Wandelen in de Kennemerduinen: NS wandeling van Santpoort Noord naar Overveen

door | Laatste update Apr 5, 2023 | Gepubliceerd May 23, 2020 | Europa, Nederland, Wandelen | 10 reacties

Nederland heeft enorm veel mooie plekken om te bezoeken. Een van die mooie plekken is het nationale park Zuid-Kennemerland, ook wel bekend als de Kennemerduinen. Je kunt in dit natuurgebied prachtig wandelen en er is heel veel te zien. Je vindt er duinen, bos, heide, wildlife en stranden. Midden in een zomer besloten wij de NS wandeling in de Kennemerduinen te doen. Wij liepen van Santpoort Noord naar Overveen en dit bleek een enorm succes. Vandaag vertel ik je alles over wandelen in de Kennemerduinen en over de NS wandeling die wij deden. 

Wandelen in de Kennemerduinen 

De Kennemerduinen kun je het beste ontdekken door er te gaan wandelen. Er zijn enorm veel keuzes qua routes als je wilt gaan wandelen in de Kennemerduinen. Ik kwam er zelf twee keer en deed 2 verschillende routes.

De eerste keer pakte ik vanaf station Overveen een bus naar het visitor centrum van de Kennemerduinen. Vanaf daar zijn wij een route gaan volgen van ongeveer 5 kilometer. Ik weet helemaal niet meer welke route het was, ik weet alleen dat het er prachtig was. Sindsdien wilde ik terug.

Toen wij teruggingen wilden wij een wat langere wandeling doen en daarom kozen wij voor de NS wandeling in de Kennemerduinen. Deze wandeling van 15 of 16,5 kilometer is afwisselend en gebruikten wij om alvast een beetje te trainen voor de Tongariro Crossing in Nieuw-Zeeland.

Naast de NS wandeling en de wandelingen vanaf het visitor centrum, zijn er meer wandelingen die je kunt doen in het mooie natuurgebied. Zo las ik op een blog over de wandeling bleek en berg en ook die klonk heel erg leuk. Verder deden wij zelf ook al eens de wandeling Koevlak – Parnassia. Voor nog meer inspiratie voor leuke Kennemerduinen wandelingen kun je ook de fiets- en wandelkaart downloaden

NS wandeling Kennemerduinen: van Santpoort Noord naar Overveen 

Om de kennemerduinen goed te ontdekken kozen wij er dus voor om een NS wandeling te doen. Het voordeel van een NS wandeling is dat deze wandeling begint en eindigt bij een treinstation en je deze wandelingen dus altijd heel goed kunt bereiken met het openbaar vervoer. Verder zijn de routes duidelijk beschreven en ook ter plekke heel duidelijk aangegeven. Ideaal dus!

De NS wandeling door de Kennemerduinen kun je trouwens zelf nog aanpassen. Je kunt er namelijk voor kiezen om te eindigen in Zandvoort, of om richting Overveen te lopen. Wij kozen voor Overveen omdat deze route aan het einde interessanter en afwisselender is in onze ogen. Hij is wel gelijk 1,5 kilometer langer.

Hieronder volgt wat algemene informatie over de NS wandeling:

Startpunt: Santpoort Noord
Eindpunt: Overveen (of Zandvoort)
Lengte: 16,5 kilometer (als je naar Zandvoort loopt 15)
Moeilijkheid: gemiddeld (ik zou de wandeling niet zwaar willen noemen, maar ik was door het lopen in het zand behoorlijk kapot aan het einde).

In dit artikel vertel ik je alles over de NS wandeling in de Kennemerduinen. Wat kan je verwachten en wat kom je tegen? Meer informatie en een uitgebreide routebeschrijving vind je hier.

Wist je trouwens dat wij al eerder een NS wandeling deden? Wij wandelden toen door de duinen van Castricum naar Egmond aan zee! Ook een echte aanrader.

De start van de wandeling 

De wandeling start bij Santpoort Noord. Eenmaal aangekomen op het station is het even zoeken hoe we precies moeten lopen. Het staat duidelijk beschreven, maar wij hebben natuurlijk geen flauw idee wat het Noorden is haha. Maar goed, uiteindelijk vinden we het wandelpad en begint onze wandeling door de Kennemerduinen! 

Al snel lopen wij door een gebied met bomen en een stukje bos. Het is prachtig en het beloofd al veel goeds. 

Wandelen bij de Kennemerduinen: NS wandeling Kennemerduinen

Wandelen door de duinen 

Na het bos komen we wat verschillende plekken tegen. Na veel bochtjes komen we uiteindelijk uit op een schelpenpad door de duinen die we 3 kilometer lang moeten volgen. Dit pad is prachtig om te lopen. Zijpaden moeten we negeren, maar halverwege komen we wel nog een vogelhut tegen vanaf waar je diverse vogelsoorten kunt spotten. 

Het pad is makkelijk om te lopen en de uitzichten op de duinen zijn mooi. Het weer is prachtig dus dit pad is heerlijk om over te wandelen. We zien ook wat mooie planten langs het pad en tussen de duinen. 

Wandelen in de Kennemerduinen: NS wandeling Kennemerduinen S
Wandelen in de Kennemerduinen: NS wandeling Kennemerduinen S
Wandelen in de Kennemerduinen: NS wandeling Kennemerduinen S
Wandelen in de Kennemerduinen: NS wandeling Kennemerduinen S
Wandelen in de Kennemerduinen: NS wandeling Kennemerduinen S

Wandelen over het strand 

Hoewel het op dit punt van de wandeling misschien nog niet zo voelt: je hebt nu al best een stuk erop zitten. Maar, het grootste en zwaarste deel moet nog komen. Na het wandelpad door de duinen heen kom je uit bij het strand. Vanaf hier kun je kiezen of je de route verder volgt richting Overveen, of richting Zandvoort. Loop je richting Zandvoort? Dan loop je vanaf nu eigenlijk alleen nog over het strand, totdat je het Palace Hotel tegenkomt. Achter dit hotel ligt het station. 

Loop je richting Overveen? Dan loop je even goed een deel van de wandeling over het strand, maar ga je daarna nog even de duinen in. Deze wandeling is hierdoor afwisselender en dat kan ik je echt aanraden. 

Als je naar Overveen loopt wandel je 2 kilometer lang op het strand. Dit is het zwaarste deel, aangezien zand zwaarder loopt. Omdat het een prachtige dag is, is het wel heerlijk vertoeven op het strand. Daarnaast vind ik strandwandelingen echt heerlijk, dus een straf is het zeker niet. Het strand is trouwens ook nog mooi om te zien, met de duinen zo op de achtergrond. Houd er wel rekening mee dat je tijdens de wandeling ook een naaktstrand passeert. Dus sta niet heel gek te kijken als er ineens naakte mensen om je heen lopen. 

Je verlaat het strand weer bij strandpaal 60/500, bij paviljoen Parnassia. 

Wandelen bij de Kennemerduinen: NS wandeling Kennemerduinen van Santpoort Noord naar Overveen
Wandelen bij de Kennemerduinen: NS wandeling Kennemerduinen van Santpoort Noord naar Overveen
Wandelen bij de Kennemerduinen: NS wandeling Kennemerduinen van Santpoort Noord naar Overveen
Wandelen bij de Kennemerduinen: NS wandeling Kennemerduinen van Santpoort Noord naar Overveen
Wandelen bij de Kennemerduinen: NS wandeling Kennemerduinen van Santpoort Noord naar Overveen

Terug in de duinen & prachtig uitzicht bij de hazenberg 

Na onze wandeling over het strand moet ik zeggen dat we wel moe beginnen te worden. Door al het zand is de wandeling best lastig op sommige momenten en kost het wandelen meer energie dan als je gewoon op een simpel en vlak pad loopt. Het is wel prachtig, dus na een korte pauze gaan we verder en genieten we weer volop. Dit deel van de wandeling vond ik misschien nog wel het mooiste deel van de hele wandeling. Je loopt door de duinen, ziet stukken heide en hebt echt prachtige uitzichten.

Ook kom je hier de hazenberg tegen, een heuvel met helemaal boven een prachtig uitzicht. Het is zeker even de moeite waard om de trap op te gaan en een kijkje te nemen.

Als we nog iets verder lopen komen we uit bij een vogelmeer en spotten we daar wat Schotse hooglanders. Super leuk! Dieren spotten in hun natuurlijke omgeving blijft altijd leuk om te doen.

Wandelen bij de Kennemerduinen: NS wandeling Kennemerduinen van Santpoort Noord naar Overveen
Wandelen bij de Kennemerduinen: NS wandeling Kennemerduinen van Santpoort Noord naar Overveen
Wandelen bij de Kennemerduinen: NS wandeling Kennemerduinen van Santpoort Noord naar Overveen

Mooie laatste uitzichten & het bezoekerscentrum

Na het vogelmeer lopen we het laatste deel van de wandeling. Dit deel brengt ons over een schelpenpad met mooie uitzichten over heide, duinen en meren. Het blijft een prachtige omgeving en de wandeling is echt geweldig. 

We lopen nog langs gedenkstenen uit de tweede wereldoorlog en komen uiteindelijk uit bij het bezoekercentrum van de Kennemerduinen. Dit is de plek waar ook veel andere wandelingen starten, maar voor ons vooral een fijne plek om even naar de wc te gaan en onze flessen water bij te vullen. 

Kennerduinen wandelingen / NS wandeling Kennemerduinen

Naar station Overveen

Na een korte stop bij het bezoekerscentrum is het niet heel ver meer richting station Overveen. We volgen de borden en pijlen en uiteindelijk komen we uit bij de trein en zit onze prachtige wandeling er al weer op. We voelen ons moe en voldaan. Deze wandeling is echt geweldig mooi, maar ook behoorlijk vermoeiend.

Handige tips voor de NS wandeling in de Kennemerduinen

Nu je weet hoe de wandeling eruit ziet, is het nog tijd om mijn laatste tips met je te delen. Hier komen ze!

  • Zorg voor goede schoenen, de wandeling is goed te doen, maar je loopt veel op zand. Ook is de afstand lang en dat zorgt ervoor de fijne schoenen wel echt een must zijn.
  • Zorg ervoor dat je de NS route hebt uitgeprint of op je telefoon hebt staan. Vooral als je net aankomt op het station is dit handig, maar ook als je de NS bordjes even niet kunt vinden.
  • Houd de acties met treinkaartje op actie van de dag, bij Kruidvat etc. in de gaten. Als je verder weg woont kan dit enorm veel schelen in je OV kosten.
  • Neem veel water mee, smeer je in met zonnig weer en geniet!
  • Een leuke plek om tussendoor even te lunchen of gewoon iets te drinken is Paviljoen Parnassia, die kom je tegen direct nadat je het strand verlaten hebt tijdens de wandeling.

Dit is alles wat je moet weten over de NS wandeling in de Kennemerduinen. Ik vond het een prachtige wandeling en zou hem zo nog eens doen. De wandeling is enorm afwisselend en laat goed zien dat Nederland een prachtig land is. Ik wil zeker nog eens terug naar dit gebied om nog meer te wandelen in de Kennemerduinen. Want hier raak je toch niet uitgekeken?

Zou jij willen wandelen in de Kennemerduinen? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow