Wandelen aan zee: leuke tips voor mooie wandelroutes!

door | Laatste update Dec 11, 2022 | Gepubliceerd Sep 11, 2021 | Europa, Nederland, Wandelen | 8 reacties

Ik word blij van de zee. De heerlijke zoute lucht, het zand tussen je voeten, heerlijk wandelen door de duinen en genieten van prachtige uitzichten. Zowel in de koudere maanden als in de zomer kom ik graag bij de kust voor een prachtige wandeling. Wandelen aan zee is leuk! Maar waar kun je nou echt mooie wandelingen langs de kust maken? In dit artikel deel ik mijn tips en een aantal leuke wandelroutes.

Een heel weekend wandelen aan zee

Wij wonen in Noord-Holland en de zee is voor ons nooit heel ver weg. Dat is perfect, want daardoor lukt het ons om regelmatig voor een dagje naar zee te rijden voor een mooie wandeling. Maar nog leuker is natuurlijk gewoon om er lekker een weekendje van te maken, of nog langer weg te gaan. Zo kun je op meerdere plekken wandelen aan zee en meerdere verschillende wandeltochten in de omgeving maken. Perfect toch?

Overnachten aan zee is leuk, want je kunt gelijk genieten van prachtige zonsondergangen op het strand en een late strandwandeling, iets wat niet kan als je dan alweer naar huis moet. Hotels bij zee zijn er genoeg en ze zijn ook nog eens ontzettend leuk!

Wandelen aan zee: een weekend bij de kust!

Wandelen aan zee: leuke wandelroutes langs de kust

Maar waar kun je nu het beste gaan wandelen aan zee? Wij maakten de afgelopen jaren een aantal prachtige wandelingen bij de kust en die ga ik hieronder met je delen. Deze wandelingen zijn voornamelijk in Noord-Holland, omdat wij hier het meeste komen.

1. Wandelen bij Schoorl

Een van de mooiste plekken in Nederland voor een wandeling is het duingebied bij Schoorl. Wij zijn zelf echt verliefd op de omgeving hier en komen echt heel graag in Schoorl. Je vindt hier prachtige bossen, hele mooie heidevelden, prachtige duinen en natuurlijk de zee. Elke wandeling die je hier doet is enorm afwisselend. Je kunt je wandeling in Schoorl starten bij het buitencentrum van Schoorl, maar ook bij bijvoorbeeld Hargen aan Zee.

Leuke wandelroutes waarbij je ook over het strand wandelt zijn de blauwe Noordzeeroute van 10 kilometer, de witte Stuifduinentocht van 17 kilometer en de rode wandelroute van 23 kilometer.

Zelf deden wij de Noordzeeroute en de Stuifduinentocht al eens en die zijn beide echt heel mooi. Je hebt hier veel afwisseling omdat je niet alleen over het strand en door de duinen loopt, maar ook nog tussen prachtige heidevelden en door mooie bossen wandelt.

Wandelen aan zee: mooie wandelroutes in Schoorl
Wandelen aan zee: mooie wandelroutes in Schoorl
Wandelen aan zee: mooie wandelroutes in Schoorl
Wandelen aan zee: mooie wandelroutes in Schoorl
Wandelen aan zee: mooie wandelroutes in Schoorl

2. Wandelen bij Callantsoog

Callantsoog is een leuk en gezellig plaatsje bij de kust van Noord-Holland en ook hier kun je heerlijk wandelen bij zee. Het is leuk om hier gewoon lekker het strand op te gaan en een stuk te wandelen over het strand. Zelf deed ik dit meerdere keren, waaronder een keer tijdens zonsondergang en dat was prachtig.

Verder kun je het wandelen aan zee prima combineren met een wandeling bij het Zwanenwater. Dit is een prachtig natuurgebied bij de duinen van Callantsoog. Je kunt kiezen voor een wandeling van 2,5 kilometer of van 5 kilometer. Je wandelt tussen de duinen, langs het zwanenwater, vele plassen en ook nog tussen de heide. Onderweg heb je veel mooie uitzichten. Tijdens de wandeling loop je niet over het strand, maar het ligt er wel dichtbij. Het beste vind ik om eerst te wandelen bij het Zwanenwater en daarna nog even een fijne strandwandeling te maken.

wandelen bij Callantsoog
wandelen bij Callantsoog
wandelen bij Callantsoog

3. Wandelen in het Noordhollands duinreservaat

Een andere prachtige plek om te wandelen aan zee is het Noordhollands duinreservaat in de omgeving van Castricum en Egmond aan zee. Je vindt hier wederom bossen, heel veel duinen en natuurlijk ook het strand. Naast wandelen is dit ook een heel mooi gebied om te fietsen.

Zelf deden wij hier een NS wandeling. Wij wandelden toen van het station Castricum naar het busstation in Egmond aan zee. Je begint dan in de bossen en tussen de duinen en eindigt met een wandeling over het strand. Dit is een hele fijne en afwisselende wandeling van 15 kilometer waar wij nog regelmatig met plezier aan terugdenken!

Ns wandeling bij zee

4. Wandelen bij de Kennemerduinen

De Kennemerduinen vind je vlakbij Zandvoort en Haarlem en is echt een prachtige plek om te wandelen aan zee. Wij zijn hier al meerdere keren geweest en echt nog lang niet uitgekeken. Een van de leukste wandelroutes die je hier kunt doen is de NS wandeling. Deze wandeling start bij Santpoort Noord en gaat richting station Overveen of Zandvoort. De route is zo’n 16,5 kilometer lang en gaat langs de bossen, tussen de duinen en 2 kilometer lang over het strand. Ook zie je wat plassen en een prachtig vogelmeer. Het is echt heel afwisselend.

Een andere mooie wandeling is de wandeling Koevlak-Parnassia. Deze wandeling van 9 kilometer brengt je door de Kennemerduinen naar de zee en weer terug. De route zelf stopt overigens bij strandtent Parnassia waardoor je officieel niet over het strand hoeft te lopen. Maar natuurlijk kun je er gewoon wat extra’s meters bij plakken om nog even uit te waaien bij het strand. 

Naast deze routes zijn er nog veel meer gave wandelroutes in de Kennemerduinen

Wandelen aan zee: Kennemerduinen
Wandelen aan zee: Kennemerduinen
Wandelen aan zee: Kennemerduinen
Wandelen aan zee: Kennemerduinen
Wandelen aan zee: Kennemerduinen

5. Wandelen in de Amterdamse waterleidingduinen

De Amsterdamse waterleidingduinen is een prachtig gebied om te wandelen en om wildlife te spotten. Het is één van de beste plekken in het land om wilde herten te spotten en vooral in oktober is dat enorm gaaf. Je ziet er dan namelijk heel veel burlende herten.

Naast de herten heb je ook een kans om vossen te zien en te fotograferen. Gaaf toch!? Verder kun je hier ook heel mooi wandelen. Je hebt hier prachtige bossen, uitgestrekt vlaktes en natuurlijk duinen. Als je bij de ingang bij Zandvoort naar binnen gaat ben je ook nog eens dichtbij het strand, dus kun je je bezoek aan de Amsterdamse waterleidingduinen combineren met een prachtige wandeling bij de kust. Bij alle ingangen zijn wandelroutes aangegeven die je dus gemakkelijk kunt volgen.

Wandelen aan zee: de Amsterdamse waterleidingduinen

6. Wandelen bij Scheveningen

Als kind ben ik eens in Scheveningen geweest en dat is mij altijd bijgebleven. Ik vond het er super leuk. Ik wilde nu nog steeds graag eens terug, want het is echt te lang geleden dat ik er was. Je hebt een NS wandeling van Den Haag naar Scheveningen die ik graag eens zou doen. Dan loop je door het historische centrum van Den Haag, zo naar het strand van Scheveningen. Je loopt ook een stukje over het Nederlands kustpad. Klinkt super toch?

7. Wandelen bij de kust in Zeeland

Ook een plek waar ik vroeger als kind ben geweest en waar ik goede herinneringen aan heb. Later ben ik ook nog eens terug geweest en heb ik ergen tussen Middelburg en Vlissingen gewandeld bij het strand. Dit was zo kort door tijdgebrek, dat ik altijd al eens terug wilde gaan. De stranden bij zeeland moeten fantastisch zijn voor een mooie wandeling aan zee.

Wandelen aan zee

Dit zijn 7 prachtige plekken om te wandelen aan zee. Naast deze 7 plekken zijn er natuurlijk nog veel meer gave plekken. Zo kun je ook nog het noorden opzoeken en een gave wandeling maken bij de Waddenzee. Wat dacht je bijvoorbeeld van een wandeling door het waddengebied bij Paesens-Moddergat en Wierum?

Zoals je kunt zien zijn er genoeg prachtige plekken langs de kust voor een mooie wandeling. Dus boek lekker je volgende weekendje weg en ga heerlijk wandelen aan zee!

Welke van deze wandelingen zou jij graag willen doen?

Dit artikel bevat gesponsorde onderdelen. Voor meer informatie bekijk onze disclaimer.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 26 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow