Wat te doen in Beijing? 10 leuke en handige tips!

door | Laatste update Apr 6, 2023 | Gepubliceerd Jan 19, 2019 | Azië, China, Stedentrips | 10 reacties

 
Beijing is een miljoenenstad dat op sommige plekken aanvoelt als een prachtig dorp. De straten van Beijing doen je vergeten dat je in een enorme stad rondloopt. Beijing is misschien wel de mooiste stad van Azië en er zijn talloze geweldige bezienswaardigheden. Je kunt je er dagen, misschien wel weken vermaken en dat is dan ook gelijk wat ik zo leuk vind aan deze stad. Vandaag vertel ik je wat je echt moet doen als je een bezoek brengt aan Beijing!

Beijing 

Beijing, ook wel Peking genoemd, is de hoofdstad van China. In Beijing wonen maar liefst 21,17 miljoen mensen. Hoewel Beijing echt enorm is, had ik dat gevoel zelden. En hoewel het overal druk is, vond ik het nergens echt zo extreem druk dat ik er gek van werd. Als je aan Beijing denkt, denk je misschien snel aan overvolle metro’s en een dikke laag smog in de lucht. Maar Beijing is zoveel meer dan dat. Ik werd in een paar dagen tijd verliefd op de stad en sindsdien staat Beijing opnieuw heel hoog op mijn bucketlist; ik wil terug! En die dikke laag smog is er echt niet altijd, ook al hadden wij wel echt mazzel en hadden wij vijf dagen lang een prachtige, blauwe lucht.

Wat te doen in Beijing? 

In Beijing is echt heel veel te doen, dus om je een beetje te helpen bij het voorbereiden voor jouw reis naar Beijing, vertel ik je wat je echt niet mag missen!

1. De verboden stad 

De verboden stad is echt een stad op zich, het telt ongeveer 980 gebouwen en de bouw hiervan heeft 14 jaar in beslag genomen. Reken dan ook echt een volle dag voor de verboden stad, want het is groot en echt ontzettend mooi. Vroeger, toen China nog door een keizer geregeerd werd, was de verboden stad het onderkomen voor de keizer, zijn familie en zijn onderdanen. De verboden stad heet zo, omdat het heel lang niet toegankelijk was voor het volk. Pas sinds de afgelopen eeuw zijn de poorten geopend voor bezoekers. Vandaag de dag is de verboden stad een gigantisch museum en een geweldig complex van bijna een vierkante kilometer groot. Als je de verboden stad bezoekt kan je dit het beste doordeweeks doen. Ik heb verhalen gelezen dat het in het weekend lijkt alsof heel China zich in de verboden stad verzameld. Verder is het het beste om rond openingstijd bij de verboden stad te zijn, je hoeft dan niet in de rij voor een ticket en het is dan nog redelijk rustig. De verboden stad is in het laagseizoen (1 november – 31 maart) geopend van 8:30 tot 16:30, de toegangsprijs is dan 50 yuan. In het hoogseizoen (1 april – 31 oktober) is de toegangsprijs 60 yuan en is de verboden stad geopend van 8:30 tot 17:00. Wil je na je bezoek aan de verboden stad de stad van boven bekijken? Bezoek dan het mooie Jingshan park!

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over de verboden stad bezoeken.  

Verboden stad
Verboden stad
Verboden stad Beijing
Verboden stad
Verboden stad Beijing
Verboden stad China

2. Tiananmen square

Tiananmen square is een plein van 880 meter breed en 500 meter lang, in totaal kunnen er ongeveer een miljoen mensen samen komen op het plein. In Nederland wordt het plein vooral het plein van de Hemelse vrede genoemd. Het plein heeft zijn naam te danken aan de Tiananmen poort (in het Nederlands de poort van de hemelse vrede), die je ook op het plein vindt. Het plein is imposant, want om je heen vind je nog meer indrukwekkende bouwwerken. Zo vind je aan weerszijde van het plein het Nationale Museum en The Great Hall of the People. Verder staat er een grote pilaar op het plein, met daarachter het mausoleum van Mao Zedong. Aan de overkant vind je ten slotte de ingang van de verboden stad. Het is handig om eerst Tiananmen square te bezoeken en daarna door te gaan naar de Verboden stad. Wij wilden het andersom doen (geen idee waarom), maar dan moet je dus echt enorm omlopen aan het einde en na een hele dag in de verboden stad rondlopen heb je daar geen zin meer in.

3. Het Zomerpaleis  

Het Zomerpaleis is gelegen op de Heuvel van het Lange Leven aan een aangelegd meer. Het paleis bestaat uit vele verschillende paleizen, tempels, bruggen, pagodes, paviljoenen, prachtige tuinen en heel veel wandelpaden. Ooit werd het paleis gebruikt door de Chinese keizer, als buitenpaleis, als het tijdens de zomer te warm werd in de binnenstad. Nu is het open voor bezoekers en kun je dit prachtige paleis bewonderen. Het zomerpaleis is in het laagseizoen geopend van 7:00 tot 17:00 en in het hoogseizoen van 6:30 tot 18:00. Voor sommige bezienswaardigheden in het park heb je een apart ticket nodig. Deze openen twee uur na openingstijd en sluiten een uur voor sluitingstijd weer. Je kunt bij het kopen van je ticket kiezen voor een combinatie ticket. In het hoogseizoen kost dit ticket 60 yuan, in het laagseizoen 50. Je kunt dan alles in het zomerpaleis bezoeken. Je kunt ook een ticket kopen waarmee je alleen toegang hebt tot het park zelf, dit kost 20 yuan in het laagseizoen en 30 in het hoogseizoen. Als je dan alsnog een van de andere dingen wilt bezoeken, kun je bij de ingang een extra kaartje kopen. Kijk dus van te voren goed wat je interessant vindt en welk ticket dan uiteindelijk het meest voordelig is. Het Zomerpaleis is heel mooi om te zien, het is een heerlijke plek voor wandelingen en voor je het weet ben je weer een paar uur verder. Trek voor het Zomerpaleis dan ook zeker een volle ochtend uit en misschien nog wel meer tijd.

Zomerpaleis
Zomerpaleis
Zomerpaleis Beijing
Het zomerpaleis in China
Zomerpaleis

4. De Tempel van de Hemel

De Tempel van de Hemel ligt in een uitgestrekt park in het zuiden van Beijing. In de Tempel van de hemel leidden de keizers van de Ming-dynastie een rituele ceremonie, waarbij ze als bemiddelaar tussen hemel en aarde offers brachten. Dit deden ze om de goden te smeken voor een goede oogst. Het complex bestaat uit de grote ronde hal, waar gebeden werd voor een goede oogst. Verder vind je op het complex de hal van de keizerlijke onthouding, waar de keizer drie dagen moest vasten voor hij aan de ceremonie mee mocht doen. Ten slotte vind je op het tempelcomplex ook nog het open altaar van de hemel en enkele bijgebouwen. Toen wij onderweg waren naar de Tempel van de Hemel begon het keihard te regenen en dit hield helaas niet meer op. Wij besloten daarom na een korte glimp van de ingang om te keren en deze bezienswaardigheid te bewaren voor de volgende keer.

5. De hutongs 

De hutongs zijn een must om te bezoeken als je in Beijing bent. Hutongs zijn smalle straatjes, met oude, kleine stenen huisjes. De beste manier om deze mooie straatjes en leuke huisjes te verkennen is te voet of fietsend. Er worden veel fietstours aangeboden, maar je kunt ook zelfstandig fietsen door de hutongs. Wij besloten gewoon te gaan lopen en ook dat is prima. Je komt vanzelf de mooiste en leukste straatjes tegen. Verder vind je bij de Hutongs leuke eettentjes met heerlijk eten. Ook krijg je wat mee van het lokale leven in Beijing. 

De hutongs van Beijing in China
Hutongs

6. Yonghetempel & de Confucius Tempel 

De Yonghetempel, beter bekend als de Lama tempel, is een tempel en klooster van de gelugschool van het Tibetaans Boeddhisme. De tempel ligt in het noordoosten van Beijing en schijnt echt ontzettend mooi te zijn. Verder zijn er een stuk minder toeristen dan op de eerder genoemde plekken, wat ook best wel fijn is. Door tijdgebrek hebben wij de Lama tempel over moeten slaan, maar bij een volgend bezoek gaan wij hier zeker heen. Vlakbij de Lama tempel ligt de Confucius Tempel. Deze tempel vind je midden in de hutongs en kwamen wij in eerste instantie per toeval tegen. Deze tempel bezochten wij dus wel en is zeker de moeite waard. Het is echt prachtig en er komen niet zo veel toeristen; fijn!

De Confucius Tempel Beijing

7. De Silkmarket 

Denk je aan China, dan denk je aan goedkope kleding en namaak merken. De silkmarket is zo’n plek waar je dit allemaal kunt vinden. Ik vond het heerlijk om er rond te slenteren. Dit was ook de plek waar ik voor het eerst ging afdingen en hoewel ik het best eng vond, vond ik het uiteindelijk super leuk en voelde het echt als een spel. Wij kochten schoenen en zijde stropdassen. Verder keken wij gewoon lekker rond. Zeker een aanrader! Je hebt ook nog de pearlmarket, als het goed is is dat ook zoiets, maar hier zijn wij niet geweest wegens tijdgebrek.

8. De Chinese muur 

Als je een bezoek brengt aan Beijing kan een bezoek aan de Chinese muur echt niet ontbreken. Vanaf Beijing zijn meerdere stukken van de Chinese muur goed te bereiken, de Chinese muur bezoeken is dan ook best makkelijk. Je kunt ervoor kiezen om met een tour te gaan, of om zelf met een taxi of het openbaar vervoer naar de muur te gaan. De secties Badaling en Mutianyu liggen het meest dichtbij Beijing, maar zijn ook het meest toeristisch. Wil je een uniekere ervaring? Kies dan voor het onbekende Gubeikou, of wandel van Jinshaling naar Simatai. Zelf gingen wij met een tour naar Gubeikou en kwamen wij nauwelijks andere mensen tegen. De muur was geweldig en de natuur eromheen is adembenemend mooi. Ik vond het een van mijn gaafste reiservaringen tot nu toe en wil dolgraag terug naar dit wereldwonder. Wil je meer lezen over een bezoek aan de Chinese muur vanuit Beijing? Dat kan hier.

Chinese muur bij Gubeikou
De muur bij Gubeikou
Great wall of China bij Gubeikou, prachtig

Eten in Beijing 

Goed, nu je weet wat je zeker allemaal moet doen in Beijing, is het ook wel fijn om te weten waar je lekker kunt eten. Op zich zijn er veel plekken waar je prima kunt eten in Beijing en onze eerste dagen hebben wij heel slecht alleen even snel iets gegeten. Zo kwamen wij bij de Mac uit en aten wij in de hutongs kleine hapjes bij verschillende kramen (wat stiekem echt wel lekker was). Verder hebben wij een keer dumplings gegeten bij het zaakje waar je een van de lekkerste dumplings van Beijing kunt eten. En lekker waren ze zeker! Dus ik kan je in ieder geval aanraden om Dumplings bij mr. Shi te proberen. Verder is Peking eend eigenlijk een must in Beijing, maar wij hebben dit nog niet geprobeerd.

Dumplings eten bij mr. Shi

Overnachten in Beijing 

In Beijing heb je ontzettend veel keuze om te overnachten. Wij sliepen de eerste keer in een super fijn hostel, dat een van de beste hostels van Beijing schijnt te zijn. Namelijk het Downtown backpackers hostel. Dit hostel is schoon, gezellig en heeft mooie kamers. Ook zijn de bedden hier lekker zacht en kun je gratis ontbijten in het kleine cafeetje naast het hotel. Het personeel spreekt ook goed Engels en is heel behulpzaam. Verder kun je in dit hotel 24 uur lang inchecken, handig aangezien veel treinen en vliegtuigen op de meest onmogelijke tijden aankomen. Verder bieden ze super goede tours aan naar onder andere de Chinese muur. Deze tours staan echt heel goed aangeschreven. Wij deden met dit hostel ook een tour naar de Chinese muur en daar heb ik geen seconde spijt van gehad! Wil je ook overnachten in dit super fijne hostel? Je boekt je overnachting goedkoop via deze link! Maar let op: dit hostel zit snel en vaak vol, omdat het zo populair is, dus boek op tijd.

Slapen bij het Downtown backpackers hostel
Downtown backpackers hostel

Dit waren mijn tien leuke tips voor Beijing, met 8 dingen om te doen, 1 tip om heerlijk te eten en 1 tip om lekker te slapen. Beijing is een heerlijke stad en ik weet bijna zeker dat wij ooit nog eens terug gaan komen. Wij hebben nog veel gemist en willen de Chinese muur sowieso nog een keer bezoeken. In Beijing ga je je niet vervelen en je kunt je er echt dagen lang vermaken. Het is inmiddels een van mijn favoriete steden en dat had ik eerlijk gezegd van te voren niet verwacht!

Wil je dit artikel later nog eens lezen? Bewaard hem dan op Pinterest! 

Wat is jouw beste tip voor Beijing? 

Dit artikel bevat een affliate link, boek jij via deze link? Dan ontvangen wij hiervoor een kleine vergoeding, jij betaald hiervoor niets extra’s. Voor meer informatie, bekijk onze disclaimer

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 23 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow