Wandelen in Äkäslompolo: tips voor de mooiste wandelroutes in winterwonderland

door | Gepubliceerd Mar 25, 2024 | Europa, Finland, Wandelen | 4 reacties

Äkäslompolo is een waar paradijs in Fins Lapland. In de winter ligt hier een dik pak sneeuw en verandert het nabijgelegen Pallas-Yllästunturi National Park in een waar sprookje. Het is dan ook vast geen verrassing dat je in de omgeving van Äkäslompolo prachtig kunt wandelen. In dit artikel vertel ik alles over wandelen in Äkäslompolo en deel ik de mooiste wandelroutes van Äkäslompolo in de winter.

Äkäslompolo in Finland

Äkäslompolo is een plaatsje in het noorden van Finland. Het ligt in Lapland en ligt midden in de prachtige natuur van het Pallas-Yllästunturi National Park. Rondom het kleine dorp vind je veel bossen, meren en de 7 bergen, ook wel 7 fjells genoemd. Fjells zijn eigenlijk geen echte bergen, maar ook geen heuvels, het zit er een beetje tussenin. In het Nederlands is hier verder niet echt een term voor. Je kunt het hele jaar door prachtig wandelen in de ongerepte natuur van Äkäslompolo. Hier ervaar je pure rust en zul je de mooiste plekken tegenkomen!

Hiken in Äkäslompolo in de winter of zomer?

Het hele jaar door kun je prachtig wandelen in Äkäslompolo. In de zomer is de natuur hier groen, kun je zwemmen in het meer en genieten van de rust in de natuur. Tijdens de wintermaanden zijn de meren bevroren, ligt er een dikke laag sneeuw op de bomen en de grond, en veranderd de natuur in een waar sprookje. In het dorp kun je zowel informatie krijgen over wandelroutes in de winter, als in de zomer. Bij dit artikel ligt de focus op wandelen in Äkäslompolo in de winter, dit omdat wij zelf Äkäslompolo in de winter hebben bezocht. Ik ben hierdoor wel nieuwsgierig geworden naar de zomers op deze mooie plek.

Wandelen in Äkäslompolo: algemene informatie  

In dit deel van het artikel deel ik eerst wat algemene informatie over wandelen rondom Äkäslompolo in de winter. Als je gaat wandelen dan volg je altijd de blauwe palen. Deze zijn in de sneeuw gestoken langs de paden. Je zult ook rode palen tegenkomen, dit zijn de routes voor het langlaufen. Houd er rekening mee dat langlaufen echt een hele grote sport is in Finland en dat langlaufers altijd voorrang hebben. Het is verboden om op de langlauftracks te lopen. Soms is er een gedeeld pad en wandel je tussen de langlaufers. Kijk dan altijd goed uit en stap niet op de gemaakte tracks. Finnen zullen je hier ook op aanspreken mocht je dit wel doen.

De wandelroutes in Äkäslompolo die ik straks noem in dit artikel zijn allemaal goed te doen op normale wandelschoenen. De paden worden goed geprepareerd en zijn goed begaanbaar. Het huren van sneeuwschoenen kan, maar hoeft dus niet. Met sneeuwschoenen kun je wel meer van het pad af en door de diepe sneeuw lopen. Maar doe dit nooit alleen! Je kan diep wegzakken in de sneeuw en kunt vast komen te zitten.

Als je gaat wandelen in Äkäslompolo wandel je vaak richting een leuk café om daar iets warms te drinken en even iets te eten. Deze café’s worden kota’s genoemd. Verder vind je ook vaak een soort van tentjes waarin je zelf vuur kunt maken om op te warmen en even pauze te houden. Echt super leuk!

Wandelen in Äkäslompolo

De mooiste wandelroutes in Äkäslompolo in de winter

Ik ga in dit deel van het artikel de mooiste wandelroutes van Äkäslompolo in de winter delen. Deze wandelroutes kunnen allemaal gedaan worden vanaf het centrum van het dorp. Je hebt hiervoor dus geen vervoer meer nodig, wat ideaal is. Ik ga proberen de routes zo goed mogelijk te beschrijven, zodat je ze zelf ook kunt volgen.

Navettagalleria en de rendieren

Een van de leukste wandelingen in Äkäslompolo is die naar Navettagalleria. Dit is een super leuk wilderniscafé midden in de Finse bossen. Vanaf het centrum van Äkäslompolo loop je richting het meer. Op het meer vind je een kruising met een bordje die je wijst naar allemaal verschillende plekken, je moet op dit punt een beetje naar links. Dit staat duidelijk aangegeven. Volg dan het wandelpad helemaal het bos in. Je kunt ook al iets voor het bos naar links, maar dan loop je een vrij saaie route, terwijl de route door het bos echt prachtig is. Eenmaal in het bos kan het niet meer mis gaan. Er is slechts één splitsing die je tegenkomt en daar staat een bordje die je richting Navettagalleria wijst.

Aan het einde van dit bospad, op zo’n 500 meter bij Navettagalleria vandaan, kom je een bordje tegen met Tahkokuru erop. Het is enorm de moeite waard om eerst dit bordje te volgen. Je maakt dan namelijk kans om rendieren te spotten. Loop ruim 650 meter over dit pad en daarna zie je aan de linkerkant een hek. Op een gegeven moment kun je via een smal pad langs het hek wandelen. Blijf dit doen totdat je rendieren ziet. Het hek is van een rendierenboerderij. De eigenaar van deze boerderij heeft het hek open, zodat de rendieren vrij kunnen rondlopen in het bos. Het zijn er 100, dus je maakt kans om hele groepen te zien. Ze worden hier ook bijgevoerd, wat ook echt nodig is tijdens de strenge winter van Lapland. Zelf hebben wij hier echt enorm veel rendieren gezien, het was fantastisch!

Na het spotten van de rendieren loop je door naar Navettagalleria om hier lekker iets te drinken en om de typisch Finse Munkki te proberen. Zeker een aanrader, want hij wordt hier vers gemaakt! Voor de wandeling terug richting het dorp kun je hetzelfde pad volgen, of je volgt de route de andere kant op. Je loopt dan vooral op het pad naast het langlauf pad. Wij vonden dat stuk van de route niet zo boeiend.

Let op: ga niet door het hek heen bij de rendierenboerderij en houd afstand. Wij hebben de foto’s gemaakt met een zoomlens en kwamen de rendieren heel dichtbij het pad en het hek al tegen.

De wandeling in het kort

Start: Kruispunt met wegwijzers op het meer
Lengte: 3km (enkel, 6-7 in totaal)
Duur: 3 uur
Moeilijkheid: makkelijk, nauwelijks hoogteverschil
Wat te zien: het meer van Äkäslompolo, bossen, wilderniscafé en rendieren
Waar je op moet letten: vanaf het café (of ervoor, afhankelijk van de route die je koos) moet je de borden richting Tahkokuru volgen om de rendieren te kunnen zien.

Wandelen in Äkäslompolo in de winter, rendieren
Wandelen in Äkäslompolo in de winter
Wandelen in Äkäslompolo in de winter
Wandelen in Äkäslompolo in de winter rendieren

De top van de Kuer

De mooiste wandeling in Äkäslompolo is die naar de top van de Kuer. De Kuer is een van de 7 fells van Äkäslompolo en vanaf de top heb je een adembenemend mooi uitzicht over de ander fells, de meren, bossen en de prachtige witte natuur. De bomen op de Keur zijn met een beetje geluk volledig bedekt met een laag sneeuw en dat maakt het echt een magisch mooie wandeling.

De wandeling richting de Keur start bij het kerkje in Äkäslompolo. Vanaf daar begin je met het volgen van het pad omhoog. Dit pad staat aangegeven met blauwe palen en is erg duidelijk. De wandeling brengt je door een prachtig sprookjesachtig bos en uiteindelijk naar hele mooie uitzichten. Als je dichtbij de boomgrens komt kun je steeds meer door de bomen heen kijken en zie je de geweldige uitzichten op de omgeving. Het is enorm fotogeniek.

Op een gegeven moment heb je de boomgrens bereikt en kun je verder wandelen naar de top van de Kuer. Eenmaal boven heb je een geweldig 360 graden uitzicht op de omgeving. De wind kan hier wel pittig zijn, dus houd hier rekening mee.

Voor de route terug kun je ervoor kiezen om dezelfde weg terug te nemen, maar je kunt ook via de andere kant van de berg naar beneden lopen. Je komt dan uit bij Velhon Kota, een leuk café waar je iets kunt drinken. Vanaf Velhon Kota kun je terugwandelen naar Äkäslompolo. Houdt er rekening mee dat de route dan wel echt een stuk langer wordt en je een hele dag nodig hebt. Wij hadden hier geen tijd voor helaas.

De wandeling in het kort

Start: bij de kerk in Äkäslompolo
Lengte: 3 km (enkel, 6 km in totaal van en naar de kerk)
Duur: 3 uur
Moeilijkheid: gemiddeld, je stijgt en daalt bijna 300 meter.
Wat te zien: bos en fantastische uitzichten.

Wandelen in Äkäslompolo: hiken naar de Kuer in de winter
Wandelen in Äkäslompolo: hiken naar de Kuer in de winter
hiken naar de Kuer in de winter
Wandelen in Äkäslompolo: hiken naar de Kuer in de winter
Wandelen in Fins Lapland

Wandelen in Äkäslompolo: het Kesanki meer

Een andere prachtige route voor wandelaars in Äkäslompolo is de route naar het Kesanki meer. De wandeling start midden op het meer van Äkäslompolo, bij de wegwijzers op de kruising. Ga naar rechts en volg het bordje richting Kesängin Keidas. Vanaf hier ga je rechtdoor en volg je steeds de blauwe palen.

Het begin van de route is minder spectaculair, maar als je eenmaal bij het Kesanki meer bent, wordt het prachtig. Je loopt dan door een besneeuwd bos met fantastisch uitzicht op het meer en de bergen. Aan het einde van het meer vind je Kesängin Keidas Café. Hier kun je lekker iets drinken, even opwarmen en heerlijke pannenkoeken eten.

Na je pauze in het café kun je terugwandelen. Wij hadden gehoord dat je een heel rondje rondom het meer kon wandelen, maar helaas konden wij geen ander pad vinden. Daarom besloten wij hetzelfde pad terug te volgen.

Voor je terug gaat, kun je er ook nog voor kiezen om het pad richting de top van de Kesanki te volgen. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op de omgeving. Gezien de sneeuw en bewolking tijdens ons bezoek, was dit toen niet de moeite waard.

De wandeling in het kort

Start: kruispunt met wegwijzers op het meer van Äkäslompolo (volg de borden naar Kesängin Keidas)
Lengte: 5 km (enkel, dus 10 in totaal, dit is zonder eventuele klim naar de bergtop)
Duur: 4 uur
Moeilijkheid: makkelijk
Wat te zien: bossen, meren, bergen

Hiken in Äkäslompolo in Fins Lapland
Hiken in Äkäslompolo in Fins Lapland
Kesanki

Velhon Kota

De laatste wandeling uit dit artikel met de mooiste wandelingen in Äkäslompolo in de winter, is die naar Velhon Kota. Deze wandeling stond nog hoog op ons lijstje om te doen, maar omdat er zo enorm veel was wat wij wilden doen in de omgeving, zijn wij hier niet meer aan toe gekomen.

Velhon Kota wordt ook wel het tovenaarscafé genoemd en op deze plek krijg je alles geserveerd in een kuksa. De wandeling erheen start bij Sisu Outdoor en gaat door een prachtig mooi bos.

De wandeling in het kort

Start: Sisu Outdoor
Lengte: 4 km (enkel, 8 in totaal)
Duur: 3,5 uur
Moeilijkheid: makkelijk
Wat te zien: prachtige bossen en een uniek café

Wandelen met sneeuwschoenen in Äkäslompolo

De wandelroutes in Äkäslompolo kun je prima doen met gewone wandelschoenen. Maar het is natuurlijk wel heel erg leuk om ook eens met sneeuwschoenen te gaan hiken in Äkäslompolo. Sneeuwschoenen zijn een soort rackets die je vastmaakt onder je eigen schoenen, hierdoor heb je wat meer grip in de diepe sneeuw en kun je dus wat avontuurlijkere paden volgen. Je kunt zelf sneeuwschoenen huren en op pad gaan, of op pad gaan met een gids.

Tijdens onze reis naar Fins Lapland was een sneeuwschoenen hike met gids inbegrepen, dus wij gingen met een gids op pad. Wij deden een hike naar de top van de Kuer. Dit was een andere route dan die ik hierboven heb beschreven. Het startpunt van de route die wij volgden is alleen goed te bereiken als je vervoer hebt. Via een stijl bospad loop je naar boven en omdat het bos hier vrij open is, heb je de hele tijd geweldige uitzichten. Omdat je sneeuwschoenen aan hebt, kun je wat van het pad afwijken en door de diepe sneeuw heenlopen.

Bij het sneeuwschoen wandelen is vooral naar beneden gaan fantastisch. Op de gewone paden heb je echt weinig grip met je sneeuwschoenen, dus je gaat door de diepe sneeuw heen. Je valt gegarandeerd honderd keer om en kunt er soms maar beter voor kiezen om stukjes op je billen naar beneden te glijden. Lol gegarandeerd. Doe je dit zonder gids? Pas wel op dat je altijd bij de route in de buurt blijft zodat je niet verdwaald. Let ook op dat de sneeuw naast de paden heel diep is. Ik zakte weg tot mijn heup en zat muurvast. Vervolgens moest ik mijzelf uitgraven en dat lukte niet heel goed. Ik was dan ook blij dat wij dit met een groepje deden en niet alleen.

Zit een tour niet inbegrepen bij je reis en wil je wel graag met een gids op pad? Dan kun je dit regelen bij bijvoorbeeld Sisu Outdoors of Seven Fells Up.

Sneeuwschoenen hike bij Äkäslompolo
Sneeuwschoenen hike bij Äkäslompolo
Sneeuwschoenen hike bij Äkäslompolo
Sneeuwschoenen hike bij Äkäslompolo

Laatste tips voor hiken in Äkäslompolo in de winter

Nu je hebt gelezen over de mooiste wandelroutes in Äkäslompolo en over een sneeuwschoenen hike in Äkäslompolo, is het tijd om nog wat laatste tips te delen. Ik som ze voor je op:

  • Neem altijd een hoofdlampje mee. Het kan snel donker worden in Fins Lapland en soms ook al vrij vroeg op de dag. Dan is het fijn als je een lichtje bij je hebt.
  • Kleed jezelf niet te warm aan en maak gebruik van laagjes. Van wandelen krijg je het warm, ook bij -24. Als je gaat zweten kun je het juist weer snel koud krijgen. Daarom is het van belang om lagen aan en uit te trekken als je het warm, of juist koud krijgt.
  • Neem altijd een snack mee en bij voorkeur ook iets te drinken in een thermosfles. Daarin blijft je drinken koud, of juist lekker warm. In een gewoon flesje kan het bevriezen.
  • Gebruik eventueel de app Komoot, deze app kent veel van de winterroutes in Äkäslompolo, ook de meeste routes uit dit artikel. Google Maps kent veel winterpaden niet. Ook zonder de app kun je de wandelroutes trouwens goed volgen. Wij zijn zonder app namelijk ook overal gekomen.

Deze tips kun je natuurlijk ook goed gebruiken als je ergens anders gaat wandelen in Fins Lapland en zijn niet alleen handig voor Äkäslompolo en omgeving.

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over wandelen in Äkäslompolo en de mooiste wandelroutes in de winter. Wij vonden het wandelen in Äkäslompolo het hoogtepunt van onze reis naar Fins Lapland en hadden dit nog dagen kunnen doen. Het is er gewoon zo adembenemend en sprookjesachtig mooi!

Welke wandelroutes in Äkäslompolo zou jij willen doen?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows