Wandelen in de Moezelstreek in Duitsland: handige tips & mooie hikes!

door | Laatste update Dec 11, 2022 | Gepubliceerd Feb 12, 2022 | Duitsland, Europa, Wandelen | 14 reacties

De Moezelstreek in Duitsland is een prachtige regio voor een mooie hike. Maar waar kun je nou mooi wandelen in de Moezelstreek? In dit artikel deel ik de mooiste Moezel wandelingen met je en deel ik mijn tips voor wandelen bij de Moezel in Duitsland!

De Moezelstreek in Duitsland

De Moezelstreek in Duitsland vind je in de deelstaat Rheinland-Pfalz, op zo’n 3 a 4 uur rijden vanuit Nederland. De Moezel is een prachtige rivier die loopt tussen Trier en Koblenz. Daartussen in vind je talloze mooie dorpen en steden, heel veel wijnvelden en mooie uitzichtpunten. Ook vind je hier veel burchten en kastelen. Dat er genoeg te doen is in het Moezel gebied, dat zal je dan ook niet verbazen.

Een van de dingen die je er echt moet doen is wandelen. Van te voren kon ik maar weinig vinden over wandelen in de Moezelstreek en dat vond ik jammer, want wandelen is altijd een van m’n favorieten bezigheden op reis. Gelukkig bleek het dat je genoeg kon wandelen in de Moezelstreek in Duitsland. En daarom ook dit artikel, zodat ik jou daar over kan vertellen en kan helpen bij het voorbereiden van je reis.

Wandelen in de Moezelstreek

Als je wilt wandelen bij de Moezel in Duitsland zijn er echt genoeg opties voor ieders niveau. In dit artikel deel ik wat populaire en mooie wandelingen in de Moezelstreek. Sommige hebben wij zelf gedaan, andere niet omdat hoogtevrees hiervoor niet zo handig is. Ik vermeld dit er altijd bij. Verder vertel ik je ook over andere wandelingen in de omgeving. Want als je iets goed kunt in deze regio, is het wel hiken!

Mooie Moezel wandelingen

Oké, genoeg gepraat, tijd om de mooiste Moezel wandelingen hieronder voor je op te sommen. 

1. De Moselsteig

De Moselsteig is een populaire lange afstandswandeling in Duitsland. De wandeling start in het plaatsje Perl, bij de Duits/Franse grens en eindigt in de stad Koblenz. De hike is maar liefst 365 kilometer lang en bestaat uit 24 etappes. Je kunt ze natuurlijk allemaal lopen, maar als je wilt wandelen bij de Moezel kun je er ook voor kiezen om één of meerdere etappes van de complete hike te lopen. De etappes zijn tussen de 11 en 24 kilometer lang en verschillen allemaal in moeilijkheid. Voor iedereen zit er wel iets geschikts tussen.

Wil je weten welke etappe van deze wandeling voor jou geschikt is? Bekijk dan deze website eens. Hier staat per etappe beschreven wat je kunt verwachten. Heel handig!

Wandelen in de Moezelstreek in Duitsland

2. Calmont Klettersteig

De Calmont Klettersteig is een hike van 3 kilometer en is een van de meest populaire Moezel wandelingen. Van te voren stond deze dan ook op ons lijstje. Totdat wij lazen dat deze wandeling echt niet voor iedereen is weggelegd. De hike gaat namelijk over de stijlste wijngaard van Europa en dat betekent klimmen! Je moet over ijzeren trappjes en smalle paden. Absoluut niet geschikt voor onervaren hikers en mensen met hoogtevrees.

Wij lieten deze wandeling aan ons voorbij gaan, maar je komt tijdens deze wandeling wel de mooiste uitzichten over de Moezel tegen. Dus heb je een beetje lef en een goede conditie? Dan moet je deze hike zeker maken als je gaat wandelen bij de Moezel.

De wandeling begint en eindigt bij het dorpje Ediger-Eller en komt door de wijnvelden van het plaatsje Bremm.

Durf je de hike niet aan, maar wil je toch een mooi uitzicht? Zoek dan in google maps naar de Moselschleife bij Bremm, voer deze in in je telefoon en ga erheen. Hier kun je namelijk gewoon bij parkeren en heb je ook al een fanastisch uitzicht op de bocht in de Moezel! Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over de mooiste Moezel uitzichtpunten

Moezel wandelingen

3. Wandelen langs de Moezel

Wat ook echt een aanrader is, is om gewoon een wandeling langs de waterkant van de Moezel te maken. Hiervoor hoef je geen speciale route te volgen en dit kun je eigenlijk overal doen. Je volgt gewoon het fiets- en wandelpad langs het water. Dit is heerlijk relaxed en geschikt voor het hele gezin. Je kunt je wandeling ook zo lang of zo kort maken als je zelf wilt. Wij liepen zelf van Zell Merl naar het centrum van Zell. Dit was een half uurtje en het was prachtig op een mistige en rustige ochtend. Heerlijk relaxed! Verder zijn wij ook in Cochem een behoorlijk stuk langs het water gaan wandelen. Dat is echt prachtig daar!

Wandelen bij de Moezel in Duitsland
Wandelen bij de Moezel in Duitsland

4. Bernkasteler Wein-Erlebenispfad

Bij Bernkastel kwamen wij spontaan de Bernkasteler Wein-Erlebenispfad tegen en zonder te twijfelen besloten wij deze route te volgen. Dit bleek een fantastische keuze, aangezien het een hoogtepunt werd van onze reis richting de Moezel. De wandeling is slechts 3,7 kilometer lang en helemaal niet moeilijk. Je loopt tijdens deze wandeling tussen de wijnvelden van Bernkastel-Kues. Onderweg heb je een geweldig uitzicht op het dorp en de Moezel met de wijnvelden. Het is echt prachtig.

Wat deze wandeling extra leuk maakt is de informatie die je onderweg krijgt over het werk op de wijnvelden. Eigenlijk wist ik hier maar weinig vanaf, maar door deze wandeling heb ik echt veel geleerd over het proces, van een druif tot aan het wijntje in de winkel. Echt heel interessant!

Vind je 3,7 kilometer te kort? Deze wandeling kun je prima uitbreiden door verder te lopen richting bijvoorbeeld Traben-Trarbach. Eenmaal daar kun je terug met de boot. Een prachtige route met veel gave uitzichten!

Wandelen in de Moezelstreek: moezel wandelingen
Wandelen in de Moezelstreek: moezel wandelingen
Wandelen in de Moezelstreek: moezel wandelingen
Wandelen in de Moezelstreek: moezel wandelingen
Wandelen in de Moezelstreek: moezel wandelingen

5. De Geierlay Hangbrug

Oké, dit ligt niet aan de Moezel, maar ik noem hem toch, omdat hij er zo dichtbij ligt. Deze hangbrug ligt op 20 minuten rijden vanuit Beilstein en ligt in een prachtig natuurgebied. Hij is 360 meter lang en daarmee is het de langste hangbrug van Duitsland. De hangbrug is 100 meter hoog en niet heel erg geschikt voor mensen met hoogtevrees. Wij sloegen deze wandeling dan ook over met pijn in mijn hart, want het ziet er zo mooi uit! Volgens mij opa is het er in ieder geval ook echt heel mooi.

Je kunt een wandeling maken van ruim 5 kilometer, waarbij je door het bos wandelt, de brug oversteekt en ook de onderkant van de brug te zien krijgt. Dit is de Geierley Schleife. Deze wandeling staat ter plekke goed aangegeven en is zeer de moeite waard. Je kunt je wandeling starten bij Mörsdorf of Sosberg. De brug is sinds een tijdje niet meer gratis en kost €5,- per persoon.

Meer lezen? Lees dan ook eens dit artikel met tips voor een bezoek aan de Geierlay Hangbrug

6. Wandelen bij Bad Bertrich

Wandelen in de Moezelstreek is prachtig en ook bij het plaatsje Bad Bertrich kun je geweldige wandelingen maken. Bad Bertrich ligt niet aan de Moezel zelf, maar ligt hier op nog geen 15 minuten vandaan. Je kunt hier wandelen door de prachtige bossen richting watervallen en mooie uitzichtpunten.

Zelf deden wij een wandeling richting de Elfengrot. Vanaf daar kun je nog heel mooi verder wandelen door het bos langs een beek. Vooral toen wij er waren in de herfst was dit fantastisch mooi.

Er zijn meerdere wandelingen die hier staan aangegeven en ze variëren in lengte. Sommige zijn 3 kilometer en sommige meer dan 10. Je kunt parkeren in het centrum en daar vind je genoeg borden met de wandelingen erop.

Echt een aanrader in ieder geval!

7. Eltzer Burgpanorama route

Misschien wel de mooiste Moezel wandeling is de Eltzer Burgpanorama route. Deze wandeling start bij het dorp Wierschem en is 12,7 kilometer lang. In 4 a 5 uur wandel je door het Eltzerbachdal, het Eltzerwoud en de mooie heuvels van het Maifeld. Tijdens de wandeling stijg en daal je 397 meter.  

Onderweg kom je langs Burg Eltz, een prachtig en sprookjesachtig kasteel, een van de mooiste in Duitsland. Dit kasteel kun je bezoeken van binnen, maar ook van buiten is het kasteel al echt de moeite waard. Het kasteel ligt prachtig in het bos. Tijdens de wandeling heb je een geweldig uitzicht op het kasteel. Echt heel gaaf! Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over Burg Eltz bezoeken

Burg Eltz
Burg Eltz
Burg Eltz

8. Hiken naar de Grevenburg Ruïne

Bij het populaire Traben-Trarbach vind je hoog op de berg de Grevenburg Ruïne. Vanaf het centrum van Traben-Trarbach kun je een wandelpad omhoog volgen. Dit is zeker de moeite waard, want vanaf boven heb je een geweldig uitzicht op de stad en de mooie omgeving. Ook onderweg zijn de uitzichten al prachtig. Je loopt tussen de wijnvelden voor een deel van de wandeling. Zelf heb ik een deel van de wandeling gelopen, omdat de ruïne compleet in de steigers stond en ik daarom niet helemaal naar boven wilde klimmen.

Moezel wandelingen, wandelen bij de Moezel in Duitsland

Andere Moezel wandelingen

Dit zijn populaire Moezel wandelingen, of wandelingen die wij zelf hebben gedaan. Van te voren kon ik maar weinig vinden over wandelen in de Moezelstreek, op wat summiere informatie na. Maar uiteindelijk bleek echt dat je overal wel kan wandelen bij de Moezel. Je kunt gewoon naar een dorpje toe gaan. Daar vind je altijd wel een bord met wandelinformatie en vanaf daar kun je dan de wandelroute volgen. Alle wandelroutes staan heel duidelijk aangegeven. En vanaf de meeste routes heb je een geweldig uitzicht op de Moezel, de wijnvelden en de dorpen.

Je kunt ook een VVV binnenlopen en daar tips vragen om te wandelen. Ze hebben hier vaak leuke tips en handige wandelkaarten en routes.

Ik zou nog wel willen wandelen richting Collis-Turm bij Zell, maar ook nog eens in de omgeving van Marienburg bij Zell. Wij bezochten hier alleen de uitkijktoren, maar de wandelingen schijnen ook heel mooi te zijn. Verder schijn je ook mooie Moezel wandelingen te kunnen maken bij Cochem en Treis-Karden. Ook rondom Burg Thurant kun je mooi wandelen. Ik zou ook wel een keer terug willen om tussen 2 of meer dorpen te wandelen via de wijnvelden en een stukje van de Moselsteig te lopen. 

Burg Thurant

Zoals je ziet zijn er genoeg mogelijkheden om te wandelen in de Moezelstreek. Het is dan ook echt een aanrader om hier een paar dagen vooruit te trekken. Wij komen graag eens terug voor nog meer mooie Moezel wandelingen, want wandelen bij de Moezel is prachtig en smaakt naar meer!

Welke Moezel wandelingen zou jij willen doen?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 26 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow