Wandelen in IJsland: dit zijn de 12 mooiste wandelingen van IJsland

door | Laatste update Oct 22, 2023 | Gepubliceerd Mar 11, 2023 | Europa, IJsland, Wandelen | 0 Reacties

IJsland is een echt outdoor land. Je komt er voor de natuur en je bent er bijna de hele dag buiten. Een van de beste manieren om de prachtige natuur in IJsland te ontdekken, is door lekker veel te wandelen! In dit artikel vertel ik je alles over wandelen in IJsland en deel ik de mooiste wandelingen van IJsland.

Wandelen in IJsland

Als je op reis gaat naar IJsland zijn er talloze mooie wandelingen die je kunt doen. Je kunt kiezen voor een korte wandeling, maar ook kiezen voor meerdaagse hikes. Voor iedereen is er wel iets! Zelf hebben wij veel gewandeld in IJsland en in dit artikel deel ik de de mooiste wandelingen van IJsland die wij zelf hebben gedaan. Daarna zal ik ook nog wat wandelingen delen die wij gemist hebben en nog op onze bucketlist staan.

Wat heb je nodig als je gaat wandelen in IJsland?

Wandelen in IJsland is leuk! Maar, de natuur hier is ruig en het weer is super veranderlijk. Bereid je daarom altijd goed voor. Zorg ervoor dat je altijd goede wandelschoenen aan hebt, bij voorkeur hoge schoenen, voor extra steun voor je enkels. De ondergrond is vaak oneven en ruig. Verder is wind- en waterdichte kleding heel belangrijk. Het weer in IJsland kan zomaar omslaan. Draag laagjes, dan kan je iets aan of uit trekken als dit nodig is. Verder is het goed om altijd even het weer te checken om te kijken of er geen waarschuwingen zijn. Weerwaarschuwingen in IJsland moet je altijd serieus nemen. Je kunt de voorspellingen het beste bekijken op deze website.

Niet alle wandelingen in IJsland staan even goed aangegeven. Het kan dus ook nog handig zijn om een app als Komoot te downloaden en offline kaarten te hebben. GPS is geen overbodige luxe. Ik zal bij alle wandelingen in IJsland uit dit artikel ook aangeven hoe duidelijk de route is aangegeven.

De mooiste wandelingen in IJsland

Nu je een beetje wat algemene informatie hebt kunnen lezen over wandelen in IJsland, is het tijd om de mooiste wandelingen van IJsland met je te delen. Ik deel ze op volgorde van regio, waarbij ik begin met Zuid, vervolgens vertel over wandelingen in het Oosten, dan in het Noorden en ten slotte in het westen. Dus als je het hele rondje volgt, kom je de wandelingen op deze volgorde ook tegen.

1. Hiken naar Brúarfoss

Een van de eerste wandelingen in IJsland die wij deden was de hike naar Brúarfoss. Dit is een leuke wandeling bij de Golden Circle. De wandeling is in totaal 7 kilometer lang. Waarbij je eerst 3,5 kilometer heen loopt en vervolgens dezelfde 3,5 kilometer weer terug loopt. Je wandelt langs de rivier en komt onderweg verschillende watervallen tegen. Het eindpunt is Brúarfoss, een prachtige waterval met heel mooi blauw water. Het is echt een plaatje om te zien! De wandeling is niet moeilijk en je hebt er zo’n 1,5 tot 3 uur voor nodig.

Bruarfoss, wandelen in IJsland

2. Wandelen bij Landmannalaugar

Tijdens onze dagtrip naar Landmannalaugar maakten wij een geweldige wandeling tussen de gekleurde bergen. Landmannalaugar is een sprookjesachtige plek. Dit stukje binnenland in IJsland is uniek door de gekleurde bergen en de bijzondere uitzichten. Als je maar een keer gaat wandelen in IJsland, doe het dan bij Landmannalaugar. De wandelroutes die je hier kunt volgen staan allemaal goed aangegeven en zijn verschillende lengtes. Van 4 tot 55 kilometer, er is voor iedereen wel iets. Bij alle wandelingen kun je zien hoe bijzonder het landschap is en heb je geweldig mooie uitzichten. Wil je meer lezen over de wandelroutes en de omgeving? Lees dan eens mijn artikel vol met Landmannalaugar tips! Daarin heb ik ook een overzicht gemaakt van alle wandelroutes die je daar kunt doen.

Wandelen in IJsland: Landmannalaugar
Wandelen in IJsland: Landmannalaugar
Wandelen in IJsland: Landmannalaugar

3. Waterfall Way bij Skógafoss

Een van de mooiste wandelingen in IJsland is de Waterfall Way bij de bekende waterval Skógafoss. Nadat je deze indrukwekkende waterval hebt bewonderd, kun je met een trap naar de top van de waterval klimmen. Vanaf boven heb je een mooi uitzicht, maar dat is niet de reden waarom je naar boven gaat. Eenmaal boven kun je namelijk starten met een prachtige wandeling langs de rivier. Onderweg kom je langs verschillende prachtige watervallen. Je kunt wel 25 kilometer doorlopen tot ergens in de hooglanden van IJsland, maar je kunt er ook voor kiezen om een klein stukje te wandelen. Ook dan is het namelijk echt al prachtig. Zelf deden wij echt een mini stuk, omdat Remco behoorlijk last had van zijn enkel. Maar ooit kom ik terug voor meer, want wat ik heb gezien was al echt geweldig mooi.

Skogafoss IJsland, mooiste wandelingen in IJsland
Skogafoss IJsland, mooiste wandelingen in IJsland

4. Svartifoss

Svartifoss betekent letterlijk zwarte waterval en is een van de meest bijzondere watervallen in het land. De waterval dondert zo’n 20 meter naar beneden langs zwarte basaltrotsen. Een uniek gezicht. Om deze waterval te kunnen bezoeken, moet je een wandeling doen van 2 kilometer. Hier heb je ongeveer 30 tot 60 minuten voor nodig, afhankelijk van je tempo. Je kunt dezelfde route teruglopen. De wandeling zelf is op zich niet heel interessant, maar het eindpunt is dat zeker wel.

Wil je meer zien van de natuur hier? Dan kun je de wandeling heel makkelijk uitbreiden. Svartifoss is namelijk onderdeel van Skaftafell National Park en hier kun je super veel gave wandelroutes volgen. Een overzicht van de wandelroutes vind je hier.

5. Gletsjer hike 

Een van de meest bijzondere wandelingen in IJsland die wij deden, was een gletsjer hike. Ga eens met een gids mee de gletsjer op en bekijk het dikke ijs van dichtbij. Met crampons onder onze schoenen gebonden, een harnas aan en een axe bij ons, gingen wij een paar uur het ijs op. De uitzichten waren geweldig en het ijs is heel mooi om van dichtbij te bewonderen. Wil je meer informatie over deze bijzondere wandeling in IJsland? Lees dan eens ons artikel over een gletsjer hike in IJsland.

6. Múlagljúfur Canyon

Een van de mooiste wandelingen in IJsland vond ik de wandeling naar Múlagljúfur Canyon. Deze kloof is nog relatief onbekend, maar echt ontzettend mooi. Vanaf de ringweg 1 volg je een behoorlijk pittige gravelroad, om daarna aan deze geweldige wandeling te vinden. Je kunt de witte palen volgen, maar soms zitten deze behoorlijk verstopt. De wandeling is 3.8 kilometer lang en je moet diezelfde 3.8 kilometer nog teruglopen. Voor de totale wandeling moet je zo’n 3 uur uittrekken. De uitzichten onderweg zijn al geweldig, je ziet er prachtige bergen en de gletsjers in de omgeving. Maar eenmaal aangekomen bij het eindpunt ben je pas echt aangekomen in een sprookjeswereld. Je staat recht voor een groene kloof met watervallen. Wat een sprookje!

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over hiken naar Múlagljúfur Canyon

Wandelen in IJsland: Múlagljúfur Canyon
Wandelen in IJsland: Múlagljúfur Canyon
Múlagljúfur Canyon

7. Stuðlagil Canyon

Nog een prachtige kloof in IJsland waar je naar toe kunt wandelen, is de kloof Stuðlagil Canyon. Deze kloof ligt in het oosten van IJsland en is heel bijzonder. Je vindt hier namelijk een kloof met basaltkolommen en door de kloof stroomt heel mooi groen/blauw water. Echt een plaatje om te zien! Hoe lang de wandeling hierheen duurt, is afhankelijk van de auto die je hebt. Heb je een 4×4? Dan wandel je in 3 kilometer naar de kloof toe. Heb je geen 4×4? Dan moet je 5 kilometer lopen. Eenmaal bij de kloof aangekomen kun je genieten van het geweldige uitzicht, maar je kunt ook nog naar beneden lopen om de kloof van een ander perspectief te bewonderen. Je moet overigens na je bezoek aan de kloof, hetzelfde aantal kilometers weer terug lopen. De route zelf is heel makkelijk en aangezien er maar 1 weg is, is verdwalen hier onmogelijk.

Meer lezen? Ik schreef al eens een artikel over wandelen naar Stuðlagil Canyon.

mooiste wandelingen IJsland: Stuðlagil Canyon

8. Vestdalsfossar hike bij Seyðisfjörður

Deze prachtige wandeling bij Seyðisfjörður is een van mijn favoriete wandelingen in IJsland. De natuur hier is zo prachtig en wij kwamen de hele route bijna niemand tegen. Je start de wandeling vlak buiten het dorpje Seyðisfjörður. Direct kom je bij geweldig mooie watervallen uit. Daarna loop je omhoog en loop je langs nog meer mooie watervallen, terwijl je een geweldig uitzicht hebt op het fjord. De wandeling is 5 kilometer en je loopt een rondje. Je hebt hier zo’n 2 uur voor nodig.

Seyðisfjörður
Seyðisfjörður
Seyðisfjörður
Wandelen in IJsland Seyðisfjörður

9. Hljóðaklettar

Hljóðaklettar is een plek in het noorden van IJsland waar je echt prachtig kunt wandelen. Deze wandeling in IJsland is uniek en onderweg kom je bijzondere rotsformaties tegen. Je kunt hier een geweldige wandelroute volgen richting een rode vulkaan. Deze wandeling is een ruime 5 kilometer lang en duurt zo’n 1 uur en 45 minuten. De wandeling heet Rauðhólar en is een prachtig rondje langs indrukwekkende natuur.

Mooiste wandelingen van IJsland

10. Leirhnjúkur

Een van onze favoriete wandelingen in IJsland is een prachtige wandeling bij het gebied Leirhnjúkur in de omgeving van Myvatn, in Noord IJsland. Dit is een vulkanisch gebied waar overal stoom uit de grond komt. Een gebied met bizarre rotsformaties, bijzondere kleuren en indrukwekkende uitzichten. Je kunt hier verschillende wandelingen volgen en de wandelingen zo lang maken als je zelf wilt. Vanaf de parkeerplaats naar het mooie gekleurde meer is het zo’n 20- 30 minuten lopen. Eenmaal daar aangekomen kun je verschillende paden volgen. Zelf zijn wij gewoon een pad ingelopen die wij er gaaf uit vonden zien. Je kunt dan zo een rondje maken en komt vanzelf langs de mooiste plekken. Hoeveel kilometer het was weet ik niet precies, maar het was niet moeilijk en echt prachtig.

Leirhnjukur, mooiste wandelingen van IJsland
Leirhnjukur, mooiste wandelingen van IJsland
Leirhnjukur, mooiste wandelingen van IJsland

11. Dynjandi

De Westfjorden vonden wij het mooiste stukje van IJsland en je kunt hier dan ook prachtig wandelen. Nu hadden wij niet super veel tijd om hier echt te wandelen, maar een van de mooiste korte wandelingen in IJsland die wij deden, was de hike bij Dynjandi. Deze waterval is een van de mooiste watervallen van IJsland. De waterval gaat uiteen in 7 kleinere watervallen en via een wandelpad kun je hierlangs omhoog lopen. Je hebt onderweg geweldige uitzichten op het fjord en komt langs de geweldig mooie watervallen. Onderweg heb je constant uitzicht op het eindpunt; de Dynjandi waterval. Een enorm indrukwekkende waterval die je niet mag missen!

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over de Dynjandi waterval.

Dynjandi in de Westfjorden

12. Arnarstapi naar Hellnar

Een relaxte wandeling in IJsland is de wandeling van Arnarstapi naar Hellnar op het schiereiland Snæfellsnes. Deze wandeling loopt tussen de twee dorpen en ondertussen heb je geweldige uitzichten op de kust. Het wandelpad is 2,5 kilometer lang en je hebt eigenlijk de hele route mooie uitzicht op zee en de bijzondere kust. Vooral rondom Arnarstapi is het heel mooi. Je kunt de route beide kanten oplopen en je moet dezelfde 2,5 kilometer weer teruglopen.

Snæfellsnes

Wandelingen in IJsland op onze bucketlist

Naast al deze mooie wandelingen in IJsland, zijn er nog veel meer plekken waar wij graag eens zouden willen wandelen in IJsland. Maar goed, je moet nou eenmaal keuzes maken tijdens je reis en je kunt helaas niet alles zien en doen. Hieronder zal ik nog de wandelingen in IJsland opsommen die wij graag willen doen.

  • Wandelen bij Fagradalsfjall
  • Wandelen naar het vliegtuigwrak bij Vík
  • Strorurd hike bij Borgarfjörður Eystri
  • Hiken bij Hornstrandir bij de Westfjorden
  • Hengifoss Hike
  • Wandelen bij Þórsmörk
Wandelen in IJsland

Dit is alles wat je moet weten over wandelen in IJsland en de mooiste wandelingen van IJsland. Wij hebben echt genoten van de mooie natuur en de mooie wandelroutes die IJsland te bieden heeft. Hopelijk komen wij ooit nog terug om nog meer prachtige wandelingen in IJsland te maken!

Zou jij willen wandelen in IJsland?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows