Walvissen spotten in IJsland: tips + alles wat je moet weten!

door | Laatste update Nov 25, 2023 | Gepubliceerd May 6, 2023 | Europa, IJsland | 2 reacties

Walvissen spotten is een fantastische activiteit en als je het geluk hebt om deze dieren te spotten, is het een magische ervaring en een hoogtepunt van je reis. In IJsland heb je een grote kans om deze bijzondere dieren te zien. In dit artikel vertel ik alles wat je moet weten over walvissen spotten in IJsland!

Walvissen in IJsland

Als je op zoek gaat naar walvissen in IJsland, kun je maar liefst 23 verschillende soorten tegenkomen. Dat is in een indrukwekkend aantal. De soorten die je voornamelijk tegenkomt tijdens het walvissen spotten in IJsland, zijn bultruggen, dwergvinvissen, bruinvissen, orka’s en witsnuitdoflijnen. Maar je maakt hier ook kans om een blauwe vinvis te spotten, het grootste dier ter wereld.

Wanneer kun je walvissen spotten in IJsland?

Reis je naar IJsland en wil je graag walvissen spotten? Dan is het belangrijk om in de juiste periode naar IJsland te reizen. De beste tijd om walvissen te bekijken is in de zomer. Tussen eind april tot aan oktober zijn de meeste walvissen te zien in IJsland. Het water is in die periode namelijk voedselrijker. Dit komt door de grote hoeveelheid uren zonlicht in de IJslandse zomer, maar ook door de combinatie van koude en warme zeestromen. Er is hierdoor extra veel krill en plankton te vinden rond IJsland, voedsel dat voor veel walvissoorten een belangrijk onderdeel is van het dieet.

In de winter kun je ook walvissen spotten in IJsland, maar dan is de kans wel kleiner dat je iets ziet. De meeste soorten trekken in de winter namelijk richting warmere wateren, om hier te paren en hun jongen op te voeden. Orka’s blijven wel het hele jaar rondom IJsland en dit geldt ook voor dwergvinvissen. En hoewel de andere soorten meestal weg gaan, blijven er altijd wel een paar achter.

Walvissen spotten in IJsland

De beste plekken voor walvissen spotten in IJsland

Er zijn meerdere plekken in IJsland waar je walvissen kunt zien. Hieronder zal ik een aantal van de beste plekken met je delen.

Húsavík

De beste plek in IJsland om walvissen te bekijken is Húsavík, een leuk plaatsje in het Noorden van IJsland. Húsavík wordt ook wel de walvishoofdstad van Europa genoemd en is dan ook niet voor niks de populairste plek om op zoek te gaan naar walvissen. Je hebt hier in de zomermaanden een hele grote kans om wat te zien. Sommige organisaties spreken zelfs over 100% kans. De zeldzame keer dat je niets ziet, mag je vaak gratis nog een keer mee. Je kunt een walvissensafari in Húsavík makkelijk combineren met een tochtje naar Lundey eiland, een eiland vol met papegaaiduikers.

Walvissen in IJsland, Húsavík
Walvissen in IJsland, Húsavík

Akureyi

Akureyi is eigenlijk de hoofdstad van het noorden van IJsland en ligt dan ook niet super ver bij Húsavík vandaan. Toch is deze plek wat minder populair om walvissen te spotten dan Húsavík. Dit heeft als grote voordeel dat de tours wat minder druk en toeristisch zijn. Bij een tour vanaf Akureyi vaar je in Eyjafjördur, een fjord bij de kust. Ook hier laten de walvissen zich regelmatig zien.

Dalvík

Dalvík ligt ook in het noorden van IJsland en heeft vooral wat kleinschaligere tours. Je vaart hier in dezelfde wateren als bij een walvissen tour bij Akureyi.

Ólafsvík

Ólafsvík is een plaatsje in het westen van IJsland op het schiereiland Snæfellsnes. Ook vanaf hier heb je een goede kans om diverse walvissen te spotten. Daarnaast ligt deze plek niet ver van de hoofdstad Reykjavik af, wat dit de ideale plek maakt om walvissen te spotten in IJsland als je niet zoveel tijd hebt.

Reykjavik

Een laatste populaire plek om walvissen te zien in IJsland is de hoofdstad van het land; Reykjavik. De tours hier, gaan in tegenstelling tot veel tours op andere plekken, het hele jaar door. Dus ook in de winter kun je rondom Reykjavik op zoek gaan naar walvissen. Hoewel hier minder walvissen zijn dan in het noorden van IJsland, is je kans op succes hier nog steeds aanwezig. Houd er rekening mee dat tours rondom Reykjavik heel populair zijn. Er zijn veel mensen die IJsland bezoeken en Reykjavik als uitvalsbasis gebruiken. Zij doen alleen dagtrips vanuit Reykjavik en gaan dus walvissen spotten. Het is hier dan ook erg toeristisch.

walvissen spotten in IJsland

Met wat voor tour ga je op walvissafari in IJsland?

Als je eenmaal hebt besloten dat je mee wilt op een walvissafari in IJsland, is het nog belangrijk om te weten dat je vaak kunt kiezen uit 2 soorten boten. Je kunt mee met een traditionele vissersboot, of met een RIB boot. Beide boten hebben voordelen, dus wat je kiest ligt vooral aan je wensen. Hieronder zal ik over beide boten wat vertellen.

Grote vissersboot

Een van de opties voor het spotten van walvissen in IJsland, is om mee te gaan met een vissersboot. Deze boten zijn vaak wat groter en zijn hierdoor redelijk stabiel. Fijn als je snel zeeziek wordt. Tours met dit soort boten zijn goedkoper dan tours met RIB boten, maar de groepen op zo’n boot zijn ook groter.

RIB boten

Wil je wat dichterbij de walvissen kunnen komen? Dan kun je mee met een RIB boot. Dit zijn kleinere boten, met daarin kleine groepen. Je zit dicht op het water en de boten zijn snel. Hierdoor kun je grotere afstanden afleggen tijdens je tour, mocht dit nodig zijn. Je kunt ook behoorlijk nat worden tijdens je tour. Een walvissafari met een RIB boot is duurder dan met een grote vissersboot.

Bij beide opties heb je eigenlijk altijd wel een gids mee, die je meer kan vertellen over de dieren op zee en die ook zijn of haar best doet om walvissen te spotten.

Walvissen spotten in Húsavík

Kosten voor walvissen spotten in IJsland

De kosten voor het spotten van walvissen in IJsland varieert dus per plek en hangt ook af van wat voor boot je kiest. Zo starten de prijzen bij €75,- per persoon, maar kunnen de prijzen oplopen tot zo’n €150,- per persoon. Het is dus zeker geen goedkope activiteit, maar wel elke cent waard. Kinderen tot een bepaalde leeftijd zijn vaak gratis en iets oudere kinderen krijgen vaak korting. Verder mag je vaak gratis nog een keer mee op een walvissafari als je bij je eerste poging niks ziet.

Meer lezen over budget en kosten in IJsland? Lees dan ook eens mijn artikel waarin ik vertel over de kosten IJsland.

Een walvissafari in IJsland boeken

Inmiddels heb je best wat informatie en tips kunnen verzamelen en heb je waarschijnlijk al een goed beeld gekregen van het walvis spotten in IJsland. Als je een tour wilt boeken, kun je dit het beste doen via Get Your Guide, of de officiële websites van de tourbedrijven. Reis je in de zomer? Dan kan het verstandig zijn om de tickets van te voren te boeken, zodat je zeker bent van een plekje. Hieronder zal ik de beste plekken voor walvissen spotten voor je opsommen. Als je op het linkje klikt, kom je vanzelf uit op de plek waar je een tour kunt boeken. Deze kun je nog tot 48 uur van te voren annuleren mochten je plannen toch veranderen!

Of bekijk je opties hieronder!

Onze ervaringen met het spotten van walvissen in IJsland; walvissen spotten in Húsavík

Tijdens onze reis van 3,5 week in IJsland wilden wij ook heel graag walvissen spotten. Hoewel wij ook al eens gingen walvissen spotten in Nieuw-Zeeland en wij ook walvissen in Amerika zagen, blijft dit een toffe ervaring op reis. Wij twijfelden dan ook niet of wij dit wilden doen. Daarnaast was de kans groot om bultruggen te zien, een walvissoort die wij graag eens wilden zien (en het liefst zo’n mooie sprong wilden zien maken), omdat dat eerder nog niet echt gelukt was. Wij besloten in Húsavík walvissen te spotten, omdat dit toch de walvissenhoofdstad van Europa is. En ja, wij hebben heel veel walvissen gezien en een prachtige ochtend op zee gehad!

In Húsavík heb je meerdere organisaties waarmee je een tour kunt doen. Zelf kozen wij voor North Sailing, omdat die nog beschikbaar was op de tijden die wij wilden, maar ook omdat zij je ook naar het papegaaiduikers eiland brengen, waar wij ook graag naar toe wilden gaan. Wij kozen voor een grote boot, omdat wij de RIB boten toch echt te duur vonden. Op een enorm zonnige dag (en dat was schaars tijdens onze reis in IJsland), stapten wij in de ochtend op de boot. Wij voeren Húsavík uit en gingen eerst richting het puffin eiland voor de papegaaiduikers. Hoewel wij ze al eerder hadden gezien in IJsland, was dit echt fantastisch. Er vlogen wel honderden papegaaiduikers om ons heen. We konden ze van enorm dichtbij zien jagen op zee, zagen ze zwemmen en vliegen. Heel anders dan hoe we het vanaf het land konden zien, dus dit was super gaaf!

Nadat we de puffins goed bekeken hadden, gingen we op zoek naar walvissen. Al vrij snel vonden we de eerste bultrug. Gelijk de camera in de aanslag en nog geen twee seconde later sprong deze walvis uit het water. Wauw, wat geweldig. Dit wilde ik zo graag eens zien. Helaas was ik niet snel genoeg, dus een foto van dit moment heb ik niet. Maar hiervoor deden we deze tour, dus wij waren blij. Onze gids vertelde dat walvissen hier weinig springen en dat normaal gesproken meer in de warmere zeeën doen.

Na deze walvis hebben wij nog een aantal andere walvissen gezien. Het waren allemaal bultruggen, maar het was zo tof en indrukwekkend om te zien! En hoewel het populair is om walvissen te spotten in Húsavík, was het nooit heel druk met boten.

Walvissen spotten in Húsavík, walvissen in IJsland
Walvissen spotten in Húsavík, walvissen in IJsland
Walvissen spotten in Húsavík, walvissen in IJsland

Laatste praktische tips en informatie

Nu je een uitgebreid beeld hebt gekregen van het spotten van walvissen in IJsland, is het tijd om mijn laatste tips met je te delen.

  • Kleed je warm aan. Je krijgt altijd op de boot een warme overall om aan te trekken, deze heb je ook echt nodig. Ook in de zomer. Met deze wind- en waterdichte pakken hebben wij het niet koud gehad, maar als je het snel koud hebt, is het best fijn om ervoor te zorgen dat je handschoenen mee hebt. En dat je onder de overall ook lekker warme kleding aan hebt.
  • Neem een camera met zoomlens mee. Hoewel de walvissen soms best dichtbij de boot waren en kwamen, houden organisaties wel gepaste afstand. Voor mooie foto’s heb je dan ook echt een zoomlens nodig.
  • Je hebt een grote kans om walvissen te spotten, maar het blijft wildlife. Soms zie je 9 walvissen, soms 1, soms geen. Bij veel organisaties mag je gratis een tweede keer mee, of kun je met korting een tweede tour boeken. Dit is handig om op te letten bij het kiezen van een tour.
  • Slik een pilletje tegen zeeziekte als je hier snel last van hebt.
  • Bij slecht weer kan een tour gecanceld worden, zorg dus dat je flexibel bent en ook best een dag later met een tour mee kunt. Zo voorkom je teleurstellingen!
  • Boek van te voren als je in juli / augustus reist. Veel tours zitten anders vol. Zelf boekten wij 2 of 3 dagen van te voren. De keuze in tijden was toen al wat beperkt.
  • Wil je nog meer wildlife spotten in IJsland? Lees dan ook eens mijn artikel over papegaaiduikers in IJsland.
  • Walvissen spotten kan heel goed in onder andere het noorden van IJsland. Wil je meer lezen over die omgeving? Lees dan ook eens mijn artikel vol met bezienswaardigheden in Noord-IJsland.

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over walvissen spotten in IJsland. Wij vonden het een magische ervaring en echt enorm te moeite waard. Zeker iets wat jij ook moet doen tijdens je reis door het mooie IJsland!

Zou jij walvissen in IJsland willen spotten?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze links, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Het kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips. 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows