Wat te doen in Chamonix en omgeving? Tips + Bezienswaardigheden

door | Laatste update Apr 15, 2022 | Gepubliceerd Oct 30, 2021 | Europa, Frankrijk | 8 reacties

Chamonix in Frankrijk is de toegangspoort tot het Mont Blanc massief, de hoogste berg van de Alpen. Je kunt hier prachtig wandelen en hebt hier de meest fantastische uitzichten. Tijdens onze roadtrip door de Franse Alpen bezochten wij Chamonix voor een paar dagen en gingen wij op ontdekking in de omgeving. Maar wat te doen in Chamonix? In dit artikel deel ik de beste Chamonix tips en de mooiste Chamonix bezienswaardigheden. 

Chamonix in Frankrijk 

Chamonix is een stadje aan de voet van de Mont Blanc, de hoogste berg van Frankrijk en van de Alpen. Chamonix is echt een typisch wintersport plaatsje dat in de zomer een wahalla wordt voor de bergliefhebber en wandelliefhebber. Chamonix wordt ook wel Chamonix-Mont-Blanc genoemd en ligt dichtbij de Italiaanse grens.

Het stadje zelf ligt in een dal op 1035 meter hoogte en wordt omringd door bergtoppen met daarop de eeuwige sneeuw. Het stadje ligt in het departement Haute-Savoie en heeft een ruime 8.000 inwoners.

Mont Blanc MultiPass

Als je Chamonix gaat bezoeken zul je vaak met een kabelbaan gaan of met iets anders wat je hoog in de bergen brengt. Dit is natuurlijk lekker relaxed, maar heeft ook gelijk één nadeel: het is enorm duur. Je betaalt voor sommige activiteiten zo €70. Dit kan lekker oplopen als je meer wilt doen in Chamonix. Ik raad je daarom aan om je te verdiepen in de Mont Blanc MultiPass. Dit is een pas waarmee je alle kabelbanen etc. in Chamonix en omgeving kunt gebruiken. Dit is al heel snel goedkoper dan alles los betalen. Wil je alleen naar Aiguille du Midi en nog iets anders? Dan is de pas al goedkoper!

Je kunt de pas via deze website kopen. Je kunt de pas ook bij alle kabelbanen kopen of bij machines hier in de buurt. Het VVV kantoor van Chamonix heeft ook zo’n machine staan. Je krijgt korting op een pas als je het online een paar dagen van te voren koopt. Helaas werd onze Creditcard steeds niet geaccepteerd en moesten wij deze korting aan ons voorbij laten gaan.

Wij kochten een pas voor 2 dagen en betaalden hier €85,- per persoon voor. Veel geld, maar het is zoveel goedkoper dan losse tickets. En het is hier ook zo bloedmooi dat het het geld 100% waard is. De pas kopen is wat mij betreft gelijk een van de beste Chamonix tips. 

Chamonix bezienswaardigheden: wat te doen in Chamonix? 

Nu je wat achtergrond informatie hebt gekregen over Chamonix is het tijd om mijn beste Chamonix tips met je te delen. Ik doe dat door te beginnen met de mooiste Chamonix bezienswaardigheden en door een antwoord te geven op de vraag: wat te doen in Chamonix en omgeving?

Ik wil je in ieder geval gelijk meegeven dat wij echt verliefd zijn op Chamonix. Er is bizar veel te doen en alles is echt bloedmooi. Wij komen zeker terug, want er is meer te doen in Chamonix dan wij hadden verwacht en dan wij dus hebben gedaan. Hieronder noem ik Chamonix bezienswaardigheden die wij hebben bezocht, maar ook een aantal die ik graag nog had bezocht. Als wij ergens nog niet zelf zijn geweest, vertel ik dit er natuurlijk bij. Ook vertel ik erbij wat de kosten zijn zonder MultiPass en of het is inbegrepen bij de MultiPass of niet.

1. Ontdekt Chamonix zelf 

Je bezoekt Chamonix echt voor de prachtige omgeving, maar wist je dat Chamonix zelf ook leuk is om te bezoeken? Het is een schattig en charmant stadje met leuke straatjes en heel veel horeca. Wij vonden het echt leuk om rond te lopen in het centrum en de sfeer is er echt fantastisch. Je kunt hier lekker relaxen op het terras, of shoppen in een van de vele outdoor winkels. Wij hebben ons wel vermaakt in Chamonix. Terwijl je door het stadje loopt ben je omringd door besneeuwde bergtoppen. Klinkt perfect toch? 

Chamonix in Frankrijk
Chamonix in Frankrijk
Chamonix in Frankrijk

2. Ga naar de top van Aiguille du Midi 

Als je maar een ding gaat doen in Chamonix, ga dan naar de top van Aiguille du Midi. Aiguille du Midi is een bergtop van 3842 meter hoog en biedt je een fantastisch uitzicht op de Mont Blanc en de omliggende bergen. 

Vanaf Chamonix stap je in de kabelbaan. In 20 minuten stijg je ruim 2800 meter. Eerst ga je naar Plan de l’Aiguille en daarna ga je door naar het hoogste punt: Aiguille du Midi. Daar kun je een paar uur lang genieten van geweldige uitzichten die geen moment vervelen. 

Vanaf het middenstation kun je nog prachtige wandelingen maken in de natuur. Zo kun je wandelen richting Lac Blue, dit kost je slechts 15 minuten en is heel makkelijk, maar prachtig. Uiteindelijk ga je hier natuurlijk heen voor Aiguille du Midi en het mooiste uitzicht van je leven. 

Aiguille du Midi is geweldig en hier omhoog gaan is echt iets wat je moet doen in Chamonix. Wat mij betreft is dit een van de beste Chamonix tips. 

Een nadeel? Het prijskaartje dat eraan hangt. Een tripje met de kabelbaan naar Aiguille du Midi kost je €67,-. Niet goedkoop, maar het is wel echt fantastisch. Heb je de Mont Blanc MultiPass? Dan is Aiguille du Midi inbegrepen. Op de website is het een beetje vaag, maar Aiguille du Midi kost niks extra’s met je pas. Alleen als je eenmaal boven nog met een kabelbaan door wilt richting Italië. 

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over de kabelbaan naar Aiguille du Midi 

 

Doen in Chamonix Frankrijk? Aiguille du Midi
Doen in Chamonix Frankrijk? Aiguille du Midi
Doen in Chamonix Frankrijk? Aiguille du Midi
Aiguille du Midi
Aiguille du Midi
Doen in Chamonix Frankrijk? Aiguille du Midi
Doen in Chamonix Frankrijk? Aiguille du Midi

3. Hiken naar Lac Blanc 

Een van de beste Chamonix tips is wat mij betreft de hike naar Lac Blanc. De hike naar Lac Blanc start bij de kabelbaan Flégère, net buiten het centrum van Chamonix. Voor €19,50 kun je met de kabelbaan omhoog. Deze kabelbaan is ook inbegrepen bij de MultiPass. De hike naar Lac Blanc is ruim 6 kilometer lang en je hebt zo’n 4-5 uur nodig. Je moet namelijk flink stijgen en dalen en hebt veel tijd nodig om te genieten van de geweldige uitzichten. 

Onderweg kom je al heel veel fantastische uitzichtpunten tegen en het eindpunt is werkelijkwaar prachtig. Lac Blanc is een van de mooiste meren die ik ooit gezien heb. Je hebt een geweldig uitzicht over de Mont Blanc, het water is blauw en de weerspiegeling maakt deze plek magisch mooi. Ik ben verliefd. 

Vanaf Lac Blanc kun je de hike nog zoveel uitbreiden als je zelf wilt. Er zijn namelijk nog veel meer mooie meren en uitzichtpunten in de omgeving. Maar hiken naar Lac Blanc is echt iets wat je moet doen in Chamonix, want Lac Blanc is een van mijn favoriete Chamonix bezienswaardigheden en zelfs een van mijn favoriete plekken van Frankrijk. 

Meer lezen over deze hike? Lees dan ook eens mijn uitgebreide artikel over hiken naar Lac Blanc

Wat te doen in Chamonix in Frankrijk? Chamonix tips, Chamonix bezienswaardigheden: hiken naar Lac Blanc
Wat te doen in Chamonix in Frankrijk? Chamonix tips, Chamonix bezienswaardigheden: hiken naar Lac Blanc
Lac blanc
Lac Blanc
Wat te doen in Chamonix in Frankrijk? Chamonix tips, Chamonix bezienswaardigheden: hiken naar Lac Blanc
Lac Blanc

4. Tramway du Mont Blanc 

Oke, dit ligt niet echt bij Chamonix, maar net een stukje er buiten. Toch is dit echt iets wat je moet doen als je in de omgeving bent. Wij hebben dit door tijdgebrek niet kunnen doen en hebben dus de wens om terug te komen voor Tramway du Mont Blanc. Het moet namelijk echt prachtig zijn. 

Tramway du Mont Blanc is een treintje dat je naar een geweldig uitzichtpunt brengt. Je rijdt met de trein de hele tijd door een adembenemend mooi landschap heen. Onderweg kun je uitstappen en genieten van (korte) wandelingen en mooie uitzichten. De treinreis start bij het Fayet SNCF station of vanaf Saint-Gervais. Allebei op zo’n 20 a 30 minuten rijden vanuit Chamonix. 

Het eindpunt van de trein is Nid d-Aigle, ook wel Eagle’s Nest genoemd. Dit punt ligt op 2380 meter hoogte. Je hebt hier een geweldig uitzicht op het Mont Blanc massief. Dit punt is ook de start van de Mont-Blanc Royal route, die je een geweldig uitzicht biedt op de Bionnassay Glacier. 

De treinrit duurt ruim 1 uur, dus neem voldoende tijd voor je dagje met Tramway du Mont Blanc. Wij hadden hier helaas geen tijd voor en hadden dus graag nog een extra dag gehad in Chamonix, want dit behoort zeker bij een van de mooiste Chamonix bezienswaardigheden. De trein is inbegrepen bij de MultiPass. Zonder MultiPass betaal je €35,-

5. Mer de Glace 

Mer de Glace is een enorme gletsjer op 1913 meter hoogte en is heel indrukwekkend om te zien. Vanaf het centrum van Chamonix pak je het rode treintje naar de top. Het treintje is al een leuke ervaring op zich. Vanaf de trein heb je mooie uitzichten op de omgeving. Leuk! 

Eenmaal boven heb je een geweldig uitzicht op de gletsjer. Verder kun je vanaf hier een aantal langere hikes maken. Maar wat je zeker moet doen, is richting de ijsgrot gaan die je hier vindt. Ga met een andere kabelbaan naar beneden en vanaf hier kun je lopend naar de ijsgrot. De ijsgrot is elk jaar op een andere plek. Wij moesten nog 500 traptreden afdalen voor we de ijsgrot konden bereiken. In de ijsgrot vind je allemaal ijssculpturen. De grot is echt heel gaaf om te zien! 

De route naar de grot toe vond ik zelf heel confronterend. Overal zie je namelijk bordjes met jaartallen, die je vertellen dat de gletsjer in dat jaar nog zover kwam. Het is heftig om te zien hoe weinig er eigenlijk nog over is van dit mooie plekje. 

Mer de Glace is leuk om te bezoeken. Het rode treintje kost €35,- per persoon, maar is ook inbegrepen bij de Mont Blanc MultiPass. 

Mer de Glace, Chamonix bezienswaardigheden

6. De kabelbaan naar Brévent  

Nog iets wat wij ter plekke graag wilden doen in Chamonix in Frankrijk was de kabelbaan nemen naar Brévent. Helaas kon dit niet door tijdgebrek en zal dit moeten wachten tot een volgende keer. 

Le Brévent geeft je uitzicht op de Mont Blanc. Vanaf het centrum van Chamonix pak je de kabelbaan richting Plan Praz op 2000 meter hoogte. Vanaf hier kun je ook nog verder tot de Brévent Summit op 2525 meter hoogte. Het uitzicht vanaf hier moet echt fantastisch mooi zijn. 

Je kunt bij Brévent mooie wandelingen maken, waaronder die richting Lac du Brévent. Ik kom graag eens terug om hier te wandelen, want ook dit behoort tot de beste Chamonix tips. De kabelbaan is inbegrepen bij de Mont Blanc MultiPass, los kost hij €35,- voor een retour.

Overige Chamonix tips

Naast de 6 dingen die ik hierboven noemde om te doen in Chamonix in Frankrijk, zijn er nog meer dingen die je kunt doen met je MultiPass en die je kunt doen in de omgeving. Deze dingen kun je vinden op deze website. Ik denk dat ik in dit artikel de hoogtepunten heb genoemd, dat zijn de plekken die wij zelf bezocht hebben, of nog van plan waren om te bezoeken. Maar ik hoop ooit nog meer te ontdekken in dit mooie gebied!

Nu je een antwoord hebt gekregen op de vraag: wat te doen in Chamonix? Is het tijd om mijn overige Chamonix tips met je te delen. Hoe lang heb je nodig? Wat is de beste reistijd? Waar kun je overnachten? En hoe kun je je reis door de Franse Alpen het beste vervolgen?

Hoe lang heb je nodig voor Chamonix in Frankrijk? 

Ik zou minimaal 3 volle dagen verblijven in Chamonix en dus 4 nachten. Zelf hadden wij 3 nachten in Chamonix in Frankrijk en hierdoor hebben wij twee van de mooiste Chamonix bezienswaardigheden gemist. In 2 dagen konden wij naar Aiguille du Midi, Lac Blanc en Mer de Glace. Als we nog één dag extra hadden, konden wij ook nog de Tramway du Mont Blanc doen. Wil je ook nog naar Brévent? Dan zou 4 dagen en 5 nachten perfect zijn.

Maar 3 volle dagen is wat mij betreft het minimale! Ook al kan je je hier ook prima een hele week vermaken, er is genoeg te doen en genoeg moois te zien!

De beste reistijd 

De beste reistijd is echt afhankelijk van wat je wilt doen in Chamonix. Wil je skieeën en wintersporten? Dan moet je in de winter een bezoek brengen aan Chamonix. Wil je juist wandelen en genieten van de mooiste uitzichten? Dan moet je in de zomer gaan. Veel Chamonix bezienswaardigheden in dit artikel zijn (deels) gesloten in de winter door de sneeuw. Hiken kan ook echt alleen in de zomer en ook dan ligt er nog wel eens sneeuw op de paden. 

Dus voor skieën moet je in de winter richting Chamonix en voor wandelen en deze meeste Chamonix bezienswaardigheden uit dit artikel kun je het beste in de zomermaanden gaan (vooral juli en augustus) gaan. 

Beste reistijd Chamonix Frankrijk

Overnachten in Chamonix Frankrijk 

Overnachten kan je op veel verschillende plekken in en rondom Chamonix. Ik raad je aan om bij het centrum te verblijven, zodat je dichtbij de bezienswaardigheden zit, maar ook zodat je dichtbij de restaurants en het gezellige centrum van Chamonix bent.

Zelf besloten wij in Chamonix iets meer uit te geven aan een hotel en dat bleek een schot in de roos. Wij verbleven in La Folie Douce en dat is echt een prachtig hotel. De kamers zijn geweldig, de ligging perfect en er is een prachtig zwembad. Dit zwembad heeft een uitzicht op de Mont Blanc en de andere bergen rondom het dal van Chamonix. Verder heb je hier een sauna en een Turks stoombad waar je gebruik van kan maken. Ook vanaf onze kamer hadden wij een geweldig uitzicht op Chamonix en de bergen. De bedden lagen heerlijk, de badkamer was mooi en de mensen heel vriendelijk en behulpzaam. Dit hotel krijgt van mij een dikke 10 en kan ik iedereen aanraden.

Nieuwsgierig? Je boekt dit hotel via deze link. Wil je toch iets anders? Bekijk dan eens de andere accommodaties in Chamonix.

Overnachten in Chamonix Frankrijk La Folie Douce
Overnachten in Chamonix Frankrijk La Folie Douce

Verder reizen vanaf Chamonix 

Bezoek je Chamonix in Frankrijk als onderdeel van een rondreis door de Alpen of Frankrijk? Dan heb je enorm veel opties om verder te reizen. 

Een van de opties is om door de Mont Blanc tunnel richting Italië te rijden en daar nog een tijdje rond te reizen. 

Wil je in Frankrijk blijven? Ga dan eens richting het meer van Annecy. Dit is echt prachtig en heel leuk. Hier is heel veel te doen en het is allemaal weer heel anders dan bij Chamonix. Wij bezochten Annecy zelf voordat wij richting Chamonix gingen. 

Een andere optie is om door te reizen over de Route des Grandes Alpes, de mooiste autoroute die wij ooit gereden hebben. Je rijdt dan door 3 nationale parken, langs diverse dorpen en steden en over heel veel geweldige bergpassen. Meer lezen? Lees dan mijn artikel over de Route des Grandes Alpes. Deze route eindigt in Menton, aan de Côte d’Azur, wat dus betekent dat je ook dat prachtige stukje van Frankrijk nog kunt bezoeken. Nieuwsgierig? Ik schreef ook al een artikel met tips voor de Côte d’Azur

Dit zijn mijn beste Chamonix tips. Ik hoop dat ik je enthousiast heb kunnen maken om deze geweldige plek ook eens te bezoeken. Het is een hoogtepunt van onze reis door Frankrijk geworden en misschien wel het hoogtepunt van Europa tot nu toe. Chamonix is geweldig en de Chamonix bezienswaardigheden zijn fantastisch mooi en een lust voor het oog. Hopelijk heb je door dit artikel ook een antwoord kunnen vinden op de vraag: wat te doen in Chamonix en omgeving? Ik kom graag nog eens terug in ieder geval! 

Zou jij naar Chamonix in Frankrijk willen? 

Dit artikel bevat affliate links. Als jij iets boekt via deze link ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Het kost jou niets extra’s! Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis tips. 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 26 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow