Wat te doen bij de Amalfikust in Italië? Tips + bezienswaardigheden

door | Laatste update Aug 30, 2023 | Gepubliceerd Jul 2, 2022 | Europa, Italië | 8 reacties

De Amalfikust is een van de mooiste gebieden van Italië en misschien wel het mooiste kustgebied van Europa. De zee is er prachtig blauw, de dorpjes kleurrijk en gezellig en dit alles wordt afgemaakt door de prachtige bergen, kliffen en mooie stranden. Maar wat te doen bij de Amalfikust? In dit artikel deel ik mijn beste Amalfikust tips en deel ik de mooiste Amalfikust bezienswaardigheden met je!

De Amalfikust bezoeken

De Amalfikust in Italië ligt in de regio Campania tussen Sorrento en Salerno in. Officieel gezien loopt de Amalfikust tussen de dorpen Positano en Vietri Sul Mare. Een weg van zo’n 40 kilometer lang verbindt deze dorpen met elkaar. En het is er prachtig. Veel mensen komen naar de Amalfikust voor de dorpen Positano en Amalfi. Maar er is zoveel meer dan dat. Je doet deze prachtige regio in Italië echt tekort door alleen daarheen te gaan.

Amalfikust tips

In dit artikel ga ik alle Amalfikust tips met je delen die je nodig hebt voor vertrek. Ik geef straks eerst een antwoord op de vraag: wat te doen bij de Amalfikust? Later ga ik je wat vertellen over vervoer bij de Amalfikust, overnachten, de beste reistijd en hoe lang je nodig hebt voor een reis naar de Amalfikust in Italië.  

Amalfikust bezienswaardigheden: wat te doen bij de Amalfikust

De Amalfikust is een gebied van slechts 40 kilometer lang. Dat klinkt heel klein, maar in de werkelijkheid kun je je hier lang vermaken, want er is enorm veel te doen bij de Amalfikust in Italië. Hieronder som ik de mooiste Amalfikust bezienswaardigheden voor je op.

1. Maak een boottocht langs de kust

Een van de leukste dingen om te doen bij de Amalfikust vond ik het maken van een boottocht. De Amalfikust is echt werkelijk waar prachtig en dat zie je eigenlijk het beste vanaf zee. Terwijl je langs de hoge kliffen en de dorpen vaart, kun je echt de schoonheid van dit gebied ervaren. Je kunt een boot huren en zo zelf rondvaren bij de Amalfikust. Dit is echt best een dure activiteit. Je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van de ferry’s langs de Amalfikust. Dit zijn gewoon open boten en vanaf hier heb je geweldige uitzichten.

Veel mensen gaan voor €9,- met de boot van Positano naar Amalfi. Zelf wilden wij meer zien met de boot en besloten wij van Positano naar Vietri Sul Mare te varen. Wij zagen op die manier de hele Amalfikust vanaf het water voor zo’n €14,-. Ideaal en wat mij betreft echt een van de beste Amalfikust tips! Het stuk na Amalfi vond ik vanaf de boot gezien ook echt het mooist en toen was de boot ook helemaal leeg! 

Doen bij de Amalfikust in Italië: maak een boottocht

2. Bezoek Positano

Je bezoekt de Amalfikust voornamelijk voor de prachtige kleurrijke dorpjes langs de kust in de bergen. Een van de meest populaire en bekende dorpen is Positano. De uitzichten zijn hier vooral echt geweldig mooi. Verder is een strandwandeling hier ook de moeite waard. Tijdens je wandeling op het strand heb je namelijk ook een mooi uitzicht op het dorp. Voor de mooiste foto’s bezoek je Positano het beste in de ochtend, wij waren er in de middag en moesten toen tegen de zon in fotograferen.

Amalfikust bezienswaardigheden: Positano
Doen bij de Amalfikust, op zoek naar Amalfikust bezienswaardigheden: Positano
Amalfikust bezienswaardigheden: Positano

3. Ga zwemmen bij Fiordo di Furore

Een van de mooiste plekken om te zwemmen bij de Amalfikust in Italië is bij Fiordo di Furore. Hier heb je een prachtig wit strand in een fjord met helder blauw water. Echt prachtig om te zien!

4. Ontdek Amalfi

Amalfi is het andere bekende dorpje langs de Amalfikust wat je zeker weten niet mag missen. Amalfi is echt prachtig en enorm de moeite waard. Je vindt hier een prachtige kerk, die van zowel binnen als buiten heel mooi is om te zien. Daarnaast is het centrum van Amalfi heel gezellig en vind je hier veel leuke straatjes en winkeltjes. Vanaf de pier heb je een mooi uitzicht op Amalfi.

Doen bij de Amalfikust in Italië: bezoek Amalfi
Doen bij de Amalfikust in Italië: bezoek Amalfi

5. Wandel naar Atrani

Een van de leukste dingen om te doen bij de Amalfikust vond ik om vanaf Amalfi te wandelen richting Atrani. Dit is echt een heel kort stukje van hooguit 15 minuten, maar het is prachtig. Je start met mooie uitzichten op Amalfi en het strand en daarna heb je een geweldig uitzicht op Atrani. Hier schiet je een van de mooiste plaatjes langs de Amalfikust in Italië.

Eenmaal aangekomen in Atrani is het ook de moeite waard om Atrani zelf te bezoeken. Hier vind je een fijn strand en wat leuke straatjes.

Tips Amalfikust: Atrani
Tips Amalfikust: Atrani
Tips Amalfikust: Atrani

6. Geniet van de uitzichten vanaf Ravello

Ravello is een prachtig dorpje bij de Amalfikust. Dit dorpje ligt niet aan zee, maar juist hoger in de bergen. Hierdoor zijn de uitzichten die je hier hebt ook echt geweldig. Zodra je Ravello binnenkomt word je al getrakteerd door een fantastisch uitzicht. Je kunt diverse villa’s bezoeken en vanaf daar heb je wederom geweldige uitzichten. Houd er rekening mee dat je voor deze villa’s allemaal tussen de €7,- en €10,- entree moet betalen, dus dat kan wel behoorlijk oplopen. Ravello zelf vonden wij overigens ook echt verrassend leuk. Er zijn leuke straatjes en het pleintje is echt gezellig.

Doen bij de Amalfikust: Ravello
Doen bij de Amalfikust: Ravello
Doen bij de Amalfikust: Ravello
Doen bij de Amalfikust: Ravello

7. Eet gebak in Minori

Minori is minder druk bezocht, maar is echt een leuke plek om te bezoeken. Het behoort bij een van de leukste dorpjes bij de Amalfikust en ook echt wel bij de leukste Amalfikust bezienswaardigheden. Al is het alleen maar door het lekkere gebak hier! In Minori vind je namelijk het beste gebak van Zuid-Italië.  Wij moesten dat natuurlijk uitproberen en ik durf oprecht te zeggen, dat het misschien wel het lekkerste gebakje ooit was. Het was heerlijk! Je haalt dit gebakje bij Sal de Riso. Let op! Er is nog een tentje met bijna dezelfde naam, zij verkopen ook gebak, maar het is absoluut niet hetzelfde.

Naast dat gebak heeft Minori nog een mooie kerk om te bekijken en is het hier leuk om even op de pier te wandelen voor een mooi uitzicht op het dorpje.

Minori

8. Wandel van Minori naar Maiori

Wij hadden achteraf wat te weinig tijd bij de Amalfikust, maar als je genoeg tijd hebt, is het een enorme aanrader om van Minori naar Maiori te lopen, of andersom natuurlijk. Dit is een wandeling van ongeveer 1 uur. Onderweg loop je tussen de citroenbomen in, waar deze regio natuurlijk ook wel om bekend staat. Verder heb je prachtige uitzichten op Mairoi, Minori en de mooie kust. Leuk!

9. Ontdek Cetara

Dit dorpje zou ik de volgende keer echt goed willen bezoeken. Wij voeren hier langs met de boot en werden toen al verliefd. Cetara is niet toeristisch, maar wel super mooi om te zien. Echt een mooi dorpje bij de Amalfikust.

Cetara

10. Bezoek het leuke Vietri Sul Mare

Vietri Sul Mare was het eerst dorp langs de Amalfikust waar wij echt een kijkje namen en wij werden echt verliefd op dit dorp. Stiekem is het mijn favoriet en ik vind Vietri Sul Mare bezoeken dan ook echt iets wat je moet doen bij de Amalfikust.

Vietri Sul Mare staat bekend om zijn keramiek. Overal vind je dan ook prachtige kleine winkeltjes waar ze keramiek verkopen. Maar ook op straat vind je overal kleurrijke versieringen van Keramiek. Daarnaast heb je hier veel leuke en gezellige straatjes, een fijn strand en mooie uitzichten. Kortom; een van de mooiste Amalfikust bezienswaardigheden!

Heb je tijd? Dan kun je vanaf hier ook wandelen richting Salerno, of andersom. Dit schijnt ook heel erg de moeite waard te zijn.

Amalfikust bezoeken: Vietri Sul Mare
Amalfikust bezoeken: Vietri Sul Mare
Amalfikust bezoeken: Vietri Sul Mare
Amalfikust bezoeken: Vietri Sul Mare

11. Hiken bij de Path of Gods

De mooiste wandeling van de Amalfikust is Sentieri Degli Dei, ook bekend als Path of Gods. De wandelroute loopt hoog in de bergen en geeft je fantastische uitzichten op de omgeving. De wandeling start in Bomerano. Vanaf daar loop je via een prachtig pad richting Nocelle. Vanaf Nocelle kun je nog 1700 traptreden naar beneden lopen richting Positano. Deze wandeling is echt iets wat je moet doen bij de Amalfikust in Italië en is een letterlijk hoogtepunt van je vakantie. Wij hebben hem echter toch overgeslagen met pijn in ons hart. Wij reisden alleen met handbagage en hadden geen geschikte schoenen mee voor de hike. Wij komen dan ook heel graag nog eens terug voor deze fantastische wandeling!

Praktische Amalfikust tips

Nu je weet wat je echt moet doen bij de Amalfikust en wat de mooiste Amalfikust bezienswaardigheden zijn, is het tijd om nog wat praktische Amalfikust tips met je te delen. Zoals ik eerder aangaf vertel ik over vervoer bij de Amalfikust, overnachten, de beste reistijd en hoe lang je nodig hebt voor je vakantie bij de Amalfikust.

Vervoer bij de Amalfikust

De Amalfikust is prachtig en je bent niet de enige die dat met eigen ogen wil bewonderen. Het is hier druk. Heel druk. Een van de Amalfikust bezienswaardigheden is eigenlijk de prachtige route van 40 kilometer lang. Ik noemde hem hierboven niet apart, omdat je deze eigenlijk sowieso wel volgt als je de plekken die ik opnoem bezoekt. Maar goed, als je met je eigen auto hier gaat rijden, kun je nergens stoppen en genieten van de mooie uitzichten. Er is namelijk heel weinig parkeerruimte. Daarnaast is de weg heel smal en staan er regelmatig files.

Ik raad een auto huren dan ook echt enorm af. Ben je met je eigen auto in deze regio? Laat ook dan die auto bij je accommodatie staan. Een auto zorgt alleen maar voor frustratie. Wil je wel zelf rijden? Huur dan een scooter, die kun je wel zelf kwijt en je kunt daarmee makkelijk overal stoppen.

Zelf kozen wij voor de bus. Langs alle belangrijke Amalfikust bezienswaardigheden rijdt de SITA bus. Deze rijdt vrij regelmatig en is niet duur. Een bus stop is nooit ver bij je vandaan en het is wat mij betreft een goede manier om de weg te volgen, te genieten van de uitzichten, maar niet zelf te rijden. Houd er wel rekening mee dat de bussen druk kunnen zijn in het hoogseizoen.

Verder varen er ook nog ferry’s. Naast dat het leuk is om te varen, is het ook nog super handig om gebruik te maken van de ferry’s. Hier heb je namelijk geen last van de drukte op de weg!

Meer lezen? Ik schreef ook een artikel over het openbaar vervoer bij de Amalfikust!

Overnachten bij de Amalfikust

Wij vonden het van te voren heel lastig om te bepalen waar wij nou gingen overnachten bij de Amalfikust. Veel mensen verblijven in Positano of Amalfi. Wij wilden dit niet, omdat dit vrij druk is, maar ook heel duur. Uiteindelijk kozen wij voor Sorrento. Dit is op zich oké, maar als je echt meer wilt zien van de Amalfikust zou ik dit niet aanraden. Vanaf Sorrento moet je elke keer namelijk nog best een stuk reizen en hierdoor waren wij heel veel tijd kwijt! Sorrento is overigens echt wel een leuke plek om te verblijven en om ook de golf van Napels te ontdekken of andere gave dagtrips vanuit Sorrento te ondernemen. Voor de Amalfikust zelf is het op zich prima, als je niet veel verder komt dan Positano of Amalfi. Een overnachting in Sorrento boek je via deze link. Zelf verbleven wij in deze super fijne Bed&Breakfast, die je boekt via deze link.

Ik zou je aanraden om echt bij een van de dorpen bij de Amalfikust zelf te verblijven. In het vervolg zou kiezen voor Minori of Maiori. Dit ligt centraal, vanaf hier is alles makkelijk te bereiken met de bus of boot, maar het is niet super druk. Salerno ligt iets buiten de Amalfikust en zou ook een optie kunnen zijn. Een overnachting in Minori boek je hier en in Maiori boek je een hotel via deze link. Liever in een grotere stad verblijven? Dan kies je voor Salerno. Dat boek je via deze link

Overnachten bij de Amalfikust

De beste reistijd bij de Amalfikust Italië

De Amalfikust is prachtig en heeft een vrij lang zomerseizoen. Al vrij vroeg in het seizoen is het hier prachtig weer en dit blijft ook vrij lang zo. Van april tot oktober heb je hier grote kans op mooi weer en zon. Waarbij je natuurlijk in het voor- en najaar ook wat geluk moet hebben en iets meer kans hebt op wat minder weer. De zomermaanden zijn heel heet en echt heel druk. Die zou ik echt proberen te vermijden. Deze regio is dan eigenlijk gewoon helemaal niet leuk. Zit je echt vast aan schoolvakanties? Ga dan deze kant op in de meivakantie of in de herfstvakantie.

De wintermaanden zijn het meest rustig, maar het weer is dan ook minder. Ik zou je zelf aanraden om hierheen te reizen in april / mei of september / oktober. Houd er ook dan rekening mee dat je hier nog steeds niet de enige bent. De Amalfikust in Italië is gewoon altijd super druk.

Zelf waren wij hier eind april en hadden wij de hele week zon en ruim 20 graden. Je kon zelfs al zwemmen, al is de zee wel nog koud.

Hoe lang heb je nodig?

Wij hadden 2 volle dagen bij de Amalfikust in Italië en bezochten verder in 5 dagen tijd de mooie omgeving van Napels en Sorrento. Twee volle dagen vind ik ook echt het minimale wat je nodig hebt om een goede indruk te krijgen. Op dag 1 maak je dan een boottochtje, bezoek je Vietri Sul Mare, Minori, Atrani en Amalfi. Op dag 2 kom je terug voor Ravello en Positano en zou je eventueel nog iets kunnen doen. Heb je 3 dagen? Dan heb je ook tijd om te wandelen en misschien een wat onbekender dorp te bekijken. Heb je 4 dagen? Dan heb je zelfs tijd om even te relaxen! Hoe meer tijd hoe beter in ieder geval! Zelf hadden wij nu geen tijd om Salerno te bezoeken, wat ik ook wel erg jammer vond. 

Ook handig! Ben je benieuwd wat je moet sparen voor een vakantie naar deze prachtige regio? Lees dan eens mijn artikel over de kosten voor een vakantie naar de Amalfikust.

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten voor je de Amalfikust in Italië bezoekt. Hopelijk heb je nu heel veel handige Amalfikust tips verzameld en een antwoord gekregen op de vraag: wat te doen bij de Amalfikust in Italië? Er zijn in ieder geval super veel gave Amalfikust bezienswaardigheden en super veel mooie dorpen bij de Amalfikust. Hopelijk komen wij nog eens terug om meer te ontdekken van dit mooie stukje Italië.

Zou jij de Amalfikust in Italië willen bezoeken?

Dit artikel bevat affiliatie linkjes. Als jij iets boekt via deze link ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou niets extra’s! Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips 🙂 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows