Wandelroute in de Kennemerduinen: Koevlak – Parnassia

door | Laatste update Dec 11, 2022 | Gepubliceerd Jul 31, 2022 | Europa, Nederland, Wandelen | 4 reacties

Wandelen in de Kennemerduinen is leuk! Wij zijn hier dan ook al meerdere keren geweest voor een mooie wandeling en blijven steeds nieuwe dingen ontdekken. Laatst deden wij een mooie wandelroute in de Kennemerduinen, namelijk de wandeling Koevlak – Parnassia. Deze wandeling van 9 kilometer is prachtig en heel afwisselend. In dit artikel vertel ik er meer over!

Wandelen in de Kennemerduinen

De Kennemerduinen is een onderdeel van Nationaal Park Zuidkennemerland en telt talloze mooie wandelingen. Wij hebben er al meerdere gedaan en ze zijn allemaal anders en het zijn ook allemaal weer aanraders. In dit artikel vertel ik over de wandeling Koevlak – Parnassia. Dit is een wandeling van 9 kilometer die start bij ingang Koevlak of bij het strand bij Parnassia. De wandeling duurt ongeveer 3 uur en je kunt de blauwe pijltjes volgen.

Naast deze wandeling zijn er nog veel meer wandelingen in de Kennemerduinen die je kunt doen. Wil je daar meer over lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over wandelen in de Kennemerduinen.

Wandelroute in de Kennemerduinen: wandelroute Koevlak – Parnassia

Ik ga je stap voor stap vertellen over de wandeling, zodat je weet wat je staat te wachten als je deze wandeling zelf ook gaat lopen.

De start van de wandeling

De wandeling start bij Parnassia of bij het bezoekerscentrum van de Kennemerduinen. Op beide plekken kun je prima parkeren. Bij het bezoekerscentrum is het dagtarief maximaal €9,- en bij Parnassia maximaal €16,-. Wij kozen er dan ook voor om de wandeling te starten bij Koevlak en de auto dus te parkeren bij het bezoekerscentrum.

Bij het bezoekerscentrum vind je een speeltuin, toiletten en ook een restaurant om iets te eten of te drinken. Verder kun je hier veel informatie krijgen over wandel- en fietstroutes in de omgeving.

Speelvijver ’t Wed

We starten de wandeling en al snel komen wij aan bij speelvijver ’t Wed. In de zomer is dit een populaire plek voor een frisse duik en een dagje op het strand. Wij deden deze wandeling op een vrij grauwe paasdag en ik had geen zwemmende mensen verwacht. Ik was dan ook behoorlijk verbaasd toen er toch wat waaghalzen in het koude water lagen.

’t Wed is leuk om langs te lopen. Klim ook zeker even een stukje de duinen op voor een mooi uitzicht over de plas.

Wandelroute in de Kennemerduinen
Wandelroute in de Kennemerduinen
Wandelroute in de Kennemerduinen

Het bos en open duingebied

Na speelvijver ’t Wed lopen wij een klein stukje het bos in. Daarna komen wij uit bij uitkijktpunt de Konijnenberg en wandelen wij door een stuk open duingebied. Dit gebied is mooi om te zien en heel gevarieerd door de verschillende begroeiingen. Onderweg komen we ook nog iets tegen dat lijkt op een zandvlakte.

Het hoogtepunt van dit deel van de wandeling is het mini stukje bos langs het pad, dat helemaal onder water staat. Hiernaast staan een aantal schotse hooglanders te grazen. De weerspiegeling in het water is prachtig en maakt dat wij een tijdje blijven genieten van het uitzicht hier.

Wandelroute Koevlak - Parnassia
Wandelroute Koevlak - Parnassia
Wandelroute Koevlak - Parnassia

Uitzicht vanaf de Hazenberg en prachtige plassen

Na de Schotse hooglanders lopen wij door en komen wij langs bordjes die ons wijzen op een uitzichtpunt. Het is uitzichtpunt de Hazenberg, een uitzichtpunt die wij ook tegenkwamen toen wij in dit gebied de NS-wandeling liepen. Natuurlijk nemen wij deze kleine omweg en beklimmen wij de vrij hoge duin. Vanaf boven heb je een fantastisch 360 graden uitzicht op de duinen, het vogelmeer en de andere plassen in het gebied.

Nadat we een tijdje genoten hebben van het uitzicht volgen wij de wandeling verder. We lopen nog langs een prachtige plas in de duinen. Ik hou van dit soort plekken en maak dan ook behoorlijk wat foto’s. Wat is het hier mooi!

Wandelroute in de Kennemerduinen
Wandelroute in de Kennemerduinen
Wandelroute in de Kennemerduinen
Wandelroute in de Kennemerduinen
Wandelroute in de Kennemerduinen
Wandelroute in de Kennemerduinen

Lunchen bij Parnassia en lopen over het strand

We zijn ongeveer op de helft van de wandeling en komen aan bij Parnassia. Dit is een strandtent waar wij even gaan lunchen. Wij waren hier in corona tijd en konden dus alleen afhalen, maar anders kun je hier ook mooi op het terras of binnen zitten. Wij haalden kibbeling en dat was erg lekker en een fijne lunch voor onderweg!

Officieel moet je na Parnassia een klein stukje teruglopen over de route voor je verder kunt. Maar voor wij dit deden gingen wij nog even het strand op voor een korte strandwandeling. Wij weken dus even af van de route, maar dat kan ik iedereen aanraden. Het is heerlijk om een stuk over het strand te lopen en het maakt de wandeling nog afwisselender!

Wandelen langs het vogelmeer

Na het bezoekje aan het strand loop je weer via een andere route terug richting Koevlak. We lopen langs een prachtig vogelmeer. Als je de wandeling wilt uitbreiden kan dit door een rondje van 1,5 uur rondom het hele meer te lopen. Wij doen dit niet en genieten van het kleine stukje dat we langs het vogelmeer lopen. Op een gegeven moment stijg je een stukje en vanaf hier heb je ook echt een heel mooi uitzicht op het vogelmeer.

Wandelroute Koevlak - Parnassia

Terug naar het bezoekerscentrum

Na het vogelmeer beginnen we echt aan de terugweg voor ons gevoel. We wandelen nog wat door stukjes bos, door de binnenduinen en bezoeken nog een mooi uitzichtpunt. Voor we het weten staan we weer bij de auto bij het bezoekerscentrum en hebben wij er alweer een ruime 9 kilometer op zitten. De wandeling was prachtig en echt een aanrader!

Handige tips voor deze wandelroute in de Kennemerduinen

Nu je weet hoe de wandelroute Koevlak – Parnassia eruit ziet is het tijd om nog wat andere handige tips en informatie te delen over deze wandelroute in de Kennemerduinen.

  • Je komt onderweg 2 water vulpunten tegen. Bij ingang Koevlak en bij Parnassia.
  • Honden zijn niet toegestaan in de Kennemerduinen
  • Doe goede wandelschoenen aan. Een deel van deze wandeling loop je door los zand en dat loopt echt fijner met goede schoenen.
  • In het weekend met mooi weer kan het erg druk zijn, kom dus op tijd zodat je zeker bent van een parkeerplaats.
  • Heb je na deze wandeling nog meer zin gekregen in een wandeling door de duinen? Denk dan ook eens aan de NS wandeling in de Kennemerduinen of ontdek een ander gebied en ga wandelen in Schoorl.
Wandelroute Koevlak - Parnassia

Dit is alles wat je moet weten over de wandelroute Koevlak Parnassia in de Kennemerduinen. Wandelen in de Kennemerduinen is leuk en deze wandelroute in de Kennemerduinen kan ik iedereen aanraden. Ik kom zeker nog eens terug!

Zou jij deze wandelroute in de Kennemerduinen willen doen?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 25 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow