Wereldreis voorbereidingen #8 | Wat neem je mee op wereldreis? + handige inpaklijst!

by | Oct 25, 2019 | Voorbereidingen, Wereldreis | 16 comments

Je bent bijna klaar voor je wereldreis, toch moet je voor vertrek nog 1 ding doen; je tas inpakken! En dat is lastig, want wat neem je mee op wereldreis? Als je meerdere landen op verschillende continenten bezoekt krijg je waarschijnlijk te maken met verschillende weersomstandigheden en dat betekent dat je veel verschillende soorten kleding mee moet nemen. En wat voor schoenen heb je eigenlijk nodig op wereldreis? Vandaag vertel ik je wat wij allemaal mee namen op wereldreis en wat op jouw wereldreis inpaklijst niet mag ontbreken!

Inpakken voor je wereldreis

Meestal pak ik op het laatste moment mijn tas in, maar voor onze wereldreis begon ik eerder. Als ik dan nog dingen miste, had ik nog tijd om het te halen. Mijn wereldreis inpaklijst was verder ook anders dan mijn gewone inpaklijst. Wij zouden Nieuw-Zeeland bezoeken in de lente en daar zou het nog best wel eens koud kunnen zijn, verder willen we naar het altijd warme Azië en hebben we verder nog geen idee waar we allemaal zullen eindigen. Allemaal dingen met diverse weersomstandigheden, wat je bij een korte reis vaak niet hebt. Hoewel ik eerst dacht dat ik geen nieuwe spullen hoefde aan te schaffen, had ik dit helemaal mis, want ik heb nog best wat moeten kopen voor onze wereldreis. Vandaag vertel ik je per onderdeel wat je mee moet nemen op een wereldreis. Natuurlijk is het persoonsgebonden en zal het anders zijn als je naar 1 continent reist waar het bijvoorbeeld altijd warm is.

Dit artikel schreef ik voor vertrek, maar publiceerde ik nooit. Bij thuiskomst heb ik dit artikel aangepast, dus hij is super handig als je nu moet inpakken voor je eigen wereldreis en op zoek bent naar een antwoord op de vraag: wat neem je mee op wereldreis? Wij begonnen onze reis beide met een grote backpack van 50 / 55 liter en een dagrugzak van 25/30 liter. Toen wij onverwachts terug naar Nederland moesten zetten wij onze reis voort met 1 grote rugzak van 55 liter, 1 dagrugzak en gebruikte ik alleen nog maar een 40 liter rugzak die mee kan als handbagage. Voor de volgende reizen is ons doel dan ook om compleet te gaan reizen met handbagage. En als je goed en kritisch inpakt, kan je nog steeds enorm veel meenemen op reis! 

De basis 

Met de basis bedoel ik de spullen die elke reiziger nodig heeft, ongeacht de duur van je reis of je bestemming. Onze basisuitrusting tijdens onze wereldreis bestaat uit:

 

 • Backpack (Remco 55 liter, ik 40 liter voor in mijn handbagage) 
 • Daypack (25 liter)
 • Regenhoes (zit bij onze backpacks erbij, dus hoeft bij ons niet los mee)
 • Flightbag (Voor Remco’s backpack)
 • Packing cubes
 • Lakenzak (nadat wij Azië weer hebben verlaten hebben wij deze achter gelaten en niet meer gebruikt) 
 • TSA slot (om je backpack op slot te doen of kluisjes / kastjes in een hostel)
Basis uitrusting wereldreis inpaklijst

Documenten 

Als je op wereldreis gaan zijn er wat documenten die je zeker mee moet nemen.  Hieronder volgt een lijstje van de documenten die tijdens je wereldreis van pas zullen komen:

 • Paspoort (met eventueel visum + kopieën paspoort op je pc)
 • Boardingpassen
 • Reisbescheiden (hotel boeking etc.)
 • Noodnummers
 • Vaccinatie paspoort
 • Verzekeringspasjes
 • (internationaal) rijbewijs
 • Reisverzekeringspapieren
 • Ongeveer 8 Pasfoto’s (voor visum aanvragen onderweg)

Tegenwoordig neem ik geen papieren meer mee trouwens, ik heb gewoon de belangrijke dingen op mijn laptop staan en op mijn mail, zodat ik er altijd bij kan. Zo heb ik de gegevens van mijn verzekering online en op mijn computer staan, verder krijg je vaak online bevestigingen van accommodaties en zorg ik dat die op mijn telefoon staan. Hetzelfde geldt voor de boardingpassen, ook die staan op mijn telefoon. De pasfoto’s heb ik van te voren laten maken bij de Primera, maar het kan op veel plekken ook onderweg. Hoeveel je er nodig hebt hangt af van de bestemmingen die je wilt bezoeken.

Financiële zaken 

Zonder geld geen wereldreis helaas. Dus er zijn een aantal financiële zaken waar je aan moet denken voor vertrek. Zo moet je van te voren je bankpas op wereldwijd zetten, of in ieder geval het continent aanzetten waar jij naar toe gaat. Doe je dit niet? Dan kun je geen geld opnemen in landen buiten Europa, niet zo handig dus. Hieronder volgt een lijstje met spullen die je mee moet nemen op financieel gebied:

 • Pinpas
 • Creditcard (echt onmisbaar!)
 • Rabo scanner (of iets anders wat nodig is voor jouw bank)

Zorg ook dat je de nummers om je bankpas of creditcard te blokkeren ergens hebt staan. Mocht je pinpas kwijt raken of je wordt bestolen, dan kun je hem in ieder geval direct blokkeren. Verder zou je nog wat vreemde valuta mee kunnen nemen van je eerste bestemming, wij pinnen echter altijd in het land zelf geld.

financiële zaken op wereldreis wat neem je mee op wereldreis?

Kleding

Dan komt nu een van de moeilijkste onderdelen: wat voor kleding neem je mee op wereldreis? Ik neem standaard teveel kleding mee. Ik ben gewoon heel slecht in kiezen en ik hou ervan om af te kunnen wisselen. Ter plekke vind ik dat wel eens heel irritant en neem ik mij voor om de volgende keer minder mee te nemen. Het lukt mij gewoon niet. Dit lijstje bevat wat je mee moet nemen, een kledingstuk meer of minder zou kunnen. Zelf neem ik meer mee dan op dit lijstje staat, maar dat is niet nodig. Ook toen ik met alleen handbagage reisde had ik nog steeds teveel kleding mee en nog steeds had ik ruimte over! 

Dit is wat je ongeveer nodig hebt voor een wereldreis en wat zeker niet mag ontbreken op je wereldreis inpaklijst:

 • 2 t-shirts
 • 2 hemdjes
 • 1 korte broek
 • 1 (dunne) lange broek
 • 1 fleecevest
 • 1 lange mouwen shirt
 • 1 thermo legging (na Nieuw-Zeeland niet meer meegenomen) 
 • 1 sportlegging
 • 2 jurkjes
 • 2 jumpsuits
 • 1 rok
 • 7 – 10 onderbroeken
 • 3 BH’s
 • 5 paar sokken
 • 1 paar wandelsokken
 • Wind / waterdichte jas
 • Zwemkleding

Met dit lijstje hoef je na ongeveer 10 dagen pas je kleding te wassen, wat ik zelf fijner vind dan elke week. Scheelt toch behoorlijk wat tijd (en uiteindelijk ook geld).

Op dit lijstje staat warme kleding, dit is omdat wij naar Nieuw-Zeeland gaan in de lente. In de lente kan het warm zijn, maar ook nog rond de tien graden. 

Ook zie je op het lijstje een wind / waterdichte jas staan. Deze kwam op wereldreis ook echt heel erg van pas en mag wat mij betreft echt niet ontbreken. Het handigste is om een jas te kiezen die zowel water- als winddicht is en die je klein kan opvouwen. Voor de warmte draag je hieronder dan je fleecevest.

Wij hebben zelf heel lang gezocht naar een goede wind- en waterdichte jas. Wij vonden veel jassen die of waterdicht waren, of winddicht, maar niet allebei. Verder vielen de jassen die wel aan onze eisen voldeden echt buiten ons budget. Uiteindelijk kochten wij bij bever de Ayacucho Stowaway jas. Ik had er nog nooit van gehoord, maar de jas kreeg goede reviews, had een leuke aanbieding (die helaas nu wel over is) en was wind- en waterdicht. Verder kan je de jas super klein opvouwen, heel handig! Wij hebben hem op reis al flink uitgetest en hij is echt wind- en waterdicht. Het waterkolom van de jas is 5000 mm, terwijl veel andere jassen die wij zagen maar een waterkolom van 2000 mm hebben en dus veel minder lang waterdicht blijven. Deze jas kun je bestellen via deze link

Nog een laatste tip voor je je kleding in gaat pakken: pak kleding in die makkelijk te combineren is op verschillende manier. Zo heb je veel verschillende outfits met beperkte kledingstukken. Ook is het handig om in laagjes te denken, zodat je je op koude bestemmingen toch warm aan kan kleden, zonder dat je tas overvol is.

Kleding inpakken wereldreis, wat neem je mee op wereldreis?

Schoenen

Naast kleding was het onderwerp schoenen voor ons twijfelpunt nummer twee. Op voorgaande reizen nam ik alleen sneakers, birckenstocks en flipflops mee. Maar was het voor onze wereldreis misschien niet handiger om ook wandelschoenen mee te nemen? Maar die dingen zijn best zwaar en onhandig om mee te nemen toch? En ze zijn ontzettend lelijk. Tja, wat doe je dan. Heel lang hadden wij het idee om geen wandelschoenen te kopen. Wij zouden de Tongariro Crossing wel op sneakers lopen en verder wel zien.

Maar toen kwam de reis dichterbij en kwam er ook steeds meer twijfel. In Nederland wandelden wij zo nu en dan en ik kreeg wel heel snel zere voeten. Uiteindelijk zijn wij toch naar de winkel gegaan en hebben wij meerdere keren en meerdere soorten wandelschoenen gepast. Toen ik de Lowa Locarno paste dacht ik gelijk: dit wordt hem. De schoen is niet lelijk (zeker niet voor een wandelschoen), hij is stevig en zit echt geweldig. Omdat de winkel in Hoorn waar wij hem kochten net open was kregen wij 10% korting en gratis wandelsokken. Hoewel het super duur is, ben ik er op wereldreis tot nu echt heel blij mee. Het loopt zoveel fijner, je voeten zijn zoveel minder moe en je enkels zijn zoveel beter ondersteund. Dus ga je veel wandelen en bezoek je landen met veel gave hikes en bergen? Dan zijn wandelschoenen ook gewoon echt een must. Ik zal later nog een artikel schrijven, dan vertel ik waar je op moet letten bij het uitkiezen van goede wandelschoenen en vertel ik je wat ik van die van ons vind. Ik kan je alvast verklappen dat je wandelschoenen beter niet online kunt kopen en dat ik de Lowa Locarno alleen maar aan kan raden, geweldige schoenen zijn het! Je kunt de Lowa Locarna schoenen voor dames hier bestellen en die voor heren bestel je hier. Op de foto zie je de schoenen van Remco.

Uiteindelijk neem ik de volgende schoenen mee op wereldreis:

 • gympen (all stars)
 • Birckenstocks
 • flipflops
 • wandelschoenen

De Birckenstocks kan je in principe weglaten, maar ik vind ze te fijn om thuis te laten en loop er graag op. Ik kan er lang op lopen in bijvoorbeeld de stad, waar je je wandelschoenen toch niet zo snel aan doet. Achteraf had ik zelf mijn all stars na Nieuw-Zeeland niet mee nodig, het was daarna overal warm genoeg voor birckenstocks en als we echt gingen wandelen deed ik mijn wandelschoenen aan. 

Wandelschoenen op wereldreis, wereldreis voorbereidingen

Toiletspullen

De toiletspullen die wij meenemen op wereldreis verschillen eigenlijk niet van de spullen die wij meenemen op een gewone reis. Ik heb zelf grote flessen zeep mee en merk wel dat ik het vrij onhandig vind. Je hebt tegenwoordig ook veel blokken shampoo etc. die zijn veel kleiner en kun je veel makkelijker meenemen. Dat zou ik in het vervolg meenemen en dat moet ook als we straks helemaal met handbagage willen reizen. Nu zat de toilettas bij Remco in de backpack, die wij konden inchecken. Wat Remco en ik in onze toilettassen hebben zit heb ik hieronder opgesomd:

 • Zonnebrand (factor 30 / 50)
 • Aftersun
 • Shampoo, douchegel en crèmespoeling
 • 1 reishanddoek 
 • Scheermes
 • Kam / borstel
 • Nagelschaartje
 • Tandpasta
 • Tandenborstel
 • Deo
 • Gel
 • (Lenzenvloeistof)
 • Maandverband / tampons
 • (Make-up)
 • (Sieraden)

De dingen tussenhaakjes gelden misschien niet voor iedereen en staan daarom tussen haakjes. Zelf heb ik wel mijn horloge mee, maar geen lenzenvloeistof (want ik heb geen lenzen) en geen make-up (want dat draag ik nooit). Ik kan me voorstellen dat andere het wel meenemen. Onze reishanddoek hebben wij uiteindelijk nooit gebruikt, we gebruikten onze hamamdoeken of hadden bij onze accommodatie handdoeken. De reishanddoeken gaan bij ons dan ook niet meer mee. 

Toiletspullen op wereldreis

EHBO 

Ook het lijstje met EHBO spullen is eigenlijk hetzelfde als op mijn gewone inpaklijst. Je neemt gewoon dezelfde dingen mee als tijdens een reis van drie weken. Wat wij echter voor het eerst meenemen zijn malariapillen. Wij zijn hiervoor nog niet naar een gebied geweest waar dit nodig was, maar tijdens onze wereldreis is de kans best aanwezig dat wij landen gaan bezoeken waar malaria voorkomt. Wij hebben alleen een noodbehandeling mee en gaan niet preventief malariapillen slikken.

Hieronder heb ik opgesomd wat er in ons EHBO tasje zit:

 • Paracetamol
 • Pleisters
 • Diarreeremmers
 • ORS
 • Deet (40%)
 • Schaar
 • Pincet
 • Pil / andere anticonceptie
 • Malariapillen
 • Tekentang / wespensetje

Het laatste punt op het lijstje hebben wij nu ook pas voor het eerst mee. In China werd ik gestoken door een wesp (omdat ik in de kabelbaan boven op de wesp ging zitten, lekker dom) en wij hadden helemaal niks bij ons. Sindsdien heb ik een setje bij me met een tekentang en zo’n gif uitzuigertje (of hoe noem je dat?) voor als je gestoken wordt door een wesp.

Overige persoonlijke uitrusting

Naast kleding, schoenen, toiletspullen en EHBO spullen zijn er meer persoonlijke spullen die heel goed van pas komen tijdens het backpacken. Zo vind ik een hamamdoek geweldig. Ik gebruik hem als handdoek, maar ook als omslagdoek en dekentje. Het droog daarnaast snel en weegt bijna niks. Overige spullen die je tijdens het backpacken zeker gaat gebruiken zijn dus:

 • Hamamdoek
 • Sarong
 • Riem (Remco)
 • Pyjama
 • Zonnebril

Verder zou je ook nog een pet of een hoedje mee kunnen nemen tegen de zon. Zelf doe ik dit eigenlijk nooit omdat ik het gewoon echt niet fijn vind zitten.

Elektronica & gadgets

Wij nemen echt behoorlijk veel elektronica mee op reis en hoewel wij eigenlijk alles gebruiken, kan ik het je niet aanraden. Het is echt heel veel sjouwen en onze handbagage is echt loodzwaar. Wij werken zo nu en dan via onze laptop aan de blog, soms moet dit ook aangezien wij ook samenwerken met bedrijven. Een laptop hebben wij dus echt nodig. Ook zijn wij dol op fotografie en Remco filmt graag, een goede camera is hierdoor ook echt een must. Omdat wij fotografie steeds leuker vinden gaan er ook steeds meer lenzen mee op reis. Ook hebben wij een drone gekocht en dus ook mee op reis. Inmiddels hebben wij daar spijt van want wij gebruiken hem nooit. Waarschijnlijk gaan we deze dan ook proberen te verkopen. Ten slotte hebben wij nu ook behoorlijk wat harde schijven mee om backups te maken van de vele foto’s en video’s die wij maken.

Uiteindelijk hebben wij onze drone verkocht, dus die hoefde niet meer mee. Ook heb ik een backpack van 40 liter gekocht die mee kan als handbagage. Deze backpack heeft een laptop vak, dus ik hoefde geen losse tas meer mee. Mijn camera nam ik los mee in een kleine camera tas. Dit scheelde enorm veel in het gewicht en het dragen! 

Wat wij meenemen aan elektronica & gadgets heb ik hieronder op een rijtje gezet:

 

 • Telefoon
 • Tablet / Laptop
 • Fotocamera
 • Onderwater camera
 • Camera accessoires
 • Geheugenkaartjes
 • Cardreader
 • Wereldstekker
 • Opladers
 • (E-reader)
 • Verlengsnoer / stekkerblok
 • Powerbank
 • Externe harde schijven
Laptop op wereldreis, wat neem je mee op wereldreis / wereldreis inpaklijst

Overige spullen

Dan zijn er ook nog spullen die niet passen bij bovenstaande categorieën. Spullen die ook zeker handig zijn op wereldreis en wij tot nu toe ook bijna allemaal gebruikt hebben zijn:

 • Zaklamp
 • Waszak
 • Reisspellen
 • Tape
 • Pen en papier
 • Waslijn
 • Universele gootsteenstop
 • Wasmiddel
 • (Drybag)
 • (Zakmes )
 • (Bestek)

Handbagage

Sinds onze wereldreis reis ik alleen nog maar met handbagage en neem ik dus alles mee de cabine in. Mijn toilettas zat alleen nog bij Remco in zijn backpack. Remco had nog een rugzak mee voor zijn handbagage. Daarin stopte hij eigenlijk alle elektronica en echt de spullen waarvan je niet wilt dat ze in het ruim belanden. Ook je paspoort en belangrijke papieren stop je in je handbagage. Op het lijstje voor handbagage staan eigenlijk alleen maar dingen die hierboven ook genoemd zijn. De dingen die wij in onze handbagage meenemen elke keer als wij verplaatsen op wereldreis zijn:

 • Paspoort
 • Boardingpassen
 • Papieren voor je eerste overnachting
 • Camera en toebehoren
 • Laptop / tablet
 • Oplader
 • Pasjes (pinpas, rijbewijs etc.)
 • Geld
 • (1 setje kleding voor nood)
 • Tandenborstel + tandpasta
 • Telefoon

Als we een dagje iets aan het doen zijn gebruiken wij daarvoor ook onze daypack, dus handbagage tas. Dan zit er natuurlijk een stuk minder in. Ook zitten de tandenborstel en tandpasta met het setje kleding voor nood alleen in onze handbagage tijdens een lange vlucht. Anders is dit natuurlijk niet nodig.

Wil jij net als ik ook alleen nog maar met handbagage reizen? Dan kan je bovenstaande dingen uit de gehele inpaklijst allemaal meenemen. Dat had ik namelijk ook gewoon en het paste makkelijk. Ben je nog op zoek naar een goede tas? Dan kan ik je de Eagle Creek Global Companion 40 liter zeker aanraden!  

handbagage op wereldreis, wat neem je mee op wereldreis? wereldreis inpaklijst

Dit is dan alles wat wij meenemen op wereldreis. Hoewel er veel dingen hetzelfde zijn tijdens een gewone reis, zijn er toch dingen die wij speciaal voor onze wereldreis hebben gekocht en hebben toegevoegd aan onze inpaklijst wereldreis. Ik hoop dat je iets hebt aan onze wereldreis inpaklijst en tips en dat je nu een antwoord hebt op de vraag: wat neem je mee op wereldreis?

Om het makkelijker te maken kun je deze inpaklijst ook downloaden, zodat je hem kan uitprinten en kan afstrepen wat je hebt gepakt. Zo weet je zeker dat je niks vergeet! Je kan de wereldreis inpaklijst hier downloaden.

Wat neem jij altijd mee op reis en wat mag volgens jou niet ontbreken op een wereldreis inpaklijst? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 23 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow