Wandelroute in Schoorl: de prachtige stuifduinentocht!

door | Laatste update Apr 5, 2023 | Gepubliceerd Jul 24, 2021 | Europa, Nederland, Wandelen | 6 reacties

Wandelen in Schoorl is fantastisch. De natuur in de Schoorle duinen is echt prachtig en heel erg afwisselend. Het is dan ook niet voor niks dat ik al meerdere wandelroutes in Schoorl heb gevolgd en ze allemaal even mooi vond. Een van de gaafste wandelroutes in Schoorl is toch wel het Boswachterspad Stuifduinentocht. Deze route van 17 kilometer brengt je langs de mooiste duinen, prachtige bossen, het vogelmeer, langs de heide en over het strand. In dit artikel vertel ik alles over de stuifduinentocht in Schoorl! 

Wandelen in Schoorl: dit zijn de mooiste wandelroutes in Schoorl 

De Schoorlse Duinen is de perfecte plek voor een mooie wandeling. In elk seizoen kun je hier genieten van de prachtige natuur en geweldige uitzichten. Hier besef ik altijd weer even hoe mooi Nederland eigenlijk is. 

Je kunt heel veel verschillende wandelingen in Schoorl doen. Van korte wandelingen voor het hele gezin, tot aan wandelingen waar je echt wel een hele dag voor nodig hebt. De meeste van deze wandelingen beginnen bij het bezoekerscentrum. Een ander leuk startpunt is de klimduin. Dit is ook niet heel ver bij het bezoekerscentrum vandaan. 

Hieronder heb ik een lijstje gemaakt van een aantal wandelingen in Schoorl die je zou kunnen doen als je wilt wandelen in Schoorl: 

Deze keer kozen wij voor de stuifduinentocht in Schoorl, een prachtige wandeling van 17 kilometer. In dit artikel vertel ik je over deze fantastische wandeling door de mooie Schoorlse duinen. 

Meer lezen over wandelen in Schoorl? Lees ook eens mijn uitgebreide artikel over wandelen in Schoorl

Boswachterpad stuifduinentocht in Schoorl 

In een jaar tijd maakte ik meerdere wandelingen in Schoorl en al meerdere keren hadden wij gezegd dat we de volgende keer toch echt eens de witte route wilden volgen. Een langere route dan waar wij normaal voor kiezen, maar in zo’n mooi gebied moet dat een goede keuze zijn. 

En zo kwam het dat wij op een zomerse dag richting Schoorl reden om 17 kilometer lang te wandelen. De stuifduinentocht in Schoorl brengt je door het bos, langs prachtige witte stuifduinen, over het strand, langs nog meer duinen en prachtige heidevelden. Je loopt veel door los zand, dus aan het einde is het een best vermoeiende route. Maar geloof mij als ik zeg dat het echt goed te doen is en deze deze wandelroute in Schoorl een van de mooiste wandelingen in Nederland is. 

In dit artikel neem ik je mee naar de stuifduinentocht in Schoorl, zodat je weet wat je kunt verwachten en hoe mooi deze wandelroute in Schoorl eigenlijk is. 

De start van de wandeling 

De wandeling start bij het buitencentrum van Schoorl. Hier kun je ook gewoon je auto parkeren. Dit is helaas niet gratis en kost €1,95 per uur. Voor een hele dag betaal je €12,-. Dit laatste deden wij voor deze wandeling.

Er is een gratis parkeerplek in Schoorl, maar die is nog een stukje lopen. Niet zo fijn als je al een wandeling van 17 kilometer gaat doen. Het geld gaat naar natuurbehoud, dus ik kan er prima mee leven.

We volgen de witte pijlen en al snel kun je twee kanten op. Of richting de trap, die je naar het hoogste duintopje van Nederland brengt, of de andere kant op. Zoals altijd bewaren wij de trap voor het laatst, omlaag is ie namelijk een stuk minder vermoeiend.

De wandeling start in het bos. Het bos van Schoorl is prachtig om te zien en heerlijk koel op een warmze, zomerse dag. Bij alle andere wandelroutes in Schoorl die ik tot nu toe deed waren wij het bos zo uit, maar bij de stuifduinentocht in Schoorl loop je echt best een groot stuk door het bos. Leuk!

Onderweg komen we weer langs een kleine duin die je op kunt. Als je hierop klimt kom je uit bij een prachtige zandvlakte. Dit vind ik een van de mooiste stukken van Schoorl dichtbij het bezoekerscentrum. Omdat wij deze plek al veel bezocht hebben en nog een flinke wandeling voor de boeg hebben, slaan wij dit uitzicht en deze zandvlakte deze keer over en wandelen wij verder door het bos. Bij deze foto’s hieronder heb ik deze plek wel even toegevoegd, zodat je gelijk ziet waarom dit zo’n mooi stukje is.

Wandelroute in Schoorl: boswachterpad stuifduinentocht schoorl
Wandelroute in Schoorl: boswachterpad stuifduinentocht schoorl
Wandelroute in Schoorl: boswachterpad stuifduinentocht schoorl
Wandelroute in Schoorl: boswachterpad stuifduinentocht schoorl
Wandelroute in Schoorl: boswachterpad stuifduinentocht schoorl
Wandelroute in Schoorl: boswachterpad stuifduinentocht schoorl

Wandelen door en over de duinen 

Na een mooie wandeling door het bos verlaten wij het bos en komen we uit bij de eerste zandvlakte en de eerste duinen. Ik zie hier gelijk weer waarom ik Schoorl zo fantastisch vind, want wat is dit mooi zeg! Het zand hier is echt bizar wit en dat maakt het natuurlijk nog mooier. Zijn we wel echt in Nederland? 

Na een tijdje wandelen over het zand en door de duinen komen wij uit bij uitkijkpunt de Kerf. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht op de omgeving. Je ziet de bossen, de zandduinen en in de verte ook de zee. Een heerlijke plek voor een korte pauze na al het wandelen. 

Stuifduinentocht Schoorl
Stuifduinentocht Schoorl
Stuifduinentocht Schoorl
Stuifduinentocht Schoorl

Na het uitkijkpunt wandelen wij weer naar beneden en kan onze weg door en over de duinen verder worden vervolgd. We komen steeds dichterbij zee en de uitzichten die we steeds hebben op de duinen zijn prachtig. Als we eenmaal in de buurt van de zee zijn zien we het mooiste stukje van de duinen. Namelijk hele witte duinen waar nog niemand doorheen gelopen heeft, met de prachtige structuur in het zand die de wind heeft veroorzaakt. Zo mooi! 

Wandelroute in Schoorl

Wandelen over het strand 

Na het stuk door de duinen komen we uit op het strand van Schoorl. Hier lopen wij een best groot stuk over het strand en dat is heerlijk! Het strand van Schoorl is prachtig en hoewel wij Schoorl bezoeken op een dag met prachtig weer, is het helemaal niet zo druk. 

We fotograferen een tijdje bij de palen op het strand, dat blijft toch leuk om te doen. We genieten van het zonnetje en de afwisseling tijdens de wandeling. Op een gegeven moment kom je een strandtent tegen. Hier zou je kunnen lunchen, maar wij doen dit zelf niet. Dit is ook het moment waar je weer even op moet letten. De uitgang net na de strandtent is namelijk de strand uitgang die je moet hebben om de stuifduinentocht in Schoorl verder te volgen. Je loopt hier best makkelijk voorbij, dus let goed op! 

Op het strand
Op het strand
Op het strand

Verder door de duinen en langs de heide

Als we het strand af lopen zoeken wij een bankje om even uit de wind te lunchen. Daarna is het tijd om verder te lopen. 

Dit stuk van de wandeling loop je wederom langs en over stuifduinen en kom je ook wat stukken heide tegen. De duinen zien hier toch weer anders dan in het andere stuk. Wij zien er ook een die ons wat doet denken aan een vulkaan. Je loopt hier steeds door het losse zand en ook hier is het zand vrij wit. 

Wandelroute in Schoorl: stuifduinentocht in Schoorl
Wandelroute in Schoorl: stuifduinentocht in Schoorl
Wandelroute in Schoorl: stuifduinentocht in Schoorl
Wandelroute in Schoorl: stuifduinentocht in Schoorl

De enorme duin op 

Op een gegeven moment moet je een duin opklimmen. Er zijn twee duinen naast elkaar, een lage en een behoorlijk hoge, die ook nog eens vrij stijl is. Welke je opklimt maakt helemaal niks uit, je komt op hetzelfde plekje uit. De meeste mensen kiezen de lage duin, maar wij kozen voor de hoge. Lol gegarandeerd. Het omhoog lopen viel ons mee en we kregen gelijk de slappe lach halverwege. 

Maar achter de hoge duin waren wij heel blij dat wij voor die hoge duin kozen. Het was daar namelijk fantastisch mooi. Het zand was heel wit en er hadden nog maar weinig mensen overheen gelopen. Het uitzicht vanaf deze hoogte was ook geweldig. Ik zou dus ook echt aanraden om lekker te kiezen voor de hoge duin. 

Na deze hoge duin daal je weer een stukje af en wandel je verder door de de witte duinen. Dit is misschien wel het mooiste stuk van deze wandelroute in Schoorl. 

Wandelen in de duinen
Wandelen in de duinen
Wandelen in de duinen
Wandelen in de duinen

Het vogelmeer 

Best veel wandelroutes in Schoorl gaan langs het vogelmeer en ik had dit mooie meer dan ook al meerdere keren gezien. Maar bij de stuifduinentocht in Schoorl kom je langs een heel ander stuk van het meer dan bij de andere routes. En door het prachtige weer leek het water wel heel blauw. Met het witte zand erbij waande ik mij echt weer even op een tropische bestemming. Wat ontzettend mooi zeg! 

Het vogelmeer bij de stuifduinentocht in Schoorl
Het vogelmeer bij de stuifduinentocht in Schoorl
Het vogelmeer bij de stuifduinentocht in Schoorl

Via de duinen naar het bos 

Na het vogelmeer nemen wij weer even een korte pauze. Vervolgens lopen wij door en over nog meer duinen. Op dit punt zijn wij best moe aan het worden en merken wij ook dat het zwaarder wordt om steeds door het losse zand te lopen. Het blijft gelukkig prachtig dus de mooie omgeving maakt veel goed. 

Na nog een stuk langs de duinen gaan de duinen weer over in het bos en wandelen wij weer door het bos. 

Wandelroute in Schoorl: stuifduinentocht

Terug naar het beginpunt 

Als we in het bos zijn duurt de wandeling niet zo lang meer. We lopen het laatste stuk vooral door het bos en nog langs een speelkuil. We pauzeren nog even in de schaduw en voor we het weten staan wij bij de trap aan het begin van de wandeling. Wij lopen via deze trap naar beneden en dan zijn we weer bij het buitencentrum en zit onze prachtige wandeling er weer op. 

We hebben er 6,5 uur over gedaan. Best lang, maar wij hebben veel foto’s gemaakt, lekker genoten van het mooie weer en heel rustig aan gedaan. We hadden geen haast en ik heb echt genoten van de wandeling. Hij viel me heel erg mee qua zwaarte en ik zou deze wandeling aan iedereen aan kunnen raden! 

De trap in Schoorl

Dit is alles wat je moet weten over deze prachtige wandelroute in Schoorl. Het boswachterpad stuiduinentocht in Schoorl komt zeker op het lijstje met de mooiste wandelingen in Nederland. Want wat was dit mooi! Ben je nog op zoek naar meer mooie wandelingen in Schoorl? Doe dan ook eens de Noordzeeroute of de gave Duinheidewandeling. Wil je wel duinen, maar liever niet naar Schoorl? Ga dan eens wandelen in de Kennemerduinen

Zou jij de stuifduinentocht in Schoorl willen doen? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 26 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow