Wandelen in Schoorl: alles over wandelen in de Schoorlse duinen

door | Laatste update Mar 26, 2024 | Gepubliceerd Feb 20, 2021 | Europa, Nederland, Wandelen | 16 reacties

Wandelen in Schoorl is leuk! En het is dus ook iets wat ik regelmatig met veel plezier doe. De Schoorlse duinen zijn de hoogste duinen van Nederland en staan dus garant voor fantastische uitzichten. Maar Schoorl heeft meer. Zo kun je hier ook genieten van de paarse heide, een prachtige zee en heel veel mooie bossen. Klinkt goed toch? 

De Schoorlse duinen 

De Schoorlse duinen vind je bij het plaatsje Schoorl in Noord-Holland. Dit gebied ligt dichtbij het Noordhollands duingebied en is minstens net zo mooi. Misschien nog wel mooier.

De Schoorlse duinen zijn de hoogste duinen van heel Nederland. Je hebt hier dus gegarandeerd geweldige uitzichten. Wat deze plek bijzonder maakt is de bloeiende heide tussen de duinen. Prachtig om te zien!

Al vanaf kinds af aan kom ik graag in Schoorl. Als kind voor de klimduin, een duin waar je op mag klimmen en heerlijk naar beneden kunt rennen (en waarbij je dan natuurlijk onderuit gaat en in het zand valt), maar nu vooral voor de mooie wandelingen die je daar kunt maken. In dit artikel vertel ik je alles over wandelen in Schoorl en over wandelen in de Schoorlse duinen, zodat jij ook die mooie wandelingen kunt maken en je van te voren een beetje weet wat je kunt verwachten.

Let op! Momenteel zijn een aantal wandelpaden ondergelopen en kun je ze niet volgen zonder droge voeten. Vooral de blauwe en witte route zijn momenteel niet te bewandelen. Het is belangrijk om op de paden te lopen, zodat je de heidepollen niet vertrapt, maar ook de vogels en andere kleine dieren niet stoort. Bekijk daarom ook zeker even de droge voeten wandelingen in Schoorl. Dit zijn wandelingen in Schoorl die je momenteel goed kunt lopen. Je vindt de wandelingen via deze link

Wandelen in Schoorl 

Als je gaat wandelen in Schoorl start je je wandeling het beste bij het buitencentrum Schoorl. Hier vind je ook de informatie die je nodig hebt voor de wandelingen en heel veel informatie over de natuur hier. Verder kun je hier ook gelijk lekker eten en drinken en gebruik maken van het toilet. 

Wil je liever starten bij de klimduin? Dat kan op zich ook, maar hier vind je minder informatie over de wandelingen. De klimduin is echter heel dichtbij, dus als je van te voren weet welke kleur wandeling je gaat doen, komt het helemaal goed. 

Parkeren in het centrum van Schoorl en bij het buitencentrum kost het hele jaar door €1,95 per uur. De toegang tot het gebied zelf is gratis, maar houd dus wel rekening meer de parkeerkosten. 

De familiewandeling 

Ik begin maar gewoon met de kortste wandeling in Schoorl die je kunt doen. Dat is namelijk de familiewandeling. De familiewandeling is de gele route van 4.4 kilometer. Ik liep deze vroeger heel vaak. Dan startten wij op de Klimduin en liepen daarna dit korte, maar leuke rondje. Je komt hierbij langs een prachtig uitzichtpunt op de bossen. In de verte kun je bij goed en helder weer ook de zee zien liggen. Verder kom je langs wat prachtige stukjes duin en krijg je bij deze korte wandeling al een goede indruk van alles dat Schoorl heeft te bieden. Deze wandeling is leuk voor jong en oud! 

Dit is trouwens niet helemaal de kortste wandeling in Schoorl. Je hebt namelijk achter het buitencentrum ook nog een kabouterpad. Hier kunnen kinderen voor een klein bedrag opdrachten doen in de natuur.  

wandelen in Schoorl
wandelen in Schoorl
wandelen in Schoorl

De roetroute 

De roetroute is de zwarte route van 5 kilometer door de Schoorlse Duinen. De route is ontstaan na de heftige branden in het duingebied. In 2009 is een groot deel van Schoorl verwoest door brand. 150 hectare aan bos en duin waren behoorlijk verwoest. Ik kan mij de nieuwsberichten hierover nog als de dag van gisteren herinneren. De roetroute laat je dit gebied zien. Je kunt hier zien hoe de natuur zichzelf weer herstelt en dat is toch wel gaaf om te zien! Een fijne korte route, die niet te ingewikkeld is, maar die wel laat zien hoe krachtig de natuur is. 

Let op: er is nog een zwarte route in het gebied. Let dus goed op of je echt de zwarte pijlen van de roetroute volgt, anders kom je ineens uit in een dorp en ga je het duingebied uit. 

Nieuw! 10 trappen wandeling 

Sinds 21 maart 2024 is de 10 trappen wandeling geopend. Je wandelt dan over de hoogste duinenrij van Nederland en hebt onderweg prachtige uitzichten. De route start en eindigt bij het buitencentrum. Hij staat niet aangegeven met paaltjes, maar je moet een app downloaden om de route te volgen. Het gaat om de app Duindorp Schoorl. Ik heb hem inmiddels gedownload, nu nog een moment vinden om deze route te gaan lopen!  De route is 6,5 – 7 km lang. 

Boswachterspad Noordzeewandeling 

Ben je op zoek naar een wandeling door de duinen, het bos en bij de zee? Dan is de Noordzeewandeling een goede keuze voor jou. Deze wandeling is 10 kilometer lang en je loopt hierbij een stuk over het strand. Verder loop je door de prachtige duinen en langs hele mooi heidevelden. Wij deden deze wandeling zelf in de winter op een prachtige dag en keken onze ogen uit. Wat een fantastische wandeling is dit. Zeker een van onze favoriete die je hier kunt doen! 

Voor deze wandeling moet je vanaf het buitencentrum de blauwe pijlen volgen. Onderweg kijk je zeker weten je ogen uit! Meer lezen over deze wandeling? Lees dan ook eens mijn artikel over de Noordzeewandeling in Schoorl!

Duinheide wandeling 

Een van de mooiste wandelingen van Schoorl vind ik de 11 kilometer lange duinheide wandeling. Deze paarse wandeling is namelijk enorm afwisselend. Je loopt door het bos, over een prachtig duinlandschap en langs de mooiste heidevelden van Schoorl. Ook kom je nog langs het vogelmeer. Gaaf toch? 

Bij deze wandeling loop je veel door het losse zand en je hebt ook te maken met hoogteverschillen door de duinen. Maar het is er prachtig en als je gaat wandelen in Schoorl moet je deze wandeling zeker eens doen! 

Meer lezen? Lees ook eens mijn artikel over de duinheide wandeling in Schoorl

Wandelen in Schoorl
Wandelen in Schoorl
Wandelen in Schoorl

Boomplanterstocht 

De boomplanterstocht is de groene wandeling in Schoorl van 12 kilometer lang. Bij deze wandeling loop je door het aangeplante bos in Schoorl. Dit bos is aangeplant om de mensen van de aangrezende dorpen te beschermen tegen het zand van de duinen. 

Bij de wandeling loop je veel tussen de bomen, erg handig als je gaat wandelen in Schoorl op een warme dag. Maar gelukkig zie je tijdens de 12 kilometer meer dan alleen maar bos! Je wandelt ook nog langs de mooie heidevelden en de duinen. Je moet dan ook regelmatig een stukje stijgen en dalen. Maar goed, dat is ook wat de Schoorlse duinen zo leuk maakt! 

Wandelingen in Schoorl

Stuifduinentocht 

De witte route in de Schoorlse duinen is de stuifduinentocht. Deze wandeling is 17 kilometer lang en brengt je langs een aantal van de mooiste plekken van de Schoorlse duinen. Zo kom je langs de zee, de witte zandduinen en het bos. Je moet regelmatig klimmen op de duinen en wandelen over het losse zand. De wandeling is een uitdaging, maar ook ontzettend mooi. Tijdens de wandeling kom je ook de zandverstuiving bij de Baaknol, een plek die elke keer weer anders is, bijzonder! De stuifduinentocht is een van mijn favoriete wandelingen in de Schoorlse duinen. Het is echt prachtig en enorm afwisselend! 

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over de Stuifduinentocht in Schoorl 

Duintoppentocht 

Voor wie echt op zoek is naar een lange wandeling in Schoorl is de duintoppentocht perfect. Deze wandeling is zo’n 23 kilometer lang (volgens de borden, volgens ons horloge ruim 20) en je moet hiervoor de rode pijlen volgen. De route gaat over de hoogste duinenrij van het gebied en je loopt ook een stuk op het strand en door de bossen. De wandeling is afwisselend en zeker leuk om te doen voor degene die houdt van een langere wandeling in de natuur. Eerst liep ik een klein stukje van de route. Je kunt dan starten bij Hargen aan Zee en een deel van de rode route volgen. Met behulp van de knooppunten maakten wij er toen een rondje van 7 kilometer van. Later ben ik terug gegaan om de hele route te lopen. De route gaat veel door het bos, maar ook door een prachtig stuk duin bij Hargen aan Zee, een van de mooiste stukken van Schoorl. Ik vond deze route perfect om eens een wat langere wandeling in Nederland te doen. 

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over de duintoppentocht in Schoorl

Overige tips voor wandelen in Schoorl 

Nu je weet welke wandelingen in Schoorl je allemaal kunt doen, is het tijd om nog even mijn overige tips voor wandelen in Schoorl met je te delen, zodat jij ook goed voorbereid op pad kunt gaan! Hier komen ze: 

  • Zorg voor goede (hoge) wandelschoenen. Je loopt veel op los zand en dat is pittig. 
  • Op sommige plekken mag je van het pad af en kun je de duinen even op. Doe dit ook, want dit zorgt voor geweldige uitzichten op mooie plekken in de natuur. 
  • Schoorl is elk seizoen mooi, maar als de heide in bloei staat is het extra mooi! Een ander prachtig moment is als de heide bevroren is op een zonnige dag. Magisch is het dan! 
  • Veel wandelingen kun je in twee richtingen lopen. Je begint vaak bij de hoge trap, een flinke klim! Wij doen de meeste routes dan ook lekker andersom, want dan hoef je niet te klimmen, maar alleen de trap af aan het einde van je wandeling. 
  • Wi je nog meer wandelen? Bekijk dan ons artikel over wandelen aan zee en ontdek meer van de Nederlandse kust. 

Dit is alles wat je moet weten over wandelen in Schoorl. Het gebied is prachtig en de wandelingen in Schoorl zijn heel afwisselend en stuk voor stuk de moeite waard. Voor mij is het doel om alle wandelingen in Schoorl uiteindelijk te lopen, dus hopelijk heb ik snel weer wat aanvullingen en nieuwe foto’s voor dit artikel! 

Zou jij willen wandelen in Schoorl? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 25 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow