Wandelen in Beetsterzwaag: wandelroute Wite Mar

door | Laatste update Oct 22, 2023 | Gepubliceerd Oct 17, 2021 | Europa, Nederland, Wandelen | 8 reacties

Beetsterzwaag is een prachtige plek in Zuidoost Friesland. Je vindt hier enorme bossen, prachtige landgoederen en heel veel ander mooi natuurschoon. Wij zijn dol op wandelen en toen wij op ontdekking gingen in Friesland wilden wij ook dolgraag wat mooie plekken te voet ontdekken. Een van die mooie plekken was Beesterzwaag, waar wij de wandelroute Wite Mar volgde. Een prachtige, afwisselende route van 10 kilometer. In dit artikel vertel ik er alles over! 

Rijkdom in Beetsterzwaag

Beetsterzwaag is rijk en dat is overal terug te zien. De gebouwen zijn indrukwekkend en je loopt tijdens het wandelen in Beetsterzwaag over veel impossante landgoederen. Prachtig om te zien. 

Maar ook bizar. Bizar om te bedenken dat het armste dorp van Nederland in de vroegere jaren, er dichtbij ligt. Het verschil tussen arm en rijk is enorm geweest en dat is vandaag de dag nog steeds te zien. Nij Beets is het arme dorp, Beetsterzwaag de plek voor de adel. Indrukwekkend is dan ook om naast Beetsterzwaag, ook eens in Nij Beets een kijkje te nemen. Bezoek dan vooral openlucht museum It Damshûs om meer te leren over de geschiedenis van Zuidoost Friesland. 

Wandelen in Beetsterzwaag 

Als je gaat wandelen in Beetsterzwaag heb je genoeg keuzes en zijn er veel opties waar je uit kunt kiezen. Je zult bij de wandelingen vooral door de bossen lopen, maar ook over landgoed, langs heide en andere mooie, open velden. De wandelingen in dit gebied zijn afwisselend. 

Zelf kozen wij voor een wandeling langs de Wite Mar, een meer in de bossen van Beetsterzwaag. Altijd mooi om te zien en om te ontdekken. De wandelingen die hier heen gaan kun je vinden op de website wandelvanuit.nl. Hier kun je de route downloaden. 

Je hebt routes van 13 km, 10 km en 9 km. Wij liepen zelf de route van 10 kilometer, een mooie lengte om een goede indruk te krijgen van de omgeving.  

Deze drie wandelroutes staan niet aangegeven met bordjes, dit betekent dat je de route moet uitprinten en mee moet nemen. Je kunt hem ook met GPS lopen. Mijn tip: doe dat, want het is anders best lastig hebben wij ervaren. 

Hieronder vertel ik je alles over de wandelroute Wite Mar van 10 kilometer bij Beetsterzwaag! 

De start van de wandelroute Wite Mar 

Het startpunt van de wandelroute Wite Mar vind je in Beetsterzwaag zelf bij de bakkerij. Vanaf hier loop je richting het revalidatiecentrum, wat is gevestigd in een geweldig mooi gebouw. Daar steek je over en loop je het park in. Kijk regelmatig even achterom, want het uitzicht op het revalidatiecentrum is echt prachtig en heel erg de moeite waard. 

Wandelen in Beetsterzwaag: wandelroute Wite Mar

Het bos in

We blijven het pad volgen en komen uit bij een prachtig pad omringd door bomen. Heel mooi om te zien en mooi om hier te wandelen. Als we dit volgen komen we uiteindelijk bij de rand van Beetsterzwaag uit.

We volgen de route verder en komen uit bij een bankje met uitzicht over het landschap. Een mooie plek om even tot rust te komen! 

Wandelen in Beetsterzwaag: wandelroute Wite Mar
Wandelen in Beetsterzwaag: wandelroute Wite Mar
Wandelen in Beetsterzwaag: wandelroute Wite Mar

We wandelen nu door een ander soort bos dan net. De bomen zijn wat groter en indrukwekkender. We komen ook langs het water, prachtig om te zien en leuk voor de afwisseling tijdens het wandelen in Beetsterzwaag. 

Wandelen in Beetsterzwaag / Wandelroute Wite Mar
Wandelen in Beetsterzwaag / Wandelroute Wite Mar
Wandelen in Beetsterzwaag / Wandelroute Wite Mar

Over het Mountainbike pad 

Het volgende stuk van de wandeling gaat door het bos en vervolgens moeten wij een stuk een Mountainbike pad volgen. We komen alleen bijna geen fietsers tegen en hebben het pad dus lekker voor onszelf, ideaal!

Ik snap waarom dit pad toch in de wandelroute zit, het is namelijk het mooiste stukje van de wandeling als het aan ons ligt. Je loopt hier door het bos, lekker tussen de bomen, maar hebt tussendoor heel vaak mooie uitzichten op de omgeving. Super fijn die afwisseling! 

Wandelen in Beetsterzwaag / Wandelroute Wite Mar
Wandelen in Beetsterzwaag / Wandelroute Wite Mar

Kronkelde paadjes en heide 

Daarna wordt de wandeling lastiger en op dit punt had ik gewild dat wij de wandeling met GPS liepen in plaats van met een papieren routebeschrijving. Je moet namelijk een bospad in en dat kronkelt en je moet dus heel veel vlak achter elkaar doen. Maar als je wel eens in een bos bent geweest weet je ook dat veel van die paden gewoon op elkaar lijken. Dus welke moet je dan ooit hebben!? 

Geen idee. En ik weet nog steeds niet of we de goede gevonden hebben. Het eerste pad dat wij inliepen was zo dicht begroeid dat we ons niet konden voorstellen dat het de goede was, maar het tweede pad was alles behalve kronkelig. Dus ja.. 

We kwamen wel een heideveld tegen en liepen door het bos zoals moest volgens de beschrijving, maar volgens mij hebben wij niet het goede deel gezien, haha. Mooi was het gelukkig alsnog! 

Wandelen in Beetsterzwaag / Wandelroute Wite Mar
Wandelen in Beetsterzwaag / Wandelroute Wite Mar

De Wite Mar 

Ondanks dat we waarschijnlijk helemaal verkeerd zijn gelopen, kwamen wij uit bij de Wite Mar. Helaas staat de Wite Mar tijdens onze bezoek voor een groot deel droog. Er is wel wat water in het meer, maar hele delen zijn gewoon compleet droog gevallen en dat was jammer. Gelukkig is de omgeving wel heel mooi en was de wandeling tot nu toe ook echt de moeite waard. 

Desondanks is het mooi om te zien en houden we hier even een pauze voor we de route afmaken. 

Wandelroute Wite Mar

Landgoed Lauswolt 

Na onze pauze bij de Wite Mar lopen we weer terug richting Beesterzwaag. Je kunt de snelste route volgen die Google Maps aangeeft, of nog lekker een stuk wandelen op Landgoed Lauswolt. Je hebt dan nog een mooi uitzicht op het luxe hotel dat zich op het landgoed bevind. 

Je loopt nog een deel langs de golfbaan, net zoals je eerder in de wandeling ook deed. Verder loop je tenslotte nog een stuk door Beetsterzwaag zelf en voor je het weet sta je weer bij het beginpunt. 

Wij kwamen tijdens het wandelen op het landgoed een slang tegen. Het was voor het eerst dat wij in Nederland een slang zagen, heel bijzonder! 

Lunchen bij Savour na je wandelroute Wite Mar

Ben je klaar met wandelen in Beetsterzwaag? Dan is het tijd om even lekker te eten en bij te komen van je wandeling. Wij gingen zelf lunchen bij Savour, een super leuk tentje waar je heerlijk en vers eten kunt afhalen. 

Al het eten wordt hier vers bereid door Amber en is volledig biologisch. Amber bereidt elke keer weer andere lekkere hapjes en gerechten voor jouw lunch. Je kunt hier ook terecht om verse producten te kopen in de winkel of om advies te vragen voor je eigen recepten. 

Bij Savour in Beetsterzwaag draait het om liefde voor eten en dat kun je merken! Dus, ga je wandelen in Beetsterzwaag? Kom hier dan ook even langs! Je kunt overigens alleen afhalen, maar dat is helemaal niet erg. In Beetsterzwaag zijn er namelijk genoeg leuke parken om te eten en drinken. Zo gingen wij picknicken met uitzicht op een prachtig gebouw en groen om ons heen. Heerlijk!  

Savour Beetsterzwaag
Savour Beetsterzwaag
Savour Beetsterzwaag

Wij hebben genoten van het wandelen in Beetsterzwaag en ik kan de wandelroute Wite Mar aan iedereen aanraden. Zorg alleen wel even voor GPS, zodat je zeker weet dat je geen mooie plekken van de wandeling mist! 

Wil je later nog eens lezen over wandelen in Beetsterzwaag in Friesland? Bewaar dit artikel dan op Pinterest! 

Zou jij willen wandelen in Beetsterzwaag? 

Wij bezochten de regio Zuidoost Friesland op uitnodiging. Wij delen echter altijd onze eigen mening en ervaringen. 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 26 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow