Wandelen in de Loenermark op de Veluwe

door | Laatste update Dec 11, 2022 | Gepubliceerd Mar 5, 2021 | Europa, Nederland, Wandelen | 14 reacties

De Loenermark op de Veluwe is een prachtig stukje natuur. Je vindt hier bossen, een prachtig heuvellandschap en mooie heidevelden. Wandelen in de Loenermark verveelt je dan ook geen moment. In dit artikel vertel ik je alles over dit mooie stukje Gelderland! 

De Loenermark op de Veluwe 

De Loenermark op de Veluwe is een prachtig stukje natuur in Gelderland bij het plaatsje Loenen, tussen Apeldoorn en Arnhem in. Je kunt hier prachtige wandelingen maken in het bos, over de heide en door de heuvels. 

Daarnaast kun je in de Loenermark op de Veluwe ook nog verschillende diersoorten spotten. Verder vind je in de omgeving de hoogste waterval van Nederland en ben je vanaf hier in een handomdraai in het prachtige nationale park Veluwezoom. 

Wij sliepen zelf op het vakantiepark Landal Coldenhove en vanaf daar kun je direct wandelen in de Loenermark en genieten van de mooie natuur. Perfect toch? 

In dit artikel ligt de focus op wandelen in de Loenermark op de Veluwe. Dat betekent dat ik je ga vertellen over de wandelroutes die je er kunt doen en wat je er kunt zien. Benieuwd geworden? Lees dan snel verder! 

Wandelen in de Loenermark: deze wandelroutes kun je doen 

Wandelen in de Loenermark is prachtig en er zijn heel veel verschillende wandelroutes die je kunt kiezen. Er zijn zowel wandelroutes die wat korter zijn, als routes die langer zijn. Voor iedereen is er dus wel iets leuks. Veel wandelroutes starten bij de schaapskooi van Loenen en vanaf de Groote Modderkolk. 

Ik verdeel dan ook de wandelroutes door te vertellen over de routes vanaf de Schaapskooi in Loenen, vanaf de Groote Modderkolk en vanaf andere plekken. 

Wandelen in de Loenermark vanaf de schaapskooi in Loenen 

De schaapskooi in Loenen is gebouwd in 1956 en is het startpunt voor heel veel wandelingen in de omgeving. Met een beetje mazzel kom je tijdens je wandeling de herder met zijn kudde schapen tegen. De herder vertrekt elke ochtend om 9:00, behalve tijdens het lammerseizoen, met zijn schapen om de heide te begrazen. Volgens het internet moet er een briefje hangen bij de schaapskooi waar de herder die dag is met zijn schapen. Wij hebben er geen briefje gezien en zijn helaas ook de schapen niet tegen gekomen.

Gelukkig is het ook zonder de schapen de moeite waard om je hike te starten bij de schaapskooi van Loenen. Vanaf hier wandel je namelijk zo de prachtige natuur in. Dit zijn de wandelroutes die je kunt doen bij de schaapskooi van Loenen:

1. De witte zwerfkeienroute

Laat ik dan maar gelijk beginnen met de wandeling die wij zelf gekozen hebben. Wij houden vaak van wandelingen tussen de 6 en 12 kilometer. Niet te lang, maar ook niet te kort. Daarom kozen wij voor de witte zwerfkeienroute. Een route van 7 kilometer die is aangegeven door zwerfkeien met een witte pijl erop.

De wandeling start in het bos, maar al snel kom je langs uit op een zandverstuiving met heide. Het landschap wisselt zich af met zand, heide, bos en prachtige uitzichten op de heuvels. Ik vind het echt heel mooi en ben enorm verrast over dit gebied. Elke keer als we het bos weer uit zijn, wacht er weer een nieuwe verrassing op ons. De ene keer zijn het de heuvels en dan weer een prachtig heideveld.

Wij lopen de wandeling in de herfst en daarom komen we onderweg ook nog prachtige paddestoelen tegen. 

Als je trouwens gaat googelen op wandelen in de Loenermark zie je dat heel veel mensen de zwarte route aanraden. Dit zou namelijk de mooiste wandeling zijn. Deze bestaat echter niet meer en is dus vervangen voor deze route!  Wil je meer lezen over de witte zwerfkeien route? Lees dan ook eens mijn artikel over deze wandelroute in de Loenermark

Wandelen in de Loenermark op de Veluwe
Wandelen in de Loenermark op de Veluwe
Wandelen in de Loenermark op de Veluwe

De gele zwerfkeienroute

De Loenermark op de Veluwe heeft nog een leuke zwerfkeienroute om te lopen. Naast de witte route, is er namelijk ook nog een gele route. De gele route is 13.5 kilometer lang en brengt je ook langs de bossen, door de heide en bij leuke zandvlaktes en heuvelachtige landschappen. Je verkent bij de gele route een groter gebied van de Loenermark op Veluwe en dat is natuurlijk wel heel leuk! 

Deze route kun je ook volgen vanaf Landal Coldenhove. Toen wij gingen wandelen vanaf het vakantiepark overlapte onze wandeling met een deel van de gele zwerfkeienroute en dat was absoluut en prachtig stuk! 

De blauwe route 

Naast de twee zwerfkeienroutes vind je ook nog twee routes van IVN. Eén daarvan is de blauwe route van 6 kilometer. Deze route kun je gemakkelijk volgen door de blauwe paaltjes te volgen. De wandeling gaat door het bos, langs de heide en biedt ook mooie uitzichten. Het begin van de wandeling is hetzelfde als die van de witte zwerfkeienroute, maar daarna scheiden de wegen. Beide wandelingen zijn dan ook echt de moeite waard en wij komen graag nog eens terug voor de blauwe wandeling. 

Blogger Anne deed deze wandeling trouwens en schreef er een artikel over! 

De rode route

Naast de blauwe route start er vanaf de schaapskooi van Loenen ook nog een rode route. De rode is 2,5 kilometer en is ook geschikt voor bijvoorbeeld wandelwagens. De route is lekker kort en de paden zijn breed en goed begaanbaar. Ideaal dus! 

Wandelen in de Loenermark op de Veluwe

Wandelen in de Loenermark vanaf de Groote Modderkolk

De schaapskooi van Loenen is een populaire plek en veel wandelingen in de Loenermark starten daar dus ook. Maar daarnaast zijn er ook nog andere wandelingen die daar niet starten. Een ander startpunt waar meerdere wandelingen in de Loenermark op de Veluwe starten is de Groote Modderkolk.

Het klompenpad 

Het klompenpad is een wandeling van 11 kilometer die je in principe ook kunt inkorten tot een wandeling van 6 of 9 kilometer. Het klompenpad wordt het Loenense Enkenpad genoemd en start en eindigt bij de Groote Modderkolk. Je kunt de wandeling gemakkelijk volgen in twee richtingen, door op zoek te gaan naar de bruine markeringen in de vorm van een klomp. Je loopt bij deze wandeling door de bossen, een natuurtuin, over historische landgoederen en langs nog veel meer prachtige plekken! 

Meer informatie over het klompenpad vind je op deze website

Rondom Loenen 

De wandeling rondom Loenen, is zoals de naam al doet vermoeden, een wandeling rondom Loenen. Het is een wandeling van natuurmonumenten en je wandelt hier vooral over onverharde paden, door open stukken natuur en door het bos. Je wandelt langs enkele historische enken, maar ook door een natuurtuin en andere mooie plekken. De wandeling is 10.7 kilometer lang. Je kunt de route het beste voor vertrek even downloaden op deze website

Wandelroute vrijenberg langs Loenense waterval 

Vanaf de Groote Modderkolk vertrekt ook de wandeling richting de Loenense waterval. De Loenense waterval is de hoogste waterval van Nederland en wat dat betreft echt iets wat je even moet zien als je in de buurt bent. Nu lazen wij zelf gemengde dingen over de waterval, aangezien het tussen trappen ligt en eigenlijk lijkt alsof het een aangelegde waterval is. Daarom is het ook leuker om de waterval te combineren met een wandeling. De omgeving van de waterval is namelijk wel heel mooi om te zien. Je wandelt bij deze wandeling van 4.3 kilometer over zand en door het mooie bos. Meer informatie over de wandeling vind je hier

Andere wandelingen in de Loenermark op de Veluwe

Naast de wandelingen hierboven zijn er natuurlijk nog veel meer wandelingen die je kunt doen in dit gebied. Zo heb je er nog de Trage Tocht Loenermark van 17 kilometer, maar ook nog de Groene wissel van 19 kilometer. Zelf deden wij nog een wandeling vanaf Landal Coldenhove van 7 kilometer. Deze route kun je ophalen bij de receptie van het vakantiepark. Onderweg fotografeerden wij paddestoelen, liepen we door de bossen van de Loenermark en konden wij genieten van de Zilvense heide. Aanrader dus! 

Wandelen in de Loenermark op de Veluwe
Wandelen in de Loenermark op de Veluwe

De Loenermark op de Veluwe is een van onze favoriete plekken van Gelderland. De Loenermark is wat mij betreft ook een van de mooiste stukken van de Veluwe. Maar de Veluwe heeft nog veel meer te bieden! Benieuwd naar andere mooie plekken op de Veluwe? Lees dan ook eens mijn artikel: Wat te doen op de Veluwe? Ontdek de 7 mooiste plekken! 

Ik hoop dat je door dit artikel in ieder geval een goed beeld hebt gekregen bij wandelen in de Loenermark op de Veluwe. Ik ga zeker weten nog een uitgebreid schrijven over de route die wij hebben gevolgd. Hopelijk komen wij nog eens terug in dit gebied, want er zijn nog genoeg wandelingen die ik wil proberen. 

Zou jij willen wandelen in de Loenermark op de Veluwe en welke wandeling lijkt jou dan het leukste? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 25 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow