Wandelen in het Dijkgatbos & Robbenoordbos: de mooiste routes + tips

door | Laatste update Feb 11, 2024 | Gepubliceerd Jul 4, 2023 | Europa, Nederland, Wandelen | 0 Reacties

Het Dijkgatbos en Robbenoordbos zijn bossen vlakbij het dorp Wieringerwerf in Noord-Holland. Je vindt de bossen in de polder Wieringerwerf en het is de perfecte plek voor een fijne wandeling. Je kunt hier wandelen in het bos, door de polder en langs het IJsselmeer. Wij vonden het een verrassend leuke plek en in dit artikel vertel ik je dan ook alles over wandelen in het Dijkgatbos en over wandelen in het Robbenoordbos!

Wandelen bij Wieringermeer

Je kunt prachtig wandelen in de omgeving van Wieringermeer. Je kunt kiezen voor een wandeling in het Dijkgatbos en omgeving, of voor het Robbenoordbos en de omgeving. Je kunt beide bossen ook prima met elkaar combineren, aangezien ze dichtbij elkaar liggen. De lengtes van de routes variëren van 2 kilometer tot aan 11 kilometer en zijn ook prima met elkaar te combineren tot een nog langere route. Op deze manier is er voor ieder wel een geschikte wandelroute bij Wieringermeer te vinden. Hieronder zal ik je vertellen over alle wandelingen bij het Dijkgatbos en bij het Robbenoordbos, zodat jij een goed beeld krijgt van deze mooie plek.

Wandelroutes Dijkgatbos

Ik begin bij de Dijkgatbos wandelroutes. Dit bos ken ik al jaren qua naam, omdat wij hier niet super ver vandaan wonen, maar toch was ik er nog nooit geweest. Ik dacht dat het heel saai was, maar niets is minder waar. Het Dijkgatbos is een prachtige plek om te wandelen! Alle wandelroutes starten bij de parkeerplaats Dijkgatbos Wieringerwerf. Hier kun je gratis parkeren en vind je ook informatie over de verschillende wandelroutes. Hieronder zal ik de routes allemaal opnoemen en beschrijven.

Wandelroute familiepad Dijkgatbos

De kortste route door het Dijkgatbos is het familiepad. Deze wandeling is 2.2 kilometer lang en brengt je door het bos. Je moet de kabouters zoeken om de juiste route te vinden. Deze route is vooral leuk om te lopen met het gezin! Onderweg kun je ook opdrachten doen.

Wandelroute Dijkgatbos

Een andere korte wandelroute in het Dijkgatbos die je kunt volgen is de wandelroute Dijkgatbos. Deze route is 2.3 kilometer lang en je moet hiervoor de donkerblauwe pijltjes volgen. De route loopt door het middelste deel van het bos en gaat vooral over smalle, kronkelende bospaden, langs oude beuken en een jong bos. Dit jonge bos is herstellend, omdat hier veel bomen gekapt moesten worden door een ziekte. De kans dat je hier reeën spot is aanwezig. Bijzonder!

Wandelen bij het Dijkgatbos / wandelen Wieringermeer

Wandelroute Sluitgatbos

De Sluitgatbos route is 3.1 kilometer lang en je moet hiervoor de gele pijlen volgen. Bij deze route kom je door het mooiste stukje van het bos. Je loopt over kronkelende bospaden en langs het kanaal. Ook hier heb je de kans op het spotten van reeën.

Wandelroute Kwelroute

De Kwelroute is de zwarte route van 5.3 kilometer lang. Je wandelt hier door een heel mooi stuk bos, maar ook door een open landschap in de Dijkgatweide. Het is hier super nat, dus je komt veel plassen en poeltjes tegen, wat dit stukje extra mooi maakt. Je komt ook een uitkijktoren tegen vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt op de omgeving.
Een stuk van deze wandeling gaat door een broedgebied heen, dit deel is tijdens het broedseizoen afgesloten. Er is dan een omleiding.

Wandelroute Wieringermeerdijk

De langste en meest afwisselende route is de paarse Wieringermeerdijk wandelroute van 6 kilometer. Je komt hier door verschillende landschappen heen. Zo wandel je eerst een mooi stukje door het Dijkgatbos heen. Vervolgens kom je bij de Dijkgatweide uit, een prachtig stukje natuur met veel riet en kleine plassen en poeltjes. Ook kom je langs de uitkijktoren bij deze wandelroute. Als je de Dijkgatweide weer verlaat, loop je over de onverharde IJsselmeerdijk terug naar het begin. Je loopt dan tussen de schapen terwijl je uitzicht hebt op de polder en op het IJsselmeer.
Let wel op, deze route gaat door een broedgebied. In het broedseizoen is er dan ook een omleiding en kun je een deel van deze route niet lopen.

Wandelroutes Dijkgatbos: wandelen bij Wieringermeer
Wandelroutes Dijkgatbos: wandelen bij Wieringermeer
Wandelroutes Dijkgatbos: wandelen bij Wieringermeer
Wandelroutes Dijkgatbos: wandelen bij Wieringermeer

Wandelroutes Robbenoordbos

Als je wilt wandelen bij Wieringermeer, kun je niet alleen wandelen bij het Dijkgatbos, maar ook bij het Robbenoordbos. Hierboven heb je kunnen lezen over de Dijkgatbos wandelroutes en hieronder ga ik je alles vertellen over de Robbenoordbos wandelroutes. Zodat jij ook je wandeling bij Wieringermeer kunt gaan plannen! Alle Robbenoordbos wandelroutes starten bij de parkeerplaats Sluitgatweg.

Wandelroute Wierholt

Dit is de korste wandelroute bij het Robbenoordbos en gaat vooral over een open landschap. De route is 2.3 kilometer lang en je volgt hiervoor de groene pijlen. Wat je onderweg precies ziet kon ik niet ontdekken en zelf hebben wij deze wandeling nog niet gelopen.

Wandelroute Robbenoordbos

Deze wandelroute is 5.5 kilometer lang en je volgt hierdoor de gele pijlen. Je loopt eigenlijk vooral door het bos, over wat onverharde en smalle paden. Je loopt ook soms langs wat water en in de herfst is dit de ideale plek om heel veel verschillende soorten paddenstoelen te fotograferen!

Wandelroute Dijkgatsweide

Deze wandelroute is de rode route van 6 kilometer lang, waarbij je voornamelijk over de Dijkgatsweide loopt. Je bezoekt onder andere de uitkijktoren, vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt. Verder loop je ook nog door het gebied het Wierholt en in het bos. In het bos heb je ook hier kans om reeën te spotten.

Wandelroutes Robbenoordbos: wandelen bij Wieringermeer
Wandelroutes Robbenoordbos: wandelen bij Wieringermeer

Wandelroute Wieringerrand

De langste wandelroute bij het Robbenoordbos is de oranje route. Deze route is 11 kilometer lang en lekker afwisselend. Je wandelt een stuk door het Robbenoordbos en steekt ergens op de route over met een trekpondje. Leuk! Je loopt richting de Zuiderhaven van Den Oever en wandelt een stukje over een dijk. Zeker een leuke en afwisselende route!

Wandelroutes Wieringermeer met elkaar combineren

Deze wandelingen bij Wieringermeer die ik hierboven heb genoemd, zijn over het algemeen allemaal wat korter. Maar, je kunt ze heel makkelijk met elkaar combineren om zo een goede indruk te krijgen van het gebied en een wat langere wandeling te maken. Zo is het heel makkelijk om de paarse Wieringermeerdijk route te combineren met de rode Dijkgatswijde route. Een klein stukje van deze route komt overeen met elkaar, dus je stapt zo over. Op die manier combineer je het Dijkgatbos en het Robbenoordbos met elkaar. Een andere leuke optie is om de paarse Wieringermeerdijk route te combineren met de gele Sluitgatbosroute. Op die manier krijg je een wandeling van ongeveer 9 kilometer en zie je ook iets meer bos en word je route nog afwisselender!
Er zijn nog meer routes makkelijk met elkaar te combineren. Om dit goed te plannen en te bekijken kun je het beste even kijken op de website van Staatsbosbeheer. Hier vind je alle routes die zij hebben uitgezet in dit natuurgebied.

Wandelen bij het Dijkgatbos en Robbenoordbos

Laatste tips voor wandelen in het Dijkgatbos & Robbenoordbos

Hieronder zal ik nog wat laatste handige tips met je delen, zodat je goed voorbereid op pad kunt.

  • Trek goede, waterdichte schoenen aan. Je loopt hier veel door natte gebieden waarbij je nog al eens in de prut staat. Je wordt dan ook gegarandeerd vies tijdens je wandeling, vooral als het in de dagen ervoor heeft geregend.
  • Houd er rekening mee dat in het broedseizoen niet alles toegankelijk is.
  • Neem een verrekijker of zoomlens mee, dit is een goede plek om diverse vogels te spotten.
  • Wandelen bij Wieringermeer is leuk, maar als je hier uren voor moet rijden raad ik je dit gebied af. Voor ons is het een fijn natuurgebied op 30 minuten rijden, dus dan is het leuk. Maar het is niet bijzonder genoeg om langer voor in de auto te zitten.
  • Op zoek naar meer inspiratie voor leuke wandelroutes in Noord-Holland? Lees dan ook eens mijn artikel over wandelen in Schoorl. Of ga wandelen bij de Kennemerduinen, de Amsterdamse waterleidingduinen of het Zwanenwater. Stuk voor stuk de moeite waard! 

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over wandelen in het Dijkgatbos en het Robbenoordbos. Hopelijk heb je nu een goed beeld gekregen van de Dijkgatbos wandelroutes en de Robbenoordbos wandelroutes. Wij vonden het wandelen bij Wieringermeer leuk en ik hoop zeker nog eens een aantal van deze routes te proberen en te lopen.

Welke van deze wandelroutes bij Wieringermeer zou jij willen doen?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows