Wat te doen in Briançon en omgeving? Tips + bezienswaardigheden

door | Gepubliceerd Jun 23, 2022 | Europa, Frankrijk | 8 reacties

Briançon is de hoogstgelegen stad van Europa met genoeg historie. Het is daarom ook een leuke plek om te bezoeken tijdens je vakantie in de Franse Alpen. Zowel in het stadje zelf, als in de directe omgeving is genoeg te doen om je een tijdje te maken. In dit artikel geef ik antwoord op de vraag: wat te doen in Briançon en vertel ik over de mooiste Briançon bezienswaardigheden. Daarnaast deel ik natuurlijk nog wat handige tips voor Briançon en omgeving.

Briançon in Frankrijk: de hoogstgelegen stad van Europa

De ligging maakt Briançon bijzonder en zeker de moeite waard om te bezoeken. Briançon is namelijk de hoogstgelegen stad van Europa. De stad ligt op 1300 meter boven zeeniveau. Je kunt je dan vast ook wel voorstellen hoe fantastisch de uitzichten vanuit en op het stadje zijn met de omliggende bergen.

Briançon kent een lange geschiedenis die helemaal teruggaat tot aan de Romeinse tijd. Daarnaast heeft Briançon een strategische ligging en zijn hier heel veel verdedigingsbouwwerken te zien. Deze zijn vrij goed bewaard gebleven en hierdoor kun je deze vandaag de dag nog steeds bezoeken.

Briançon ligt in de Alpen en is dan ook perfect om te combineren met wandelingen in de bergen. Zelf bezochten wij Briançon tijdens onze roadtrip door de Franse Alpen. In dit artikel ga ik je vertellen over Briançon zelf, maar ook over de omgeving, want die mag je ook zeker niet overslaan.

Briançon bezienswaardigheden: wat te doen in Briançon en omgeving?

Nu je wat algemene informatie hebt kunnen lezen over Briançon in Frankrijk is het tijd om een antwoord te geven op de vraag: wat te doen in Briançon en te vertellen over de mooiste Briançon bezienswaardigheden.

1. Verdwalen in Briançon centrum

Het centrum van Briançon is klein en knus. Je bent er ook vrij snel doorheen, maar het is wel enorm de moeite waard. Briançon heeft namelijk leuke, kleurrijke straatjes om doorheen te slenteren. Daarnaast is het centrum autovrij en heb je dus geen last van verkeer in het stadje. Er zijn gezellige winkels en er zijn verschillende horecamogelijkheden waar je lekker iets kunt eten of drinken.

Aangezien het centrum van Briançon zo klein is, kom je eigenlijk in korte tijd alle belangrijke Briançon bezienswaardigheden wel tegen. Zo begin je eigenlijk gelijk bij de oude stadspoorten en heb je gelijk bij het binnenlopen van Briançon al een geweldig uitzicht op de omliggende bergen. Daarna kun je via de kleine en knusse straatjes richting twee verschillen forten lopen.

De forten zijn enorm de moeite waard om te bezoeken. Dit is gewoon gratis. Je kunt de forten vanaf buiten bekijken en hebt ondertussen een geweldig uitzicht op de stad en de omgeving. Echt een aanrader!

Daarna heb je eigenlijk de belangrijkste Briançon bezienswaardigheden al gezien. Zoals ik al zei is het een leuke stad om te bezoeken, maar ook erg klein. In een uurtje of een halve dag, kun je hier dus al en goede indruk krijgen van het moois dat het oude centrum te bieden heeft.

Wat te doen in Briançon en omgeving?
Mooi uitzicht op de stad
Wat te doen in Briançon en omgeving?
Wat te doen in Briançon en omgeving?
Wat te doen in Briançon en omgeving?
Briançon bezienswaardigheden

2. Ontdek de forten buiten het centrum  

Briançon is een oude stad met heel veel verdedigingswerken. Dit betekent dan ook dat de 2 forten in het centrum niet de enige forten zijn van Briançon. Ook buiten het centrum vind je diverse forten die je kunt bezoeken. Zo kun je nog een kijkje nemen bij Fort des Têtes, bij Fort Dauphin en bij fort des Salettes.

3. Brug van Asfeld

Een van de beste Briançon tips is toch wel om de brug van Asfeld te bezoeken. Deze brug ligt net iets buiten het centrum, maar is prachtig om te zien. Toen wij in Briançon waren was er ineens onweer en keiharde regen op komst, dus helaas hebben wij deze brug overgeslagen. Maar, de brug is prachtig. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op de bergen en de forten van Briançon. Ook kun je hier prachtige wandelingen maken in de omgeving. Een aanrader dus en zeker een van de beste Briançon tips!

4. Chapelle de Notre Dame des neiges

Deze kapel kun je al vanaf beneden zien liggen, maar is nog een pittige klim naar boven. Je kunt ervoor kiezen om het wandelpad te volgen. Je loopt dan in 2,5 uur omhoog naar deze kerk met een geweldig uitzichtpunt. Je kunt ook de kabelbaan nemen voor zo’n €15,- per persoon. Je gaat hier vooral heen voor het mooie uitzicht op de bergen.

5. Wandelen in Parc National des Écrins

Briançon ligt midden in de prachtige natuur en ligt ook heel dichtbij een prachtig nationaal park, namelijk Parc National des Écrins. Wij gingen zelf een dagje wandelen in dit nationale park vanaf Briançon en dat kan ik iedereen echt aanraden. Dit behoort wat mij betreft dan ook echt tot de beste Briançon tips en is gewoon echt iets wat je moet doen in Briançon.

Er zijn meerdere mogelijkheden voor een wandeling. Zelf waren wij dit keer op zoek naar een iets makkelijkere wandeling en besloten wij richting Lac de la Douche te hiken. Dit is een prachtig turquoise bergmeer waar je echt je ogen uitkijkt. De wandeling gaat voornamelijk door het bos, maar het eindpunt is echt prachtig. Meer over deze wandeling lees je in mijn artikel over hiken naar Lac de la Douche

Je kunt na dit meer nog een stuk verder de bergen in lopen om je wandeling uit te breiden. Er zijn naast deze wandelingen ook andere hikes in het nationale park die redelijk dichtbij Briançon beginnen. Voor een overzichtje kun je het beste kijken op deze website.

Briançon tips: Lac de la Douche hik
Briançon tips: Lac de la Douche hik
Briançon tips: Lac de la Douche hik

6. Parc Naturel Régional de Queryas

Een ander prachtig mooit natuurgebied in de directe omgeving van Briançon in Frankrijk is Parc Naturel Régional de Queryas. Hier kun je mooie autoroutes rijden en prachtig wandelen. Verder kun je hier ook Saint Veran bezoeken, het hoogstgelegen dorp van Frankrijk. Zeker een aanrader om te doen in Briançon en omgeving!

Wat te doen in Briançon en omgeving? Briançon bezienswaardigheden

7. Rijd de Route des Grandes Alpes

Wij bezochten Briançon als onderdeel van een roadtrip door de Franse Alpen. Je kunt een vakantie in Briançon en omgeving dan ook perfect combineren met een gave roadtrip. Het is echt een aanrader om de Route des Grandes Alpes te rijden. Deze route loopt namelijk door Briançon heen en brengt je langs een aantal van de mooiste plekken van de Alpen. Je rijdt over heel veel bergpassen, door drie nationale parken en door heel veel dorpen en steden, waaronder dus Briançon. De route start bij het meer van Génève en eindigt in Nice aan de Côte de A’zur.

Ben je gewoon op vakantie in de omgeving van Briançon en wil je niet de complete route rijden? Dan is het ook gewoon een aanrader om vanuit Briançon de D902 te volgen. Gewoon een dagje de ene kant op en een dagje de andere kant op. Zo krijg je een indruk van route, maar kom je ook al heel veel geweldige uitzichten tegen. Vooral als je richting Parc National des Écrins rijdt, dat deel van de route is namelijk een van de mooiste delen. Dit is zeker een van de beste Briançon tips! 

Meer lezen? Ik schreef al eens een uitgebreid artikel over de Route des Grandes Alpes.

Route des Grandes Alpes

Overige Briançon tips

Nu je weet wat je echt moet doen in Briançon en omgeving en hopelijk heel veel leuke Briançon bezienswaardigheden hebt ontdekt, is het tijd om mijn laatste Briançon tips met je te delen. Zo vertel ik je over parkeren bij de stad en over overnachten. Verder zal ik ook nog iets vertellen over eten en drinken in Briançon.

Parkeren in Briançon

Het oude centrum is autovrij, dus hier kun je niet doorheen rijden. Nu zijn er verschillende plekken waar je kunt parkeren net buiten de stadspoorten. Hiervoor moet je wel betalen, maar dit is een vrij schappelijke prijs.

Als je Briançon met de auto bezoekt, moet je op een gegeven moment de weg omhoog rijden. Je kunt er ook voor kiezen om dit niet te doen en beneden ergens te parkeren. Dit is gratis, maar je moet daarna dus wel nog even de weg omhoog volgen.

Overnachten in Briançon

Overnachten in Briançon kan op veel verschillende plekken, zowel echt in het oude centrum, als net iets erbuiten. Zelf sliepen wij in Hotel Mont-Brison, een prima hotel voor een nachtje of twee. Je kunt hier gratis parkeren en vanaf hier loop je zo richting het oude centrum en diverse horeca buiten het centrum. Het bed was wel enorm smal, dus wij sliepen hierdoor niet fantastisch. De kamer was wel netjes, schoon en betaalbaar. Je boekt een nacht in Hotel Mont-Brison via deze link

Liever iets anders? Via deze link vind je nog veel meer accommodaties in Briançon.

Tips voor Briançon in Frankrijk

Eten en drinken in Briançon

In Briançon vind je veel horeca, zowel in het oude centrum, als erbuiten. Zelf aten wij er steeds buiten, omdat wij de horeca in het oude centrum zelf er echt enorm toeristisch uit vonden zien en niet zo aantrekkelijk vonden. Ik kan je zelf aanraden om buiten het centrum te eten bij het pleintje bij de Tourist Information. Hier is het namelijk echt heel gezellig en vind je meerdere restaurants die prima maaltijden serveren! Aanrader dus.

Dit zijn mijn tips voor Briançon en omgeving. Briançon is zeker een prachtige plek om te bezoeken en zoals je ziet is er ook genoeg te doen in Briançon. Ik hoop dat je door dit artikel een beetje een beeld hebt gekregen van de Briançon bezienswaardigheden en ik heb je kunnen inspireren om ook eens die kant op te gaan. Wil je meer lezen over de Alpen? Lees dan ook eens mijn artikel vol met tips voor de Franse Alpen! Zo krijg je nog meer reisinspiratie.

Wat zou jij graag willen doen in Briançon en omgeving?

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Het kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis tips!

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 26 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow