Wandelen in Paros Park: tips + alles wat je moet weten

door | Gepubliceerd Nov 1, 2023 | Europa, Griekenland, Wandelen | 4 reacties

Reis je binnenkort naar het Griekse eiland Paros? Dan moet je zeker gaan wandelen in Paros Park. Dit is een prachtig stuk natuur op het eiland met bijzondere rotsformaties, mooie stranden en prachtige uitzichten op de blauwe zee. In dit artikel vertel ik je alles over wandelen in Paros Park, zodat jij dit mooie stukje Paros ook kunt gaan ontdekken!

Paros Park

Paros Park is een prachtig natuur- en cultureel gebied op het eiland Paros in de Cycladen van Griekenland. Het park ligt dichtbij Parikia en Naousa en is hierdoor makkelijk te bereiken. Doordat de stranden hier werden overspoeld met toeristen, is het een park geworden. Op deze manier kon de natuur beter beschermd worden. Hoewel wij Paros Park echt bezochten voor de mooie stranden, de natuur en de prachtige uitzichten, is Paros Park ook een cultureel park. Zo zijn regelmatig evenementen en festivals, maar vind je er ook een theater. Er is dan ook voor iedereen wel iets te doen in Paros Park.

Paros Park is prachtig, maar voor ons bezoek vond ik het wel wat onduidelijk wat ik kon verwachten. Ook tijdens ons bezoek was alles best een zoektocht, daarom probeer ik je in dit artikel goed mee te nemen naar deze mooie plek. Je hebt in Paros Park een algemene parkeerplaats, hier staan echter helemaal geen informatieborden met bijvoorbeeld wandelroutes. De enige plek waar je dat bord vindt, is bij het Monastery of St. John’s of Deti. Dit ontdekten wij pas achteraf, waardoor ons bezoek niet efficiënt was en wij ook wat dingen hebben gemist. Verder vind je in het park alleen borden met nummers en tijden erbij. Handig als je al precies weet wat je gaat doen, onhandig als je dat nog niet weer.

Wandelen in Paros Park Griekenland

Wandelen in Paros Park

Leuk natuurlijk, al die culturele dingen, maar uiteindelijk kom je in Paros Park toch echt voor de natuur. En die mooie natuur kun je het beste ontdekken door lekker te gaan wandelen. Als je wilt wandelen in Paros Park, zijn er 3 hoofdroutes en een aantal kleinere routes die deze routes weer met elkaar verbinden. Je kunt alle routes prima op één dag lopen, maar je kunt er ook voor kiezen om een klein stukje te wandelen. De paden zijn rotsachtig, maar goed toegankelijk en ook niet eng voor mensen met hoogtevrees. Hieronder vertel ik je over de 3 verschillende routes en over de routes met elkaar combineren. 

Route 1

Ik begin met route 1, een hele mooie route om te volgen als je gaat wandelen in Paros Park. Deze wandelroute start bij Monastery of St. John’s of Deti. Vanaf hier volg je een pad omhoog en dan worden de uitzichten gelijk al mooi. Het uitzicht is op zijn mooist als je eenmaal wat meer langs de zee loopt. Je wandelt bij route 1 richting de vuurtoren. Onderweg kun je ervoor kiezen om nog wat andere wandelpaden eraan toe te voegen. Vanaf de vuurtoren heb je geweldig uitzicht op de natuur. Route 1 duurt in totaal ongeveer 45 minuten.

Wandelen in Paros Park, route 1

Route 2

Route 2 start bij de algemene parkeerplaats van Paros Park. Je begint met een klim omhoog en komt dan bij en splitsing. Ik raad je aan om de borden naar de vuurtoren te volgen, want hier vind je een aantal van de mooiste uitzichten van Paros Park. Daarna loop je een klein stukje terug om route 2 te vervolgen. Je hebt dan nog meer mooie uitzichten op de rotsen en de zee. Route 2 duurt in totaal ongeveer 25 minuten.

Wandelen in Paros Park route 2

Route 3

Route 3 vind ik de mooiste en meest veelzijdige route. Je loopt hier minder hoog en bent steeds dichtbij de zee. Je komt meerdere mooie stranden tegen en prachtige uitzichten. Op een gegeven moment kom je uit bij een groot strand. Vanaf hier kun je een rondje lopen op het uiteinde van Paros Park. Als je dit doet kom je een aantal fantastische plekken tegen. De rosten hier in de blauwe zee zijn geweldig, maar ook het strand Spiaggia die Sassi is echt prachtig en misschien wel het mooiste strand van heel Paros.

Het startpunt van route 3 is wat lastig te vinden, maar je kunt hiervoor het beste parkeren bij de algemene parkeerplaats. Vanaf hier houd je de zee aan je rechterhand en loop je langs het theater. Vlak daarna komen de borden met route 3 erop. Route 3 kost je in totaal zo’n 50 minuten.

Wandelen in Paros Park, route 3
Wandelen in Paros Park, route 3
Wandelen in Paros Park, route 3

Wandelroutes in Paros Park combineren

Hoewel het leuk is om een van de routes los te lopen, raad ik het aan om minimaal 2 van de 3 routes te lopen. Waarbij het het handigste is om 1&2 of 2&3 met elkaar te combineren. Je stapt ook zo over van de ene naar de andere route, dus dat is super handig. Wil je ze alle drie lopen? Dan is dat een route van slechts 7,5 kilometer. Heel goed te doen dus! Je loopt dan ook weinig stukken dubbel en ziet de mooiste plekken van Paros Park. Zelf raad ik dit aan. Wil je dit niet en vind je dit te lang? Combineer dan 2&3. De vuurtoren en route 3 vind ik namelijk de hoogtepunten tijdens het wandelen in Paros Park.

Combineer je alle routes? Start dan bij het Monastery of St. John’s of Deti. Hier kunnen een paar auto’s parkeren, maar vanaf de grotere parkeerplaats loop je hier eventueel ook zo heen. Bij dit klooster vind je het informatiebord en start ook route 1. Vanaf hier kun je dan starten met het volgen van het bordje met de 1 erop. Onderweg kom je een detour tegen, deze staan aangegeven als route 6 en 7, deze route is pittiger, omdat er een moeilijker wandelpad ligt. Wil je dit niet volgen, blijf je gewoon route 1 richting de vuurtoren volgen.

Volg route 1 helemaal tot aan de vuurtoren, vanaf hier kun je de borden met route 2 erop gaan volgen. Je kunt ook de verbindingsroute 4 volgen, deze is slechts 5 minuten, maar dan loop je niet langs de vuurtoren en dat vind ik persoonlijk erg zonde.

Als je vervolgens door wilt met route 3, moet je de borden met 5 voor 10 minuten volgen zodra je die tegenkomt. Als je eenmaal vanaf het hoogste punt beneden bent, kun je overstappen op route 3 en deze borden volgen. Als je dit doet kom je vanzelf langs alle mooie plekken in Paros Park. Hier nog even kort een overzicht van de nummers die je moet volgen, om deze hele route te kunnen lopen: 1-2-5-3.

Griekenland

Overige tips voor wandelen in Paros Park

  • Trek goede schoenen aan. Wandelschoenen zijn niet perse nodig, maar het pad is wel behoorlijk rotsachtig, dus slippers zijn heel onhandig.
  • Er is een restaurant bij Paros Park, dit wordt echter enorm slecht beoordeeld!
  • Neem je zwemkleding mee, dan kun je tijdens het wandelen een verfrissende duik nemen op een van de stranden. Voor een duik bij een van de stranden moet je route 3 volgen.
  • Zorg voor veel water en zonnebrand, er is hier geen schaduw.
  • Ga op een zonnige dag. Bij ons werd het aan het einde bewolkt en dan is de zee echt een stuk minder mooi, dat is zonde!
  • Bezoek ook het Monastery of St. John’s of Deti, maar beklim dit klooster niet. Je ziet op internet veel foto’s voorbij komen van mensen die op het dak van dit klooster poseren. Dit mag niet, er staan niet voor niets hekken (met bordjes) omheen. Er is een gat in het hek gemaakt waar mensen doorheen klimmen, maar dit is enorm respectloos om te doen. Het is een religieus gebouw! Ook zonder op het dak te klimmen kun je hier leuke foto’s maken. De omgeving en uitzichten zijn namelijk prachtig!
  • Ondekt naast Paros Park nog veel meer leuks op Paros! Nieuwsgierig? Lees dan mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen op Paros.

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over wandelen in Paros Park en over Paros Park bezoeken. Hopelijk heb je nu een goed beeld gekregen van deze prachtige plek en kun je nu zelf ook je dagje wandelen in Paros Park plannen!

Zou jij willen wandelen in Paros Park?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows