Wandelroute Dwingelderveld: de Koelevaartsveen wandelroute

door | Laatste update Dec 11, 2022 | Gepubliceerd Oct 2, 2021 | Europa, Nederland, Wandelen | 2 reacties

Wandelen in Nationaal Park Dwingelderveld is prachtig en wij brengen dan ook regelmatig een bezoekje aan dit Drentse natuurgebied. Een van de mooiste wandelroutes in het Dwingelderveld die wij tot nu toe liepen was de wandelroute Koelevaartsveen. Deze mooie wandelroute in het Dwingelderveld brengt je langs meerdere prachtige vennetjes, door de bossen en langs verschillende prachtige heidevelden. Het is een hele afwisselende wandeling die ook nog eens heel rustig is. Klinkt perfect toch? In dit artikel vertel ik je er in ieder geval nog veel meer over! 

Wandelen in Dwingelderveld 

Dwingelderveld is een prachtig nationaal park in de provincie Drenthe. Het is het grootste natte heide gebied van West-Europa en daarmee dus een uniek stukje natuur. Je kunt hier heel veel verschillende wandelroutes volgen die allemaal weer heel anders zijn en ook allemaal echt de moeite waard zijn. Zelf kwamen wij hier dan ook al meerdere keren om lekker te wandelen. 

Je hebt grofweg 3 plekken vanaf waar je je wandelroute in het Dwingelderveld kunt starten. Het bezoekerscentrum bij Ruinen, natuurpoort Spier en de plaatsen Dwingeloo en Lhee. Meer lezen over de wandelingen? Lees dan ook eens mijn artikel over wandelen in Dwingelderveld

Wandelroute in het Dwingelderveld: wandelroute Koelevaartsveen 

Nadat wij al eerder hadden gewandeld bij natuurpoort spier en het bezoekerscentrum bij Ruinen, besloten wij dat het tijd werd om de omgeving van Lhee en Dwingeloo te ontdekken. Wij kozen voor de Koelevaarstveen wandelroute, een blauwe wandelroute van 6,5 kilometer lang. Een mooie lengte, niet te lang en ook niet tekort. 

De wandeling start op de parkeerplaats aan de Spieregerweg in Dwingeloo. In dit artikel neem ik je mee naar de Koelevaartsveen wandelroute, wat mij betreft een van de mooiste wandelroutes in het Dwingelderveld. 

De start van de wandeling 

Wij lopen de wandeling op een vrij warme dag en omdat we de hitte en onweer voor willen zijn, starten wij lekker op tijd. Het is erg rustig en daar houden wij van! De hele wandeling is goed aangegeven met blauwe pijlen, behalve het begin. Bij de parkeerplaats staat wel een bord met de verschillende routes die je kunt lopen, maar er staat dus nergens een blauwe pijl. Gelukkig stond er op de website van Staatsbosbeheer in een reactie dat je bij de parkeerplaats links het bos in moet. En dat klopt. Als je links het bos in gaat vind je ook al snel de blauwe pijlen en kan de wandeling beginnen. Vanaf daar staat eigenlijk alles heel duidelijk aangegeven. 

Het eerste stukje van de waneling gaat door het bos. Dit is niet een heel lang stuk, maar wel gelijk al een mooi stuk. In het bos zie je ook al wat heide, altijd een leuk en bijzonder gezicht! 

Wandelroute in het Dwingelderveld: Koelevaartsveen

Via de heide naar het Koelevaartsveen 

We laten het bos achter ons en wandelen al snel tussen de heidevelden in. De afwisseling maakt het Dwingelderveld zo’n mooie en fijne plek om te wandelen. Heerlijk die uitzichten op de uitgestrekte heidevelden. In de verte zien we het eerste ven al verschijnen. Zou dit gelijk het Koelevaartsveen al zijn? 

Wandelroute in het Dwingelderveld: Koelevaartsveen
Wandelroute in het Dwingelderveld: Koelevaartsveen

Ja hoor, het is al het Koelevaartsveen. Dit is een prachtig ven en ook echt behoorlijk groot. Aan de overkant zien we een kudde schapen die grazen bij het water. Verder zien we niet alleen het Koelevaartsveen, maar zien we aan de andere kant ook nog een vrij groot meer. Echt een mooie plek met een pad tussen het water. Wij stoppen hier een tijdje om te fotograferen en om te genieten van het mooie uitzicht. 

Koelevaartsveen wandelroute
Koelevaartsveen wandelroute
Koelevaartsveen wandelroute
Koelevaartsveen wandelroute
Koelevaartsveen wandelroute

Wandelen tussen heide

Na het Koelevaartsven gaat de Koelevaartsveen wandeling weer verder door voornamelijk de heide en af en toe een klein stukje bos of een kleine bomenpartij. Tussen de heide zie je genoeg mini vennetjes en water. Je snapt gelijk dat dit het natste heidegebied is. Water genoeg! Mooi om te zien. Dit hangt natuurlijk ook af van de tijd van het jaar, wij doen deze wandeling na een paar hele regenachtige weken. 

Wandelroute in het Drents-Friese Wold: Koelevaartsveen wandelroute
Wandelroute in het Drents-Friese Wold: Koelevaartsveen wandelroute

Nog een prachtig vennetje 

Na de heidevelden lopen we een stukje tussen de bomen. Tussen de bomen door hebben we al uitzicht op een ven en we hopen natuurlijk dat we hier langs lopen. En ja hoor, we lopen er langs. Het is een prachtig ven om te zien en ook hier stoppen we weer een tijdje voor wat foto’s. Wat een prachtige wandelroute in het Dwingelderveld is dit! 

Wandelen in Drenthe
Wandelen in Drenthe
Wandelen in Drenthe
Wandelen in Drenthe
Wandelen in Drenthe

Terug langs de heide en door het bos 

We laten het vennetje weer achter en we lopen wederom een heel stuk langs de prachtige heidevelden. We nemen nog een pauze op een bankje tussen de schapen. Ten slotte wandelen wij het bos weer in. Het is weer een prachtig stuk bos en het zorgt er gelijk voor dat de wandeling heerlijk afwisselend is. 

Voor we het weten staan we alweer bij het beginpunt en kunnen we terugdenken aan een prachtige wandeling. Deze wandeling is echt een aanrader! 

Na de Koelevaartsveen wandelroute rijden wij nog naar het blauwe meer. Ook hier kun je prachtig wandelen en dit ligt er slechts een kwartier bij vandaan! Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over wandelen bij het blauwe meer in Drenthe.

Wandelroute Koelevaartsveen, mooie wandelroute in het Dwingelderveld

Dit is alles wat je moet weten voor je wandelroute Koelevaartsveen gaat doen. Het is een hele mooie en afwisselende wandelroute. Hij is vrij makkelijk en leuk voor jong en oud. Wij vonden het zeker een van de mooiste routes in het nationale park. Dus zoek je nog een leuke wandelroute in het Dwingelderveld? Dan is de Koelevaartsveen wandelroute echt een aanrader! 

Zou jij de Koelevaartsveen wandelroute willen doen?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 25 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow