Wandelen bij het blauwe meer in Drenthe

door | Laatste update Dec 11, 2022 | Gepubliceerd Jun 26, 2021 | Europa, Nederland, Wandelen | 16 reacties

Het blauwe meer in Drenthe geeft je echt even een vakantie gevoel. Dit meer heeft namelijk zo’n bijzondere kleur, dat je even het gevoel hebt niet meer in Nederland te zijn. Op zonnige dagen kleurt het meer blauw, op andere dagen is het groen, maar het hele jaar door is het een bijzondere plek om te zien. Dus trek die wandelschoenen aan en maak een prachtige wandeling bij het blauwe meer in Drenthe! 

Het blauwe meer in Drenthe 

Toen ik voor het eerst las over het blauwe meer in Drenthe kon ik eigenlijk niet geloven dat zulke meren bestonden in Nederland. Maar het is echt zo, het blauwe meer bestaat echt en het water is echt heel blauw, of heel groen. Dit is afhankelijk van het licht en de zon op het moment dat je het blauwe meer in Drenthe bezoekt.

Het blauwe meer in Drenthe ligt vlakbij Hoogersmilde en is geen natuurlijk meer. Het meer is ontstaan door door zandwinnig heel wat jaren geleden. Door het bos rondom het meer voelt deze plek echter wel heel natuurlijk en dat is fijn! Van te voren kon ik niet geloven dat het meer echt zo blauw en zo groen kon zijn, maar het is echt zo. Het blauwe meer krijgt zijn kleur doordat Glaucosiet in het zand zit. Dit is een donkergroen mineraal en in combinatie met de diepte van het meer zorgt dit voor een unieke kleur in het water.

Het blauwe meer in Drenthe moet je zeker eens bezoeken om dit bijzondere stukje Nederland met eigen ogen te kunnen bewonderen. In dit artikel vertel ik alles over je bezoek aan het blauwe meer. Zo vertel ik er over zwemmen in het meer, wandelen bij het meer en deel ik nog wat andere handige tips. 

Wandelen bij het blauwe meer in Drenthe

Zwemmen bij het blauwe meer in Drenthe 

Het blauwe meer is een populaire recreatieplas om lekker te wandelen, maar ook om te zwemmen. Het meer heeft dan ook een ruim zandstrand waar je heerlijk kunt relaxen op je handdoek en zo nu en dan een verfrissende duik kunt nemen.

Zwemmen bij het blauwe meer is leuk! Maar, houd er rekening mee dat het niet gratis is. Voor een dagje zwemmen betaal je €3,- per persoon. Kinderen tussen de 6 en 11 jaar betalen €2,-. Dit bedrag kan alleen met de pin betaald worden. Je kunt ook een abonnement nemen zodat je het hele seizoen kunt zwemmen bij het blauwe meer in Drenthe.

Wij waren twee keer bij het blauwe meer. Op de eerste dag was het 28 graden en moest je betalen om het strand op te komen. De tweede dag had het veel geregend en zou het enorm slecht weer worden. Toen wij aankwamen bij het meer was het echter prachtig en zonnig weer. Er stond toen niemand waarbij je kon betalen en die dag konden wij dan ook gratis het strand op. of je moet betalen hangt dan ook vooral af van het weer en het moment dat je het blauwe meer bezoekt.

Zwemmen bij het blauwe meer

Wandelen rondom het blauwe meer 

Kom je niet alleen om te relaxen, maar wil je ook echt meer zien van het blauwe meer? Ga dan zeker wandelen rondom het blauwe meer in Drenthe! De wandelroute start bij een bospad links van het zandstrand. Voor de wandeling hoef je niet te betalen. De route is aangegeven met een gele pijl en is ruim 2 kilometer lang en met een hele lading fotostops ben je in 45 minuten tot een uur weer terug bij de parkeerplaats. Na een tijdje kwamen wij geen gele pijlen meer tegen, maar verdwalen is hier echt onmogelijk. Er is namelijk slechts één pad en je hebt gewoon het meer steeds rechts van je.

Hieronder ga ik je vertellen over de wandeling bij het blauwe meer, zodat je weet wat je kunt verwachten. 

De start van de wandeling

De wandeling bij het blauwe meer start vlakbij het zandstrand. Je kunt je auto parkeren op een vrij groot parkeerterrein en vanaf hier volg je een pad richting het strand. Op de plek waar je het strand op kunt, kun je ook naar links gaan. Je gaat dan een bospad in, hier start de wandelroute. Dit staat allemaal heel duidelijk aangegeven. 

Al heel snel heb je voor het eerst een uitzicht op het blauwe water en wij zijn gelijk aangenaam verrast. Wat is dit mooi en bijzonder zeg! De zon komt door en het water heeft hierdoor echt een fantastische kleur. 

Wandelen bij het blauwe meer in Drenthe

Steeds veranderende kleuren 

Je loopt steeds door het bos heen en rechts van je heb je uitzichten op het meer. Soms tussen de bomen door en soms ook zonder de bomen. Het uitzicht veranderd steeds, maar de kleuren lijken ook steeds te veranderen. Op sommige plekken is het water heel blauw, maar op andere plekken lijkt het meer groen. Prachtig die variatie aan kleuren! 

Blauwe meer

Schommelen bij het meer 

Op een gegeven moment kom je bij een plekje uit waar je echt een goed uitzicht hebt op het meer. Dit stuk is het meest blauwe stuk, tenminste, tijdens onze wandeling. Afhankelijk van het licht en de zon kan dit elke keer toch weer anders zijn. 

Bij dit punt is ook een schommel waar je op kunt schommelen. Het is ook gelijk een hele mooie plek voor wat leuke foto’s bij het blauwe meer in Drenthe. 

Schommelen bij het blauwe meer in Drenthe
Schommelen bij het blauwe meer in Drenthe

Uitzicht op de achterste plas 

Tijdens de wandeling bij het blauwe meer kom je ook nog uit bij een uitzichtpunt vanaf waar je uitzicht hebt op de achterste plas. Een ander groot meer in de omgeving. Dit uitzicht vonden wij zelf verrassend mooi. Ook dit meer leek door de zon namelijk ontzettend blauw! 

Terug naar het beginpunt 

Na het uitzichtpunt op de achterste plas lopen we langzaam terug naar het beginpunt. Gelukkig zijn er nog heel veel prachtige uitzichtpunten en kunnen wij nog heel veel mooie plaatjes schieten van het blauwe meer in Drenthe. Het is echt prachtig. 

Op een gegeven moment wordt de wandeling helaas wat minder mooi. Je moet dan namelijk het pad volgen tussen de hekken en kunt het meer niet meer zien. De hekken verdwijnen op een gegeven moment en je loopt dan nog door een stuk van het bos. Het meer is uit zicht en voor je het weet sta je weer bij de ingang van het zwemstrand. 

Wandelen bij het blauwe meer in Drenthe

Wanneer moet je het blauwe meer in Drenthe bezoeken? 

Je kunt het blauwe meer in Drenthe het hele jaar door bezoeken. In de winter is er minder licht en krijgt het water vaak een groene kleur. Ook op bewolkte en regenachtige dagen is het meer vaak groen. Ga je op een zonnige dag? Dan kleurt het meer wat blauwer. Zelf bezochten wij het blauwe meer in de meivakantie op een dag met regen. Maar doen wij bij het meer aankwamen werd de lucht spontaan blauw en kwam de zon. Wij zagen hierdoor veel verschillende kleuren.

In de zomer kan het meer erg druk zijn. Het is namelijk een plek die steeds populairder wordt. Toen wij het meer bezochten kwamen wij bijna niemand tegen en hadden wij eigenlijk het hele meer voor onszelf. Wat dat berteft is de lente een perfect moment voor een bezoek aan het blauwe meer in Drenthe!

Andere handige tips voor het blauwe meer 

Nu je weet hoe het zit met zwemmen en wandelen bij het meer en nu je weet op welk moment je het meer het beste kunt bezoeken, is het tijd om mijn laatste tips voor een bezoek aan het blauwe meer te delen.

 

  • De wandeling rondom het blauwe meer is vrij kort. Je bent dan ook na een uurtje welk klaar op deze plek. Wil je niet zwemmen? Combineer een bezoek aan het blauwe meer dan met een bezoek aan Nationaal Park Dwingelderveld. Dit ligt dichtbij en je kunt prachtig wandelen in Dwingelderveld. Een andere optie is Nationaal Park het Drents-Friese Wold.
  • Heeft het geregend? Trek dan wandelschoenen of andere waterdichte schoenen aan. Het pad is kort en makkelijk begaanbaar, maar na een regenbui behoorlijk modderig. 
  • Neem een polarisatie filter meer voor het fotograferen van het blauwe meer. Wij hadden zelf veel weerspiegeling in het water en hoewel ik dat normaal altijd heel mooi vind, maakte dat het fotograferen nu heel moeilijk. Ik wou echt dat ik mijn polarisatie filer mee had, zodat ik de kleur beter vast kon leggen. Een polarisatie filter zorgt namelijk voor minder weerspiegeling in je foto. 
  • Kom op tijd op drukke dag. Bezoek je het blauwe meer in een vakantie of tijdens een mooi zonnig weekend? Dan kan het druk worden met mensen die hier komen zwemmen. De parkeerplaats kan dan snel vol zijn, ondanks de grote. Kom dan dus op tijd om dit te voorkomen. 
  • Geniet! Het is namelijk echt een heel bijzonder stukje Nederland. Ik had echt het gevoel dat wij in het buitenland geweest waren. 
Het blauwe meer in Drenthe

Dit is alles wat je moet weten over een bezoek aan het blauwe meer in Drenthe en over de wandeling bij het blauwe meer. Dit stukje natuur is prachtig en zou iedereen eigenlijk eens met eigen ogen moeten bewonderen. De foto’s zijn mooi, maar geloof mij als ik zeg dat het in het echt nog veel mooier is! 

Zou jij het blauwe meer in Drenthe willen bezoeken? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 25 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow