Walvissen spotten in Zuid-Afrika

door | Laatste update Nov 21, 2023 | Gepubliceerd Nov 12, 2023 | Afrika, Zuid-Afrika | 4 reacties

In Zuid-Afrika spot je niet alleen de gaafste dieren op het vaste land, maar ook in de zee leven genoeg bijzondere dieren. Zo kun je heel goed walvissen spotten in Zuid-Afrika. In dit artikel vertel ik je alles over deze gave ervaring!

Walvissen in Zuid-Afrika

Wist je dat je in Zuid-Afrika de hele marine big five kunt spotten? Zo vind je hier haaien, pinguïns, dolfijnen, zeehonden en ook walvissen. Je kunt verschillende walvissen spotten in Zuid-Afrika. De meest voorkomende walvissen in het land zijn bultruggen (humpback whales) en zuidkapers (southern right whales). De kans dat je deze enorme dieren tegenkomt tijdens een walvissafari is dan ook vrij groot, mits je Zuid-Afrika in de juiste periode bezoekt. In dit artikel vertel ik alles over walvissen spotten in Zuid-Afrika. Zo vertel ik je wanneer je ze kunt zien, waar je ze kunt spotten, hoe duur het is en wat onze ervaring is met walvissen spotten in Zuid-Afrika.

Wanneer kun je walvissen spotten in Zuid-Afrika?

Je kunt walvissen in Zuid-Afrika het beste spotten tussen juni en november. Dan is het walvissenseizoen volop aan de gang. In die periode kun je mee met boten om de walvissen van dichtbij te bekijken, maar komen ze ook heel dichtbij de kust. Je kunt ze soms dus ook gewoon vanaf het strand uit het water zien springen. Zo bijzonder! Wil je er echt helemaal zeker van zijn dat je walvissen kunt zien in Zuid-Afrika, dan kun je het beste vanaf eind juni / begin juli of tot ergens halverwege oktober komen. Soms komen de walvissen wat later, of vertrekken ze ook weer eerder. Zelf bezochten wij Zuid-Afrika eind juli tot aan halverwege augustus en hebben volop walvissen kunnen zien.

De beste plekken voor walvissen spotten in Zuid-Afrika

Nu je weet wanneer je walvissen kunt spotten in Zuid-Afrika, is het ook wel handig om te bekijken op welke plekken je dit het beste kunt doen. Hieronder vertel ik er meer over!

 1. Hermanus

Een van de beste en meeste populaire plekken van Zuid-Afrika om walvissen te spotten is Hermanus. Dit leuke stadje ligt op zo’n 1,5 uur rijden bij Kaapstad vandaan en is de walvissenhoofdstad van Zuid-Afrika. Het is zelfs een van de beste plekken ter wereld voor het zien van walvissen. Het hele dorp staat in het teken van walvissen en je vindt hier zelfs een walvismuseum. Ook is er elk jaar een walvissen festival. Vanaf het wandelpad langs de kust van Hermanus heb je een grote kans om walvissen te spotten, maar je kunt ook mee met een van de boten, om zo nog dichterbij deze indrukwekkende dieren te komen.

De bedrijven die hier tours aanbieden zijn onder andere Southern Right Charters en Hermanus Whale Watchers. Als je op de links klikt, kom je op de officiële websites uit.

Walvissen spotten in Zuid-Afrika

2. Gansbaai

Op 40 minuten rijden bij Hermanus vandaan vind je nog een super goede plek om walvissen te spotten in Zuid-Afrika, het plaatsje Gansbaai. De reden om voor Gansbaai te kiezen en niet voor Hermanus, is omdat je in de omgeving van Gansbaai niet alleen een grote kans hebt op het spotten van walvissen, maar ook op de witte haai. Veel boottochten gaan dan ook op zoek naar beide dieren, super gaaf! Een van de bedrijven waarmee je op een boot op zoek gaat naar walvissen in Gansbaai, is Dyer Island Cruises.

Let op! In Gansbaai kun je ook duiken met witte haaien in een kooi. Dit raad ik je echter heel erg af omdat dit helemaal niet diervriendelijk is. De dieren worden gelokt met bloed, maar er is helemaal geen voedsel.

3. Plettenberg Bay

Een andere goede plek om walvissen te spotten in Zuid-Afrika is Plettenberg Bay, een leuke plek langs de prachtige Garden Route. Hoewel je Plettenberg Bay waarschijnlijk vooral bezoekt voor de prachtige natuur, zwemmen hier voor de kust veel dolfijnen en walvissen. Zelf hebben wij hier walvissen gezien vanaf de kant, zo tof! Maar ook bij Keurboomstrand waren ze te zien. Neem zeker je verrekijker mee en genieten maar. Je kunt ook met een boot mee om op zoek te gaan naar walvissen. Dit kan bij Ocean Safaris. Voor wie op zoek is naar wat meer avontuur, kan ook gaan kajakken tussen de walvissen en dolfijnen. Zo gaaf!

4. St. Lucia

Het is je misschien al opgevallen dat de meeste plekken voor walvissen spotten in Zuid-Afrika in het zuiden van het land liggen. Maar gelukkig heb je ook wat noordelijker een hele goede plek om walvissen te zien. Rondom St. Lucia komen in het goede seizoen namelijk super veel bultruggen. Super leuk, want deze walvissen zijn enorm speels en actief en springen dan ook regelmatig uit het water. Een enorm gave ervaring! In St. Lucia kun je mee met een boottocht de zee op, om zo deze indrukwekkende dieren van dichtbij te zien. Je kunt dit boeken via deze website.

Wil je meer lezen over St. Lucia? Lees dan ook eens mijn artikel met tips voor St. Lucia.

Walvissen spotten in Zuid-Afrika

Kosten voor walvissen spotten in Zuid-Afrika

De exacte kosten voor walvissen spotten in Zuid-Afrika verschillen per locatie en ook weer per bedrijf. Over het algemeen liggen de kosten tussen de 50 en 65 euro per persoon. Het is zeker niet goedkoop, maar op veel plekken in de wereld liggen de prijzen voor dit soort activiteiten nog veel hoger! Je kunt de tours boeken via de officiële websites die ik hierboven heb genoemd, maar je kunt ook makkelijk vergelijken en boeken bij Get Your Guide. Zelf betaalden wij €61,12 per persoon voor het walvissen spotten in Hermanus.

Onze ervaring met walvissen spotten in Hermanus

Zelf kozen wij ervoor om walvissen te spotten in Hermanus met een boottour. Wij gingen eerder al eens walvissen spotten in Amerika en vorig jaar gingen wij walvissen spotten in IJsland. Maar ook in Nieuw-Zeeland zagen wij al eens walvissen. Alle keren waren super gaaf! Nu was het tijd om dat ook te doen in Zuid-Afrika. Op aanraden van heel veel mensen kozen wij voor het bedrijf Southern Right Charters. Wij gingen mee met de tour van 15:00, omdat dit zo uitkwam in ons reisschema. De zee is vaak het rustigste in de ochtend, dus als dat lukt, zou ik je dat over het algemeen meer aanraden.

Wij hadden de tour ruim van tevoren geboekt, spannend, want je weet nooit wat het weer gaat doen. Uiteindelijk werd het qua weer zo ongeveer de mooiste dag van onze hele reis en het was zo goed als windstil. Een ideaal moment om de zee op te gaan dus!

Rondom Hermanus vind je vooral veel zuidkapers en bultruggen, waarbij vooral de zuidkapers zich veel laten zien. Deze walvissen zijn enorm en kunnen tot wel 16 meter lang worden. Een olifant is er niets bij! Ze zijn makkelijk te herkennen aan hun kop vol met zeepokken en het ontbreken van een rugvin.

Na een korte uitleg over de tour en een introductie over de walvissen, gaan wij met onze gids de boot op. De boot is niet super groot, maar wel vrij vol. Ik merk dat ik de boot onhandig vind en kan dan ook niet echt een fijne plek vinden. Vooral omdat alle goede zitplekken eigenlijk al bezet zijn. In vergelijking met eerdere tours, vond ik deze boot dan ook echt slecht. Maar goed, we maken er het beste van. We hoeven niet heel lang te varen en dan zien we de eerste Zuidkapers al. Super gaaf! Ze zwemmen vlak voor de kust en van een afstandje bekijken we ze.

Na een tijdje varen we verder, waar we nog meer Zuidkapers tegenkomen. Dit keer komen de walvissen zelf kijken bij de boot en komen ze echt heel dichtbij. Hierdoor konden we heel goed zien hoe enorm deze dieren nou eigenlijk echt zijn. Zo gaaf! Ze spuiten vaak water en zijn lekker aan het rondzwemmen. Ook horen wij regelmatig geluiden bij de walvissen vandaan komen. Er is ook een kleintje bij. Helaas blijkt de boot echt onhandig, want het maakt niet uit waar ik ga staan, er staat bijna altijd iemand half voor mij om de foto’s te verpesten. Maar goed, gelukkig heb ik het goed kunnen ervaren en dat is toch het belangrijkste.

Nadat we behoorlijk wat tijd doorgebracht hebben met de walvissen, varen wij weer terug naar Hermanus. Ik vond de ervaring weer fantastisch, toch heb ik dit keer een dubbel gevoel. Ik vond onze gids vertellen alsof hij een spelshow presenteerde of op een kermis rondliep. Daarnaast was de boot heel onhandig en zou de tour 2,5 – 3 uur duren, maar voeren wij na 2 uur alweer terug richting Hermanus. Ook werd er gefilmd met een drone, die filmbeelden kon je aan het einde kopen. Het leek soms alsof de hele tour alleen daarom ging. We hebben daarentegen wel enorm veel walvissen gezien en dan ook nog eens van super dichtbij. Dat had ik absoluut niet willen missen en was een gave ervaring!

Walvissen spotten in Hermanus Zuid-Afrika

Laatste praktische tips en informatie

Nu je een uitgebreid beeld hebt gekregen van het walvissen spotten in Zuid-Afrika, zal ik hieronder mijn laatste tips met je delen.

  • Zorg voor laagjes. Tijdens het walvissenseizoen kan het nog best koud zijn in Zuid-Afrika. Daarnaast ligt de temperatuur op zee sowieso lager dan op het land. Heb je het koud? Dan kun je een extra laag aantrekken. Heb je het warm? Dan kan er juist iets uit.
  • Smeer je in! De zon in Zuid-Afrika is heel sterk.
  • Neem ook zelf iets te drinken mee. Drinken zat bij onze tour wel inbegrepen, maar er was alleen maar cola. Ik vind dat zelf echt niet lekker en had dus de hele tour niets, aangezien ons water nog in de auto lag.
  • Neem een camera met zoomlens mee. Hoewel de walvissen soms echt heel dichtbij kwamen, maak je toch de mooiste foto’s als je verder kunt inzoomen.
  • Houd er rekening mee dat de kans groot is dat je walvissen ziet, maar dat het toch wildlife blijft. Er is altijd een kans dat je helemaal niks ziet.
  • Slik een pilletje tegen zeeziekte als je hier snel last van hebt.
  • Bij slecht weer kan een tour gecanceld worden, zorg dus dat je flexibel bent en ook best een dag later met een tour mee kunt. Zo voorkom je teleurstellingen! Wij hadden voor onszelf ook gezegd dat we er mee konden leven mocht het niet doorgaan, omdat wij al 3 keer eerder walvissen gezien hadden. Hierdoor hebben wij geen extra tijd in Hermanus gepland. Gelukkig zat het weer mee en hebben wij er heel veel kunnen zien van dichtbij!
  • Wil je naast het walvissen spotten in Zuid-Afrika nog meer toffe dieren zien? Lees dan ook eens mijn artikel over de Big Five spotten in Zuid-Afrika.
  • Kies je voor walvissen spotten in Hermanus? Loop dan zeker ook het kustpad. De complete route is 12 kilometer lang, maar alleen een klein stukje hiervan lopen is al de moeite waard. Daarnaast kun je vanaf dit pad ook walvissen spotten, super gaaf! En de uitzichten zijn prachtig, zoals je wel kunt zien op de foto hieronder.
Hermanus

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over walvissen spotten in Zuid-Afrika. Wij vonden het in ieder geval weer heel gaaf om deze dieren van dichtbij te kunnen zien. Het is echt een van de beste plekken ter wereld om walvissen te zien. Dus als je in het goede seizoen bent, zou ik deze activiteit je zeker aanraden!

Wil jij ook walvissen spotten in Zuid-Afrika?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows