel in Cordoba en over Plaza de la  Corredera.

Verdwalen in Cordoba

Cordoba tips: overnachten in Cordoba

Nu je weet wat je echt moet doen in Cordoba en wat leuke Cordoba tips het kunnen verzamelen, is het tijd om te kijken naar een fijne accommodatie in Cordoba. Wij besloten zelf om buiten het centrum te verblijven zodat wij een hotel hadden waarbij wij onze auto gratis konden parkeren. Vanaf ons hotel kon je de bus nemen richting het centrum. Dit was ideaal! Wij verbleven in Hotel Riad Arruzafa en dat was een heel mooi en fijn hotel, vlakbij de bushalte en een supermarkt. Ook zat er een lekker ontbijt bij. Een overnachting boek je via deze link.

Wil je graag in het centrum overnachten? Boek dan je accommodatie via deze link

Dit zijn mijn beste tips voor Cordoba en ik hoop dat je door dit artikel een antwoord hebt gekregen op de vraag: wat te doen in Cordoba? En dat je nu weet wat de mooiste Cordoba bezienswaardigheden zijn. Ik heb in ieder geval genoten van onze mini stedentrip Cordoba en kan je een bezoek aan deze stad alleen maar aanraden!

Zou jij Cordoba in Spanje willen bezoeken?

Dit artikel bevat affiliate links, als jij iets boekt via deze links ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Het kost jou echter niets extra’s! Je helpt ons op die manier om onze website online te kunnen houden. Bedankt voor je steun!

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 26 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow