Wandelen op de Hoge Veluwe: mooiste wandelroutes op de Hoge Veluwe

door | Laatste update Oct 22, 2023 | Gepubliceerd Apr 18, 2023 | Europa, Nederland, Wandelen | 4 reacties

Nationaal Park de Hoge Veluwe is een van de mooiste plekken van Nederland. Het is dan ook vast geen verrassing dat er prachtige wandelroutes op de Hoge Veluwe zijn. Je kunt hier heerlijk wandelen tussen de heidevelden, over zandverstuivingen en door prachtige bossen. Meer lezen? In dit artikel vertel ik je alles over wandelen op de Hoge Veluwe!

Nationaal Park de Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe is een prachtig natuurgebied in Gelderland, tussen de plaatsen Otterlo, Hoenderloo en Schaarsbergen in. Als mensen aan de Veluwe denken, denken ze vaak direct aan dit nationale park, toch beslaat dit park slechts 5 procent van de Veluwe. Het is echter wel een van de mooiste delen.

Het nationale park ontvangt geen subsidie van de overheid en daarom betaal je entree. Als je wilt wandelen op de Hoge Veluwe zul je dan ook een toegangskaartje moeten kopen. Een Volwassene betaalt €12,30 entree, voor kinderen tussen 6 en 12 betaal je €6,15 en kinderen onder de 6 jaar mogen gratis naar binnen. Parkeren buiten het park kost €4,35- en als je je auto mee wilt nemen het park in kost dat €8,70. Als je wilt wandelen op de Hoge Veluwe, is het niet nodig om je auto mee te nemen het park in. In het park kun je namelijk gratis gebruik maken van witte fietsen, waarmee je zo naar het startpunt van je wandeling kunt fietsen. De prijzen uit dit artikel komen uit 2023 en kunnen veranderen. Bekijk voor de meest actuele prijzen, deze website.

Wil je meer lezen over het nationale park, lees dan ook eens mijn artikel over de Hoge Veluwe bezoeken.

Wandelen op de Hoge Veluwe

Een van de leukste dingen om te doen op de Hoge Veluwe is wandelen. Te voet kun je een goede indruk krijgen van al het moois dat het nationale park te bieden heeft. De wandelroutes in Nationaal Park de Hoge Veluwe staan allemaal goed aangegeven en zijn makkelijk te volgen. Je kunt gewoon de paaltjes volgen met de juiste kleur of met een plaatje erop. Welke wandelingen er zijn staat echter niet goed aangegeven. Er zijn geen algemene informatieborden over de verschillende wandelroutes. Als je wilt wandelen op de Hoge Veluwe kan ik je dan ook aanraden om bij het bezoekerscentrum of de ingang een wandelkaart te kopen. Deze kost €2 en hierin vind je alle wandelroutes in het park. Ideaal!

De mooiste wandelroutes op de Hoge Veluwe

Ik zal hieronder een overzicht delen van de mooiste wandelroutes op de Hoge Veluwe, zodat je een beeld krijgt van welke routes je kunt volgen. Ik beschrijf de routes kort, zodat je een keuze kunt maken welke wandeling bij jou past voor als je wilt gaan wandelen op de Hoge Veluwe.

Berlagewandeling

De Berlage wandeling start vanaf Jachthuis Sint Hubertus. Het is een wandeling van 2,6 kilometer lang. Je loopt hier eigenlijk gewoon een rondje om het meer bij het jachthuis. Om deze route te doen volg je de groene pijlen. Wij hebben hier een klein stukje van gelopen.

Belevingsroute

De Belevingsroute start bij Museonder, bij het Park Paviljoen. De wandeling is slechts 1.2 kilometer lang en je volgt hiervoor de rode palen. Je loopt door het bos en langs wat heide.

Het Landschappenpad

Deze wandelroute hebben wij helemaal gelopen en kan ik je in ieder geval enorm aanraden. Deze wandeling start bij Museonder en is 4.2 kilometer lang. Je kunt hem ook verkorten tot 3.2 kilometer. De wandeling gaat langs het heideveld bij het Pampelse zand en door het bos. Echt een aanrader! Om deze wandeling te volgen, moet je de gele palen volgen. De route staat goed aangeven, dit geldt ook voor de verkorte route.

Wandelen op de Hoge Veluwe

Wandelen van Hoenderloo naar Otterlo

Je kunt er ook voor kiezen om het wandelpad te volgen van ingang Hoenderloo naar ingang Otterlo, of andersom. Deze wandeling is 10,1 kilometer lang en brengt je door het bos en langs verschillende heidevelden. Ook loop je langs het jachthuis. Je ziet met deze wandeling een aantal van de belangrijkste Hoge Veluwe bezienswaardigheden. Om deze wandeling te volgen moet je de blauwe palen volgen.

Je hebt ook nog een route tussen deze 2 ingangen van 9.2 kilometer lang. Je komt dan langs het Kröller Müller Museum en het Park Paviljoen. Deze route is aangegeven met oranje paaltjes.

Hoenderloo kort of lang

Verder heb je bij de ingang Hoenderloo nog een korte en een lange wandeling die je kunt volgen. De korte wandeling wordt aangegeven met het plaatje van een hert en is 4,5 kilometer lang. De lange wandeling wordt aangegeven door een plaatje van een vos en 7.9 kilometer lang. Beide wandelingen gaan door het bos en langs de heide.

Kemperberg lang of kort

Vanaf ingang Schaarsbergen kun je de Kemperbergroute volgen. De lange route is aangegeven met het plaatje van een zwijn en is 7.9 kilometer lang, de korte route is 5 kilometer lang en hiervoor moet je op zoek naar de paaltjes met een kip erop. Bij deze wandelingen loop je door het bord en als je kiest voor de lange wandeling loop je ook door de heide bij het Aalderinksveld.

Wandelroutes op de Hoge Veluwe

Otterlose zand

Vanaf ingang Otterlo start een van de mooiste routes van Nationaal Park de Hoge Veluwe, namelijk de route over het Ottelose zand. Wij hebben hier een deel van gedaan, door tijdgebrek en door de warmte hebben wij de route niet helemaal afgemaakt, maar wat wij liepen was prachtig. De route gaat voor het grootste deel van de wandeling dwars door de heide heen van het Otterlose zand. Je hebt dan ook constant prachtige uitzichten. Toch is het niet eentonig, want deze wandeling gaat ook nog een stuk door het bos. Deze wandeling is 6.1 kilometer lang en wordt aangegeven met het plaatje van een bok.

Wandelen op de Hoge Veluwe NP

Fazantenpark

Nog een wandeling die start bij Museonder is de wandeling Fazantenpark. Deze wandeling wordt aangegeven met het plaatje van een fazant en is 5.7 kilometer lang. Je wandelt vooral door het bos, maar komt ook langs heideveld de Bunt en wat andere mooie plekken.

Jachthuis Sint Hubertus

Een leuke wandeling die je kunt starten bij Museonder of bij het jachthuis is de Jachthuis wandeling. Deze wandeling brengt je langs diverse heidevelden en door prachtige bossen. Verder wandel je ook langs het water bij het jachthuis. De wandeling is 8.7 kilometer lang en staat aangegeven met het plaatje van het jachthuis.

Wandelroutes op de Hoge Veluwe

Otterlo lang of kort

Bij de ingang Otterlo kun je ook nog kiezen voor een kote of lange wandeling door het bos en langs diverse mooie stukken heide. De korte route staat aangegeven met het plaatje van een Otter en is 6.4 kilometer lang. Voor de lange route moet je op zoek naar plaatjes van een eekhoorn. Deze route is 10.8 kilometer lang.

Lange afstandswandelingen

Naast de wandelroutes in de Hoge Veluwe die ik hierboven heb genoemd, zijn er ook nog drie lange afstandswandelingen (LAW) die door het nationale park gaan. Dat is onder andere het trekvogelpad van 13.3 kilometer, aangegeven met een wit rood bordje. Deze wandeling loopt tussen de ingangen Hoenderloo en Otterlo en brengt je voornamelijk langs heidevelden en door bossen.

De andere twee langere wandelingen zijn aangegeven met een rood geel bordje en zijn Veluwe zwerfpaden. De ene loop van Hoenderloo naar Schaarsbergen en is 19 kilometer lang. De andere loopt van Otterlo naar Schaarsbergen en is 13,7 kilometer lang. Deze wandelingen zijn ook met elkaar te combineren, zodat je een compleet rondje kunt wandelen op de Hoge Veluwe.

Nationaal Park de Hoge Veluwe wandelen

Laatste tips voor wandelen in Nationaal Park de Hoge Veluwe

Nu je weet welke wandelroutes op de Hoge Veluwe je kunt doen, is het tijd om nog wat laatste tips met je te delen. Hieronder som ik ze op:

  • Je kunt eten en drinken bij het Park Paviljoen bij het bezoekerscentrum in het nationale park.
  • Trek goede wandelschoenen aan, de meest wandelingen zijn onverhard.
  • Honden zijn toegestaan op de wandelroutes op de Hoge Veluwe, mits aangelijnd.
  • Houd je ogen open voor wildlife! Je kunt hier zomaar wat tegenkomen.
  • Combineer het wandelen op de Hoge Veluwe met nog veel meer gave plekken bezoeken op de Veluwe. Wat dacht je van een wandeling bij de Loenermark? Of het geweldige Leuvenumse Bos? Of lees hier meer over wat je moet doen op de Veluwe!
Wandelen op de Hoge Veluwe

Dit is alles wat je moet weten over wandelen op de Hoge Veluwe en de mooiste wandelroutes in Nationaal Park de Hoge Veluwe. Ik vond het heerlijk om hier lekker te wandelen en kom zeker nog eens terug om meer wandelroutes te proberen!

Welke wandelroute zou jij willen doen?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows