Wandelen in Nationaal Park de Alde Feanen

door | Laatste update Dec 11, 2022 | Gepubliceerd Mar 13, 2021 | Europa, Nederland, Wandelen | 16 reacties

Nationaal Park de Alde Feanen is een prachtig waterrijk stuk natuur in Zuidoost Friesland, gelegen rondom het dorp Earnewoude. Het nationale park is maar liefst 4.000 hectare groot en zorgt voor eindeloos plezier. Je kunt er varen, fietsen en wandelen. In dit artikel vertel ik je alles over wandelen in de Alde Feanen, zodat jij binnenkort ook lekker op pad kunt! 

Nationaal Park de Alde Feanen

Nationaal Park de Alde Feanen is een park van 4.000 hectare groot. Het nationale park is heel rijk aan water en heel groen. Het ligt rondom Earnewoude en is vanaf onder andere Drachten heel makkelijk te bereiken.

Het nationale park is vooral goed te bezichtigen vanaf het water. Er zijn hier enorm veel vaarroutes en heel veel boottochten die je kunt doen. Zowel georganiseerd, als met een eigen boot. Varen door de Alde Feanen is dan ook echt een aanrader!

Maar, ook wandelen in de Alde Feanen is echt een aanrader. Dit artikel heeft dan ook de focus op het wandelen in Nationaal Park de Alde Feanen. Maar vergeet ook zeker niet te fietsen in Friesland of te gaan nachtvaren met Ulbe in de Alde Feanen!

Wil je meer weten over Zuidoost Friesland? Lees dan ook eens mijn artikel: Wat te doen in Drachten en omgeving? 10 leuke tips voor Zuidoost Friesland

Wandelen in Nationaal Park de Alde Feanen 

Wij zijn dol op wandelen, want op die manier ben je echt tussen de natuur en kun je op plekken komen waar je met de fiets of auto echt niet kunt komen. Daarom besloten wij tijdens onze trip in Zuidoost Friesland lekker te gaan wandelen in een van de mooiste nationale parken van Friesland: de Alde Feanen. 

Meestal gaan wij voor een wandeling gewoon naar het bezoekerscentrum en volgen vanaf daar wat bordjes. Hier was het anders. In het bezoekerscentrum kun je wat wandelroutes krijgen, maar die was gesloten door corona. Buiten het bezoekerscentrum konden wij geen borden vinden met duidelijke informatie. Dus al snel hadden wij geen idee waar we nou het beste konden gaan wandelen in de Alde Feanen! 

Gelukkig hadden we internet en wat boekjes en ontdekten wij de wandelingen in Wikeslân. Hiervoor hoef je niet naar het bezoekerscentrum, maar naar een parkeerplaats net buiten Earnewoude. Hier vind je een bord met informatie en vanaf dat punt kun je paaltjes volgen. Ideaal! 

Je kunt bij Wikeslân kiezen voor 2 routes. Een route van 3 kilometer en een route voor 5 kilometer. Wij kozen voor de langste route en die kan ik iedereen aanraden! 

Om de parkeerplaats te vinden voer je in je navigatie de Dominee Bolleman van der Veenweg in en dan vind je de plek vanzelf. 

De start van de wandeling 

Wij doen de wandeling op een regenachtige ochtend. Gelukkig is het tijdens onze wandeling te hele tijd droog en hebben wij geluk! We starten bij de parkeerplaats, bekijken het bord en besluiten de route van 5 kilometer te lopen, mits het droog blijft. Anders kunnen we de route altijd nog inkorten. 

Gelukkig hebben wij onze wandelschoenen aan, want de grond is heel nat en drassig. Niet zo gek ook, gezien het gebied waar we in lopen en de behoorlijke regen die ochtend. 

Bij de start van de wandeling moeten we direct het water oversteken over een houten looppad. Ik ben gek op dit soort paden dus de wandeling begint goed! 

Wandelen in de Aldea Feanen

Wandelen tussen het groen en langs het water

Als je gaat wandelen in de Alde Feanen loop je eigenlijk constant tussen het water en in het groen. Het is prachtig om te zien. Bij ons weerspiegelt het water en dat maakt de uitzichten nog mooier dan dat ze anders zouden zijn. 

Sommige stukken zijn heel smal, andere zijn heel breed. Soms moeten we even zoeken naar de paaltjes, maar over het algemeen is de route goed te volgen. We zijn in ieder geval blij dat het droog is en we deze mooie wandeling kunnen doen! 

Wandelen in de Alde Feanen Friesland
Wandelen in de Alde Feanen Friesland
Wandelen in de Alde Feanen Friesland

Over de brug en naar het uitzichtpunt 

We moeten een houten brug oversteken en zien in de verte een uitzichttoren. Daar wil ik heen! Zonder eigenlijk op de paaltjes te letten loop ik richting de uitzichttoren. Remco blijft bij de grond, maar ik klim omhoog. Best spannend, want ik heb hoogtevrees. Eenmaal boven besluit ik dat het de klim waard is. Je hebt een uitzicht over Nationaal Park de Alde Feanen en kunt enorm ver kijken. Prachtig!

Als ik weer beneden ben kijken we weer naar de route en hoe we verder moeten lopen. We moeten weer een klein stukje terug, maar dat is niet erg. Dit is trouwens ook het punt dat je je route zou kunnen inkorten en de route van 3 kilometer kunt volgen. Je mist dan wel een heel mooi stuk!

Wandelen in de Alde Feanen Friesland
Wandelen in de Alde Feanen Friesland
Wandelen in de Alde Feanen Friesland

Ooievaars spotten! 

We wandelen verder door het gras en langs het water. We komen nu uit bij wat wij het mooiste stukje van de wandeling vinden. Hier heb je mooie uitzichten, maar zien we ook een ooievaar! Ooievaars kun je goed spotten in de Alde Feanen, maar je moet natuurlijk altijd net geluk hebben. Wij hebben het geluk en hij blijft heel mooi zitten. 

Dit moment maakte het wandelen in de Alde Feane natuurlijk extra leuk. Maar deze uitzichten waren ook heel fijn! 

Wandelen in de Alde Feanen Friesland
Wandelen in de Alde Feanen Friesland

Naar het eindpunt

Na dit stuk van de wandeling begint eigenlijk de weg terug richting de auto. We moeten nog een brug over en hebben nog wat mooie uitzichten. Het begint op dat moment ook weer een beetje te regenen, dus we lopen nu wat sneller en maken iets minder foto’s. Lastig, want het is een hele mooie en fotogenieke wandeling! 

Na 5 kilometer wandelen in de Alde Feanen kunnen wij terugkijken op een mooie ochtend. Wij komen hier zeker nog eens terug, want ik ben heel benieuwd hoe het wandelen in de Alde Feanen in andere seizoenen is! 

Wandelen in de Alde Feanen Friesland
Wandelen in de Alde Feanen Friesland

Overnachten in de Alde Feanen 

Na als dat wandelen in National Park de Alde Feanen in Friesland, wil je natuurlijk ook even lekker bijkomen en uitrusten. Dat kan perfect in Hotel Princenhof. Dit hotel vind je in Earnewoude en ligt aan het water van het nationale park. Vanaf het hotel vaar je zo het park in en ben je ook zo bij de start van de wandelingen in het park. Ideaal! 

Verder is het hotel ook nog eens heel netjes en heeft het een goed en fijn ontbijt! Zelf hadden wij een kamer aan het water. En zeg nou zelf, hier wil iedereen toch slapen? 

Dit is alles wat je echt moet weten over wandelen in de Alde Feanen. De Alde Feanen is een prachtig gebied en ik kan je deze wandeling echt aanraden als je Zuidoost Friesland bezoekt. Wij komen zeker nog eens terug! 

Wil je dit artikel over wandelen in National Park de Alde Feanen later nog eens lezen? Bewaar hem dan op Pinterest! 

Zou jij willen wandelen in de Alde Feanen? 

Wij bezochten de regio Zuidoost Friesland op uitnodiging, ik deel echter altijd mijn eigen, persoonlijke mening en ervaring. 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 25 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow