Wandelen en zwemmen bij ’t Nije Hemelriek in Drenthe

door | Laatste update Oct 22, 2023 | Gepubliceerd May 15, 2023 | Europa, Nederland, Wandelen | 4 reacties

’t Nije Hemelriek is een prachtige zwemplas in Drenthe waar je je echt even in de tropen waant. Het azuurblauwe water en het tropische strand laten je vergeten dat je gewoon nog in Nederland bent. Naast zwemmen, kun je ook prachtig wandelen bij ’t Nije Hemelriek in Drenthe. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten voor een fijne dag bij ’t Nije Hemelriek!

’t Nije Hemelriek in Drenthe

’t Nije Hemelriek in Drenthe is een recreatiegebied gelegen bij het Gasselterveld in Drenthe. Tot 2017 was dit een zandwinningsgebied, maar inmiddels is dit een plek waar je heerlijk kunt wandelen, mountainbiken en zwemmen. Sinds ik hier een foto van heb gezien wist ik een ding zeker: deze plek wilde ik ook met eigen ogen zien!

Parkeren bij ‘t Nije Hemelriek

Er zijn 3 grote parkeerplaatsen waar je je auto kunt parkeren. Er is dan ook zat ruimte waar je je auto kwijt kan. Het laat ook wel gelijk zien hoe enorm druk het hier kan worden als je hier op een hete zomerdag komt. Toen wij ’t Nije Hemelriek bezochten in 2021 was parkeren nog gratis. Maar, de automaten en borden stonden er al, vanaf 2022 is het hier betaald parkeren. Op internet lees ik dat je €6,- betaald voor een hele dag parkeren.

Wandelen bij ’t Nije Hemelriek

Er zijn verschillende wandelroutes die je kunt volgen door het Gasselterveld en in de omgeving van ’t Nije Hemelriek. Bij de wandelroutes loop je door het bos, langs heidevelden en natuurlijk ook langs het prachtige, azuurblauwe meer. Houd er rekening mee dat je het best op een zonnige dag kunt gaan, zonder zon is het hier namelijk een stuk minder tropisch.

Er zijn 3 wandelroutes met paaltjes die je kunt volgen in het gebied. Hieronder vertel ik kort over de wandelroutes bij ’t Nije Hemelriek, zodat je zelf ook een keuze kunt maken voor een goede wandeling die bij jou past.

Gasselterveldroute, 4,5 KM

De Gasselterveldroute is 4,5 kilometer lang en maakt eigenlijk gewoon een rondje om het complete meer. Dit is de beste keuze als je het meer met de witte stranden en het blauwe water van alle kanten wilt bekijken. Om deze wandeling te volgen, volg je de blauwe pijltjes. Je wandelt een mini stukje door het bos, maar ook langs het prachtige blauwe meer en tussen wat heide. Dit is ook de wandeling die wij hebben gedaan toen wij een bezoek brachten aan ’t Nije Hemelriek in Drenthe. Meer lezen? Ik schreef ook een artikel over de Gasselterveld route in Drenthe

Wandelen bij 't Nije Hemelriek in Drenthe

Natte neuzenroute, 4,5 KM

Deze route is geschikt voor als je je hond meeneemt naar t’ Nije Hemelriek. Het enige nadeel? Je wandelt hier niet langs het meer. Je wandelt hier namelijk dieper het bos in en kunt samen met je viervoeter de bossen van het Gasselterveld ontdekken. Bij ’t Nije Hemelriek zijn honden verder ook niet toegestaan. Als je deze route wilt doen, volg je de gele pijltjes.

De Gasselterdennenroute, 4 KM

De kortste route die je kunt volgen is de witte route. Deze wandelroute bij ’t Nije Hemelriek combineert wandelen door het bos met een stukje wandelen langs het azuurblauwe meer. Ongeveer driekwart van de route wandel je door een afwisselend stuk bos en het andere deel van de route loop je langs de oevers van het meer.

Wandelen bij 't Nije Hemelriek in Drenthe
Wandelen bij 't Nije Hemelriek in Drenthe

Liever langer wandelen bij ’t Nije Hemelriek?

Bovenstaande routes zijn nou niet bepaald lange wandelroutes. Ideaal voor als je het wandelen wilt combineren met een middagje zwemmen, lekker wat eten bij het restaurant of zoiets. Maar minder fijn misschien als je echt op zoek bent naar een hele middag wandelen. Je kunt de routes ook met elkaar combineren en zo een langere route maken. Zo kan je vanaf de blauwe route zo overstappen op de witte route om daarna terug te gaan, of de route nog langer te maken en ook de gele route eraan vast te plakken. Ideaal voor als je lekker wat langer wilt wandelen in dit mooie gebied!

Zwemmen bij ’t Nije Hemelriek in Drenthe

Na je wandeling kun je hier op een mooie dag ook lekker een verkoelende duik nemen. Je kunt zwemmen in het kleine meertje, waar de diepte maximaal 2 meter is. Of je kunt zwemmen in het grote meer, hier is de diepte tot aan de kurklijnen ook maximaal 2 meter. Ga je voorbij de kurklijnen? Dan kan het behoorlijk diep zijn in het meer, dat is zeker iets om rekening mee te houden! Er is een lekker groot zandstrand waar je fijn kunt relaxen.

Zwemmen bij 't Nije Hemelriek

Eten en drinken

Bij ’t Nije Hemelriek vind je ook een restaurant, namelijk restaurant ’t Nije Hemelriek. Vanaf het terras heb je echt een super mooi uitzicht op het meer. Je kunt hier lekker iets drinken, of heerlijk lunchen. Ook dineren kan in het restaurant. Op een drukke zomerdag kan het hier erg druk zijn en moet je soms wachten tot er plek is. Toen wij er waren op een mooie nazomer dag, konden wij zo plaats nemen aan een tafel met geweldig uitzicht op het meer.

Andere leuke plekken in de omgeving

Ben je wat langer in de omgeving van ’t Nije Hemelriek in Drenthe, of wil je deze prachtige plek combineren met andere iets anders leuks? Dan is er genoeg te doen in de omgeving en zijn er nog genoeg andere mooie plekken. Hieronder som ik wat leuke plekken op, die je eventueel op dezelfde dag, of in dezelfde vakantie zou kunnen bezoeken. Als je op de plekken klikt, kom je uit bij een handig artikel over die locatie. 

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen in Drenthe.

Mooie plekken in Drenthe

Laatste tips voor ’t Nije Hemelriek bezoeken

Hieronder volgen nog een paar laatste tips voor een bezoek aan deze mooie plek:

  • Er is horeca, maar zorg ook voor eigen eten en drinken, vooral op een zomerse dag waarbij het erg druk kan zijn. Er is dan niet altijd plek bij het restaurant.
  • Er is een openbaar toilet aanwezig.
  • Reis je met het openbaar vervoer? Ook dan kun je deze mooie plek bezoeken. Neem dan bus 312, die rijdt tussen Groningen en Stadskanaal. Deze stopt in Gasselte. Je moet vanaf deze busstop nog ongeveer 1 kilometer lopen.
  • Ga op een zonnige dag. Bij ons was het heel zonnig, maar toen de zon even weg was, was het meer gelijk iets minder tropisch.
  • Maar… vermijd wel de hete zomerdagen! Het is dan echt heel druk, aangezien iedereen hier graag komt voor wat verkoeling om te zwemmen.
  • Trek goede wandelschoenen aan. Je loopt bij de wandelroutes altijd over onverharde paden. Het is overigens geen mul zand, dus goede sneakers voldoen ook.
Wandelen bij 't Nije Hemelriek in Drenthe
Wandelen bij 't Nije Hemelriek in Drenthe

Dit is alles wat je moet weten over ’t Nije Hemelriek in Drenthe. Wij vonden wandelen bij ’t Nije Hemelriek echt super en ik zou er ook graag nog eens heen gaan voor een verfrissende duik op een wat warmere dag, want ook zwemmen hier moet super zijn.

Zou jij ’t Nije Hemelriek in Drenthe willen bezoeken?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows