Wandelen in de Loenermark: de witte zwerfkeienroute

door | Laatste update Dec 11, 2022 | Gepubliceerd Jun 11, 2021 | Europa, Nederland, Wandelen | 10 reacties

Wandelen in de Loenermark op de Veluwe is prachtig. Je loopt door super mooie bossen, over de heide en zandvlaktes en hebt ondertussen ook nog prachtige uitzichten op het heuvelachtige landschap. Je waant je hier even in het buitenland en dat gewoon in Nederland. Toen wij gingen wandelingen in de Loenermark kozen wij voor de witte zwerfkeienroute en in dit artikel vertel ik je daar alles over! 

Wandelen in de Loenermark op de Veluwe 

Je kunt veel verschillende wandelingen maken op de Loenermark in de Veluwe. Wij hebben er twee keer gewandeld, waarbij wij een keer echt een route volgde. Hieronder even een overzicht van de wandelingen op de Loenermark: 

  • De blauwe route (6 km) 
  • De rode route (2,5 km) 
  • De witte zwerfkeienroute (7km) 
  • De gele zwerfkeienroute (13,5 km) 
  • Het klompenpad (11 km)
  • Rondom Loenen (10.7 km) 
  • De Loenense waterval (4.7 km)
  • Trage Tocht Loenen (17 km)
  • De groene wissel (19 km) 

Zoals je ziet, is er genoeg keuze. Wij lazen online veel goede dingen over de zwarte wandelroute van 8 kilometer. Die wilden wij eigenlijk lopen, maar die bestaat dus niet meer. De 2 zwerfkeienroutes zijn hiervoor in de plaats gekomen. Daarom kozen wij uiteindelijk voor de witte zwerfkeienroute. 

Wil je meer lezen over wandelen in de Loenermark? Lees dan ook eens mijn artikel over wandelen in de Loenermark op de Veluwe. Daarin vertel ik je uitgebreid over alle wandelingen die je daar kunt doen. Handig! 

Wandelen op de Loenermark: witte zwerfkeienroute

Wandelroute Loenermark: de witte zwerfkeienroute in de Loenermark 

Wij kozen dus voor de witte zwerfkeienroute in de Loenermark en dat bleek een hele goede keuze te zijn. De wandeling is namelijk heel divers en echt heel mooi om te zien. Je loopt door het bos, over zandverstuivingen, langs de heide en kunt genieten van geweldige uitzichten op het heuvellandschap. Hieronder vertel ik alles over deze witte zwerfkeienroute. 

De start van de wandeling: de schaapskooi van Loenen 

De witte zwerfkeienroute start bij de schaapskooi van Loenen. De verblijfplaats van de schaapskudde die graast in de heide bij de Loenermark. Vanaf hier starten meerdere wandelingen, waaronder dus de witte zwerfkeienroute.

Bij de schaapskooi van Loenen hangt vaak een briefje waarop je kunt zien waar de herder die dag is met zijn kudde schapen. Bij ons hing er niks, dus wij hebben de kudde helaas niet gezien. Gelukkig is het alsnog een prachtig gebied voor een wandeling.

De route begint duidelijk, je ziet keien met hierop een witte pijl. Ideaal! We lopen over het veld bij de schaapskooi richting het bos. De eerste meters wandelen we in het bos en al snel komen we uit bij de eerste verrassing: een prachtige zandvlakte met heide! 

Wandelen in de Loenermark op de Veluwe: de witte zwerfkeienroute
Wandelen in de Loenermark op de Veluwe: de witte zwerfkeienroute
Wandelen in de Loenermark op de Veluwe: de witte zwerfkeienroute

Een prachtig heideveld 

Na dit leuke stukje lopen we weer het bos in. Het stukje bos is echter kort, want al snel komen we uit bij een prachtig heideveld. Dit veld is echt enorm en de uitzichten hier zijn fantastisch om te zien. We nemen hier dan ook best veel tijd om even lekker te fotograferen en te genieten van de mooie natuur. 

Wandelen in de Loenermark op de Veluwe: de witte zwerfkeienroute
Wandelen in de Loenermark op de Veluwe: de witte zwerfkeienroute

Door het bos

De witte zwerfkeienroute gaat verder en we zien zelfs een stukje heide dat nog in bloei staat. Hoe maf, zo midden in oktober! We lopen langs de heide en gaan vervolgens het bos weer in. Tijdens het wandelen in de Loenermark zijn de bossen best afwisselend. Het ene moment lopen we in een naaldbos en het andere moment weer in een heel ander soort bos. Gaaf! 

En omdat wij in de herfst op de Veluwe zijn, komen we onderweg ook nog heel veel prachtige paddestoelen tegen. 

Loenermark witte zwerfkeienroute
Loenermark witte zwerfkeienroute
Loenermark witte zwerfkeienroute

Prachtige uitzichten over de heuvels

Na het stuk in het bos lopen we over een pad met een geweldig uitzicht op de heuvels en de heide. Het is hier echt prachtig, het lijkt wel alsof we in het buitenland zijn. We stoppen regelmatig voor wat foto’s van het uitzicht en om gewoon te genieten van deze plek. Wat is het hier mooi! 

Wandelen in de Loenermark op de Veluwe: witte zwerfkeienroute
Wandelen in de Loenermark op de Veluwe: witte zwerfkeienroute
Wandelen in de Loenermark op de Veluwe: witte zwerfkeienroute

Verder door het bos en langs de heide 

Na de geweldige uitzichten gaan we het bos weer in. De wandeling gaat nu voornamelijk nog door het bos en wisselt zich zo nu en dan af met een stukje heide. Het is prachtig en ik geniet echt van het stuk wandelen in het bos. Heerlijk! 

Terug bij de schaapskooi

Na 7 kilometer komen we weer terug bij de schaapskooi van Loenen en kunnen we terugdenken op een fantastische wandeling in de Loenermark op de Veluwe. Wij vonden de witte zwerfkeienroute echt heel mooi. Het is duidelijk aangegeven en heel afwisselend. Ik zou hem zo nog eens doen! 

Naast deze wandelroute in de Loenermark is er nog heel veel te doen in de Veluwe. Zo vind je in de omgeving 2 van de mooiste nationale parken van Nederland. Maar kun je ook op zoek gaan naar leuke steden, dorpen en kastelen. Nieuwsgierig? Lees dan ook eens mijn artikel: Wat te doen op de Veluwe? 

Hopelijk heb je nu een goed beeld gekregen van het wandelen bij de Loenermark op de Veluwe. Wij vonden de witte zwerfkeienroute in ieder geval echt de moeite waard en ik kan hem iedereen aanraden! 

Zou jij deze wandelroute willen doen? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 25 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow