Doen: walvissen spotten bij de Highway 1 in Amerika

by | Oct 30, 2019 | Amerika, Noord-Amerika, Verenigde Staten | 8 comments

Wildlife spotten op reis is een van de leukste dingen om te doen. Dieren in hun natuurlijke omgeving zien blijft iets magisch en is een geweldige ervaring. Tijdens onze roadtrip over de Highway 1 in Amerika besloten wij ook om walvissen te spotten. Walvissen spotten in Amerika bleek een geweldig plan, het werd zelfs een van de hoogtepunten van onze hele wereldreis! Vandaag vertel ik alles over walvissen spotten bij de Highway 1 en specifiek over het walvissen spotten in Monterey Bay!

Walvissen spotten in Amerika 

Toen wij onze reis aan het plannen waren richting Amerika vroegen wij ons ineens af of je goed kan walvissen spotten in Amerika. Als snel ontdekten wij dat de Highway 1 een van de beste plekken van Amerika (en ter wereld) is om walvissen te spotten. Dat lag perfect op onze route! En omdat wij in het goede seizoen waren, wisten wij gelijk zeker dat wij dit wilden doen. Zo gezegd, zo gedaan. Toen wij in San Francisco waren boekten wij gelijk een tour voor het walvissen spotten in Amerika, bij de Highway 1. En het was geweldig! 

Walvissen spotten bij de Highway 1: de beste plekken & beste tijd

Je kan op meerdere plekken walvissen spotten bij de Highway 1. Toen wij gingen zoeken wat de beste plekken waren kwamen twee plekken elke keer terug: Monterey Bay en Santa Cruz. Zelf kozen wij ervoor om te gaan walvissen spotten bij Monterey Bay, omdat je hier de meeste keuze hebt qua aanbieders. Daarnaast konden wij hier ook de meeste informatie over vinden. 

Walvissen spotten bij de Highway 1 kan het hele jaar door, echt een beste tijd is er dan ook niet. Wel verschilt het per periode wat je tegen kan komen tijdens het walvissen spotten in Amerika. Tussen april en december heb je de kans om orka’s, dolfijnen, blauwe vinvissen (blue whales, grootste dier op aarde!) en bultrug walvissen (humpback whales) te spotten. Tussen januari en maart kan je dolfijnen en de grijze walvis spotten. Daarnaast heb je altijd kans om otters en zeeleeuwen tegen te komen. 

Zelf gingen wij in juni en hebben wij best veel dieren gezien. Heel gaaf! Houd er rekening mee dat het wildlife blijft en je dus geen garantie hebt dat je iets ziet. 

Walvissen spotten in Monterey Bay: onze ervaring

Nadat wij in Nieuw-Zeeland orka’s en een Sperm Whale hadden gezien wilden wij dolgraag eens een Humpback Whale spotten. Deze dieren zijn vaak actief en dat wilden wij heel graag in het echt bewonderen. Omdat wij in het goede seizoen kwamen voor het spotten van Humpback Whales besloten wij een tour te boeken voor walvissen spotten in Monterey Bay. Wij boekten deze tour bij de Monterey Bay Whale Watch (Go Whales). Een tour bij hun kost 48 USD per persoon. Zeker voor walvissen spotten is dit erg goedkoop! Je kan verschillende tijden kiezen. De tours in de ochtend zijn een uur langer, dus besloten wij de tour van 9:00 te boeken. Volgens het bedrijf zelf kan je het beste de tour van 8 of 9 uur nemen. De zee is dan rustiger en je hebt een goede kans om diverse dieren te spotten. Er worden ook tours aangeboden waarbij je de hele dag op pad gaat. 

Op een bewolkte dag gaan wij met de boot op pad om walvissen te spotten. We kleden ons warm aan, want straks op zee wordt het alleen maar kouder. Om 9:00 stappen wij op de boot. De crew stelt zich aan ons voor en we verlaten de haven van Monterey Bay. Al heel snel zien we de eerste dieren. We zien gelijk een hele grote groep met zeeleeuwen, super leuk! Als we verder waren zien we otters en weer iets verder zien we een enorme groep met dolfijnen. We stoppen hier met de boot om te kijken hoe de dolfijnen uit het water springen en spelen. Echt heel leuk om te zien! De dolfijnen zijn heel actief en de camera’s maken overuren. Met mijn camera maakte ik helaas niet echt geweldige foto’s. Gelukkig was er ook een fotograaf mee op de boot die een camera en een drone mee had. Dit zorgde echt voor geweldige beelden! De foto’s hieronder zijn gemaakt door de fotograaf van de Monterey Bay Whale Watch, ik heb toestemming om de foto’s hier te plaatsen. 

Walvissen spotten in Amerika: dolfijnen!
Walvissen spotten in Amerika: dolfijnen!

Nadat wij een tijdje gekeken hadden bij de dolfijnen vaarden wij verder bij de kust vandaan. We kwamen steeds meer op zee en de golven werden ook iets wilder. Gelukkig bleef de zee redelijk kalm en werd niemand zeeziek. Na een tijdje varen zien we eindelijk waar we voor kwamen: de Humpback Whale! Zo gaaf. De boot stopt weer met varen en we bekijken deze enorme walvis een hele tijd. Helaas hebben wij weinig geluk, deze bultrugwalvis is helemaal niet actief en ligt gewoon een beetje te liggen in het water. Hij gooit alleen zo nu en dan zijn staart in het water. Het is alsnog indrukwekkend om dit dier van zo dichtbij te zien tijdens het walvissen spotten in Monterey Bay, maar na een paar minuten raken wij best verveeld. Stiekem had ik hogere verwachtingen en was onze eerste ontmoeting met een Humpback Whale een teleurstelling. 

De foto hieronder van de Humpback Whale is gemaakt door de fotograaf van Monterey Bay Whale Watch. 

Walvissen spotten in Monterey Bay: humpback Whale

We varen verder en de gids op de boot zegt dat de kans best groot is dat we nog veel meer walvissen tegen gaan komen. Daar hopen we dan maar op, want we willen ze nou toch echt wel heel graag zien! Op een gegeven moment ziet de schipper iets uit het water springen. Als we dichterbij komen blijkt dit een enorme groep orka’s te zijn. Orka’s worden helemaal niet zo vaak gespot, dus het is onze geluksdag volgens de gids. En ja, dat werd het zeker. Het spotten van orka’s werd het hoogtepunt van onze roadtrip langs de Highway 1 en zeker ook een van de hoogtepunten van onze hele wereldreis. 

De orka’s kwamen ontzettend dichtbij de boot. Wat zijn die beesten groot zeg! Daarnaast waren ze enorm actief. Ze sloegen met hun staarten in het water, sprongen uit het water en gingen zelfs jagen op een zeeleeuw. Zo ontzettend bijzonder om eens van dichtbij te bewonderen. Het spotten van orka’s was in Nieuw-Zeeland al geweldig, maar dit was echt onbeschrijfelijk. Zo gaaf, zo mooi! Soms kreeg ik gewoon tranen in mijn ogen omdat ik het zo bijzonder en gaaf vond. 

Het personeel op de boot vonden het ook enorm gaaf, dus bleven wij een stuk langer dan gepland op de boot. Uiteindelijk bijna een uur langer. We hebben dan ook echt 1,5 uur bij de orka’s gekeken en het heeft ons geen moment verveeld. De foto’s hieronder zijn voor een deel van mijzelf, maar er zijn ook wat foto’s gemaakt door de fotograaf van de Monterey Bay Whale Watch. 

Walvissen spotten in Monterey Bay  walvissen spotten Highway 1: orka's!
Walvissen spotten in Monterey Bay, Walvissen spotten in Amerika
Walvissen spotten in Monterey Bay, Walvissen spotten in Amerika
Walvissen spotten in Amerika, walvissen spotten Highway 1
Monterey Bay Whale watching
Orka's en Walvissen spotten in Amerika
Orka's en Walvissen spotten in Amerika
Orka's en Walvissen spotten in Amerika
Orka's en Walvissen spotten in Amerika
Walvissen spotten bij de Highway 1, Amerika

Met een geweldige ervaring achter de rug varen wij terug richting de haven van Monterey Bay. Walvissen spotten in Monterey Bay is geweldig. Maar na de boottocht is er nog genoeg wat je in deze omgeving kan doen. Zo kan je nog de prachtige 17 miles loop rijden waarbij je mooie uitzichten hebt over de kust. Ook is Monterey Bay zelf best gezellig om heel kort doorheen te lopen. Op diverse plekken kan je lekker eten. Ik kan je dan ook zeker aanraden om lekker een nachtje te overnachten in Monterey Bay, voor je verder rijdt over de Highway 1, of voor je richting San Francisco gaat. 

De organisatie waarmee wij gingen maakten overigens niet alleen prachtige foto’s, maar ze maakten ook een geweldig filmpje. Ik kijk dit filmpje echt regelmatig terug, want dat laat pas echt goed zien hoe geweldig de ervaring was. Hieronder deel ik dan ook nog het filmpje, zodat je echt kan zien hoe geweldig walvissen spotten in Amerika is! 

 

Tips voor walvissen spotten in Amerika

Nu je de foto’s en het filmpje gezien hebt en ook gelezen hebt over onze ervaring bij het walvissen spotten in Monterey Bay, is het tijd om nog wat tips te delen. 

  • Kijk of je in het juiste seizoen bent voor walvissen spotten in Amerika 
  • Kleed je warm aan. In de zomer kan het best warm zijn, maar zodra je de zee op gaat wordt het behoorlijk kouder. Daarnaast kan het behoorlijk waaien. 
  • Neem van te voren een pilletje tegen zeeziekte als je hier last van hebt. Meer tips nodig tegen zeeziekte? Lees dan ook eens dit artikel van reistop5 met tips om zeeziekte te voorkomen
  • Neem een camera mee met zoomlens! Anders kan je geen mooie foto’s en video’s maken. De dieren zijn namelijk te ver weg voor je telefoon. 
  • Boek je trip op tijd. Bij ons was 1 dag van te voren op tijd overigens (buiten het hoogseizoen). 
  • Geniet! Het is een ervaring om nooit meer te vergeten. Bekijk de dieren ook eens zelf in plaats van alleen maar door het scherm van je telefoon of de lens van je camera. Dan is het namelijk pas echt een gave activiteit! 
  • Ontdek nog meer prachtige plekken langs de Highway 1 en lees ook eens mijn artikel met tips voor de Highway 1

Dus, wil je walvissen spotten in Amerika? Dan is het echt een aanrader om dat te doen bij de Highway 1. De Highway 1 is sowieso een prachtige route om te rijden in Amerika en het walvissen spotten in Monterey Bay gaat echt een van de hoogtepunten van je roadtrip zijn. Wil je ook walvissen spotten in Monterey Bay, Amerika? Boek dan je geweldige trip via deze website. Hopelijk heb je nu voldoende tips voor walvissen spotten in Amerika gekregen en heb je nu ook zin om met de boot te vertrekken! 

Heb jij al eens walvissen gespot? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow