Wandelen op Lanzarote: dit zijn de mooiste wandelingen op Lanzarote

by | Jun 6, 2022 | Europa, Spanje, Wandelen | 8 comments

Wandelen op Lanzarote is eigenlijk alsof je wandelt op een andere planeet. Je hebt fantastische uitzichten op hele bijzondere natuur. Het eiland is uniek en de perfecte plek voor een liefhebber van mooie en afwisselende wandelingen. Voor ieders niveau is er wel iets en geloof me, bij elke wandeling kijk je opnieuw je ogen uit! In dit artikel deel ik de mooiste wandelingen op Lanzarote met je.

Wandelen op Lanzarote

Wandelen op Lanzarote is echt een aanrader en kan gelukkig op best veel plekken. Van tevoren vond ik het wel echt heel moeilijk om te ontdekken welke wandelingen op Lanzarote nou echt de moeite waard waren en welke er waren. Toen ik in het Engels ging googelen kwam ik gelukkig al veel meer tegen en zo kwam ik op steeds meer leuke ideeën voor een gave wandeling tijdens onze reis.

Verder kan het wel echt een aanrader zijn om een wandelgids te kopen voor het eiland. Daarin staat namelijk een handig overzicht van alle wandelingen op Lanzarote en zo kom je zeker weten op de mooiste plekjes! Wij hadden dit niet en hebben hierdoor helaas ook wel veel leuke wandelingen op Lanzarote gemist uit onwetendheid. 

Lanzarote is een vulkanisch eiland en overal vind je dan ook vulkanen, stenen en zand. Toch is wandelen op Lanzarote veel leuker dat je van tevoren denkt en is het heel afwisselend. Trek wel je wandelschoenen aan, want die maken het wel een stuk fijner om te wandelen op Lanzarote!

Handig om te weten is trouwens dat je in Lanzarote niet overal zomaar mag wandelen. Een van de mooiste plekken van het eiland is Timanfaya National Park en hier mag je niet zelfstandig wandelen. Op de meeste plekken waar je wel kunt wandelen is het echt verboden om van het pad af te gaan omdat de natuur zo kwetsbaar is. Dit wordt ook gecontroleerd (en helaas door veel te weinig mensen nageleefd).

Ten slotte is het belangrijk dat je veel water meeneemt als je gaat wandelen op Lanzarote. Er is maar weinig begroeiing op het eiland en je loopt eigenlijk overal in de volle zon. Veel schaduw is er niet. Smeer je dus ook goed in voor je weg gaat en tussendoor.

Wandelen op Lanzarote tips

De mooiste wandelingen op Lanzarote

Wij hebben meerdere wandelingen op Lanzarote gedaan en in dit artikel ga ik een aantal van de mooiste delen. Ik deel alleen wandelingen die wij deels, of helemaal gedaan hebben. Helemaal aan het einde zal ik nog wat wandelingen delen die ik graag nog zou doen mochten wij ooit terugkomen naar dit mooie eiland.

1. De Tremesana Route in Timanfaya National Park

De Tremesana Route is een geweldige wandeling op Lanzarote in het nationale park. Deze wandeling mag je niet zelfstandig doen. Je moet mee met een gids. Hier zijn geen kosten aan verbonden, maar je moet je wel vooraf aanmelden. Per dag zijn er 8 plekken bij de Engelse wandeling en 8 bij de Spaanse wandeling. De gids vertelt je onderweg van alles over de omgeving, over de vulkanen, het park en over Lanzarote. Echt fantastisch.

De wandeling zelf is zo’n 3 a 4 kilometer en je doet er 3 uur over. Vanaf Yaiza ga je met een busje naar het startpunt. Halverwege kom je de groep tegen die de tour volgen in de andere taal. De sleutels van de busjes worden dan gewisseld en daarna loop je richting het eindpunt. Vanaf daar rijd je terug met het busje. De uitzichten zijn echt geweldig mooi en wat ons betreft was dit een hoogtepunt van ons bezoek aan Lanzarote.

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over de Tremesana Route in Timanfaya. Daar lees je ook hoe je deze wandeling kunt reserveren en wat je kunt verwachten.

Wandelingen op Lanzarote: Tremesana Route Timanfaya
Wandelingen op Lanzarote: Tremesana Route Timanfaya
Wandelingen op Lanzarote: Tremesana Route Timanfaya

2. Een rondje om El Cuervo

El Cuervo ligt in Parque Natural Los Vulcanos. Hier kan je wel zelfstandig wandelen en een van de leukste wandelingen daar om te doen is die bij El Cuervo. Vanaf de parkeerplaats loop je in zo’n 10 tot 15 minuten naar de vulkaan toe. Vanaf daar kun je in 1 uur een rondje lopen om de vulkaan heen. Je hebt onderweg echt geweldige uitzichten en kunt ook nog eens in de krater van de vulkaan wandelen. Echt heel gaaf!

Het is belangrijk om hier op het pad te blijven. Dit staat overal aangegeven, dus houd je hieraan! De natuur hier is super kwetsbaar. Jouw stap buiten het pad heeft heel lang nodig om weer te herstellen. Respecteer de natuur zodat we hier over 20 jaar nog van kunnen genieten.

Het rondje El Cuervo is trouwens heel gemakkelijk en ook geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Het behoort ook echt wel bij de populairste wandelingen op Lanzarote, dus begin niet te laat om drukte te vermijden.

Wandelen op Lanzarote: El Cuervo

3. Beklim Montaña Negra

De wandeling rondom El Cuervo is prachtig, maar ook vrij kort en niet super uitdagend. Dus heb je nog wat energie nodig en ben je op zoek naar iets meer uitdaging? Dan kan ik je nog aanraden om Montaña Negra te beklimmen. Deze berg vind je aan de overkant van de weg als je bij El Cuervo bent. Via verschillende paden kun je omhoogklimmen. Als je links van de berg gaat, is het pad wat minder steil en stijg je geleidelijk.

Wandelschoenen kan ik hier wel echt aanraden. Het pad is van grind en losse stenen en soms vrij steil. Dus je glijdt zo weg. Wij hadden geen wandelschoenen bij ons en besloten daarom slechts een deel van de wandeling te doen. Ook dat was al enorm de moeite waard trouwens. De gehele klim naar boven duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

Oh, trouwens, Montaña Negra ligt vlak naast een super gave palmboom om te bezoeken. Hiervoor moet je wel nog een stukje langs de berg lopen, maar dat is een enorme aanrader. Dus als je nog energie over hebt, wandel dan zeker nog even door tot aan Palmera Inclinada. 

Update: de palmboom is inmiddels afgebroken en helaas niet meer zo’n leuke fotostop!

 

Wandelen op Lanzarote: Montana Negra
Wandelen op Lanzarote: Montana Negra
Wandelen op Lanzarote: Montana Negra

4. Wandel van Playa Blanca naar Playa de Papagayo

Het mooiste strand van Lanzarote is Playa de Papagayo. Hier is het strand vrij wit, het water is blauw en dit mooie strandje wordt omringd door een mooie klif en vulkanen. Je kunt hier met de auto heen rijden over een gravelroad en dan gewoon lekker het strand bezoeken. Nog leuker is natuurlijk om een mooie wandeling te maken. Je kunt dan meerdere dingen doen. Of je start bij Playa de Papagayo en volgt het wandelpad langs de kust totdat je om wilt keren. Of je wandelt vanaf Playa Blanca naar Playa de Papagayo en gaat daarna weer terug. Dit laatste is nog geen 10 kilometer en kost je zo’ n 2,5 uur.

Wandelen daar langs de kust is wel echt geweldig mooi. Wij keken onze ogen uit. Want niet alleen Playa de Papagayo zelf is heel erg mooi, ook de omliggende stranden zijn prachtig. Ook dat zijn vrij witte stranden met prachtig mooi water tussen de kliffen en vulkanen. Heel indrukwekkend!

De wandeling behoort zeker tot de mooiste wandelingen op Lanzarote en mag je dan ook niet missen als je graag wilt wandelen op Lanzarote.

Wandelingen op Lanzarote: Playa de Papagayo
Wandelingen op Lanzarote: Playa de Papagayo
Wandelingen op Lanzarote: Playa de Papagayo

5. De wandelingen op Lanzarote die wij nog gemist hebben

Wij hadden slechts een week de tijd op Lanzarote en hoewel je dan een goede indruk kunt krijgen, moet je wel echt keuzes maken. Meerdere keren deden wij dan ook een roadtrip over het eiland en maakten wij vanaf de verschillende stops een korte wandeling van 10 minuten of een kwartier. De vier wandelingen hierboven hebben wij kunnen doen, maar er zijn nog meer wandelingen op Lanzarote die wij graag hadden willen doen. Hieronder vertel ik er over een aantal.

Caldera Blanca

Caldera Blanca is een van de mooiste wandelingen op Lanzarote, dus ik baal ook echt dat wij deze niet hebben kunnen doen. Bij Caldera Blanca loop je een tijdje op de kraterrand, wat zorgt voor geweldige uitzichten. De wandeling is ruim 9 kilometer lang en je hebt er zo’n 3 tot 4 uur voor nodig.

Timanfaya Coastal Route

De enige wandeling in Timanfaya National Park die je zelfstandig kunt doen is de Coastal Route. Deze start nabij El Golfo en brengt je langs de indrukwekkende kust van Lanzarote. Aan de ene kant van je zie je de zee en kliffen en aan de andere kant de vulkanen van Timanfaya. Deze wandeling is 9 kilometer lang. Na die 9 kilometer moet ditzelfde pad nog eens teruglopen. Wij waren eigenlijk van plan om een deel van de route te doen. Maar omdat wij hadden geen wandelschoenen mee en die werden voor dit pad wel echt aangeraden. Dus deze besloten wij te bewaren voor een volgende keer!

Playa del Risco

Playa del Risco is een prachtig strand in het noorden van Lanzarote waar je geweldig kunt wandelen. Je start vlakbij Mirrador del Rio, het bekende uitzichtpunt vanaf waar je uitzicht hebt op het eiland La Graciosa. Je wandelt naar beneden naar een heel mooi strand met geweldige uitzichten en kunt daarna natuurlijk even een welverdiende duik nemen. Deze wandeling kost je zo’n 1,5 tot 2 uur. Het pad kan smal en steil zijn, dus je hebt wel goede schoenen nodig.

Uitzicht op La Graciosa

Parque Natural Los Vulcanos

Ik noemde al eerder wat wandelingen die je kunt doen in dit natuurpark. Maar er zijn er echt enorm veel. Op verschillende kaarten kun je zien bij welke vulkanen je kunt wandelen. Bij bijna elke vulkaan kun je wel een wandelpad vinden en er een rondje omheen lopen. Soms kun je de vulkaan ook beklimmen en bij de krater komen. Belangrijk is om op het pad te blijven, maar op die manier kom je op geweldige plekken. Een aantal aanraders die ik nog tegenkwam in dit natuurpark zijn:

  • Montaña Los Rodeos
  • Montaña Colorada

Haria

Haria ligt in een gebied dat ook wel ‘valley of 1000 palms’ genoemd. Hier kun je ook mooie wandelroutes volgen richting verschillende uitzichtpunten.

Andere tips voor Lanzarote

Hierboven deelde ik de mooiste wandelingen op Lanzarote, maar naast wandelen op Lanzarote is er nog veel meer te doen. Daarom hadden wij eigenlijk ook tekort tijd en moesten wij keuzes maken tussen al deze gave wandelingen. Wil je meer lezen over Lanzarote? Lees dan ook mijn artikel waarin ik je vertel wat je moet doen op Lanzarote.

Tips voor Lanzarote, wandelen op Lanzarote, wandelingen op Lanzarote

Dit zijn in ieder geval de wandelingen op Lanzarote die je echt niet mag missen. Hopelijk heb je veel inspiratie op kunnen doen en kun je straks zelf ook heerlijk wandelen op Lanzarote! Het is er prachtig en geen enkele wandeling is hetzelfde!

Welke wandelingen op Lanzarote zou jij willen doen? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 26 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow