Walvissen spotten in Amerika bij Monterey Bay aan de Highway 1

door | Laatste update Jun 2, 2024 | Gepubliceerd Oct 30, 2019 | Amerika, Noord-Amerika, Verenigde Staten | 8 reacties

Wildlife spotten op reis is een van de leukste dingen om te doen. Dieren in hun natuurlijke omgeving zien blijft iets magisch en is een geweldige ervaring. Tijdens onze roadtrip over de Highway 1 in Amerika besloten wij ook om walvissen te spotten. Walvissen spotten in Amerika bleek een geweldig plan, het werd zelfs een van de hoogtepunten van onze hele wereldreis! Vandaag vertel ik alles over walvissen spotten bij de Highway 1 en specifiek over het walvissen spotten in Monterey Bay!

Walvissen spotten in Amerika 

Toen wij onze reis aan het plannen waren richting Amerika vroegen wij ons ineens af of je goed kan walvissen spotten in Amerika. Als snel ontdekten wij dat de Highway 1 een van de beste plekken van Amerika (en ter wereld) is om walvissen te spotten. Dat lag perfect op onze route! En omdat wij in het goede seizoen waren, wisten wij gelijk zeker dat wij dit wilden doen. Zo gezegd, zo gedaan. Toen wij in San Francisco waren boekten wij gelijk een tour voor het walvissen spotten in Amerika, bij de Highway 1. En het was geweldig!

In dit artikel vertel ik je alles over walvissen spotten in Amerika en dan specifiek over walvissen spotten bij de Highway 1. Dit is namelijk een hele goed plek in Amerika om dit te doen en ook de plek waar wij walvissen hebben gezien. Ik vertel straks eerst over de beste plekken en beste tijd, daarna vertel ik over onze ervaring met walvissen spotten in Monterey Bay en ik sluit af met nog wat handige tips.

Walvissen spotten bij de Highway 1

De Highway 1 is een prachtige kustroute tussen San Fransisco en Los Angeles in. Langs deze route vind je prachtige stranden, een ruige kustlijn, leuke dorpen en steden en dus ook meerdere plekken om walvissen te spotten. In dit deel van het artikel vertel ik je over de beste plekken om walvissen te zien bij de Highway 1 en over de beste periode om dit te doen. 

De beste plekken bij de Highway 1

Je kan op meerdere plekken walvissen spotten bij de Highway 1. Toen wij op zoek waren naar deze plekken, waar er eigenlijk twee plekken die vooral veel naar voren kwamen. Deze plekken zijn Monterey Bay en Santa Cruz. Beide plekken liggen vrij aan het begin van de Highway 1, vanuit San Francisco gezien. Het maakt in principe niet uit welke plek je hier kiest, bij beide plekken heb je een grote kans om walvissen te spotten en op beide plekken zijn er meerdere bedrijven die je meenemen op zee. In Monterey is de keuze qua aanbieders alleen net wat groter en ook is daar wat meer informatie over te vinden. Dit komt ook omdat Monterey net wat populairder is. Wij kozen daarom ook om te gaan walvissen spotten bij Monterey Bay.

De beste tijd 

Walvissen spotten bij de Highway 1 kan in principe het hele jaar door, echt een beste tijd is er dan ook niet. Wel verschilt het per periode welke dieren je tegen kunt komen tijdens het walvissen spotten in Amerika. Tussen april en december heb je de kant om orka’s, dolfijnen, blauwe vinvissen en bultruggen te zien. De blauwe vinvis is het grootste dier op aarde, dus dat moet heel indrukwekkend zijn om deze in het wild te zien. Tussen januari en maart kun dolfijnen spotten en laat ook de grijze walvis zich regelmatig zien. Daarnaast kun je het hele jaar door otters en zeeleeuwen tegenkomen.

Zelf gingen wij in juni, wat mij betreft een hele goede periode door die dieren die je dan kunt tegenkomen. Wij hebben ook echt heel veel gezien. Maar, garantie heb je nooit. Het blijft wildlife en het kan altijd gebeuren dat je niks ziet tijdens je tour.

Walvissen spotten in Monterey Bay 

Nu je wat hebt kunnen lezen over de plekken en de beste tijd voor walvissen spotten bij de Highway 1, is het tijd om meer te vertellen over onze ervaring met walvissen spotten in Monterey. Ik zal zo eerst vertellen over de bedrijven waarmee je dit kunt doen en wat de kosten zijn. Daarna vertel ik over onze ervaring, die echt fantastisch was.

Met welk bedrijf? 

In Monterey Bay zijn er meerdere bedrijven waarmee je mee kan op de boot om walvissen te spotten. Hieronder zal ik een aantal van de opties opsommen. Als je op de link klikt, kom je uit op de website waar je ook gelijk kunt boeken. Ik zal overal ook de prijs tussen haakjes erbij zetten, zodat je gelijk weet hoe duur het is. De prijzen zijn geüpdate in maart 2024. 

Naast deze 3 bedrijven zijn er nog wat opties in de omgeving, maar dit zijn de beste beoordeelde. Zelf kozen wij voor de Monterey Bay Whale Want, deze kreeg destijds de beste beoordelingen. Zij hebben ook een Facebookpagina waarop ze veel foto’s en filmpjes plaatsen, waardoor je ook goed kunt zien wat je kunt verwachten. Je kunt ook boeken via Get Your Guide, je kunt dan tot 24 uur van te voren gratis annuleren. Bekijk de opties daarvoor hieronder.

Powered by GetYourGuide

Onze ervaring met walvissen spotten in Monterey 

In dit deel van het artikel ga ik je vertellen over onze ervaring met walvissen spotten in Monterey Bay in Amerika. Wij kozen dus voor de tour bij Monterey Bay Whale Watch. Destijds kostte dit 48 USD, maar inflatie in Amerika is echt een ding, dus vandaag de dag betaal je voor dezelfde tour 79 USD. Nog steeds vrij betaalbaar voor walvissen spotten. In IJsland, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika was dit veel duurder. Je kunt verschillende tijden kiezen, waarbij de tours in de ochtend een uur langer zijn. Ik raad je dan ook aan om in de ochtend te gaan en om te kiezen voor de tour van 8 of 9 uur. De zee is dan rustiger en je hebt een goede kans om diverse dieren te spotten. Je kunt ook kiezen voor een tour van een hele dag. Zelf gingen wij voor de tour van 9 uur, omdat wij nog vanaf San Francisco moesten komen.

De start van de tour met dolfijnen 

Op een bewolkte dag gaan wij met de boot op pad om walvissen te spotten. Nadat wij bij het walvissen spotten in Nieuw-Zeeland Sperm Whales hadden gezien, hoopten wij bij deze tour de actieve bultruggen te gaan spotten. We kleden ons warm aan, want het is fris vandaag en op zee wordt het alleen maar kouder. Om 9:00 stappen wij op de boot, de crew stelt zich aan ons voor en we verlaten de haven van Montrey. Al heel snel zien we de eerste dieren. We zien een grote groep met zeeleeuwen, super leuk! Als we verder varen zien we otters en weer iets verder zien we een enorme groep dolfijnen. We stoppen hier met de boot en kijken hoe de dolfijnen uit het water springen en spelen. Echt heel leuk om te zien! De dolfijnen zijn heel actief en de camera’s maken overuren. Met mijn camera maakte ik helaas niet echt geweldige foto’s. Gelukkig was er ook een fotograaf mee op de boot die een camera en een drone mee had. Dit zorgde echt voor geweldige beelden! De foto’s hieronder zijn gemaakt door de fotograaf van de Monterey Bay Whale Watch, ik heb toestemming om de foto’s hier te plaatsen

 

Walvissen spotten in Amerika: dolfijnen!
Walvissen spotten in Amerika: dolfijnen!

Bultruggen! 

Nadat wij een tijdje gekeken hadden bij de dolfijnen vaarden wij verder bij de kust vandaan. We kwamen steeds meer op zee en de golven werden ook iets wilder. Gelukkig bleef de zee redelijk kalm en werd niemand zeeziek. Na een tijdje varen zien we eindelijk waar we voor kwamen: de bultruggen, in het engels de Humpback Whale. Zo gaaf! De boot stopt weer met varen en we bekijken deze enorme walvis een hele tijd. Helaas hebben wij weinig geluk, deze bultrugwalvis is helemaal niet actief en ligt gewoon een beetje te liggen in het water. Hij gooit alleen zo nu en dan zijn staart in het water. Het is alsnog indrukwekkend om dit dier van zo dichtbij te zien tijdens het walvissen spotten in Monterey Bay, maar na een paar minuten raken wij best verveeld. Stiekem had ik hogere verwachtingen en was onze eerste ontmoeting met een Humpback Whale een kleine teleurstelling.

De foto hieronder van de Humpback Whale is gemaakt door de fotograaf van Monterey Bay Whale Watch.

Walvissen spotten in Monterey Bay: humpback Whale

En dan ineens: orka’s! 

We varen verder en de gids op de boot zegt dat de kans best groot is dat we nog veel meer walvissen tegen gaan komen. Daar hopen we dan maar op, want we willen ze nou toch echt wel heel graag zien! Op een gegeven moment ziet de schipper iets uit het water springen. Als we dichterbij komen blijkt dit een enorme groep orka’s te zijn. Orka’s worden helemaal niet zo vaak gespot, dus het is onze geluksdag volgens de gids. En ja, dat werd het zeker. Het spotten van orka’s werd het hoogtepunt van onze roadtrip langs de Highway 1 en zeker ook een van de hoogtepunten van onze hele wereldreis.

De orka’s kwamen ontzettend dichtbij de boot. Wat zijn die beesten groot zeg! Daarnaast waren ze enorm actief. Ze sloegen met hun staarten in het water, sprongen uit het water en gingen zelfs jagen op een zeeleeuw. Zo ontzettend bijzonder om eens van dichtbij te bewonderen. Het spotten van orka’s was in Nieuw-Zeeland al geweldig, maar dit was echt onbeschrijfelijk. Zo gaaf, zo mooi! Soms kreeg ik gewoon tranen in mijn ogen omdat ik het zo bijzonder en gaaf vond.

Het personeel op de boot vonden het ook enorm gaaf, dus bleven wij een stuk langer dan gepland op de boot. Uiteindelijk bijna een uur langer. We hebben dan ook echt 1,5 uur bij de orka’s gekeken en het heeft ons geen moment verveeld. De foto’s hieronder zijn voor een deel van mijzelf, maar er zijn ook wat foto’s gemaakt door de fotograaf van de Monterey Bay Whale Watch.

Walvissen spotten in Monterey Bay  walvissen spotten Highway 1: orka's!
Walvissen spotten in Monterey Bay, Walvissen spotten in Amerika
Walvissen spotten in Monterey Bay, Walvissen spotten in Amerika
Walvissen spotten in Amerika, walvissen spotten Highway 1
Monterey Bay Whale watching
Orka's en Walvissen spotten in Amerika
Orka's en Walvissen spotten in Amerika
Orka's en Walvissen spotten in Amerika
Orka's en Walvissen spotten in Amerika
Walvissen spotten bij de Highway 1, Amerika

Terug naar de haven 

Met een geweldige ervaring achter de rug varen wij terug richting de haven van Monterey Bay. Walvissen spotten in Monterey Bay is geweldig. Na de boottocht is er ook nog genoeg wat je in deze omgeving kan doen. Zo kan je nog de prachtige 17 miles loop rijden waarbij je mooie uitzichten hebt over de kust. Ook is Monterey Bay zelf best gezellig om heel kort doorheen te lopen. Op diverse plekken kan je lekker eten. Ik kan je dan ook zeker aanraden om lekker een nachtje te overnachten in Monterey Bay, voor je verder rijdt over de Highway 1, of voor je richting San Francisco gaat. Opties voor accommodaties in Monterey bekijk je via deze link.

De organisatie waarmee wij gingen maakten overigens niet alleen prachtige foto’s, maar ze maakten ook een geweldig filmpje. Ik kijk dit filmpje echt regelmatig terug, want dat laat pas echt goed zien hoe geweldig de ervaring was. Hieronder deel ik dan ook nog het filmpje, zodat je echt kunt zien hoe geweldig walvissen spotten in Amerika is!

 

Laatste tips voor walvissen spotten in Amerika

Nu je de foto’s en het filmpje gezien hebt en ook gelezen hebt over onze ervaring bij het walvissen spotten in Monterey Bay, is het tijd om nog wat tips te delen.

  • Kijk of je in het juiste seizoen bent voor walvissen spotten in Amerika
  • Kleed je warm aan. In de zomer kan het best warm zijn, maar zodra je de zee op gaat wordt het behoorlijk kouder. Daarnaast kan het behoorlijk waaien.
  • Neem van te voren een pilletje tegen zeeziekte als je hier last van hebt. Meer tips nodig tegen zeeziekte? Lees dan ook eens dit artikel van reistop5 met tips om zeeziekte te voorkomen!
  • Neem een camera mee met zoomlens! Anders kan je geen mooie foto’s en video’s maken. De dieren zijn namelijk te ver weg voor je telefoon.
  • Boek je trip op tijd. Bij ons was 1 dag van te voren op tijd overigens (buiten het hoogseizoen).
  • Geniet! Het is een ervaring om nooit meer te vergeten. Bekijk de dieren ook eens zelf in plaats van alleen maar door het scherm van je telefoon of de lens van je camera. Dan is het namelijk pas echt een gave activiteit!
  • Ontdek nog meer prachtige plekken langs de Highway 1 en lees ook eens mijn artikel met tips voor de Highway 1
  • Wil je op meer plekken ter wereld walvissen spotten? Wij gingen ook walvissen spotten in IJsland en gingen ook walvissen spotten in Zuid-Afrika.

Dus, wil je walvissen spotten in Amerika? Dan is het echt een aanrader om dat te doen bij de Highway 1. De Highway 1 is sowieso een prachtige route om te rijden in Amerika en het walvissen spotten in Monterey Bay gaat echt een van de hoogtepunten van je roadtrip zijn. Wil je ook walvissen spotten in Monterey Bay, Amerika? Boek dan snel je geweldige trip die kant op. Hopelijk heb je nu voldoende tips voor walvissen spotten in Amerika gekregen en heb je nu ook zin om met de boot te vertrekken! 

Zou jij ook walvissen willen spotten in Amerika? 

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Het kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips. 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda (1995) en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs, ben ik een van de gezichten achter Travellers of the world. Als kind maakte ik vooral reizen naar de camping in Nederland, Frankrijk en Italië, maar al snel ontdekte ik hoe mooi de wereld was en wilde ik daar meer van zien. Inmiddels bezocht ik ruim 30 landen en zette ik voet op 5 verschillende continenten. Je kunt mij dan ook wel reisverslaafd noemen. Op Travellers of the world schrijf ik alle artikelen en deel ik onze reistips & ervaringen, om jullie een handje te helpen bij het plannen van je reis.

Reis je me met mee?

Volg ons op

Follows