Wandelen bij Seyðisfjörður in IJsland: de Vestdalsfossar hike

door | Laatste update Feb 4, 2024 | Gepubliceerd Nov 25, 2023 | Europa, IJsland, Wandelen | 4 reacties

Seyðisfjörður is een idyllisch plaatsje in het oosten van IJsland. De route erheen is prachtig, maar het dorpje zelf ligt zo mooi, dat je direct verliefd wordt. Het is dan ook vast geen verrassing dat je heel mooi kunt wandelen bij Seyðisfjörður in IJsland. In dit artikel vertel ik over de Vestdalsfossar hike, de prachtige wandeling die wij volgden in de omgeving van Seyðisfjörður.

Seyðisfjörður in IJsland

Seyðisfjörður is een klein dorp in de Oost fjorden van IJsland, op steenworp afstand van Egilsstaðir. Het is vooral bekend door het plaatje van het regenboog pad voor het schattige blauwe kerkje, met een berg op de achtergrond. Een prachtig beeld en zeker iets wat je moet zien in IJsland. Maar wist je dat je heel mooi kunt wandelen bij Seyðisfjörður? In dit ariktel vertel ik je alles over wandelen bij Seyðisfjörður en ga ik je meenemen naar de hike die wij er deden in de omgeving!

wandelen bij Seydisfjordur in IJsland

Wandelen bij Seyðisfjörður

Er zijn meerdere wandelroutes in de omgeving van Seyðisfjörður die je kunt volgen. Ik vond het voor onze reis heel moeilijk om deze te ontdekken. Je kunt dan ook het beste bij het bezoekerscentrum een kaart kopen met hierop de routes in de omgeving. Op internet staat weinig. Wij kwamen uiteindelijk op een Engelse website de Vestdalsfossar hike tegen en zijn deze gaan volgen. Dit was echt prachtig en kan ik iedereen in ieder geval enorm aanraden! De paar wandelingen bij Seyðisfjörður die ik online tegen ben gekomen zal ik hieronder voor je opsommen:

 • Seven Peaks Hike
 • Tvísöngur Sound Sculpture
 • Búðararfoss
 • Waterfall Lane
 • Mountain Lady Lane
 • Brimnes
 • Austdalur – Skálanes
 • Vestdalsfossar

Op deze website nog een aantal wandelroutes vinden in de omgeving van Seyðisfjörður en gelijk wat meer lezen over de wandelingen die ik hierboven genoemd heb.

Vestdalsfossar hike

Net buiten het centrum van Seyðisfjörður start een onverharde weg meer richting zee, zo de fjorden in. Als je deze weg volgt, heb je geweldige uitzichten en kun je dus ook de Vestdalsfossar hike starten. Deze wandeling brengt je langs verschillende watervallen en ondertussen heb je ook nog geweldige uitzichten op het fjord. Het is echt alsof je wandelt in een sprookjeswereld. Hieronder ga ik je stap voor stap meenemen naar deze mooie wandelroute.

Algemene informatie over de wandeling bij Seyðisfjörður

Voor je gaat starten aan de wandeling, is het goed om een beetje te weten wat je te wachten staat. Hieronder vind je wat algemene informatie over de wandeling.

Wandeling: Vestdalsfossar hike
Waar: Oost IJsland, net buiten het dorpje Seyðisfjörður
Lengte: 5 kilometer
Duur: 2-3.5 uur
Moeilijkheid: makkelijk, het pad kan modderig zijn. De wandeling is toegankelijk.
Startpunt: 6 minuten rijden vanuit Seyðisfjörður. De parkeerplaats vind je hier.

De start van de wandeling

Je kunt de wandeling op twee plekken starten. De eerste parkeerplaats kom je al vrij snel tegen als je Seyðisfjörður verlaat en de onverharde weg volgt. Deze plek ligt links. Ik raad je aan om nog een klein stukje verder te rijden en te parkeren bij de tweede parkeerplaats die je vindt via deze Google Maps link. Je parkeert dan bij het water rechts. Als je vanaf deze kant de route loopt, zie je alle watervallen voor je aankomen, in plaats van dat je alle watervallen achter je in je rug hebt.

De onverharde weg is trouwens al prachtig. Vanaf hier heb je nog een geweldig uitzicht op het fjord en omdat het bij ons stralend mooi weer is, is het adembenemend mooi. We parkeren de auto en steken dan de weg over, hier start de wandeling. We vinden hier een informatiebord met wat informatie over de wandeling en de route. Het pad staat aangegeven met kleine houten trailmarkers met de kleur geel.

We zien het pad direct en volgen het pad omhoog. Vanaf hier zien we gelijk al de eerste watervallen.

Wandelen bij Seyðisfjörður in IJsland

Een waterval paradijs

Het begin van de wandeling is gelijk het mooiste. Goed nieuws dus als je geen tijd hebt voor de hele wandeling, bij een klein stukje zie je ook al heel veel moois. Als je het pad eerst omhoog volgt, kom je daarna uit bij geweldig mooie watervallen. Let wel goed op, want bij een van de eerste watervallen is een pad die je naar beneden kunt volgen. Wij misten dit pad en zijn gewoon verder gelopen. Zo jammer, want hierdoor hebben wij een van de mooiste uitzichten gemist. Vanaf beneden heb je namelijk een geweldig uitzicht op de mooiste watervallen van de hike. Let dus goed op dat je niet per ongeluk dit pad overslaat. Wij ontdekten dit pas helemaal aan het einde, toen wij geen tijd meer hadden om nog een stukje opnieuw te lopen.

Wandelen bij Seyðisfjörður in IJsland: Vestdalsfossar hike
Wandelen bij Seyðisfjörður in IJsland: Vestdalsfossar hike
Wandelen bij Seyðisfjörður in IJsland: Vestdalsfossar hike

Nog meer prachtige watervallen en mooie uitzichten

Na die prachtige watervallen moet je weer een klein stukje omhoog lopen en dan vervolg je je route langs een pad met nog meer prachtige watervallen. Draai je ook af en toe even om, want achter je heb je een geweldig uitzicht op het fjord. Wat een prachtig stukje IJsland is dit!

We komen onder andere de prachtige waterval Arnarfossar tegen en een aantal schapen. Verder zijn wij helemaal alleen op deze prachtige plek. Het pad loopt voor een groot deel langs een beek met om ons heen wat bergen, het fjord en af en toe nog een wat kleinere waterval. Ik zou uren op deze plek kunnen wandelen. De Vestdalsfossar hike is prachtig en wandelen bij Seyðisfjörður is echt super!

Wandelen bij Seyðisfjörður IJsland: Vestdalsfossar hike
Wandelen bij Seyðisfjörður IJsland: Vestdalsfossar hike
Wandelen bij Seyðisfjörður IJsland: Vestdalsfossar hike
Wandelen bij Seyðisfjörður IJsland: Vestdalsfossar hike
Wandelen bij Seyðisfjörður IJsland: Vestdalsfossar hike
Wandelen in IJsland

Nog een laatste gave waterval, of je wandeling uitbreiden

Je loopt eigenlijk de rest van de wandeling over een vrij plat pad langs het water met hier en daar een waterval. Omdat er gewoon helemaal niemand was, op wat schapen en vogels na, voelde ik mij hier zo tot rust komen. Wat een heerlijke plek.

Op een gegeven moment kom je nog een hele mooie waterval tegen tussen de rotsen. Als je een soort pad volgt, kun je ook nog wat dichterbij de waterval uitkomen voor een nog mooier uitzicht. Na deze waterval kun je kiezen; ga je de wandeling uitbreiden en nog wat langer wandelen bij Seyðisfjörður, of ga je aan de weg terug beginnen?

Wandelen bij Seyðisfjörður
Wandelen bij Seyðisfjörður

De weg terug naar de parkeerplaats

Wij kiezen ervoor om terug te gaan, aangezien we nog meer plannen hebben op deze dag. Anders had ik zeker heel graag nog een stuk doorgelopen. Als je vanaf dit punt terug wilt, moet je echt even goed opletten. Het wandelpad gaat namelijk rechtdoor en de gele trailmarkers ook. Dit is echter het pad dat je moet volgen als je nog verder wilt wandelen richting nog meer mooie watervallen en een meer. Als je terug wilt naar de parkeerplaats moet je vanaf de laatste waterval naar links, over een wat breder pad waar het lijkt alsof je er ook wel met een 4×4 zou kunnen rijden (zie foto hieronder).

Terug naar de parkeerplaats

Dit pad brengt je terug naar de onverharde weg, bij de eerste parkeerplaats. Onderweg heb je geweldige uitzichten op het fjord, dus ook hier verveelt de wandeling geen moment. Als je eenmaal bij de parkeerplaats bent, ben je er nog niet. Dit is namelijk niet de parkeerplaats waar de auto staat. Je moet nu nog een klein stukje langs de onverharde weg lopen om weer bij het startpunt uit te komen. In deze omgeving helemaal geen straf en op wat schapen na, was ook hier niemand.

Wandelen bij Seyðisfjörður IJsland: Vestdalsfossar hike
Wandelen bij Seyðisfjörður IJsland: Vestdalsfossar hike
schapen

Wat vonden wij van de Vestdalsfossar hike?

Ik vond het in één woord geweldig. Het was zo’n fijne, relaxte en rustgevende wandeling. Er was niemand, het waren wij en de natuur. Daarnaast waren de uitzichten geweldig en de watervallen ook heel mooi. Verder hadden wij natuurlijk enorme mazzel met het weer hier, dat was gewoon echt perfect. Ik vond het wel heel jammer dat wij een pad gemist hebben in het begin, waardoor wij misschien wel het mooiste stukje gemist hebben. Maar goed, dat is een goede reden om ooit deze hike opnieuw te doen toch?

Laatste tips voor het wandelen bij Seyðisfjörður

Ik hoop dat je inmiddels een goed beeld hebt gekregen van deze prachtige wandelroute. Hieronder zal ik nog wat laatste tips met je delen.

 • Zorg voor GPS / Google Maps / Maps.me. Of eigenlijk, zorg dat je iets hebt wat je de weg kan wijzen. Wij dacht heel simpel de palen te volgen, maar bij het punt dat je kunt uitbreiden twijfelden wij dus echt even waar we heen moesten. Als wij de palen hadden gevolgd, hadden wij zo nog 5 kilometer extra gelopen. Nu konden wij in Google Maps en Maps.me checken of we niet toch het pad naar links moesten hebben. Als je zoiets bij je hebt weet je in ieder geval altijd welke richting je op moet.
 • Trek goede schoenen aan. Het hele pad is onverhard en kan modderig zijn.
 • Bereid je voor op wisselend weer en kleedje je hierop. Wij hadden perfect zonnig weer, maar in IJsland kan dit snel omslaan.
 • Combineer deze wandeling met een van de andere mooie plekken in IJsland! Zo ligt het prachtige Borgarfjörður Eystri hier heel dichtbij! Meer inspiratie nodig? Lees dan eens mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen in IJsland. Of lees specifiek over de mooiste plekken van Oost-IJsland, het stuk van IJsland waar je ook deze hike kunt doen.

Dit is in ieder geval alles wat je moet weten over wandelen bij Seyðisfjörður en de Vestdalsfossar hike. Wij vonden het echt prachtig en ik kan het iedereen aanraden om deze mooie wandeling te doen!

Zou jij willen wandelen bij Seyðisfjörður?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows