Wandelen bij het Hulshorsterzand en het Leuvenumse bos: de Tafelbergroute

door | Laatste update Jan 27, 2024 | Gepubliceerd Jan 29, 2023 | Europa, Nederland, Wandelen | 2 reacties

Op een mooie zonnige herfstdag besluiten wij te gaan wandelen bij het Hulshorsterzand en het Leuvenumse Bos. Wij kiezen voor de 8 kilometer lange Tafelbergroute, die ons dwars over de zandverstuiving brengt, langs prachtige heidevelden en een stukje door het bos. In dit artikel vertel ik je alles over de prachtige Tafelbergroute bij het Hulshorsterzand en de Leuvenumse bossen.

Het Hulshorsterzand

Het Hulshorsterzand is een prachtige zandverstuiving bij het Leuvenumse bos, een prachtig natuurgebied in het beheer van Natuurmonumenten. Dit prachtige natuurgebied ligt in de Veluwe vlakbij de plaatsen Ermelo, Harderwijk en Hierden. Je kunt hier meerdere prachtige routes wandelen om dit mooie gebied te verkennen.

Wandelen bij het Hulshorsterzand en het Leuvenumse bos

Er zijn in het gebied heel veel prachtige wandelroutes die je kunt doen, zo kun je prachtige boswandelingen maken bij het Leuvenumse Bos en langs de Leuvenumse Beek, of je kunt er voor kiezen om bij de zandverstuiving te wandelen. Je kunt de wandelroutes van Natuurmonumenten starten vanaf twee plekken: de Hierderweg, of de Poolseweg. Hieronder zal ik de routes voor je opsommen, zodat je een beeld krijgt van de wandelroutes bij het Hulshorsterzand en het Leuvenumse Bos.

Hierderweg:

  • PAP-Route (gele route, 5 kilometer)
  • Tafelbergroute (bruine route, 8 kilometer)
  • Leuvenumse Beekroute (groene route, 15.5 kilometer)

Poolse weg:

  • Koopmansbosroute (rode route, 2 kilometer)
  • Roode Koperroute (blauwe route, 6 kilometer)
  • Fonteinbergroute (witte route, 9 kilometer)
  • Leuvenumse Beekroute (groene route, 15.5 kilometer)

Zoals je ziet is er dus genoeg keuze! Wil je meer lezen over de wandelroutes? Lees dan ook eens mijn artikel over wandelen in het Leuvenumse Bos.

Aangezien wij dit keer wilden wandelen bij het Hulshorsterzand, kozen wij ervoor om naar de Hierderweg te gaan en daar voor de Tafelbergroute te kiezen. De PAP-route en de Leuvenumse Beekroute gaan ook langs het Hulshorsterzand, maar dit is slechts een klein stukje. Wil je dus echt wat langer wandelen bij het Hulshorsterzand en echt de zandverstuiving over en ontdekken? Kies dan voor de Tafelbergroute! In dit artikel ga ik je ook vertellen over deze prachtige wandelroute.

Let op! In maart 2023 zijn de routes in het Leuvenumse bos aangepast, sinds die tijd is er nauwelijks tot geen informatie over de routes. Er staan geen informatieborden meer, dus ik weet niet precies welke routes er veranderd zijn en hoe lang de routes nu precies zijn. Als er eindelijk meer informatie op de website komt, of er nieuwe borden komen bij het bos zelf, pas ik dit artikel natuurlijk aan. In januari 2024 is er nog steeds nauwelijks informatie, dus mocht je meer weten, mag je ook altijd een berichtje sturen! 

Wandelen bij het Hulshorsterzand en het Leuvenumse Bos

Wandelroute Hulshorsterzand: Tafelbergroute

Ik ga je hieronder alles vertellen over de wandelroute Hulshorsterzand die wij kozen, namelijk de Tafelbergroute. Een geweldig mooi route, zeker een van onze favoriete wandelingen in Nederland.

Algemene informatie over de Tafelbergroute

Ik begin met wat algemene informatie over de Tafelbergroute op het Hulshorsterzand.

Naam: Tafelbergroute
Lengte: 8 kilometer
Kleur: Bruine pijlen
Tijd: 2-2,5 uur
Moeilijkheid: gemiddeld, je wandelt veel over los zand.
Wat te zien onderweg: bos, zandverstuiving, heide.
Uitbreiden: na de bruine route kun je overstappen op de gele route om zo de route met zo’n 3 kilometer uit te breiden. Je loopt dan nog een stuk langs de Leuvenumse Beek. Hiermee maak je de wandeling nog afwisselender.
Start: Hierderweg (op Google Maps heet het P Hierderweg)

De start van de wandeling

We parkeren onze auto bij de parkeerplaats bij de Hierderweg en bekijken dan nog even de routekaart. Er vertrekken vanaf hier 3 routes en wij kiezen voor de Tafelbergroute, omdat deze route helemaal over het Hulshorsterzand heen gaat en wij echt komen voor de zandverstuiving dit keer.

De wandeling start met een stuk bos. We lopen door prachtige bomenlanen heen. Hoewel het half oktober is, is het hier nog heel groen. Hier en daar spotten we al wat paddenstoelen en daaraan zien we toch dat de herfst echt is begonnen!

Wandelen bij het Hulshorsterzand en het Leuvenumse Bos: Tafelbergroute

Uitzicht over het Hulshorsterzand

We komen na een stukje wandelen door het bos uit bij het Hulshorsterzand. We lopen een stukje tussen de heide, die op sommige plekken nog vrij paars is! Alle routes gaan hier al snel naar rechts, maar de bruine route gaat rechtdoor. Je klimt een stukje omhoog in het losse zand en hebt daarna een geweldig uitzicht over het Hulshorsterzand. Echt geweldig! Dit uitzichtpunt is ook een aanrader om te bekijken als je hebt gekozen voor de gele of groene route.

Wandelen bij het Hulshorsterzand en het Leuvenumse Bos
Wandelen bij het Hulshorsterzand en het Leuvenumse Bos
Wandelen bij het Hulshorsterzand en het Leuvenumse Bos
Wandelen bij het Hulshorsterzand en het Leuvenumse Bos
Wandelen bij het Hulshorsterzand en het Leuvenumse Bos

Wandelen over de zandverstuiving en heel veel paddenstoelen

Na het uitzichtpunt dalen wij af naar beneden. Dan komt er een lang stuk waarbij we wandelen tussen heide en over de zandverstuiving. Het is echt prachtig. Ook komen we hier dus, tegen onze verwachtingen in, enorm veel paddenstoelen tegen. Het zijn vooral veel vliegenzwammen, dus ik maak heel veel foto’s van deze prachtige paddenstoelen.

De uitzichten onderweg tijdens het wandelen bij het Hulshorsterzand zijn ook echt prachtig. Ik blijf maar foto’s maken van de prachtige omgeving. Het is wel een vrij vermoeiend stuk van de wandeling, aangezien we de hele tijd door los zand moeten lopen.

Kom je veel paddenstoelen tegen en wil je deze mooi op de foto zetten? Lees dan ook eens mijn tips over paddenstoelen fotograferen

Tafelbergroute Hulshorsterzand
Wandelen bij het Hulshorsterzand en het Leuvenumse Bos: Tafelbergroute

Een stukje bos

De wandeling is super afwisselend en op een gegeven moment lopen wij weer een stuk door het bos. Ik ben echt dol op het bos, dus ik vond het dan ook helemaal niet erg om nu weer een stuk door het bos te gaan. Het maakt de wandeling lekker afwisselend. Tijdens het stuk wandelen in het bos kom je ook langs een andere parkeerplaats, ook vanaf hier kun je de Tafelbergroute starten, of een andere leuke wandeling. Hier komen we ook weer een heideveld tegen.

Heide en paddenstoelen in de herfst
Heide en paddenstoelen in de herfst
Heide en paddenstoelen in de herfst

Nog een stuk wandelen bij het Hulshorsterzand

Na het stuk door het bos, komen wij opnieuw uit bij het Hulshorsterzand. We lopen dan nog een stuk over de prachtige zandverstuiving en langs meerdere prachtige heidevelden. Wat is het hier mooi zeg!

Wandelen bij het Hulshorsterzand en het Leuvenumse Bos
Wandelen bij het Hulshorsterzand en het Leuvenumse Bos
Wandelen bij het Hulshorsterzand en het Leuvenumse Bos
Wandelen bij het Hulshorsterzand en het Leuvenumse Bos
Wandelen bij het Hulshorsterzand en het Leuvenumse Bos

De wandeling uitbreiden of terug naar de parkeerplaats

Vlak voor we de zandverstuiving definitief verlaten, moeten wij een keuze maken, stappen wij over op de gele route en wandelen wij nog een wat langer stuk door het bos, of volgen wij de bruine pijlen door het bos richting de parkeerplaats? Bij de gele route wandel je nog een stuk langs de Leuvenumse Beek, een prachtige beek door het bos waar wij al eens eerdere wandelde. Omdat wij beide best wel trek kregen en wij geen eten bij ons hadden, besloten wij gewoon de bruine route verder te volgen.

Als je de gele route gaat volgen loop je zo’n 2 of 3 kilometer extra. Volg je gewoon de bruine route verder? Dan loop je nog een kort stukje tussen de heide voor je weer in het bos uitkomt. Hier is de Leuvenums Beek heel dichtbij, dus als je gewoon even het groene pijltje volgt voor een paar meter, kun je ook dan alsnog de beek zien. Dit wisten wij niet, dus wij volgden gewoon het pad door het prachtige bos terug naar de parkeerplaats. Dit stuk bos vonden wij echt prachtig, dus dit was een leuk einde van de wandeling!

De bruine route is inmiddels dus helemaal aangepast, dit betekent ook dat je door de bruine route te lopen nu wel langs de Leuvenumse Beek loopt. Dit stuk is echt prachtig en loopt een deel hetzelfde als de gele route. Aan het einde van de bruine route kun je nog een klein stukje doorlopen op de gele route, dan wordt het iets langer, maar dit scheelt weinig. 

Tafelbergroute

Onze mening over de Tafelbergroute bij het Hulshorsterzand

Wij vonden de Tafelbergroute echt heel mooi. Het is zeker een van de mooiste wandelroutes in Nederland die wij hebben gelopen en ik kan deze route dan ook aan iedereen aanraden. De route is afwisselend, niet te lang en ook niet super moeilijk. Je komt langs prachtige plekken en hebt een geweldig uitzicht. Deze route is het mooist als de heide in bloei staat, of als het herfst is en er veel paddenstoelen zijn en de bossen heel kleurrijk zijn. Ik ga deze wandelroute op het Hulshorsterzand zeker nog eens doen!

Dit is alles wat je moet weten over de Tafelbergroute voor als je wilt wandelen bij het Hulshorsterzand en het Leuvenumse Bos. Het is echt prachtig en deze wandelroute Hulshorsterzand kan ik je alleen maar aanraden!

Zou jij willen wandelen bij het Hulshorsterzand?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows