Wandelen in het Leuvenumse Bos: tips + mooie wandelroutes

door | Laatste update Jan 27, 2024 | Gepubliceerd Oct 17, 2022 | Europa, Nederland, Wandelen | 6 reacties

Het Leuvenumse Bos in Gelderland is een van de mooiste bossen van Nederland. Het bos is indrukwekkend en veelzijdig. Dit komt onder andere door de Leuvenumse Beek die dwars door het kleurrijke bos stroomt, maar ook door de indrukwekkende zandverstuiving in het natuurgebied. Meer lezen? In dit artikel vertel ik je alles over wandelen in het Leuvenumse Bos en deel ik de leukste wandelroutes in het Leuvenumse Bos met je!

Het Leuvenumse Bos op Veluwe

Ik ben gek op de Veluwe, de bossen zijn prachtig en de heide is hier mooier dan waar dan ook in Nederland. Maar van de Leuvenumse Bossen had ik nog nooit gehoord. Toch bleek dit een van de mooiste bossen te zijn waar wij ooit zijn geweest.

Het Leuvenumse bos ligt in de omgeving van Ermelo en Hulshorst. Vroeger bestond dit stukje natuur uit zand en heide, maar inmiddels staan er bomen en is het een prachtig bos. De paden in het bos zijn voornamelijk onverhard, wat het perfect maakt voor mooie wandelingen in de natuur. Bij het Leuvenumse Bos op de Veluwe, vind je ook het Hulshorsterzand, een prachtige zandverstuiving met mooie heidevelden. Het Leuvenumse Bos is dan ook een veelzijdig en afwisselend natuurgebied voor een gave wandeling.

Het gebied is in totaal zo’n 3500 hectare groot en een van de belangrijkste bezienswaardigheden is de 25 kilometer lange Leuvenumse Beek. Deze beek kronkelt dwars door het bos en is enorm fotogeniek. Het is de langste beek van de Veluwe.

Wandelen in het Leuvenumse Bos op de Veluwe

Wandelen in het Leuvenumse Bos: de mooiste wandelroutes Leuvenumse Bos

Wandelen in het Leuvenumse Bos is echt prachtig, vooral tijdens de herfst, of als de heide in bloei staat. Je kijkt er dan echt je ogen uit. Er zijn meerdere leuke wandelroutes in het Leuvenumse Bos die je kunt volgen vanaf verschillende startplekken. Hieronder deel ik deze in een handig overzicht met jullie.

Let op! In maart 2023 zijn de routes in het Leuvenumse bos aangepast, sinds die tijd is er nauwelijks tot geen informatie over de routes. Er staan geen informatieborden meer, dus ik weet niet precies welke routes er veranderd zijn en hoe lang de routes nu precies zijn. Als er eindelijk meer informatie op de website komt, of er nieuwe borden komen bij het bos zelf, pas ik dit artikel natuurlijk aan. In januari 2024 is er nog steeds nauwelijks informatie, dus mocht je meer weten, mag je ook altijd een berichtje sturen! De informatie hieronder kan daarom wel wat afwijken helaas. 

Wandelroutes Leuvenumse Bos vanaf de Poolseweg in Ermelo

Een van de startplekken voor mooie wandelroutes in het Leuvenumse Bos is de Poolseweg in Ermelo. Hier kun je je auto gratis parkeren. Vanaf dit punt starten vier verschillende routes. Hieronder zal ik over deze routes vertellen.

Koopmansbosroute

De Koopmansbosroute is de kortste route die je kunt volgen en is perfect voor gezinnen met jonge kinderen, of voor mensen die echt alleen even een kort rondje om willen in een mooie omgeving. De wandeling is 2 kilometer lang en gaat langs de Leuvenumse Beek. Om deze route te volgen, volg je de rode pijltjes.

Roode Koperroute

Niet geheel logisch misschien, maar als je de Roode Koperroute wilt volgen, dan volg je de blauwe pijltjes. De route is 6 kilometer lang en brengt je langs voormalig stuifzand, de beek en een watervalletje bij de voormalige zandmolen. Je loopt de hele wandeling door het bos met de kans om paddenstoelen te zien, terwijl je geweldige foto’s kunt maken van de beek. Dit is de wandelroute in het Leuvenumse Bos die wij hebben gevolgd toen wij voor het eerst gingen wandelen in het Leuvenumse Bos. Echt een aanrader in ieder geval!

Meer lezen? Lees dan ook eens ons artikel over de Roode Koperroute in het Leuvenumse Bos

Wandelroutes Leuvenumse bos
Wandelroutes Leuvenumse bos
Wandelroutes Leuvenumse bos

Fonteinbergroute

Een iets langere route door het bos is de Fonteinbergroute. Voor deze route volg je de witte pijlen. De wandeling is 9 kilometer lang en brengt je ook naar het bos op het voormalige stuifzand en bij de prachtige Leuvenumse beek.

Leuvenumse Beekroute

Als je echt een wat langere wandeling wilt doen, is de Leuvenumse Beekroute een aanrader. Deze route is 15,5 kilometer lang en je moet hiervoor de groene pijltjes volgen. Je wandelt dan voor een groot stuk langs de Leuvenumse beek, maar komt ook bij het Hulshorsterzand uit, voor prachtige uitzichten op de heide en de bijzondere zandverstuiving. Een mooie, afwisselende route dus.

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over de Leuvenumse Beekroute 

Wandelen in het Leuvenumse Bos

Wandelroutes Leuvenumse Bos vanaf Hierderweg in Hulshorst

Een andere startplek voor het wandelen in het Leuvenumse Bos is de parkeerplaats bij de Hierderweg in Hulshorst. Je kunt hier gratis parkeren. Vanaf de parkeerplaats ben je zo bij het Hulshorsterzand, een prachtige zandverstuiving met heide. Je kunt dan makkelijk je boswandeling combineren met een route langs de zandvlaktes. Een leuke afwisseling! Hieronder zal ik vertellen welke drie wandelroutes je vanaf hier kunt volgen.

PAP-route

De kortste route die je vanaf dit startpunt kunt volgen is de gele wandelroute van 5 kilometer. Deze route gaat over de heide en de stuifduinen van het Hulshorsterzand en volgt daarna een stukje van de Leuvenumse beek door het bos. Een korte, maar afwisselende wandeling dus!

Tafelbergroute

Deze wandeling van 8 kilometer lang brengt je over de mooiste plekken van het Hulshorsterzand. Je volgt hiervoor de bruine pijltjes. Je wandelt bij deze wandeling voor door de heide en over de stuifduinen. Verder loop je een mini stukje door het bos en langs de Leuvenumse Beek. Dit is een prachtige wandelroute en een van onze favorieten wandelingen in Nederland. Je kunt de route combineren met de gele PAP-route om een iets langere wandeling te doen. 

Meer lezen? Lees dan ook eens ons artikel over de Tafelbergroute bij het Hulshorsterzand

Leuvenumse beekroute

Ook vanaf hier kun je de groene route van 15,5 kilometer starten. Zoals ik eerder zei wandel je bij deze route een klein stukje langs het Hulshorsterzand en loop je verder vooral langs de prachtige beek in het Leuvenumse Bos.

Wandelen in het Leuvenumse Bos: Wandelroutes Leuvenumse Bos

De beste periode voor wandelen in het Leuvenumse Bos

De beste periode om een van de wandelroutes in het Leuvenumse Bos te gaan volgen is wat mij betreft echt de herfst. Het bos is dan echt geweldig mooi om te zien. Het is hier zo enorm kleurrijk! Zelf bezochten wij dit bos in november en ook toen was het er nog heel herfstachtig en gewoon echt sprookjesachtig mooi.

Een andere mooie periode is tussen augustus en september, als de heide in bloei staat. Dan zou ik je wel echt de Tafelbergroute aanraden, omdat je bij die route de meeste heide tegenkomt.

Overige tips voor het Leuvenumse Bos

Hieronder som ik nog wat laatste handige tips voor je op:

  • Vroeg in de ochtend valt het licht het mooist tussen de bomen door. Op een mistige dag kun je hier ook echt geweldige foto’s maken.
  • Je hebt hier kans om wildlife te spotten. Er lieven hier herten en zwijnen. Mocht je deze dieren zien, bewonder ze dan vanaf een afstandje.
  • Je mag vrij lopen op de paden, dus naast de mooiste wandelroutes in het Leuvenumse Bos die ik hierboven noem, kan je ook prima je eigen wandelroute samenstellen!
  • Wil je graag paddenstoelen fotograferen? Ook dat kan prima in het Leuvenumse Bos! Nu moet ik zeggen dat wij minder tegenkwamen dan op andere plekken in de Veluwe, maar wij waren ook al wat laat in het seizoen. Toch heb ik wat mooie foto’s kunnen maken. Tips nodig voor mooie foto’s? Lees dan ook eens mijn artikel over het fotograferen van paddenstoelen.
  • Combineer dit prachtige bos met nog veel meer mooie bezienswaardigheden op de Veluwe!
  • Of blijf in de omgeving van Ermelo en ontdek nog meer gave plekken in omgeving Ermelo en Harderwijk met de tips van Travelshot! 

 

Paddenstoelen fotograferen
Veluwe
Veluwe

Dit is alles wat je moet weten over wandelen in het Leuvenumse Bos. Wij vonden het er echt prachtig en komen zeker nog eens terug om meer van dit mooie stukje Nederland te ontdekken. Er zijn namelijk nog genoeg wandelroutes in het Leuvenumse Bos die wij niet gedaan hebben!

Zou jij willen wandelen in het Leuvenumse Bos op de Veluwe?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow