Hiken in Wadi Bin Hammad: tips voor de mooiste wandeling van Jordanië

door | Gepubliceerd Jun 22, 2024 | Azië, Jordanië, Wandelen | 4 reacties

Jordanië is meer dan bijzondere architectuur, archeologische plaatsen en woestijn. Wadi Bin Hammad is hier het perfecte bewijs van. Deze groene vallei, gevuld met palmbomen, watervalletjes en oogverblindende uitzichten, is een paradijs voor wandelaars. Tijdens je hike door het water geniet je van een onvergetelijke ervaring. In dit artikel neem ik je mee naar dit paradijs en vertel ik alles over hiken in Wadi Bin Hammad. Hier komen de beste tips voor de mooiste wandeling van Jordanië!

Wadi Bin Hammad

Als je naar Jordanië reist wil je zeker weten wandelen in één of meerdere wadi’s. Wadi is het Arabische woord voor een dal of een vallei. Een van de mooiste wadi’s van Jordanië is Wadi Bin Hammad. Deze plek is nog niet super bekend bij de toeristen, maar wel super mooi. Wadi Bin Hammad ligt 30 kilometer bij de stad Karak vandaan en bereik je via een prachtige kronkelweg door de bergen.

Als je gaat wandelen in Wadi Bin Hammad, wandel je door warm water in een kloof. Ondertussen ben je omringd door palmbomen en watervallen. Je kunt hier foto’s blijven maken, want het is echt prachtig.

Hieronder deel ik eerst praktische tips met je. Zo vertel ik onder andere over de weg erheen, want de verhalen op internet hierover zijn wat wisselend en verouderd. Nadat je mijn praktische tips voor Wadi Bin Hammad hebt kunnen lezen, vertel ik je over hiken in Wadi Bin Hammad, zodat je weet hoe de wandeling precies gaat.

Hiken in Wadi Bin Hammad in Jordanië

Praktische tips voor Wadi Bin Hammad

Hieronder vertel ik je hoe je Wadi Bin Hammad kunt bereiken, wat de kosten zijn voor de wandeling, of je een gids nodig hebt en wat de beste reistijd is voor Wadi Bin Hammad in Jordanië. Ook geef ik tips voor kleding en nog meer handige tips voor Wadi Bin Hammad.

Hoe bereik je Wadi Bin Hammad?

Wij hebben lang getwijfeld of wij Wadi Bin Hammad wel gingen bezoeken. Het leek ons de mooiste wandeling van Jordanië (en dat is het ook!), maar de weg erheen scheen nogal een uitdaging te zijn. Vanaf de prachtige King’s Highway sla je op een gegeven moment een zijweg in. Deze zijweg gaat door de bergen en brengt je helemaal naar beneden richting de wadi. Online staan foto’s en filmpjes van een hele smalle bergweg, die niet volledig geasfalteerd is. Wij lazen echter ook dat ze de weg aan het verbeteren zijn. Dus hoe is het nu echt in 2024?

Nou, helemaal prima! Je rijdt op een kronkelige bergweg, maar deze bergweg is inmiddels verbreed. Hierdoor zijn er nauwelijks smalle stukken en is de weg niet zo spannend. Op de weg kun je elkaar prima passeren. De weg is voor een groot deel onverhard, maar wel van prima kwaliteit. Je hebt geen 4×4 nodig om hier te kunnen rijden. Aan het einde moet je met je auto door het riviertje heen rijden. Dit is ook goed te doen met een gewone auto. Mocht je dit niet aandurven kun je hier ook parkeren en een stukje extra lopen.

Vanaf Madaba is Wadi Bin Hammad in Jordanië ongeveer 2 uur rijden, vanaf Kerak is het ongeveer 50 minuten rijden. Om Wadi Bin Hammad dus snel en makkelijk te bereiken, kun je het beste een auto huren. Dit kan voordelig via Sunny Cars, Rentalcars, Auto Europe of Discover Cars. Zelf zijn wij verzekerd via onze American Express Card, dus huurden wij een auto zonder verzekering bij Avis. Dit beviel ook goed! Vanaf Amman zijn er soms ook tours naar Wadi Bin Hammad, houd er rekening mee dat dit een hele lange dag is.

De weg naar Wadi Bin Hammad
De weg naar Wadi Bin Hammad

Kosten voor de wandeling

Als je de auto hebt geparkeerd kom je langs een plek waar een paar mannen zitten die om entree vragen. Aan deze mensen moet je 5 JOD per persoon betalen om door te mogen lopen, in euro’s is dit iets meer dan €6,50. Op deze plek kun je ook naar het toilet en iets te drinken bestellen.

Met of zonder gids wandelen in Wadi Bin Hammad?

Wadi Bin Hammad is een prachtige en hele toegankelijke wandeling. Op de plek waar je de entree betaalt zijn er ook gidsen die je kunt huren. Dit kost 10 JOD. Dit is echter helemaal niet nodig, want ook zonder gids kun je de wandeling prima doen. Verdwalen is onmogelijk en de wandeling is niet moeilijk. Het voordeel aan een gids is natuurlijk wel de extra informatie die je krijgt. Wij kozen er echter voor om de wandeling zelfstandig te doen en dat is goed bevallen.

Let op! De mensen kunnen bij de ingang heel opdringerig zijn en zeggen dat een gids verplicht is. Laat je niks wijsmaken, betaal de entree en loop door. Bij ons werd er overigens heel vriendelijk gedaan en werd onze nee direct geaccepteerd, maar andere verhalen heb ik ook gehoord.

Wat is de beste reistijd?

De meeste wadi’s in Jordanië kun je niet het hele jaar door bezoeken. Wil je dan ook zeker weten dat ze geopend zijn? Plan je bezoek dan tussen april en oktober. In andere maanden kan het water heel hoog komen te staan en is er kans op overstromingen. De wadi’s in Jordanië zijn dan levensgevaarlijk om te bezoeken. Aangezien het water in Wadi Bin Hammad over het algemeen vrij laag staat, is deze wadi vaak wel langer geopend. Precieze data kan ik niet vinden. Wij bezochten deze plek in mei en dat was ideaal.

Let op: Ga niet naar Wadi Bin Hammad als er regen voorspelt is of als het de afgelopen 2 dagen heeft geregend. Er is dan kans op overstromingen en je wandeling kan dan levensgevaarlijk zijn. Houd daarom de weersvoorspellingen goed in de gaten. Neem dit advies serieus. Hoewel de wandeling prachtig is, is je leven altijd meer waard.

Wat trek je aan?

Tijdens het wandelen door Wadi Bin Hammad in Jordanië word je zeker weten nat. Maar, het water komt op zijn diepst tot je knieën. Je kunt dan ook gewoon een normale outfit aandoen. Het beste is om in Jordanië je schouders en knieën te bedekken uit respect voor de cultuur en locals. Dit is ook in de kloof een prima wandel outfit. Qua schoenen hadden wij schoenen van Tropicfeel aan. Dit is perfect, aangezien deze speciaal gemaakt zijn voor wandelen door het water. Ze zijn licht en drogen snel. Je kunt ook kiezen voor teva’s, maar je loopt dan het risico om je voet open te halen aan de vele rotsen waar je overheen loopt. Wandelschoenen die tegen water kunnen zijn ook een optie, maar die worden wel zwaar.

Hoe lang heb je nodig voor hiken in Wadi Bin Hammad?

Voor de wandeling in Wadi Bin Hammad heb je zo’n 2 tot 3 uur nodig. Op een gegeven moment kom je bij een punt uit waarbij je niet verder kunt, tenzij je helemaal door wilt lopen naar de dode zee (maar dan heb je vervoer terug nodig). Dit eindpunt bereik je na ongeveer 1 tot 1,5 uur lopen. Je loopt daarna dezelfde route terug. Eerder omkeren als je minder tijd hebt kan ook.  

Hiken in Wadi Bin Hammad in Jordanië

Hiken in Wadi Bin Hammad: de wandeling zelf

Nu je wat praktische tips hebt kunnen lezen over Wadi Bin Hammad in Jordanië, is het tijd om je meer te vertellen over wandelen in Wadi Bin Hammad. Ik neem je mee naar onze ochtend in de kloof.

De route erheen

Wij waren behoorlijk gespannen door een filmpje van de route die wij hadden gezien. Deze viel, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, 100% mee. De route was goed te doen en de uitzichten onderweg waren prachtig. Na een uurtje rijden vanuit Kerak parkeerden wij de auto en kon onze wandeling beginnen. Wij betaalden 5 JOD en gaven aan dat we geen gids wilden. Zonder gedoe konden wij direct doorlopen, heel fijn!

De start van de wandeling

Na het toiletgebouw en de plek waar je iets te eten en drinken kunt kopen, loop je rechtdoor. Je komt dan bij een brug uit. Deze brug steek je niet over, maar je gaat naast de brug via het trappetje naar beneden het water in. Daarna volg je de rivier en kun je eigenlijk niet verdwalen. Je loopt niet in de richting waar je auto geparkeerd staat, maar de andere kant op.

Aan het begin probeerden wij buiten het water te lopen, gewoon omdat je dat normaal eigenlijk ook altijd doet. Dit is al snel niet meer haalbaar en dan lopen we gewoon in het water. Het water hier is warm en niet diep.

Wandelen in Wadi Bin Hammad in Jordanië
Wandelen in Wadi Bin Hammad in Jordanië
Wandelen in Wadi Bin Hammad in Jordanië

Verder de kloof in

Wij starten tegelijk met een vrij grote groep. Daarna volgen er nog meer grote groepen. Vooraf lazen wij dat deze kloof onbekend was en er weinig toeristen zijn, bij ons was het echter vrij druk. Gelukkig verspreid de drukte zich goed en heb je er dan geen last van. Op veel momenten zijn wij toch alleen en kan ik prachtige foto’s maken. Wij stoppen dan ook regelmatig om te genieten van de natuur. De kloof is echt prachtig. Je wandelt door het water, ziet hoge rotswanden om je heen en overal groeien palmbomen en prachtige roze bloemen. Een plek als dit had ik nog nooit gezien. Wauw! Ook zijn er wat watervallen, wat deze plek nog mooier maakt.

Tips voor Wadi Bin Hammad Jordanië
Tips voor Wadi Bin Hammad Jordanië
Tips voor Wadi Bin Hammad Jordanië
Tips voor Wadi Bin Hammad Jordanië
Tips voor Wadi Bin Hammad Jordanië

Dezelfde weg terug

Wanneer je stopt en omkeert hangt er vanaf hoe lang jij de tijd hebt. Wij keerden om bij het punt dat je onder een hangende rots door moest, omdat het gewoon al best laat was en wij nog richting Wadi Musa moesten rijden die dag. Je kon op dit punt nog verder en dat had ik best gewild. Op een gegeven moment kun je niet meer verder. Doe je dat wel? Dan kom je niet meer terug omhoog en moet je helemaal doorlopen tot de Dode Zee. Vanaf hier heb je dan vervoer terug nodig.

Je loopt na het omkeren dezelfde route terug. Dit is helemaal niet erg, want de route ziet er dan weer compleet anders uit. Hiken in Wadi Bin Hammad verveelt dan ook nooit.

Hiken in Wadi Bin Hammad Jordanië
Hiken in Wadi Bin Hammad Jordanië

Wat vonden wij van wandelen in Wadi Bin Hammad?

Wij vonden Wadi Bin Hammad een van de mooiste plekken die wij bezochten tijdens onze rondreis door Jordanië. Het was echt een hoogtepunt. Ik had deze prachtige plek dan ook absoluut niet willen missen. De wandeling is heel makkelijk en voor iedereen toegankelijk. Dit maakt wandelen in Wadi Bin Hammad geschikt voor het hele gezin. Wat mij betreft is dit de mooiste wadi van Jordanië. Heb je maar tijd voor 1 wadi? Dan moet je deze kiezen!

Overnachten in de omgeving

Voor de wandeling naar Wadi Bin Hammad heb je 2-3 uur nodig, voor de route erheen 1 uur en voor de terugweg ook 1 uur of langer. Dit betekent dat je zo 5 uur verder bent. Het is daarom best handig om in ieder geval 1 nacht in de omgeving te verblijven. Dit kan voor of na je wandeling zijn. Voor ons was dit voor onze wandeling. Wij kozen ervoor om in Kerak te verblijven. Dit is de grootste stad in de buurt van Wadi Bin Hammad. Vanaf hier is het 50 minuten rijden. Kerak is makkelijk te bereiken vanuit verschillende plekken in Jordanië en ik vind het dan ook een goede uitvalsbasis voor de kloof. Wij verbleven in het centrum van Kerak in Guset House. Deze accommodatie is simpel, maar netjes en ligt heel centraal. Het was heel goedkoop, maar wel wat gehorig. Je bekijkt deze accommodaties en de andere opties via deze link

Je reis door Jordanië vervolgen

Wil je naast Wadi Bin Hammad nog meer van Jordanië zien? Dat kan natuurlijk! Je kunt vanaf Wadi Bin Hammad heel makkelijk door reizen richting Madaba of Kerak. Reis je richting Madaba? Dan kom je nog een van de mooiste stukken van de King’s Highway tegen en kun je daarna de mozaïeken in Madaba bewonderen. In Kerak kun je het kasteel bezoeken. Zelf reden wij vanuit Wadi Bin Hammad in Jordanië door naar Wadi Musa om Petra te bezoeken, ook dit is goed te doen. Nieuwsgierig naar hoe wij deze kloof in onze route opnamen? Bekijk dan onze reisroute Jordanië.

Petra

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over hiken in Wadi Bin Hammad in Jordanië. Het is echt de mooiste wandeling van Jordanië en wij vonden het prachtig. Misschien wel een van de mooiste plekken die we bezocht hebben tot nu toe. Het is zo bijzonder! Hopelijk heb je door dit artikel een goed beeld gekregen van deze plek en heb je nu genoeg tips voor Wadi Bin Hammad kunnen verzamelen!

Zou jij willen wandelen in Wadi Bin Hammad?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda (1995) en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs, ben ik een van de gezichten achter Travellers of the world. Als kind maakte ik vooral reizen naar de camping in Nederland, Frankrijk en Italië, maar al snel ontdekte ik hoe mooi de wereld was en wilde ik daar meer van zien. Inmiddels bezocht ik ruim 30 landen en zette ik voet op 5 verschillende continenten. Je kunt mij dan ook wel reisverslaafd noemen. Op Travellers of the world schrijf ik alle artikelen en deel ik onze reistips & ervaringen, om jullie een handje te helpen bij het plannen van je volgende reis.

Reis je me met mee?

Volg ons op

Follows