Wat te doen in Bernkastel-Kues? Tips + bezienswaardigheden

door | Laatste update Apr 5, 2023 | Gepubliceerd Jul 14, 2022 | Duitsland, Europa | 6 reacties

Onze favoriete plek langs de Moezel in Duitsland? Dat is Bernkastel-Kues, een prachtig stadje vol met vakwerkhuizen tussen de wijnvelden. Het is er sfeervol, mooi en gewoon echt heel leuk. Hoogtijd dus voor een artikel over dit fijne plekje bij de Moezel. Want wat te doen in Bernkastel-Kues? Ik deel tips + bezienswaardigheden!

Bernkastel-Kues in Duitsland, een pareltje langs de Moezel

Dat Cochem bij de Moezel leuk is, dat verwacht je van te voren. Dat er meerdere leuke dorpen zijn bij de Moezel misschien ook nog wel, maar dat Bernkastel-Kues zo geweldig leuk en mooi is, hadden wij van te voren niet verwacht. De sfeer is hier echt fijn en gezellig, maar er zijn ook veel mooie bezienswaardigheden in Bernkastel-Kues die je kunt bezoeken en bekijken.

Bernkastel-Kues is een stadje met ruim 7.100 inwoners, gelegen tussen de wijnvelden aan de rivier de Moezel. Het ligt tussen Cochem en Trier in en heeft dus een enorm gezellig centrum. Bernkastel Kues bestaat uit twee delen, namelijk Bernkastel aan de rechterkant van de Moezel en Kues aan de linkerkant. Deze twee stadsdelen zijn door middel van een brug met elkaar verbonden.

Bernkastel-Kues bezienswaardigheden: wat te doen in Bernkastel-Kues?

Bernkastel-Kues is heel klein, toch zijn er enkele leuke Bernkastel-Kues bezienswaardigheden die je kunt bekijken. In 2 uurtjes heb je het stadje echt wel gezien, tenzij je natuurlijk gaat wandelen in de omgeving. Hieronder vertel ik wat je moet doen in Bernkastel-Kues.

1. Bezoek het Marktplein

Het marktplein behoort tot de mooiste Bernkastel-Kues bezienswaardigheden en mag je dan ook echt niet missen. Dit is een plein omringd met vakwerkhuizen die echt prachtig zijn om te zien. Verder vind je hier wat terrasjes en geniet je hier gewoon van de prachtige gebouwen en de leuke sfeer.

Bernkastel-Kues bezienswaardigheden
Bernkastel-Kues bezienswaardigheden
Bernkastel-Kues bezienswaardigheden
Bernkastel-Kues bezienswaardigheden
Bernkastel-Kues bezienswaardigheden

2. Slenter door de leuke straatjes

Het leukste om te doen in Bernkastel-Kues is gewoon lekker slenteren door de straatjes. Veel straatjes zijn heel smal en lekker knus. Er zijn veel vakwerkhuizen en kleurrijke huisjes. Heel groot is het centrum niet, maar toch telt het centrum genoeg leuke straatjes om even lekker in te slenteren en te bekijken.

Doen in bernkastel-Kues: mooie straatjes
Doen in bernkastel-Kues: mooie straatjes
Doen in bernkastel-Kues: mooie straatjes

3. Bekijk de St. Michaelskirche

Een van de meest bekende bezienswaardigheden in Bernkastel-Kues is de Michaelskirche. Deze kerk komt uit de 14e eeuw en is leuk om even te bekijken tijden je bezoek aan het stadje.

4. Wandel naar de wijnvelden

Als je het centrum van Bernkastel-Kues verlaat richting de wijnvelden, dan kom je een bord tegen met hierop een wandelroute. Dit is de Bernkasteler Wein-Erlebenispfad. Deze wandeling is 3.7 kilometer lang en echt geweldig. Je loopt hier tussen de wijnvelden en hebt vanaf hier een prachtig uitzicht op de Moezel, de wijnvelden en Bernkastel-Kues. Verder kom je onderweg overal borden tegen met daarop informatie over de wijnvelden en het werk op de wijnvelden. Heel interessant. Voor ons was dit een hoogtepunt van onze vakantie aan de Moezel in Duitsland.

Wil je niet de hele wandeling doen? Wandel dan alsnog een stukje richting de wijnvelden voor een mooie uitzicht op Bernkastel-Kues, de Moezel en de wijnvelden. Dat is namelijk echt de moeite waard.

Meer lezen over wandelen in dit mooie gebied? Lees dan ook eens mijn artikel over wandelen bij de Moezel.

Bernkastel-Kues tips: wandelen bij de wijnvelden
Bernkastel-Kues tips: wandelen bij de wijnvelden
wandelen bij de wijnvelden in de Moezel

5. Maak een tripje naar Burg Landshut

Hoog boven Bernkastel-Kues zie je een burchtruine genaamde Burg Landshut. Deze burcht werd gebouwd in de dertiende eeuw en later verwoest door een brand. Vandaag de dag kun je de torens bezoeken voor een geweldig uitzicht op de Moezel en de omgeving van Bernkastel-Kues. Je kunt hier vanaf Bernkastel met de auto heen rijden en daar parkeren, maar je kunt ook met de Burg Landshut Express gaan. Dit is een soort toeristentreintje die je in 20 minuten vanaf het stadje naar Burg Landshut brengt.

Burg Landshut bezoeken is zeker iets wat je moet doen in Bernkastel-Kues!

Overige Bernkastel-Kues tips

Nu je weet wat je moet doen in Bernkastel-Kues en weet wat de mooiste Bernkastel-Kues bezienswaardigheden zijn, is het tijd om mijn laatste tips voor Bernkastel met je te delen. Hieronder som ik mijn tips op:

  • Neem de tijd om hier de sfeer te proeven.
  • Parkeren kan langs de Moezel op een ruime parkeerplaats. Het is hier betaald parkeren. Je moet vooraf betalen bij de automaten. Vergeet dit niet (zoals wij deden, super dom)
  • Combineer je bezoek aan Bernkastel-Kues met nog veel meer leuke plekken langs de Moezel. Het Moezelgebied in Duitsland is namelijk echt heel leuk! Meer tips lees je in mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen bij de Moezel in Duitsland!
  • Of bezoek nog meer leuke dorpen en steden bij de Moezel
Mooie vakwerkhuizen bij de Moezel

Dit is alles wat je moet weten over Bernkastel-Kues. Misschien is dat artikel wat minder lang dan normaal, maar ik wilde echt graag apart schrijven over deze plek, omdat wij het er zo ontzettend leuk vonden! Er zijn een aantal leuke Bernkastel-Kues bezienswaardigheden en de sfeer is gewoon super. Wij komen zeker nog eens terug om nog meer te doen in Bernkastel-Kues en omgeving.

Zou jij Bernkastel-Kues willen bezoeken?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow