Wandelen bij Mount Kosciuszko, de hoogste berg van Australië!

door | Laatste update Feb 5, 2024 | Gepubliceerd Dec 1, 2019 | Australië, Oceanië, Wandelen | 12 reacties

Mount Kosciuszko, een berg met een onmogelijke naam, maar met geweldige uitzichten over de omgeving. Mount Kosciuszko in Australië is de hoogste berg van het land. De beklimming van de berg bleek al snel een van de hoogtepunten van onze twee maanden in Australië te zijn. Hier een mooie wandeling maken is dan ook echt een must! In dit artikel vertel ik je alles over het wandelen bij Mount Kosciuszko in Australië en dan vooral over de Summit Walk van Mount Kosciuszko. 

Mount Kosciuszko in Australië 

Mount Kosciuszko vind je in de staat New South Wales in Australië. Het is de hoogste berg van het vaste land van Australië en hoewel dat heel indrukwekkend klinkt, is de berg helemaal niet zo hoog. Mount Kosciuszko is slechts 2228 meter hoog en onderdeel van het Groot Australisch Scheidingsgebergte. Je vindt de berg in National Park Kosciuszko.  

Hoewel de hoogste berg van het vaste land van Australië maar laag is in vergelijking met bergen in veel andere landen, is wandelen bij Mount Kosciuszko wel echt een aanrader. De uitzichten die je hebt vanaf de top zijn namelijk prachtig en behoren zeker tot een van de mooiste uitzichten van Australië. Om de top te bereiken kan je meerdere diverse wandelingen doen. De Mount Kosciuszko wandelingen verschillen allemaal in lengte en ook in moeilijkheid. In dit artikel vertel ik welke Mount Kosciuszko wandelingen je allemaal kan doen en vertel ik ook uitgebreid over onze wandeling naar de top. 

Ten slotte vertel ik je iets over overnachten in Mount Kosciuszko in Australië en aan het einde deel ik nog mijn beste tips voor Mount Kosciuszko. Handig om in ieder geval gelijk te weten is dat Mount Kosciuszko niet gratis is, voor de entree van het nationale park betaal je namelijk 17 AUD entree per dag per auto. 

De verschillende Mount Kosciuszko wandelingen 

Zoals ik al zei zijn er verschillende manieren om de top van Mount Kosciuszko te bereiken. Voor je de wandeling gaat maken is het dan ook belangrijk om te bedenken welke wandeling het beste bij jou past. Elke wandeling heeft namelijk een andere afstand en een andere moeilijkheid. Er zijn drie verschillende wandelingen, de kortste is 13 kilometer return, de langste 22 kilometer. Hieronder vertel ik welke wandelingen er precies zijn en wat de moeilijkheid is van deze wandeling. Zo kan jij ook lekker gaan wandelen bij Mount Kosciuszko! 

1. Mount Kosciuszko Walk 

De meest populaire en makkelijke optie is de Mount Kosciuszko Walk. Deze wandeling begint bij de Kosciuszko Express Chairlift in Thredbo. De stoeltjeslift kost 30 AUD voor een enkeltje, of 37 AUD voor een dagpas. Je kan er ook voor kiezen om geen gebruik te maken van de lift en omhoog te lopen. Dit maakt de wandeling wel een behoorlijk stuk zwaarder, omdat het pad naar boven stijl is. 

Als je deze wandeling kiest loop je vanaf de stoeltjeslift zo’n 13 kilometer retour. Hiervoor heb je 4-5 uur nodig. Je wandelt langs Lake Cootapatamba, de Rawson Pass en ten slotte naar de Mount Kosciuszko Summit. Dit is de wandeling die meeste gezinnen ook liepen. 

2. Summit Walk 

De Summit walk is een wandeling van 18 kilometer retour die start bij de Charlotte Pass, aan het einde van Kosciuszko Road. De wandeling is niet moeilijk, aangezien het pad breed is en de stijging heel geleidelijk. Door de afstand is deze wandeling moeilijker dan de Mount Kosciuszko Walk van hierboven. Je loopt hetzelfde pad heen als dat je terugloopt en je hebt voor de totale wandeling zo’n 6-7 uur nodig. 

Als je deze wandeling kiest dan loop je bij de Charlotte Pass en steek je de Snowy River Bridge over. Op een gegeven moment kom je bij de Rawson Pass uit en vanaf daar kan je verder lopen richting de Mount Kosciuszko Summit. 

3. Main Range Walking Track 

De langste wandeling is de Main Range Walking Track. Deze wandeling begint op dezelfde plek als de Summit Walk van hierboven. Het voordeel van deze wandeling is dat dit een rondje is, waardoor je dus niet twee keer hetzelfde stuk loopt. De Main Range Walking Track is 22 kilometer lang en kost je 8-10 uur. Het is de mooiste wandeling van de drie, maar ook gelijk de zwaarste en daarom niet geschikt voor iedereen. De afstand is lang en je moet wat meer stijgen en dalen. Als je bij de summit bent geweest volg je het pad terug van de Summit walk. 

Een van de mooiste dingen die je onderweg bij deze wandeling tegenkomt is Blue Lake. Verder heb je onderweg veel uitzichten op de bergen en eindig je met een prachtig uitzicht vanaf de Mount Kosciuszko Summit. 

Mount Kosciuszko wandelingen

Onze keuze: de Summit Walk 

Wij kozen ervoor om de Summit Walk bij Mount Kosciuszko in Australië te lopen. Wij wilden geen 30 AUD betalen voor een lift en die route omhoog lopen leek ons behoorlijk pittig. Daarnaast vonden wij 22 kilometer teveel, dus bleef er uiteindelijk één optie over; de Summit Walk. Achteraf had ik misschien liever de langste wandeling gedaan, omdat ik gehoord heb dat die wandeling afwisselender is. Maar ook moeilijker en heel eerlijk gezegd vond ik 18 kilometer al lang genoeg. 

De Summit Walk is prachtig en qua moeilijkheid is hij gemiddeld. Het pad is de hele tijd breed en vlak, maar je stijgt wel 600 meter. Dit heb je niet heel erg door omdat het geleidelijk gaat. De moeilijkheid zit hem dan ook vooral in de lange afstand. Voor de wandeling staat zoals ik al zei 6-8 uur, maar wij redden het in ongeveer 6 uur en waren niet extreem snel. 

Hieronder vertel ik je alles over de Summit walk en het wandelen bij Mount Kosciuszko in Australië. Deze wandeling is namelijk echt prachtig en mag je niet missen tijdens je roadtrip! Wil je weten hoe wij Mount Kosciuszko opnamen in onze route? Lees dan eens ons artikel over onze route van Melbourne naar Sydney

De start van de wandeling 

De start van de wandeling vind je bij de Charlotte Pass aan het einde van de Mount Kosciuszko road. Parkeerplaatsen zijn hier heel beperkt, dus kom op tijd om teleurstellingen te voorkomen. Gelukkig kan je ook veel langs de weg parkeren. Zorg er wel voor dat je wielen echt binnen de belijning of in de berm staan, anders kan je een boete krijgen. Hoe later je komt, hoe groter de kans is dat je behoorlijk ver moet parkeren en een stuk extra moet lopen.

Bij de start van de wandeling kom je ook een toilet tegen, handig, want onderweg is er niks. De wandeling is duidelijk aangegeven en je kan gewoon gelijk de borden volgen. Het begin van de wandeling is simpel. Het pad is breed en vlak. De uitzichten zijn wel gelijk al prachtig om te zien! 

Summit Walk Mount Kosciuszko Australië
De start van de wandeling
Summit Walk Mount Kosciuszko Australië
Summit Walk Mount Kosciuszko Australië
De start van de wandeling!

De Snowy River

We lopen nog een stuk door en elke kilometer komen wij een paal tegen waarop staat hoever we inmiddels zijn. Het gaat best snel, dus dat is motiverend. Op een gegeven moment komen wij bij een prachtige plek, misschien wel een van de mooiste plekken van de hele wandeling. We komen namelijk bij de Snowy River uit. Over deze smalle rivier loopt een brug en we blijven hier even een tijdje om wat foto’s te maken. Water, rotsen en bergen zijn toch altijd een mooie combinatie. 

Summit Walk Mount Kosciuszko in Australië / Mount Kosciuszko wandelingen
Summit Walk Mount Kosciuszko in Australië / Mount Kosciuszko wandelingen
Summit Walk Mount Kosciuszko in Australië / Mount Kosciuszko wandelingen

De Seamans Hut en steeds mooiere uitzichten 

Als we een tijdje genoten hebben van de uitzichten bij de Snowy River lopen wij door richting het volgende deel: de Seamans Hut. Deze hut is gebouwd door de ouders van een skiër die hier om het leven is gekomen tijdens een storm. De hut is oud en gaaf om te zien. Het ligt namelijk in een prachtige omgeving. Als we de hut passeren veranderen de uitzichten ook langzaam en worden ze steeds mooier. Gaaf om te zien! 

We lopen door tot we bij een kruising komen met de Rawson Pass. Hier wordt de wandeling voor het eerst ook wat drukker, want degene die voor de wandeling met de stoeltjeslift gekozen hebben komen hier ook uit. Je kan er op dit punt voor kiezen om gelijk richting de summit te lopen, of om eerst even te kijken bij de Rawson Pass. Vanaf hier heb je na 750 meter namelijk een geweldig uitzicht op een meer, wat de extra meters zeker waard is. 

Wandelen in Australië
Mount Kosciuszko wandelingen
Mount Kosciuszko wandelingen
Mount Kosciuszko wandelingen

Op naar de Summit van Mount Kosciuszko in Australië

Dan is het alweer tijd voor het laatste deel van de Summit Walk bij Mount Kosciuszko in Australië. Het laatste stuk moet je nog een klein stukje klimmen, maar ook dit gaat geleidelijk en is dus niet heel moeilijk. Het pad blijft hier breed, dus ook voor mensen met hoogtevrees is dit stuk heel goed te doen. De uitzichten onderweg zijn echt geweldig mooi en beloven al veel goeds voor de top. De uitzichten worden vanaf nu ook compleet anders dan wat je tot nu toe hebt gezien. Gaaf! 

Houd er rekening mee dat dit een druk deel is. Wij waren steeds alleen, maar hier liepen ineens enorm veel mensen, waaronder ook heel veel schoolklassen. Dit maakte de omgeving niet minder mooi gelukkig. 

Uitzichten vanaf de Summit Walk bij Mount Kosciuszko in Australië
Uitzichten vanaf de Summit Walk bij Mount Kosciuszko in Australië
Uitzichten vanaf de Summit Walk bij Mount Kosciuszko in Australië
Uitzichten vanaf de Summit Walk bij Mount Kosciuszko in Australië

De top is bereikt! 

Na nog een korte klim heb je dan eindelijk de top van de hoogste berg van Australië bereikt! En dat geeft toch wel een enorm goed gevoel. Het was een behoorlijke afstand, maar wij vonden de wandeling echt goed te doen. En het uitzicht? Het uitzicht vanaf de top is gewoonweg geweldig. Je hebt een 360 graden uitzicht over de omgeving en zover als je kunt kijken zie je alleen maar bergen. Dat soort uitzichten zijn echt de beste! 

Wij zijn heel even gaan zitten op de top om te lunchen en hebben een tijdje genoten van het uitzicht. Toch besloten wij hier niet te lang te blijven, je moet nog terug ook namelijk. Er staat nog een wandeling van 9 kilometer op je te wachten en als je te lang wacht, word je alleen maar stijf. En dan wordt de wandeling moeilijk. 

Mount Kosciuszko in australië: de top is bereikt!
Mount Kosciuszko in australië: de top is bereikt!

De weg terug naar beneden 

Het nadeel aan deze wandeling is dat je precies dezelfde route terug moet lopen als dat je heen liep. Dan is 9 kilometer best lang. Gelukkig daal je alleen nog maar en voor we het weten zitten de eerste kilometers er alweer op. We genieten nog steeds van de uitzichten, want die blijven gewoon mooi. En nu je blik de andere kant op gericht is, zie je bepaalde dingen toch net weer even anders. 

Wij vonden de hele wandeling niet zwaar, het was echt makkelijker dan wij hadden verwacht. Totdat die laatste kilometer begon, toen ineens merkten wij dat wij al 17 kilometer gelopen hadden en dat dat toch wel heel erg veel was. We hebben onszelf echt vooruit moeten slepen, want we waren ineens helemaal kapot. Ons tempo ging omlaag en de laatste kilometer duurde hierdoor ook enorm lang. Maar goed, toen we eenmaal bij de camper terugkwamen was ik wel enorm blij, we hadden het toch maar mooi gedaan! 

De uitzichten waren de pijn van het einde waard, want het was echt mooi. Een van de mooiste dingen in Australië. Wij hadden nog maar één keer eerder een wandeling gemaakt van ongeveer deze lengte en dat was de geweldige Tongariro Crossing in Nieuw-Zeeland. Dus ik was zeker trots dat wij zoiets nog eens keer konden! 

De weg naar beneden

Overnachten rondom Mount Kosciuszko in Australië 

Na de wandeling wil je natuurlijk niet gelijk een heel stuk moeten rijden, dus het is slim om ergens in de buurt te overnachten. Er zijn diverse gratis campings in het nationale park. Houd er rekening mee dat de camping zelf gratis is, maar je wel elke dag de 17 AUD moet betalen als entree voor het nationale park. Wil je graag een douche en wat meer faciliteiten? Dan kan ik je aanraden om in het plaatsje Jindabyne te overnachten. Dit plaatjes ligt dichtbij het nationale park en heeft een aantal plekken om te eten en om te overnachten. Zelf sliepen wij op de camping van Discovery Parks, dat is gelegen aan het meer van Jindabyne en een prima camping voor een aantal nachten! Ze hebben zelfs een jacuzzi, ideaal voor als je wilt bijkomen na je wandeling.

Tips voor de Mount Kosciuszko wandelingen 

Nu je weet welke wandelingen er zijn, hoe de Summit walk bij Mount Kosciuszko gaat en waar je het beste kunt overnachten, is het tijd om mijn laatste handige tips voor het wandelen bij Mount Kosciuszko te delen. Hier komen ze:

  • Neem warme kleding mee. Het is echt koud in dit gebied. Wij werden wakker met 2 graden en de hoogste temperatuur was 12 graden. Tijdens het wandelen was het warm en had ik een korte broek, maar boven aan de top ging uiteindelijk mijn jas weer aan.
  • Neem voldoende eten en drinken mee, onderweg kom je niks tegen.
  • Ga van te voren naar het toilet, onderweg is niks.
  • Ga niet zomaar van het pad af, je bent in Australië en ook in dit gebied leven giftige slangen.
  • Trek goede schoenen aan. Het pad is goed, maar door de afstand zijn goede wandelschoenen wel echt aan te raden.
  • Neem niet te lang pauze, dan word je stijf en wordt de wandeling een stuk moeilijker.
  • Begin op tijd, zo ben je de drukte voor, maar heb je ook meer kans dat je in de buurt van de start kan parkeren.
  • Geniet! Want het is echt prachtig.
  • Ga hierna nog meer wandelen in Australië! Want deze wandeling smaakt naar meer en Australië heeft wel prachtige plekken waar je heel mooi kunt wandelen. Op zoek naar inspiratie? Bekijk dan ook eens dit artikel over wandelen in Australië, met maar liefst 18 gave wandelingen!

 

wandelen in Australië

Dit is alles wat je moet weten over Mount Kosciuszko in Australië. Ik hoop dat je door dit artikel genoeg tips hebt verzameld voor de Mount Kosciuszko wandelingen en nu zelf goed voorbereid op pad kan. Ik kan je de Summit Walk bij Mount Kosciuszko in ieder geval enorm aanraden en vond het echt prachtig! 

Wil je dit artikel later nog eens lezen? Pin hem dan op Pinterest! 

Zou jij Mount Kosciuszko in Australië willen bezoeken? Welke van de Mount Kosciuszko wandelingen zou jij willen doen? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow