Wandelroute in het Drents-Friese Wold: de Ganzenpoel wandelroute

by | Nov 20, 2021 | Europa, Nederland, Wandelen | 6 comments

Ben je nog op zoek naar een leuke, maar korte wandelroute in het Drents-Friese Wold? Dan is de Ganzenpoel wandelroute zeker een aanrader. Deze wandeling brengt je langs mooie heidevelden, een stuk bos en een van de mooiste vennetjes van het Drents-Friese Wold. Meer weten? Lees dan snel verder! 

Wandelen in het Drents-Friese Wold 

Nationaal park het Drents-Friese Wold ligt op de grens van de provincies Drenthe en Friesland en is rijk aan veel mooie natuur. Je vindt hier prachtige zandverstuivingen, mooie vennetjes, gestrekte heide velden en bossen. Er zijn heel veel uitgezette wandelingen die je kunt volgen. De lengte van deze wandelingen varieert van 2 tot aan 10 kilometer. Zo is de grote bos- en duin wandelroute 10 kilometer lang en echt een aanrader! 

Wil je graag een wat kortere wandeling doen maar wel een heel mooi stukje zien van het Drents-Friese Wold? Kies dan voor de Ganzenpoel wandeling. Deze wandelroute in het Drents-Friese Wold is niet heel bekend en dus heerlijk rustig en dat terwijl je er een van de mooiste vennen van het nationale park tegenkomt. 

Wandelroute Ganzenpoel

De wandelroute Ganzenpoule is dus een wat onbekendere wandeling in het Nationaal Park Drents-Friese Wold, maar is daarmee niet minder mooi. Je start de wandeling op de parkeerplaats Waterseveld vlakbij Diever. De wandeling is ongeveer 4.9 kilometer lang en en je moet de rode pijlen volgen tijdens het wandelen. Een groot deel van de wandeling gaat over een ruiterpad, dit betekent dat je veel door het zand loopt. Wij zijn zelf geen enkele ruiter tegen gekomen tijdens het wandelen en hebben hier dus geen overlast van ervaren. 

In dit artikel neem ik je mee naar de Ganzenpoel wandelroute en vertel ik je alles over deze mooie wandeling. 

De start van de wandeling 

De parkeerplaats waar de wandeling start ligt heel dichtbij ons vakantiehuisje op het park Landal Hunerwold State en we zijn er dan ook zo. De parkeerplaats is vrijwel leeg, dus dit belooft een heerlijk rustige wandeling te worden. 

Je loopt vanaf de parkeerplaats een smal zandpad op en vanaf daar ga je het bos in. Het begin van deze wandeling gaat dan ook door een klein stukje bos. Een fijn begin! 

Wandelroute Drents-Friese Wold: ganzenpoel wandelroute
Wandelroute Drents-Friese Wold: ganzenpoel wandelroute

Via de heide naar de Ganzenpoel 

Al snel verlaten wij het bos en lopen we langs de eerste heidevelden. De zon is inmiddels ook helemaal doorgebroken en dat terwijl er eigenlijk alleen maar regen was voorspelt. Dit maakt deze wandeling natuurlijk extra mooi en fijn om te lopen. De heide velden zijn mooi om te zien, maar het hoogtepunt is toch wel de Ganzenpoel zelf. Het stukje waar je als eerste langsloopt ligt links van je en is echt heel mooi. Om dichtbij te komen verlaat je de ganzenpoel route heel kort. Blijf hier echt even een tijdje genieten, want hoewel je misschien verwacht dat je het vennetje nog vaker of beter kunt zien tijdens de wandeling, is dat niet zo. Ik heb dan ook wel spijt dat ik niet wat langer hier ben gebleven om wat meer te zien van de ganzenpoel die wel echt heel mooi is! 

Wandelroute in het Drents-Friese Wold: wandelroute Ganzenpoel
Wandelroute in het Drents-Friese Wold: wandelroute Ganzenpoel
Wandelroute in het Drents-Friese Wold: wandelroute Ganzenpoel
Wandelroute in het Drents-Friese Wold: wandelroute Ganzenpoel
Wandelroute in het Drents-Friese Wold: wandelroute Ganzenpoel

Wandelen tussen heide en door het bos bij de Ganzenpoel wandelroute

Na de Ganzenpoel lopen wij weer verder door het uitgestrekte heideveld. Hoewel we het hoogtepunt inmiddels al gezien hebben, is de rest van de wandeling ook echt mooi en de moeite waard. 

Vanaf dit stuk lopen we veel over het ruiterpad. Na een stukje wandelen tussen de heidevelden vol met heideplanten en struikheide, slaan we af en moeten we het bos weer in. 

We lopen een kort stuk door het bos en komen daarna wederom uit bij de heidevelden. De heide hier is prachtig, dus we genieten volop van de mooie omgeving hier! 

Wandelen door de heide
Wandelen door de heide
Wandelen door de heide
Wandelen door de heide
Wandelen door de heide
Ganzenpoel wandelroute

Nog een keer langs de Ganzenpoel 

We blijven langs de mooie heidevelden lopen. De wandeling is heel erg open en hierdoor hebben we eigenlijk constant hele mooie uitzichten. We komen ook nog wat wildlife tegen, ik weet niet precies wat het is, maar het is altijd leuk om dieren te spotten! 

Na een tijdje door de heide lopen we nu langs een ander stuk van de Ganzenpoel. Vanaf hier is het uitzicht minder mooi dan het eerste uitzicht op de Ganzenpoel, maar het is alsnog leuk om nog even langs het ven te lopen. 

We hebben nog wat laatste uitzichten op de heide en dan lopen we via een stukje bos alweer terug naar de parkeerplaats. 

Ganzenpoel wandelroute
Ganzenpoel wandelroute

De ganzenpoel wandelroute is een hele korte wandelroute in het Drents-Friese Wold, maar wel een hele mooie. Hij is gemakkelijk en geschikt voor jong en oud. Heb je tijd om maar 1 wandeling te doen? Dan zou ik gaan wandelen bij het Aekingerzand. Heb je meer tijd in Nationaal Park Drents-Friese Wold? Dan zou ik zeker ook de tijd nemen om de Ganzenpoel wandelroute te doen, want deze is prachtig! Het uitzicht op het ven is een van mijn favoriete uitzichten van het park! 

Zou jij de Ganzenpoel wandelroute willen doen? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 26 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow