Wat te doen in Cochem? 8x tips + bezienswaardigheden

door | Laatste update Apr 10, 2022 | Gepubliceerd Apr 10, 2022 | Duitsland, Europa | 12 reacties

Cochem is een prachtig stadje langs de Moezel in Duitsland. Het stadje is de perfecte plek voor een paar dagen weg. Zowel in de stad zelf als in de omgeving is namelijk genoeg te doen. Wat dacht je van de prachtige huisjes en het geweldige kasteel op de berg? Aan bezienswaardigheden in Cochem geen gebrek! In dit artikel geef ik een antwoord op de vraag: wat te doen in Cochem? Daarnaast deel ik wat handige Cochem tips met je!

Cochem in Duitsland

Cochem is een prachtig stadje in de Duitse deelstaat Rheinland Pfalz. Het stadje ligt aan de Moezel en is vooral bekend door de prachtige burcht die boven op een heuvel staat. Cochem ligt op slechts 3-4 uur rijden vanuit Nederland en is het hele jaar een gezellige plek om te bezoeken.

Cochem bezienswaardigheden: wat te doen in Cochem?

Cochem zelf is leuk om te bezoeken, maar ook in de omgeving van Cochem is enorm veel te beleven en te doen. Ik focus mij eerst op de Cochem bezienswaardigheden in de stad, later zal ik je vertellen over de plekken die je buiten Cochem nog kunt bezoeken om je vakantie helemaal compleet te maken.

1. Bezoek Reichsburg Cochem

Laat ik dan maar gelijk beginnen met een van de meest belangrijke en meest indrukwekkende Cochem bezienswaardigheden, namelijk Reichsburg Cochem. Dit kasteel vind je op de top van een heuvel en is vanuit de hele stad te zien. Het is echt enorm de moeite waard om vanuit het centrum van Cochem richting Reichsburg Cochem te lopen. Je kunt dan het kasteel van binnen bezoeken.

De Reichsburg in Cochem is gebouwd in 1020 ter bescherming van de stad en kent een interessante historie. Zo werd de burcht bezet door de Fransen en is het kasteel toen compleet verwoest. Jaren later werd het kasteel herbouwd.

De rondleidingen in het kasteel zijn helaas alleen in het Duits (ook al stond er op internet dat er ook Engelse waren). Je krijgt wel een A4’tje mee met een Engelse of Nederlandse vertaling erop, maar deze is erg summier. Toch vond ik het wel de moeite waard om het kasteel van binnen te bekijken. Alleen de binnenplaats is al prachtig, maar ook de ruimtes die je ziet binnen zijn indrukwekkend. Ik vond vooral de bibliotheek van het kasteel mooi.

Handig om te weten over een bezoek aan het kasteel:

  • Tussen half maart en eind oktober is het kasteel elke dag open tussen 9:00 en 17:00. Elke 15 minuten vertrekt er een rondleiding.
  • In de andere maanden is het kasteel elke dag open tussen 10:00 en 15:00. Elk half uur vertrekt er een rondleiding.
  • De entree is €7,- per persoon en een rondleiding duurt ongeveer drie kwartier.

Wil je nog meer lezen voor je bezoek aan het kasteel van Cochem? Bekijk dan ook even de officiële website.

Wat te doen in Cochem?
Wat te doen in Cochem?
Wat te doen in Cochem?
Wat te doen in Cochem?
Wat te doen in Cochem?

2. Geniet van het uitzicht vanaf de Skagerak-Brücke

Vanaf de Skagerak-Brücke in Cochem heb je het beste uitzicht op het stadje. Vanaf hier zie je namelijk de Moezel, de prachtige huisjes en gebouwen langs het water, met daar boven de Reichsburg. Een prachtig uitzicht dat je echt niet mag missen en wat behoort tot de beste Cochem tips.

Cochem tips en Cochem bezienswaardigheden

3. Maak een wandeling langs de Moezel

Niet alleen de brug is de moeite waard, het is ook de moeite waard om de brug helemaal over te steken en langs de Moezel te wandelen. Loop je niet aan de kant van het centrum van Cochem? Dan heb je constant een geweldig uitzicht op de stad. Het is de moeite waard om echt een stukje te lopen, dan zie je het uitzicht steeds veranderen en zie je de stad steeds vanuit een ander perspectief.

Het is overigens ook de moeite waard om een stukje langs de moezel te slenteren aan de kant van het centrum van Cochem. Ook dan zijn de uitzichten de moeite waard.

Cochem tips: wandelen langs het water, dit moet je doen in Cochem!
Cochem tips: wandelen langs het water, dit moet je doen in Cochem!
Cochem tips: wandelen langs het water, dit moet je doen in Cochem!

4. Bewonder de Marktplatz van Cochem

Een van de mooiste plekken van het centrum van Cochem is de Marktplatz. Dit pleintje ligt centraal en is heel gezellig. Je vindt hier veel horeca en terrasjes. Overal waar je om je heen kijkt zie je vakwerkhuizen, precies zoals je Cochem voor je ziet. Deze plek bezoeken is dan ook echt iets wat je moet doen in Cochem en behoort bij de mooiste Cochem bezienswaardigheden.  

Cochem bezienswaardigheden

5. Verdwaal in de gezellige straatjes van Cochem

Iets anders wat je ook echt moet doen in Cochem, is gewoon lekker verdwalen in de gezellige straatjes van de stad. Naast het marktplein zijn er nog allemaal leuke straten om doorheen te slenteren met vakwerkhuizen en andere leuke gebouwen. Op deze manier kom je ook nog wat leuke poortjes, torens en kerkjes tegen. Dit is wat mij betreft de beste manier om de overige en kleinere Cochem bezienswaardigheden te zien!

Wat te doen in Cochem

6. Beklim de Pinnerkruez

Voor een prachtig uitzicht van bovenaf over Cochem, het kasteel en de moezel, moet je richting Pinnerkruez. Vanaf het centrum van Cochem kun je de stoeltjeslift hierheen nemen. Heb je zin in een wandeling? Dan kun je ook het pad omhoog wandelen. Je stijgt zo’ n 200 meter en loopt zo’n 1,5 kilometer. Een lekkere klim, maar je wordt wel beloond met een fantastisch uitzicht.

7. Maak een boottocht over de Moezel

Als je Cochem bezoekt, dan is een boottocht over de Moezel echt wel een must. De boot vertrekt meerdere keren per dag en duurt ongeveer een uur. Op deze manier kun je Cochem vanuit een ander prspectief bewonderen, maar vaar je ook een tijdje tussen de prachtige natuur en wat andere dorpen langs de Moezel. Een boottocht van een uur kost je ongeveer €11,- per persoon. Enorm de moeite waard en zeker een van de beste Cochem tips!

Boottocht over de Moezel in Cochem
Cochem tips + Cochem bezienswaardigheden: boottocht Moezel
Boottocht over de Moezel in Cochem

8. Ontdek de omgeving van Cochem

Cochem zelf is leuk om te bezoeken, maar heb je na een dag of middag ook wel weer gezien. Waarom het dan toch leuk is om meerdere dagen in Cochem te verblijven? De omgeving is super! Vanuit Cochem kun je namelijk heel makkelijk veel andere gave plekken bereiken. Wat dacht je van het sprookjesachtige Burg Eltz? Of de Geierlay hangbrug? Of een van de andere prachtige dorpen en steden langs de Moezel? Beilstein en Bernkastel-Kues zijn onder andere echte aanraders! 

In het Moezel gebied is nog veel te doen. Meer lezen en ideeën opdoen voor jouw reis richting Cochem? Lees dan ook eens mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen in de Moezelstreek.

Burg Eltz in Duitsland
Bernkastel Kues Moezel
Beilstein Moezel

Overige Cochem tips

Hierboven heb je hopelijk een aantal leuke Cochem bezienswaardigheden kunnen verzamelen en kunnen lezen wat je echt moet doen in Cochem. Maar er zijn nog meer dingen die handig zijn om te weten voor vertrek. Bij mijn overige tips vertel ik je iets over eten en drinken in Cochem, overnachten in Cochem, parkeren in Cochem en de beste reistijd.

Eten en drinken in Cochem

Wij verbleven zelf niet in Cochem, maar in een ander stadje langs de Moezel en bezochten Cochem vanuit daar als dagtrip. We hebben echter wel geluncht en ergens lekker chocolademelk met gebak gehad. Ik kan je sowieso aanraden om ergens een gebakje te eten, dit kan op veel plekken in Cochem en is echt lekker. Als je rondslentert in het stadje dan kom je vanzelf etalages tegen vol lekkere taarten. Zelf gingen wij zitten bij Filou en dat was prima.

Verder vind je in Cochem veel plekken waar je Duitse Flammkuchen kunt eten. Ook dit moet je zeker proberen als je hier bent.

Overnachten in Cochem

Cochem is een fijne plek om te overnachten. Het is leuk om vlakbij het centrum te verblijven, zodat je hier in de avond gezellig kunt eten of nog even kunt rondslenteren. Het sfeertje is dan fijn. Je kunt een overnachting boeken in Cochem via deze link.

Zelf sliepen wij niet in Cochem, dus ik heb geen specifieke aanrader. Toen wij Cochem bezochten, deden wij dat vanuit Zell. Een andere stad langs de Moezel. Deze stad is een goede uitvalsbasis om meer van de omgeving te verkennen en Cochem is vanaf hier vrij makkelijk te bereiken. Wij sliepen in dit appartement en dat kan ik zeker aanraden.

Parkeren in Cochem

Overnacht je niet in Cochem en kom je aan met de auto? Dan moet je je auto natuurlijk ergens parkeren. Zelf parkeerden wij bij de parkeergarage vlakbij de brug. Deze is betaalbaar en ligt heel dichtbij het centrum. Wij gebruikten deze twee keer. De ene keer hadden wij zo plek, de andere keer moesten wij hier wel behoorlijk lang rondjes voor rijden omdat het super druk was! Houd hier dus wel rekening mee. Buiten het centrum vind je nog meer parkeerplaatsen. Dit staat allemaal heel duidelijk aangegeven met borden.

De parkeergarage waar wij stonden vind je op Endertstraße 20.

De beste reistijd voor Cochem

Cochem kun je eigenlijk het hele jaar door goed bezoeken. In de zomer kan het er behoorlijk druk zijn, maar is het weer ook het meest aangenaam. Zelf gingen wij in de herfst, toen was het nog steeds gezellig druk, maar waren er ook fantastische herfstkleuren en dat gaf de stad iets extra’s. Ook het voorjaar is een goede tijd.

De winter kan op zich ook, maar het is dan wel echt laagseizoen. Of het dan ook zo gezellig is qua sfeer, dat weet ik niet.

Wat te doen in Cochem

Cochem is in ieder geval een leuke stad om te bezoeken. Hopelijk heb je nu veel handige Cochem tips weten te verzamelen en heb je antwoord gekregen op de vraag: wat te doen in Cochem? Zoals je kunt lezen genoeg in ieder geval! Er zijn veel leuke Cochem bezienswaardigheden en de stad is echt de moeite waard!

Wat zou jij willen doen in Cochem?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Het kost jou niets extra’s! Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips. 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 26 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow