Wandelen in Nieuw-Zeeland: dit zijn de 8 mooiste hikes!

door | Laatste update Dec 11, 2022 | Gepubliceerd Apr 10, 2021 | Nieuw-Zeeland, Oceanië, Wandelen | 10 reacties

Als je ergens ter wereld prachtige wandelingen kunt maken is het wel in Nieuw-Zeeland. Wandelen in Nieuw-Zeeland betekent veel prachtige uitzichten en een onvergetelijke ervaring. Tijdens onze roadtrip gingen wij dan ook regelmatig hiken in Nieuw-Zeeland. We kregen er geen genoeg van!  Maar wat zijn nou de mooiste wandelingen in Nieuw-Zeeland? Ik vertel het je vandaag!

Wandelen in Nieuw-Zeeland: lange hikes en leuke dagwandelingen

Wandelen in Nieuw-Zeeland is echt een ding. Bijna in elk gebied kun je wel een gave wandeling maken. De wandelingen varieëren van lange hikes van meerdere dagen, tot aan kortere wandelingen van enkele kilometers.

De meest bekende hikes in Nieuw-Zeeland zijn de zogenoemde Great Walks. Dit zijn de meest populaire meerdaagse hikes van het land die worden onderhouden door DOC (Department of Conservation). De wandelingen komen door de mooiste natuur van het land en door een wandeling van meer dagen te doen kom je ook op plekken waar je met de auto niet kunt komen.

Van te voren wilde ik heel graag zo’n Great Walk doen. Het moet een geweldige ervaring zijn namelijk. Helaas hangt er ook een prijskaartje aan. De campings of cabins moet je ruim van te voren boeken en zijn behoorlijk prijzig. Wij vonden het veel te duur. En omdat je het zo vroeg moet boeken en je geen idee hebt wat voor weer je tegen die tijd treft, heb je ook nog kans dat je zoveel betaald voor een lange wandeling in de regen.

Gelukkig kan je op nog veel meer plekken wandelen in Nieuw-Zeeland. Wij besloten dan ook lekker niks te boeken en ter plekke alles te regelen. Uiteindelijk liepen wij dan ook alleen maar dagwandelingen in Nieuw-Zeeland. Helemaal niet verkeerd, want die daghikes in Nieuw-Zeeland zijn echt geweldig mooi!

In dit artikel vind je dan eigenlijk vooral tips voor de mooiste dagwandelingen in Nieuw-Zeeland. Wil je meer lezen over de Great Walks? Bekijk dan deze website eens.

De mooiste dagwandelingen in Nieuw-Zeeland 

Hieronder deel ik de mooiste dagwandelingen in Nieuw-Zeeland met je, zodat jij ook lekker kunt gaan hiken in Nieuw-Zeeland!

1. De Tongariro Alpine Crossing 

Laat ik beginnen met mijn favoriete dagwandeling in Nieuw-Zeeland; namelijk de fantastische Tongariro Crossing. De Tongariro Crossing is een onderdeel van het Northern Circuit. Het Northern Circuit is een van de Great Walks van Nieuw-Zeeland en is 43,1 kilometer lang. Hier doen mensen meestal 2 tot 4 dagen over. De Tongariro Crossing is het mooiste stuk van deze lange hike en kan je prima in één dag als daghike doen.

Start bij Mangatepopo en loop in de vroege ochtend rustig naar Mount Doom, die ene bekende vulkaan uit The Lord of the Rings. De uitzichten die je hebt op de vulkaan zijn echt prachtig mooi om te zien. Op een gegeven moment houdt het vlakkere pad op en begin je met klimmen. Na de klim heb je wederom fantastische uitzichten.

Loop door de sneeuw en geniet van de waanzinnige natuur hier. Voor je het weet is het tijd om Red Crater te beklimmen. Als je dit hebt gedaan heb je ook gelijk het zwaarste deel van de wandeling erop zitten.

Na Red Crater heb je een geweldig uitzicht op de Emerald Lakes, misschien wel het mooiste en meest gefotografeerde stuk van de Tongariro Crossing. Maar ook hierna is er nog genoeg moois te zien. De wandeling is dan ook eigenlijk de hele tijd mooi en interessant. Echt een enorme aanrader! Als je gaat wandelen in Nieuw-Zeeland moet deze sowieso op je lijstje staan!

De Tongariro Crossing in het kort: 

Lengte: 19.4 km / 6-8 uur
Moeilijkheid: gemiddeld / zwaar
Waar? Tongariro National Park, Noordereiland
Meer informatie: De Tongariro Alpine Crossing: de mooiste dagwandeling van Nieuw-Zeeland 

Wandelen in Nieuw-Zeeland: tongariro Crossing
Wandelen in Nieuw-Zeeland: tongariro Crossing
Wandelen in Nieuw-Zeeland: tongariro Crossing
Wandelen in Nieuw-Zeeland: tongariro Crossing
Wandelen in Nieuw-Zeeland: tongariro Crossing

2. Wandelen in Nieuw-Zeeland: doe een deel van de Abel Tasman Coast Track 

De Abel Tasman Coast Track is een populaire meerdaagse wandeling in Abel Tasman Nationaal Park. De hele wandeling is maar liefst 60 kilometer lang en kan je het beste in ongeveer 4 dagen lopen.

Heb je geen zin in een meerdaagse hike maar ben je gewoon lekker op zoek naar leuke daghikes in Nieuw-Zeeland? Dan kun je heel gemakkelijk ook gewoon een deel van de Abel Tasman Coast Track lopen. Pak een boot naar een van de stranden en hike vanaf daar over het pad. Vanaf het pad heb je fantastische uitzichten op de groene omgeving, de gouden stranden en de blauwe zee.

Zelf deden wij een wandeling van Medlands Beach naar Anchorage Beach. Deze wandeling laat je eigenlijk de beste dingen zien die Abel Tasman National Park te bieden heeft. Zo kom je hier langs een aantal prachtige stranden, loop je over een hangbrug en komt bij een aantal mooie uitzichtpunten. De wandeling is 10,5 kilometer en kost je zo’n 4 uur. Zeker een aanrader als je gaat wandelen in Nieuw-Zeeland!

Wandelen in Abel Tasman in het kort: 

Lengte: afhankelijk van de keuzes die je maakt. Het kan variëren van 5 tot 60 kilometer.
Moeilijkheid: makkelijk
Waar? Abel Tasman National Park, Zuidereiland
Meer informatie: De beste tips voor Abel Tasman in Nieuw-Zeeland

Dagwandelingen in Nieuw-Zeeland / hiken in Nieuw-Zeeland
Dagwandelingen in Nieuw-Zeeland / hiken in Nieuw-Zeeland

3. De Hooker Valley Track 

Een van de mooiste wandelingen in Nieuw-Zeeland is ook gelijk een van de makkelijkste wandelingen in Nieuw-Zeeland. De Hooker Valley Track is redelijk vlak, helemaal niet zo lang en adembenemend mooi. Bij deze wandeling loop je constant tussen de bergen, passeer je hangbruggen en heb je fantastische uitzichten op de hoogste berg van Nieuw-Zeeland: Mount Cook. De wandeling eindigt bij Hooker Lake, een meer met ijsschotsen en een geweldig uitzicht op Mount Cook zelf.

Mount Cook is vaak verhuld in de wolken, maar wij hadden mazzel en konden de bergtop meerdere keren goed zien. Het enige nadeel aan de wandeling is dat je dezelfde route terug moet lopen als dat je heen loopt. Maar goed, hoe erg is dat nou in zo’n ontezettend mooie omgeving?

De Hooker Valley Track in het kort: 

Lengte: 5,5 km enkel, dus 11 in totaal. Je hebt zo’n 3 tot 4 uur nodig.
Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Waar? Mount Cook, Zuidereiland
Meer informatie: Hike de Hooker Valley Track in Nieuw-Zeeland!

Hiken in Nieuw-Zeeland: Hooker Valley Track
Hiken in Nieuw-Zeeland: Hooker Valley Track

4. Mount John 

Ben je op zoek naar een wandeling met prachtige uitzichten op blauwe meren en besneeuwde bergtoppen? Dan is hiken bij Mount john echt een aanrader. Vanaf de top van deze berg heb je echt adembenemende uitzichten op de omgeving. Je vindt deze berg bij Lake Tekapo en kunt de wandeling er naar toe zo ingewikkeld of makkelijk maken als je zelf wilt. De makkelijkste optie is om gewoon met de auto richting Mount John te rijden en bij de top het rondje daar te lopen. Ben je op zoek naar meer uitdaging? Dan laat je de auto staan en beklim je zelf de top van Mount John. Je kunt ook de hike naar Mount John combineren met een wandeling langs de kust van Lake Tekapo. Genoeg opties dus!

Wij kozen zelf voor de makkelijkste optie en reden naar boven. Boven betaal je een paar NZD om te kunnen parkeren en vervolgens liepen wij in ongeveer 45 minuten het rondje op de top. De uitzichten zijn prachtig en echt de moeite waard! Deze plek is echt een aanrader als je wilt wandelen in Nieuw-Zeeland! 

Wil je niet met de auto? Reken dan op een pittige, stijle klim naar boven. Maar goed, na wat inspanning zijn de uitzichten vaak wel extra mooi toch?

Hiken bij Mount John in het kort:

Lengte: afhankelijk van je keuze. Het rondje boven kost zo’n 30-40 minuten. Wil je de klim helemaal doen? Dan ben je 1,5 uur bezig. Wil je ook langs de lakeshore wandelen, reken dan op 3 uur.
Moeilijkheid: makkelijk – moeilijk (afhankelijk van de wandeling die je kiest)
Waar? Lake Tekapo, Zuidereiland.
Meer informatie: vind je op de website van DOC 

5. Key Summit 

In de omgeving van Milford Sound kan je prachtig wandelen. Je vindt hier dan ook een aantal van de mooiste wandelingen in Nieuw-Zeeland. Ook een aantal van de populairste Great Walks vind je in dit stuk van het land. Wij wilden hier sowieso twee wandelingen maken, die naar de Key Summit en die naar Lake Marian. Toen wij die laatste zouden lopen was Remco ziek, dus helaas moesten we die overslaan. Gelukkig konden wij wel de wandeling naar de Key Summit maken.

De hike naar de Key Summit is op zich niet heel moeilijk, maar het begin is wel behoorlijk saai. Vanaf de parkeerplaats loop je een bos in en vanaf dat moment loop je een 30-60 minuten lang omhoog tussen de bomen. Het is best flink klimmen en je hebt onderweg geen uitzichtpunten om te genieten van de omgeving.

Waarom staat deze wandeling dan toch in het lijstje met de mooiste hikes in Nieuw-Zeeland? Nou, omdat je na die wandeling tussen de bomen op een prachtige plek uitkomt. Eenmaal boven kun je een prachtige wandeling doen op een board walk door de natuur. Je hebt tijdens deze wandelingen echt geweldige uitzichten en die zijn enorm de moeite waard!

Key Summit in het kort: 

Lengte: 7.6 kilometer (zelfde weg heen als terug), je hebt zo’n 2-3 uur nodig.
Moeilijkheid: gemiddeld
Waar? Bij de Milford Road, Zuidereiland
Meer informatie: op deze website en waarschijnlijk ook snel op onze blog!  

Wandelen in Nieuw-Zeeland: Key Summit

6. Ben Lomond 

Een van de dagwandelingen in Nieuw-Zeeland die ik sowieso wilde doen was de hike naar Ben Lomond vlakbij Queenstown. Ik had namelijk gehoord dat de uitzichten daar echt fantastisch mooi zijn. Deze hike laat zien waarom wandelen in Nieuw-Zeeland zo fantastisch is. 

De wandeling naar Ben Lomond begint bij Bob’s Peak. Je kunt die plek op twee manieren bereiken, via een wandeling van 1 uur, of door de gondola vanuit Queenstown te gebruiken. De wandeling van 1 uur is best pittig, aangezien hij alleen maar omhoog gaat en je steeds door het bos loopt en dus weinig uitzichten hebt onderweg. Eenmaal boven bij Bob’s Peak word je beloond met een prachtig uitzicht op Queenstown en de bergen.

Vanaf hier begint dus de hike naar Ben Lomond. Deze duurt zo’n 4-6 uur en is prachtig. Je hebt een uitzicht op de bergtoppen en ook op het meer bij Queenstown. Je loopt eerst naar de Ben Lomond Saddle en vanaf dat punt kun je er nog voor kiezen om naar de summit te hiken. De wandeling naar de saddle is niet zo moeilijk, maar voor de summit moet je iets meer over rotsen heen klimmen. Zelf vond ik het alsnog enorm meevallen en was dat laatste stuk naar de top echt niet heel ingewikkeld.

Daarnaast vond ik het uizicht bij de Ben Lomond Saddle tegenvallen en is het uitzicht vanaf de top echt adembenemend mooi. Je hebt hier een heel wijds uitzicht op de geweldige natuur. Het meer, de besneeuwde bergtoppen; het is allemaal geweldig. Je ziet overal alleen maar natuur en voelt je echt even heel klein. Het leukste was misschien nog wel toen er een Kea landde op de bergtop, een vogel die alleen in Nieuw-Zeeland leeft. Het minst leuke was dat de batterij van mijn camera leeg was op de top en ik geen reserve batterij bij me had.

De wandeling naar Ben Lomond is naast de Tongariro Crossing echt mijn favoriete wandeling in Nieuw-Zeeland en mag echt niet op je lijstje ontbreken als je een reis gaat plannen naar dit waanzinnige gebied!

Hiken naar Ben Lomond in het kort: 

Lengte: 13 km, 4-6 uur, zelf kostte het mij 5 uur (3,5 uur heen, 1,5 uur terug)
Moeilijkheid: gemiddeld / moeilijk (vooral door de lengte en je stijgt behoorlijk wat meters)
Waar? Queenstown, Zuidereiland
Meer informatie:  Hiken naar Ben Lomond in Nieuw-Zeeland

7. Rob Roy Glacier 

In de omgeving van Wanaka vind je heel veel prachtige natuur en kun je dan ook heel goed en prachtig wandelen. Op ongeveer een uur rijden vanaf Wanaka vind je Mount Aspiring National Park. Een van de mooiere daghikes in Nieuw-Zeeland vind je ook in dit park. Deze wandeling is vrij simpel, helemaal niet zo lang en staat garant voor een prachtig uitzicht op watervallen en een gletsjer.

Om de hike naar Rob Roy Glacier te kunnen doen moet je eerst een behoorlijk stuk Gravel Road trotseren. Voor gewone auto’s is deze weg niet heel geschikt, aangezien je behoorlijk wat rivieren en waterstromen moet doorkruisen. Wij kozen er daarom voor om in Wanaka een busje te regelen die ons naar het startpunt van de wandeling zou brengen.

Het begin is al mooi, je loopt tussen de velden en om je heen heb je een uitzicht op de bergen. Op een gegeven moment begint de wandeling zelf en ga je eeen bos in. Je klimt vooral omhoog en hebt onderweg een aantal uitzichtpunten, of op de bergen, of op een waterval. Eenmaal bij het einde aangekomen heb je een heel mooi uitzicht op de Rob Roy Glacier. Zeker de wandeling waard!

Rob Roy Glacier in het kort:

Lengte: 10 kilometer (5 heen, 5 terug, over hetzelfde pad), je hebt zo’n 3-4 uur nodig.
Moeilijkheid: makkelijk
Waar? Mount Aspiring National Park, Zuidereiland
Meer informatie: Hiken naar de Rob Roy Glacier in Nieuw-Zeeland

Wandelen in Nieuw-Zeeland / hiken in Nieuw-Zeeland:dagwandelingen in Nieuw-Zeeland: Rob Roy

8. Roy’s Peak 

Een wandeling die absoluut niet mag ontbreken in dit lijstje is de wandeling naar Roy’s Peak. Deze wandeling is enorm populair en dat is niet voor niks; de uitzichten zijn fantastisch.

De wandeling is populair geworden door Instagram, aangezien je hier een bepaald fotopunt hebt waar iedereen precies dezelfde foto wilt maken. Daarna keert de helft weer om. En dan mis je dus het mooiste uitzicht. Hike namelijk nog even verder richting de top en je hebt een onvergetelijk uitzicht over Wanaka, de meren en de bergtoppen in de omgeving. Het is echt fantastisch.

De hike zelf is best pittig, je klimt namelijk echt non stop. Er is geen enkel stuk van het pad vlak en dat is behoorlijk vermoeiend. Van te voren had ik gehoord dat de wandeling erheen ook saai zou zijn, omdat je steeds dezelfde uitzichten hebt. Daar ben ik het dan niet mee eens, want het uitzicht veranderd weldegelijk. Het wordt namelijk steeds gaver!

Wil je een wat rustigere wandeling doen met gelijkwaardige uitzichten? Wandel dan naar Isthmus peak. Dat wilde wij eigenlijk ook doen, maar helaas was die gesloten toen wij in Wanaka waren.

Roys Peak in het kort: 

Lengte: 16 kilometer (8 heen, 8 terug over hetzelfde pad), je hebt zo’n 5-6 uur nodig.
Moeilijkheid: gemiddeld (goed en breed pad, maar lange wandeling en je stijgt veel)
Waar? Wanaka, Zuidereiland
Meer informatie: Hiken naar Roys Peak in Nieuw-Zeeland

Wandelen in Nieuw-Zeeland: overige wandelingen 

Hierboven heb ik mijn 8 favoriete wandelingen in Nieuw-Zeeland gedeeld, maar wij liepen nog veel meer tijdens onze reis van 2 maanden. De wandelingen die ik niet genoemd heb waren voornamelijk hele korte wandelingen die je nauwelijks een hike kan noemen. Maar goed, ze zijn alsnog de moeite waard. Zo vind ik echt dat je moet wandelen bij de Pancake Rocks aan de westkust van Nieuw-Zeeland, maar is ook de wandeling naar de waterval bij de Arthur’s Pass de moeite waard. Of de korte wandelingen bij Milford Sound en de wandelingen naar de watervallen in de Catlins. 

Naast deze wandelingen zijn er dus nog genoeg andere plekken om prachtig te wandelen in Nieuw-Zeeland. Ook nog genoeg die wij gemist hebben…

Overige tips voor hiken in Nieuw-Zeeland 

Nu je weet wat de mooiste dagwandelingen in Nieuw-Zeeland zijn, is het ook nog handig om mijn algemene tips voor hiken in Nieuw-Zeeland te delen met je. Op die manier kun je goed voorbereid op pad!

 

  • Zorg altijd voor goede en stevige wandelschoenen
  • Bereid je voor op veel bos. De uitzichten zijn prachtig en de moeite waard. Maar niet alle wandelingen zijn alleen maar mooi. Je moet soms ook behoorlijke stukken lopen door een wat minder interessant landschap. Wij wisten dit niet van te voren en daarom vielen dingen soms tegen, terwijl het eigenlijk gewoon heel mooi was.
  • Neem veel water mee, wij kwamen onderweg zelden bijvul punten mee.
  • Zorg voor een winddichte jas, die het liefst ook nog waterdicht is. Het weer in Nieuw-Zeeland is veranderlijk. Hoog in de bergen kan het koud zijn.
  • Smeer je in, ook als het maar 10 graden is. Je verbrand behoorlijk in de zon. Ik spreek uit ervaring.
  • Lees je van te voren goed in op de website van DOC, hier vind je ook de meest recente informatie en updates over de hikes in Nieuw-Zeeland.
  • Geniet! Je gaat op zulke mooie plekken komen. Kijk om je heen en geniet van de geweldige natuur.
Zoals je waarschijnlijk wel hebt kunnen ontdekken na het lezen van dit artikel is hiken in Nieuw-Zeeland echt geweldig. Wandelen in Nieuw-Zeeland vond ik dan ook echt een van de leukste dingen die wij gedaan hebben tijdens onze roadtrip daar. En hoewel wij behoorlijk veel wandelingen hebben gedaan, zijn er nog genoeg wandelingen in Nieuw-Zeeland die wij niet hebben gedaan. Ik hoop ooit ook nog eens terug te komen om meer te ontdekken. En wie weet doe ik dan wel een meerdaagse hike, want dat lijkt me toch ook wel enorm gaaf!

Wat vind jij de mooiste wandelingen in Nieuw-Zeeland? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 25 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow