Wandelen op de Ermelosche heide: de mooiste wandelroutes + tips!

door | Laatste update Feb 4, 2024 | Gepubliceerd Jul 22, 2023 | Europa, Nederland, Wandelen | 0 Reacties

Wandelen bij Ermelo is prachtig. Je vindt hier prachtige heidevelden en de mooiste bossen van Nederland. In dit artikel vertel ik je alles over wandelen op de Ermelosche heide en de mooiste wandelroutes bij Ermelo!

Wandelen op de Ermelosche heide

Als je wilt wandelen bij Ermelo is het leuk om te gaan wandelen bij de Ermelosche heide. Dit is een prachtig uitgestrekt heide gebied waar je gegarandeerd mooie plekken tegenkomt. De uitzichten zijn prachtig. Daarnaast ligt de Ermelosche heide heel dichtbij verschillende bossen, waaronder het prachtige Speulderbos. Je kunt je dan ook vast goed voorstellen dat wandelen op de Ermelosche heide prachtig is. In dit artikel vertel ik je alles over wandelen op deze prachtige plek op de Veluwe.

De mooiste wandelroutes bij de Ermelosche heide

Als je wilt wandelen op de Ermelosche heide zijn er verschillende mooie wandelroutes die je kunt kiezen. De meeste van deze wandelroutes starten bij de schaapskooi van Ermelo. Dit is gelijk ook een ideale startplek, omdat je hier gratis kunt parkeren. Verder kun je hier ook terecht voor iets te drinken en wat lekkers voor bij de koffie. Hieronder zal ik alle wandelroutes bij de Ermelosche heide met je delen, zodat je weet welke wandelingen je hier allemaal kunt doen.

Wandeling rondom Drie langs ondergrondse geheimen

Een van de wandelingen die je kunt kiezen is de wandelroute van 7 kilometer rondom Drie en de Ermelosche heide. Je wandelt hier onder andere langs een onderduikershol uit de tweede wereldoorlog. Verder kun je genieten van het prachtige Speulderbos en de uitzichten over de Ermelosche heide. Een erg interessante en afwisselende wandeling dus. Je kunt deze wandelroute bij de Ermelosche heide starten bij de schaapskooi, maar ook bij Boshuis Drie.

Wandelen op de Ermelosche heide en het Speulderbos

Schapedriftwandelroute

Ben je op zoek naar een korte route om een indruk te krijgen van de Ermelosche heide? Dan kun je de Schapedriftwandelroute volgen. Deze route start bij de schaapskooi in Ermelo en is slechts 3 kilometer lang. Je kunt hiervoor de blauwe paaltjes volgen. Je loopt over de heide en langs de rand van het bos rondom de Ermelosche heide.

Wandelen op de Ermelosche heide wandelroutes

Romeins Marskampwandelroute

Toen de heide in bloei stond besloten wij de Romeins Marskampwandelroute te volgen. Deze wandeling is 6 kilometer lang en je kunt hiervoor de paaltjes volgen met een Romein erop. De route laat je de mooiste plekken van de heide zien en is dus ideaal voor iedereen die wilt wandelen op de Ermelosche heide. Je loopt op leuke smalle paden tussen de heide. Vooral als de heide in bloei staat is dit een ideale route om te lopen. Je kunt dan echt veel prachtige plaatjes schieten van paarse heide. De route start ook bij de schaapskooi van Ermelo.

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over de Romeins Marskampwandelroute

Romeins Marskamproute Ermelosche heide wandelen

Cultuurhistorische wandelroute

Een van de meest afwisselende wandelroutes op de Ermelosche heide is de cultuurhistorische route. Deze route kun je starten bij de schaapskooi van Ermelo of bij Boshuis Drie. Tijdens het wandelen op de Ermelosche heide, loop je op prachtige smalle paden. Verder loop je door het prachtige Speulderbos, wat deze route enorm afwisselend maakt. Je wandelt door een oud cultuurlandschap. De route is uitgezet met roze pijlen en is 8,5 kilometer lang.

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over de Cultuurhistorische wandelroute

Wandelroute Ermelosche heide
Speulderbos

Groene Wissel 70: Ermelo

Wil je wat langer wandelen op de Ermelosche heide? Dan kun je kiezen voor de Groene Wissel 70. Dit is een wandeling die je de mooiste plekken rondom Ermelo laat zien. De wandeling start bij het station van Ermelo en is 17 kilometer lang. Je wandelt door de Ermelose bossen, over de Ermelosche heide, langs de schaapskooi en vervolgens nog een stuk door de bossen. Het is een enorm afwisselende wandelroute en omdat hij wat langer is, heb je hiermee zo een leuk dagje weg gevuld!

Deze wandelroute is een route met een beschrijving, je volgt dus geen paaltjes. Je kunt de route tegen betaling downloaden op deze website

Tips voor wandelen op de Ermelosche heide

Nu je weet welke wandelroutes op de Ermelosche heide je kunt volgen, is het tijd om nog wat laatste handige tips voor wandelen op de Ermelosche heide met je te delen. Hieronder som ik de tips voor je op:

  • Je kunt de uitgezette wandelroutes ook met elkaar combineren. Zo is de Cultuurhistorische route makkelijk uit te breiden met een extra wandeling over de Ermelosche heide of juist door het Speulderbos. Op die manier kun je ook een wat langere wandeling maken.
  • Check ook de officiële website van de schaapskooi voor meer informatie over de Ermelosche heide en de schaapskooi zelf. 
  • De beste tijd voor de Ermelosche heide is eind augustus en begin september. Dan staat de heide in bloei en is het landschap hier extra mooi. Combineer je je bezoek aan de Ermelosche heide met het Speulderbos? Dan is de herfst ook een hele mooi periode. Het Speulderbos is dan namelijk op zijn mooist! Zelf deden wij ook eens een wandeling op de Ermelosche heide in de winter. Ook toen was het mooi, ook al was het wat kaler!
  • Meer lezen over het Speulderbos dat steeds genoemd wordt in dit artikel? Lees dan mijn artikel over wandelen en fotograferen in het Speulderbos.
  • Je kunt iets kleins eten en drinken bij de schaapskooi. Wil je echt wat uitgebreider lunchen? Rijd dan naar het centrum van Ermelo, dit is hier dichtbij en daar is genoeg leuke horeca.
  • Trek goede schoenen aan in verband met de zandpaden op de heide en de (soms) modderige paden in het bos.
  • Wil je nog meer mooie plekken bezoeken op de Veluwe? Lees dan ook eens mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen op de Veluwe.

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over wandelen op de Ermelosche heide. Naast deze mooie wandelroutes op de Ermelosche heide zijn er vast nog meer mooie routes. Zo kun je natuurlijk je eigen route maken in Alltrails of Komoot, maar zijn er vast ook nog routes die wij niet kennen. Mochten wij die in de toekomst lopen of ontdekken, dan zal ik ze zeker toevoegen aan ons artikel!

Wil jij wandelen op de Ermelosche heide?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows