Wandelen in de Kennemerduinen: tips + alles wat je moet weten!

door | Laatste update Apr 6, 2023 | Gepubliceerd May 6, 2021 | Europa, Nederland, Wandelen | 16 reacties

Wandelen in de Kennemerduinen is leuk! Je hebt hier een aantal prachtige en afwisselende wandelingen die je kunt maken. Wandel door de duinen, langs de zee en een van de vele prachtige duin- en vogelmeren. De Kennemerduinen zijn een onderdeel van Nationaal Park Zuidkennemerland in de omgeving van Haarlem, Zandvoort en Bloemendaal. Het is een gebied dat nooit verveeld en waar je echt eens heen moet. In dit artikel vertel ik je alles over wandelen in de Kennemerduinen.

De Kennemerduinen

De Kennemerduinen is een natuurgebied dat onderdeel is van Nationaal Park Zuidkennemerland. Het is het meest bekende en meest bezochte stuk van het nationale park. Ik dacht ook eigenlijk altijd dat het park de Kennemerduinen heette, maar dat klopt dus niet, het is er slechts een stukje van.

De Kennemerduinen is maar liefst 1253 hectare groot en heeft dan ook veel mogelijkheden voor een leuke wandeling of fietstocht. In dit artikel vertel ik je dan ook specifiek over wandelen in de Kennemerduinen!

Bezoekerscentrum de Kennemerduinen

Als je gaat wandelen in de Kennemerduinen start je je wandeling waarschijnlijk bij het bezoekerscentrum van de Kennemerduinen. Dit centrum vind je op de weg richting Bloemendaal bij ingang Koevlak. Vanaf hier starten 3 verschillende wandelingen in het natuurgebied. Ook heb je hier horeca om even lekker te eten of te drinken en kun je hier veel informatie vinen over de Kennemerduinen en Nationaal Park Zuidkennemerland. Ten slotte vind je ook een leuke speeltuin voor kinderen bij het bezoekerscentrum.

Parkeren kan heel makkelijk bij het bezoekerscentrum. Je moet alleen wel betalen. Betalen doe je achteraf, ideaal, want zo hoef je niet van te voren te bedenken hoe lang je wilt blijven.  Parkeren is het eerste half uur gratis, daarna kost het €2,20 per uur. Het maximale dagtarief is €9,00.

Wandelen in de Kennemerduinen

In dit artikel ga ik je vertellen over de wandelen in de Kennemerduinen. Er zijn nogal veel wandelroutes die op verschillende plekken en bij verschillende ingangen beginnen. Ik ga je vertellen over de wandelingen bij Ingang Koevlak, bij ingang Berg en Bleek en over andere wandelingen in de nationaal Park Zuidkennemerland.  

1. Rondwandeling Konijnenberg

De kortste wandeling die je kunt doen vanaf het bezoekerscentrum bij ingang Koevlak is de rondwandeling Konijnenberg. Deze wandeling is zo’n 3,5 kilometer lang en geschikt voor jong en oud. Om deze wandeling te volgen, volg je de groene paaltjes. Dit was voor mij de eerste kennismaking met de Kennemerduinen en Nationaal Park Zuidkennemerland. Sindsdien wilde ik altijd nog eens terug voor een iets langere wandeling.

Bij deze wandeling kom je langs speelvijver ’t Wed, waar je in de zomer een verfrissende duik kunt nemen. Je komt ook langs het uitzichtpunt van de Konijnenberg. Onderweg loop je nog langs wat andere mooie plekjes. Het is een goede wandeling om een goede indruk te krijgen van de Kennemerduinen.

Wandelen in de Kennemerduinen
Wandelen in de Kennemerduinen
Wandelen in de Kennemerduinen

2. Rondwandeling Bleek en Berg

Een andere route die je vanaf het bezoekerscentrum bij ingang Koevlak kunt volgen is de gele route. De gele route is de rondwandeling Bleek en Berg en is 9,5 kilometer lang. Je hebt hier zo’n 3 uur en 15 minuten voor nodig. Je kunt de wandeling niet alleen bij Koevlak starten, maar ook bij ingang Bleek en Berg.

De wandeling brengt je door de duinen langs een aantal mooie plekken, waaronder ’t Wed, de Konijnenberg en uitzichtpunt de Starreberg. Die laatste is een hoogtepunt van de wandeling, want vanaf hier heb je een prachtig weids uitzicht over de Kennemerduinen.

Je loopt ook nog langs een andere plas en de binnenduinen van het nationale park. Heel afwisselend en echt een aanrader!

3. Rondwandeling Parnassiastrand

De derde wandeling die je kunt beginnen bij het bezoekerscentrum bij ingang Koevlak is de blauwe wandeling. De blauwe wandeling is een rondwandeling van Koevlak naar Parnassia en is 9 kilometer lang. Dit is misschien wel een van de meest afwisselende wandelingen door de Kennermerduinen.

Je loopt hier namelijk door de binnenduinen, komt langs meerdere plassen en vogelmeren en komt uit bij het strand. Officieel loopt de wandeling niet over het strand, maar keer je om zodra je bij Parnassia bent, een strandtent. Je kunt natuurlijk de wandeling net iets uitbreiden met een korte strandwandeling. Dit maakt de wandeling namelijk nog afwisselender!

Je kunt de wandeling ook starten bij Parnassia, maar parkeren is hier duurder dan bij het bezoekerscentrum. 

Meer lezen? Ik schreef ook eens een artikel over de wandeling Koevlak-Parnassia

Wandelen in de Kennemerduinen
Wandelen in de Kennemerduinen
Wandelen in de Kennemerduinen
Wandelen in de Kennemerduinen
Wandelen in de Kennemerduinen

4. Wandeling bleek en Berg / Parnassia

Vanaf Bleek en Berg of Parnassia kun je ook nog de rode route volgen. Dit is een route van 11.5 kilometer die je langs de binnenduinen en de zee brengt. Je loopt langs een stuifduin, door het snoekebos, de Oosterplas, het vogelmeer en uitkijkpunt de Starreberg. Het is een hele afwisselende route en laat je de veelzijdigheid zien van de Kennemerduinen.

Net als de wandeling van Koevlak naar Parnassia loopt deze wandeling niet echt over het strand, maar kun je hem natuurlijk wel zelf uitbreiden met een korte, maar fijne strandwandeling.

5. De NS wandeling

Mijn tweede kennismaking met de Kennemerduinen en Nationaal Park Zuidkennemerland was de NS wandeling van Santpoort Noord naar naar Overveen. De wandeling is 16 kilometer lang. Je kunt ook Zandvoort als eindpunt kiezen, dan is de wandeling 15 kilometer lang, maar sla je het prachtige stuk door de Kennemerduinen zelf over. Dit is mijn favoriete wandeling in de Kennemerduinen en ook gelijk de meest pittige en meest afwisselende. Je loopt hier eerst door een duingebied in de omgeving van Santpoort, daarna wandel je een heel stuk over het strand en vervolgens ga je de Kennemerduinen in bij Parnassia en heb je vanaf de Hazenberg nog een fantastisch mooi uitzicht.

Meer lezen over deze wandeling? Lees dan ook eens mijn artikel over de NS wandeling bij de Kennemerduinen.

NS wandeling in de Kennemerduinen

6. Andere wandelingen in Zuidkennemerland

Naast de wandelingen die ik hierboven noem, zijn er nog heel veel andere wandelingen in de Kennemerduinen die je kunt doen. Dit zijn zowel korte, als lange routes. Er zijn dan ook heel veel routes die geschikt zijn voor het hele gezin, maar ook routes voor degene die graag een wat serieuzere wandeling maakt.

Een overzicht van al deze wandelroutes vind je op deze website.

Overige tips voor wandelen in de Kennemerduinen

Nu je weet wat leuke wandelingen in de Kennemerduinen zijn, is het tijd om mijn overige tips te delen voor wandelen in dit mooie gebied!

  • Neem voldoende drinkwater mee. Onderweg zijn er wel watervulpunten. De vulpunten kom je bijvoorbeeld tegen bij Parnassia en het bezoekerscentrum. Verder heb ik ze er nog niet gezien, maar wie weet zijn er meer!
  • Zorg voor goede wandelschoenen. Veel van de wandelingen gaan door los zand en wandelschoenen maken de wandeling echt veel fijner.
  • Veel wandelingen starten op meerdere plekken en op veel plekken moet je ook betalen om te parkeren. Parnassia is een van de duurtste plekken dus probeer die ingang te vermijden.
  • Wijk waar het mag af van het pad en beklim de duinen en uitzichtpunten, vanaf hier zie je namelijk de mooiste plekken! Maar respecteer ook de natuur en doe die niet als dit niet mag.
  • Nog meer wandelen in de duinen? Dan kan ik je Schoorl ook heel erg aanraden. Lees eens mijn artikel over wandelen in Schoorl voor meer informatie en inspiratie! Of ga lekker wandelen bij de zee en ontdek nog meer van de Nederlandse kust! 

Dit is alles wat je moet weten over wandelen in de Kennemerduinen en wandelen in Zuidkennemerland. Ik vind het een prachtig wandelgebied en hoop nog eens terug te gaan voor nog meer gave wandelingen in dit gebied!

Zou jij willen wandelen in de Kennemerduinen?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 25 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow