Wandelroute in Schoorl | De prachtige Noordzeeroute door de Schoorlse duinen!

door | Laatste update Apr 5, 2023 | Gepubliceerd Apr 2, 2021 | Europa, Nederland, Wandelen | 24 reacties

Wandelen in Schoorl is fantastisch. De omgeving is namelijk heel afwisselend en elke wandeling in het gebied is weer anders en heel erg de moeite waard. Een van de mooiste en meest afwisselende wandelroute in Schoorl is de Noordzeeroute. Deze wandeling van 10 kilometer brengt je langs de heide, door de duinen en het bos, maar ook een stuk over het strand. In dit artikel vertel ik je alles over de Noordzeeroute in Schoorl! 

Wandelen in Schoorl 

Schoorl is de perfecte plek voor een heerlijke wandeling. Er zijn heel veel wandelroutes in Schoorl en er is voor iedereen wel iets leuks te vinden. Mijn doel is uiteindelijk om alle wandelroutes vanaf het buitencentrum in Schoorl eens te lopen. En ik ben al aardig onderweg!

Je hebt veel wandelingen in Schoorl, van 4 kilometer tot aan 23 kilometer. Je kunt dus heerlijk wandelen met het hele gezin, maar ook voor de liefhebber van langere afstanden is er genoeg keuze. Fijn!

Hieronder heb ik een lijstje gemaakt van een aantal wandroutes in Schoorl die je zou kunnen doen als je wilt wandelen in Schoorl:

  • Familieroute (gele route, 4.4 km)
  • Roetroute (zwarte route, 5 km)
  • Boswachterspad Noordzeewandeling (blauwe route, 10 km)
  • Duinheidewandeling (Paarse route, 11 km)
  • Boomplanterstocht (Groene route, 12 km)
  • Stuifduinentocht (witte route, 17 km) 
  • Duintoppentocht (rode route, 23 km) 

Zelf kozen wij dit keer voor het Boswachterspad Noordzeewandeling in Schoorl en in dit artikel vertel ik je dan ook alles over deze mooie wandeling.

Meer lezen? Lees ook eens mijn artikel over wandelen in Schoorl! Hierin lees je alles over de routes en over de andere dingen die je moet weten voor vertrek.

Boswachterspad Noordzeeroute in Schoorl 

Een van de mooiere wandelingen in Schoorl is de Noordzeeroute. Deze wandeling start bij het buitencentrum en is 10 kilometer lang. Je volgt bij deze wandeling de blauwe pijlen. Hij is heel duidelijk aangegeven en dus heel goed te volgen. 

De wandeling gaat door het bos, langs wat heide, door heel veel duinen en je wandelt een stukje langs de zee over het strand. Heel leuk dus! Trek wel goede schoenen aan, want je loopt een groot deel van deze wandeling op los zand. 

Zelf deden wij deze wandeling in de winter. Het had gevroren, maar het was een prachtige, zonnige dag. Het licht viel prachtig, de heide was wit en dat maakte deze wandeling echt magisch mooi. Maar eigenlijk is deze wandeling het hele jaar door mooi en echt de moeite waard. 

De start van de wandeling

De wandeling start bij het buitencentrum van de Schoorlse duinen. Hier vind je veel informatie over het gebied, toiletten en ook gelijk een restaurant waar je kunt eten en drinken. Verder kun je hier ook parkeren. Op drukke dagen staat het hier vaak vol, houd hier rekening mee. Parkeren is ook niet gratis, je betaalt €1,95 per uur, het hele jaar door. Dit is overigens ook zo in de rest van het centrum van Schoorl, dus betalen is bijna niet te vermijden. 

Vanaf het buitencentrum volg je de blauwe pijlen. Je kunt de route twee kanten oplopen, of je start met een klim op de trap, of je gaat via de andere kant. De trap brengt je naar de hoogste duin van Nederland en is dus een behoorlijke klim. Wij besluiten daarom lekker de andere kant op te gaan en te eindigen bij de trap, want dan loop je gewoon lekker naar beneden. Ideaal! 

De wandeling start in het bos en wij bezoeken Schoorl op een prachtige winterochtend. Het is koud, maar de zon schijnt en het licht valt prachtig tussen de bomen door. Wij kijken onze ogen hier dan ook uit en maken gelijk behoorlijk wat foto’s. Wat een mooi begin! 

Wandelroute in Schoorl: Noordzeeroute in Schoorl
Wandelroute in Schoorl: Noordzeeroute in Schoorl
Wandelroute in Schoorl: Noordzeeroute in Schoorl

Wandelen tussen de heidevelden 

Als we het bos uitkomen, dan komen we uit bij een enorm heideveld. Ik herken dit heideveld per direct, want toen ik de paarse route liep, liepen wij hier ook langs. Toen stond de heide in bloei en was hij paars, nu is hij wit omdat de heide is bevroren. Voor mij een nieuw gezicht en het is zo mooi. Ik kijk mijn ogen uit en over een relatief kort stukje van de wandeling doen wij toch best lang. Want het is gewoon te mooi om snel voorbij te lopen. Het licht valt ook nog eens prachtig en maakt dit deel van de Noordzeeroute in Schoorl nog mooier! 

Wandelroute in Schoorl: Noordzeeroute in Schoorl
Wandelroute in Schoorl: Noordzeeroute in Schoorl
Wandelroute in Schoorl: Noordzeeroute in Schoorl
Wandelroute in Schoorl: Noordzeeroute in Schoorl
Wandelroute in Schoorl: Noordzeeroute in Schoorl

Via nog meer heide richting de duinen 

We lopen verder en komen nog een prachtig heideveld tegen, dat wederom is bevroren. Het is echt prachtig mooi en ook hier maak ik de nodige foto’s. Dit is toch wel de Nederlandse natuur op zijn mooist! 

Na de heidevelden lopen we weer verder en dan komen we uit bij de duinen. We zien eerst een hoge duin met bomen erop en eromheen lekker veel heide. Prachtig om te zien! Daarna lopen we al snel door het losse zand. Doordat het bevroren is loopt het gek, maar is het minder vermoeiend dan normaal. Vanaf hier hebben we een geweldig uitzicht op de duinen. Ook dit stuk herken ik trouwens van de Duinheidewandeling, de paarse route die ik eerder al eens liep. Maar toch vind ik het opnieuw fantastisch mooi. 

Wandelroute in Schoorl: Noordzeeroute in Schoorl
Wandelroute in Schoorl: Noordzeeroute in Schoorl
Wandelroute in Schoorl: Noordzeeroute in Schoorl
Wandelroute in Schoorl: Noordzeeroute in Schoorl
Wandelroute in Schoorl: Noordzeeroute in Schoorl

Via de duinen naar zee 

Op een gegeven moment splitst de blauwe route weer van de paarse route en kom ik in een stuk van Schoorl waar ik nog niet eerder was geweest. Er is meer zand en minder heide, maar het blijft echt heel mooi. Heerlijk gewoon die afwisseling! Soms moeten we een stuk omhoog klimmen op de duinen, maar dat zorgt ook voor geweldige uitzichten, onder andere richting de zee! 

Wandelroute in Schoorl: Noordzeeroute in Schoorl
Wandelroute in Schoorl: Noordzeeroute in Schoorl

Wandelen op het strand! 

En dan komen we uit bij het strand. Het is prachtig weer en we zijn hier niet de enige, maar alsnog hebben we sommige delen van het strand voor onszelf. Van te voren las ik dat veel mensen het blauwe pijltje niet meer konden vinden als ze op het strand waren, dus wij bleven extra allert. Een klein stukje liepen wij bij de zee, maar we zorgden ook dat we in de buurt van de duinen bleven, aangezien we daar het pijltje konden zien en je dus weet waar je het strand af moet. 

Het strand is prachtig en heerlijk. Het stuk over het strand is niet heel lang, maar zorgt voor een leuke afwisseling bij de wandeling. 

Wandelen in Schoorl: Noordzeeroute Schoorl
Wandelroute in Schoorl: Noordzeeroute in Schoorl
Wandelroute in Schoorl: Noordzeeroute in Schoorl

Verder door de duinen en langs de heide

We verlaten het strand bij de blauwe pijl. Mocht je hem niet kunnen vinden, houd er dan rekening mee dat als je ineens een restaurant tegenkomt, je al te ver bent doorgelopen en je dus terug moet. Wij vonden de pijl overigens wel duidelijk en konden de route zonder moeite goed vervolgen. 

Je loopt een stuk door de duinen en door het zand en de uitzichten zijn prachtig. Daarnaast loop je ook nog een stuk door wat heide. Niet meer langs zo’n groot veld als in het begin, maar wel langs kleine velden die heel mooi zijn om te zien. Sommige delen zijn nog bevroren, andere inmiddels al niet meer. 

Wandelroute in Schoorl: Noordzeeroute in Schoorl
Wandelroute in Schoorl: Noordzeeroute in Schoorl

Het vogelmeer 

We lopen langzaam richting het vogelmeer, een prachtig meer omringd door duinen en heidevelden. Het is een fantastisch gezicht, vooral door de prachtige weerspiegeling in het meer. Als je de blauwe route volgt zie je het vogelmeer al van ver liggen en kom je steeds iets dichterbij. De uitzichten op het meer veranderen steeds en zijn heel leuk! Het meer is ook nog eens heel fotogeniek! Wat wil je nog meer? 

Terug naar het eindpunt van de Noordzeeroute in Schoorl 

Na het vogelmeer lunchen wij en daarna lopen we terug richting het buitencentrum. Ook dit stuk is zeker nog heel mooi. Je loopt vooral door het bos, maar dat is ook weer fijn voor de afwisseling. Verder loop je nog langs de speelkuil, waar je een duin naar beneden kan om lekker te spelen, of om gewoon de picknicken. Ook een mooi stukje Schoorl!

Als we weer aankomen bij het buitencentrum zit de 10 kilometer lange Noordzeeroute in Schoorl er weer op en weet ik zeker dat ik deze wandeling nog eens ga doen. Het is zo mooi en zo afwisselend! Hij behoort zeker tot de mooiste wandelroutes in Schoorl en ook wel bij de mooiste van Nederland.

Dit is alles wat je moet weten over één van de mooiste wandelingen van Nederland: de Noordzeeroute in Schoorl. Ik ben verliefd op dit gebied, ik ben gek op de natuur en deze route brengt je langs de beste plekjes van dit mooie stukje Nederland. Dus, ben je op zoek naar een leuke wandelroute in Schoorl? Doe dan zeker de Noordzeeroute, want die is prachtig! 

Zou jij willen wandelen in Schoorl?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 25 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow