Wat te doen in Boedapest? 15 handige tips!

by | Feb 13, 2019 | Europa, Hongarije, Lijstjes, Stedentrips | 19 comments

Boedapest, een stad die mijn hart veroverde, een stad die menig mensen zal betoveren. Zo onverwachts mooi, gezellig en leuk. Zo fijn. Boedapest, de stad die ik al twee keer bezocht en niet voor niks op één staat in mijn steden top vijf. Maar wat mag je zeker niet overslaan als je deze mooie stad bezoekt? Vandaag deel ik het met jullie en geef ik antwoord op de vraag: wat te doen in Boedapest?

Boedapest

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije. De stad wordt door de Donau in tweeën gesplitst, namelijk in het stadsdeel Pest en in het stadsdeel Boeda. Deze delen zijn verbonden door verschillende bruggen. Boedapest telt 1,7 miljoen inwoners en is daarmee ook gelijk de grootste stad van Hongarije. Boedapest was daarnaast ook de hoofdstad van het Habsburgse rijk. Het is een stad vol historie en pracht en praal en dat maakt Boedapest ook zo ontzettend leuk!

Wat te doen in Boedapest?

Er is ontzettend veel te doen in Boedapest. Wij zijn er meerdere keren geweest en hebben nog steeds niet alles gezien. Boedapest heeft geweldige gebouwen, overheerlijk eten en een super fijne sfeer. Verder ademt Boedapest historie. Om ervoor te zorgen dat jij niks mist tijdens een citytrip naar Boedapest, vertel ik je wat je niet mag missen!

1. Het vissersbastion

Een van mijn favoriete plekken in Boedapest is het Vissersbastion. Het Vissersbastion is prachtig om te zien. Het gebouw zelf is bijzonder en uniek en daar komt nog bij dat de uitzichten over het stadsdeel pest vanaf hier geweldig zijn. Bezoek het Vissersbastion zowel ’s avonds als overdag en wordt verliefd op dit stukje Boedapest.

Wat te doen in Boedapest? bezoek het Vissersbastion
Wat te doen in Boedapest? bezoek het Vissersbastion
Wat te doen in Boedapest? bezoek het Vissersbastion

2. De Matthiaskerk

Als je het vissersbastion bezoekt, sta je al praktisch naar de Matthiaskerk. Een geweldig, indrukwekkend bouwwerk. De toren van de Matthiaskerk is al vanaf de Donau te zien en beloofd veel goeds voor de rest van het gebouw. Van binnen is de Matthiaskerk bijzonder. Het is anders dan alle andere kerken en dat maakt het zeker de moeite waard. Helaas moet je voor de Matthiaskerk entree betalen. De prijs is 1400 HUF, of te wel €4,40.

3. Eet gebak bij Ruszwurm

We blijven nog even in hetzelfde deel van Boedapest, want vlakbij de Matthiaskerk en het Vissersbastion vind je Ruszwurm. Bij Ruszwurm vind je het lekkerste gebak van de stad. Sowieso is Hongarije echt een gebak land, dus als je in Boedapest bent moet je echt minimaal één keer gebak eten. Wij aten elke dag ergens anders een gebakje en Ruszwurm vonden wij zeker heel erg goed. Proef sowieso een keer een Dobos gebakje, dit is namelijk typisch Hongaars. Ik schreef ook eens een artikel over het lekkerste gebak van Boedapest.

4. De Burcht van Boeda

De burcht van Boeda is het oude koningspaleis. Dit historische kasteelcomplex is vanaf de andere kant van de stad al te zien en is daarmee een van de meest iconische en populaire bezienswaardigheden van Boedapest. De burcht van Boeda is gelegen op de Burchtheuvel en vormt het oude stadshart van het stadsdeel Boeda. Naast dat de burcht zelf prachtig is om te zien, zijn de uitzichten die je vanaf hier hebt ook geweldig. Je kijkt uit over de Donau en het stadsdeel Pest. Zeker een bezoek waard dus!

de Burcht van Boeda in Boedapest, dingen je zeker moet doen in Boedapest bezienswaardigheden Boedapest

5. Gellért Hill

Heb je nog niet genoeg van alle mooie uitzichten tot nu toe? Nou, dan heb ik goed nieuws, want het beste moet nog komen. Het beste uitzicht over heel Boedapest heb je namelijk vanaf Gellért Hill. Dit is een berg waar je het Citadel ook op vindt. Het Citadel zelf vonden wij niet zo interessant, maar het uitzicht is daarentegen adembenemend mooi. Wij gingen vlak voor zonsondergang, zodat wij het uitzicht zowel in het licht als in het donker konden bewonderen. In het donker wordt het uitzicht namelijk nog mooier dan overdag. Verwacht er trouwens geen prachtige zonsondergang, want de zon gaat aan de andere kant onder.

De berg heeft trouwens de naam van de heilige Gellért, die hier gemarteld werd en dus ook overlijd. Een beetje luguber.

Het uitzicht vanaf Gellért Hill in Boedapest
Het uitzicht vanaf Gellért Hill in Boedapest

6. Maak een ritje in tram 2

In Boedapest heb je van die super leuke, oude gele trammetjes. Je ziet ze overal rijden en zijn ze echt om verliefd op te worden. Het is leuk om ze te fotograferen, maar het is nog leuker om een ritje te maken met tram 2. Je kan met tram 2 met een normaal kaartje voor het ov. Tram twee rijdt langs de Donau in het stadsdeel Pest en zo zie je gelijk de mooiste bezienswaardigheden van Boedapest. Echt geweldig.

Tram 2 start bij het Parlement en het einde is bij de martkhal van Boedapest.

Wat te doen in Boedapest? maak een ritje in tram 2

7. Het parlement van Boedapest

Een van de mooiste gebouwen die ik ooit zag is het parlementsgebouw in Boedapest. Dit gebouw ligt aan de Donau en is echt prachtig. Het gebouw heeft zoveel details en is vanaf veel plekken in de stad te bewonderen. Tijdens ons eerste bezoek stond het Parlement in de steigers en wat was ik toen teleurgesteld. Gelukkig konden wij dit gebouw de tweede keer in volle glorie bewonderen. Wij konden toen ook een kijkje nemen binnen in het gebouw. Je kan dan een rondleiding krijgen, wat zeker de moeite waard is. Het gebouw is namelijk van binnen net zo mooi als van buiten. Alles is van goud en alles is prachtig!

Vlak naast het parlement ligt ook nog een leuk tentje voor een kopje koffie. Ik heb geen idee hoe het heet, maar ga op zoek naar een tentje met fietsen en andere dingen erin, dan komt het zeker goed!

parlement van Boedapest

8. Wandelen langs de Donau

De Donau splitst Boedapest in tweeën. De meeste bezienswaardigheden kun je vanaf de Donau al zien liggen en dat maakt een wandeling langs de Donau echt prachtig mooi. Als je aan de kant Pest gaat wandelen kom je ook nog eens een heel bijzonder monument tegen, namelijk de schoenen langs de Donau. Dit monument is een monument ter nagedachtenis aan de tweede wereldoorlog. In die tijd moesten Joodse mensen hier hun schoenen uittrekken, waarnaar ze werden dood geschoten en in de Donau vielen. Een vreselijk gedachte en bizar om te bedenken dat dat hier, op deze prachtige plek gebeurde.

9. De markthal

In het stadsdeel Pest staat een prachtige martkhal. De markthal is leuk om even door te lopen. Ook veel locals komen hier om hun boodschappen te doen. Zo wordt er groente, vlees en fruit verkocht. Verder kan je er ook wat leuke souvenirs shoppen. De martkhal is overdekt, dus dit is ook een prima besteding voor als het regent.

10. De Sint-Stefanus Basiliek

Een van de mooiste gebouwen van Boedapest is de Sint-Stefanus Basiliek. Deze Basiliek is prachtig van zowel de binnenkant als de buitenkant en kan je helemaal gratis bezoeken. Als ik een top tien zou maken met de mooiste kerken en basilieken die ik ooit bezocht, kwam deze er zeker in. Dit is dan ook iets wat je echt niet mag missen tijdens je bezoek aan Boedapest.

Als je nog een mooi uitzicht wilt bewonderen, zit je hier trouwens ook goed. Voor een klein bedrag kun je de Sint-Stefanus Basiliek ook beklimmen. Wij deden dit niet, omdat er genoeg gratis uitzichten zijn in Boedapest. Mijn ouders gingen wel en hun foto’s zijn prachtig!

Sint-Stefanus Basiliek Boedapest
Sint-Stefanus Basiliek Boedapest
Sint-Stefanus Basiliek Boedapest

11. De synagoge

In Boedapest vind je de grootste Synagoge van Europa en de een na grootste van de hele wereld. Er is plaats voor ongeveer drie duizend personen. Er hangt een prijskaartje aan een bezoekje van de Synagoge, dus hoewel wij nu meerdere keren in Boedapest waren, heb ik de Synagoge alleen nog maar van de buitenkant gezien. Ook leuk trouwens!

12. Het Heldenplein

Een van de meest indrukwekkende pleinen van Boedapest is het heldenplein. Het plein is in 1896 aangelegd om de duizendste verjaardag van de Hongaarse landname te vieren. Op het plein vind je prachtige beelden. Verder is het plein omringd door gebouwen die ook behoorlijk indrukwekkend zijn.

Heldenplein, bezienswaardigheden boedapest

13. Het stadspark Varosliget & de dierentuin van Boedapest

Achter het heldenplein ligt het stadspark Varosliget. In dit park vind je geweldige gebouwen. Zo vind je hier een prachtig kasteel, een badhuis en de dierentuin van Boedapest. Het park is zeker de moeite waard om te bewonderen. Ook de dierentuin in Boedapest is een must om te bezoeken. Deze dierentuin is een van de leukste dierentuinen waar ik ooit was. In de dierentuin kun je namelijk super dichtbij alle dieren komen en loop je soms door verblijven heen. Echt heel leuk! Verder hebben de dieren de ruimte en zien ze er goed uit.

14. Relaxen in een badhuis

Boedapest staat vol met badhuizen, dus als je een bezoek brengt aan Boedapest moet je minimaal een keer relaxen in zo’n fijn badhuis. Zelf hadden wij bij ons eerste bezoek geen tijd om te relaxen in een badhuis en de twee keer hadden wij een zwembad en een jacuzzi in ons hotel. Daarom besloten wij toen ook niet naar een badhuis te gaan, wat ik achteraf gezien heel jammer vind!

Blogger Manon besloot wel te gaan relaxen in een badhuis en schreef een artikel over de Boedapest badhuizen! Nu heb ik nog meer spijt dat wij niet gegaan zijn, haha. 

15. Een boottocht over de Donau

Langs de Donau liggen de mooiste bezienswaardigheden van Boedapest, dus een boottochtje over de Donau is geweldig om een keer te doen. Vooral met mooi weer is dit ontzettend relaxed. Ik deed dit tijdens mijn eerste bezoek aan Boedapest, in de zomer. Ik vind het nog steeds een van de leukste dingen die ik deed in het fijne Boedapest. Een echte aanrader dus!

Donau Boedapest

Dit zijn de 15 dingen die je niet mag missen tijdens je bezoek aan Boedapest. Naast deze vijftien dingen zijn er natuurlijk nog meer leuke dingen die je kan doen tijdens je bezoek aan Boedapest. Zo is de kettingbrug een van de mooiste bruggen van Boedapest en is ook Margaretha eiland de moeite waard. Ik hoop in ieder geval dat je nu een antwoord hebt op de vraag: wat te doen in Boedapest?

Dit artikel bewaren voor later? Pin hem op Pinterest! 

Heb jij nog tips voor Boedapest?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 23 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow