Waarom wij Gili Air vonden tegenvallen

by | Feb 25, 2019 | Azië, Indonesië, Lijstjes | 14 comments

 

Als je foto’s ziet van het eiland Gili Air word je spontaan verliefd. De witte stranden, het heldere blauwe water en de onderwaterwereld moeten een waar paradijs zijn. Met hoge verwachtingen stapten wij dan ook in de boot, om vervolgens heel snel en teleurgesteld het eiland weer te verlaten. Je kan nou eenmaal niet elke plek leuk vinden tijdens je reizen, dus daar ben ik ook heel open over. Vandaag vertel ik je dan ook waarom Gili Air ons tegenviel.

Gili Air, een paradijs zonder toeristen 

Dit werd ons voorgeschoteld. Gili Air is een paradijs met geweldige stranden, waar het lang niet zo toeristisch is als op het populaire eiland Gili Trawangan. Maar er zou wel leven zijn op Gili Air, er zijn genoeg leuke barretjes en restaurantjes, maar je ziet ook veel van het lokale leven. Daarnaast zijn de stranden er prachtig en de onderwaterwereld ook.

Toen wij aankwamen in de haven vond ik het er al niet zo geweldig uitzien, maar goed, wie weet is dit niet het mooie deel waar iedereen het over heeft. Toen wij richting onze accommodatie liepen naar de andere kant van het eiland liepen wij binnendoor en werden wij constant welkom geheten door de locals. Wat een vriendelijke mensen op Gili Air!

Aan de vriendelijke mensen ligt het dan ook zeker niet dat wij Gili Air helemaal niks vonden. De reden dat wij Gili Air na drie nachten, in plaats van vijf of zes nachten, al verlieten, ligt dan ook aan iets anders. Hieronder geef ik je onze 5 reden!

1. De stranden zijn helemaal niet zo mooi 

Tja, wij dachten dat Gili Air prachtige stranden zou hebben. Maar deze stranden waren eigenlijk helemaal niet zo prachtig. In twee uur loop je het hele eiland rond en dat is precies wat wij gedaan hebben. Wij liepen over elk stuk strand op het eiland en hebben gewoon geen enkel mooi stuk ontdekt. Ja, op de foto’s ziet het er heel mooi uit, maar het is echt anders in werkelijkheid. De stranden liggen namelijk helemaal vol met koraal, echt overal, rondom het hele eiland. Je kan dus helemaal niet lekker op het strand lopen, want dat doet gewoon oprecht pijn. Verder is het strand ook helemaal niet zo wit. Op een plek zag je zelfs allemaal zwart zand. Het strand is op de meeste plekken meer gelig, maar door al het dode (witte) koraal wat op de stranden ligt, lijkt het op de foto wit. Best een tegenvaller dus!

Op onze foto’s ziet het strand van Gili Air er ook mooi uit, ik heb geprobeerd er het beste van te maken. Maar de werkelijkheid is anders. Het witte komt door het koraal en overal koraal is niet fijn! Als je trouwens goed kijkt op de onderste foto is ook behoorlijk wat koraal te zien. Het zand is verder trouwens ook ontzettend grof, niet wat je verwacht bij een ‘bounty eiland’

Gili Air
Gili Air
Gili Air

2. De onderwaterwereld was helemaal niet zo mooi + vreselijke snorkel tour 

Een dag nadat wij een rondje rondom het hele eiland hadden gelopen deden wij een snorkel tour. Wij hadden gehoord dat het snorkelen rondom de drie Gili eilanden prachtig zou zijn. Dus vol goede moed gingen wij mee met een tour, geregeld door ons hotel. Wat een aanfluiting was dat zeg!

Onze eerste stop was op turtle point, hier zagen wij geen enkele schildpad, maar goed, dat kan natuurlijk altijd gebeuren. Wat we wel zagen waren kwallen, non stop werden wij geprikt door die beesten en dat deed zoveel pijn! Ik werd helemaal gek.

Na turtle point gingen we naar een ander punt waar we dan wel schildpadden zagen. Echt zo gaaf! Totdat onze snorkelgids naar beneden zwom en de schildpad met twee handen optilde en zo ‘wegduwde’ zodat de schildpad ging zwemmen. Iedereen om mij heen leek het geweldig te vinden, maar ik kookte van woede. Je mag dieren nooit aanraken! Altijd als je gaat snorkelen met schildpadden wordt dit maar liefst honderd keer vertelt en hier pakte meneer gewoon even het arme dier vast, meerdere keren.

Na dit moment had ik er eigenlijk al geen zin meer in, maar goed, je gaat ook niet terugzwemmen naar Gili Air. We snorkelden nog op een stop met mooi koraal, ten minste, volgens onze gids moest het mooi zijn. Al het koraal was helemaal dood, dat noem ik nou niet bepaald mooi om te zien.

Voor onze lunch hadden we ook nog een stop bij de beelden onder water. Ik keek hier best naar uit, want ik had zoiets nog nooit gezien. Wat ik verwachtte te zien was dit:

onderwater beelden bij Gili Meno Lombok Indonesië
Wat wij eigenlijk zagen was dit:
Onderwater beelden bij Gili Meno Lombok Indonesië
Onze lunchstop was op Gili Meno, wij waren benieuwd naar het strand daar, omdat we na Gili Air Gili Meno op de planning hadden staan. Nou, al heel snel wisten wij dat wij na oud en nieuw gelijk zouden terugreizen naar Bali. Gili Meno zag er precies uit zoals Gili Air, wat een onprettig strand. Onze lunch (niet inbegrepen bij de tour), was gelukkig wel lekker.

Na de lunch zouden wij nog op twee plekken stoppen. Dit werd er een, met wederom alleen maar dood koraal. Zo jammer. Ik vraag mij echt af waarom iedereen zo lyrisch is over snorkelen rondom de Gili eilanden, want ik vond het echt een aanfluiting en kan het niemand aanraden. Ik heb veel mooiere plekken gezien, waar ze wel goed met dieren omgaan en waar het koraal nog mooi en kleurrijk is. Zoals op de Perhentian eilanden in Maleisië!

Om toch nog een beetje positief te zijn heb ik wel een mooie foto kunnen maken van een schildpad (die dus niet goed behandeld werd). Mijn onderwatercamera is na deze dag wel overleden.

schildpad bij Gili Air Lombok Indonesië

3. Je kan niet lekker zwemmen

Wij boekten op Gili Air een hotel zonder zwembad, want er was immers genoeg strand om lekker te luieren. Nu begint het natuurlijk al met de stranden die helemaal niet fijn zijn rondom Gili Air, dus lekker op je handdoekje ga je niet liggen. Dan komt er ook nog eens bij dat zwemmen in zee echt onmogelijk is. De zee ligt namelijk ook vol met koraal en na een meter is er eigenlijk al geen zand meer te bekennen. Het enige wat kan is zitten in de branding. Een behoorlijke tegenvaller als je verwacht een fijn plekje tegen te komen om heerlijk te zwemmen in zee en wat te relaxen. Verder lagen er ook redelijk wat boten op sommige delen van het strand, wat ook nooit fijn is in verband met de ankers.

Hieronder op de foto zie je een man in de zee zitten. Verder dan dit kon je niet, want voor hem begint het koraal al! Als je goed kijkt kun je dat ook zien. Zo jammer.

Gili Air
Gili Air

4. Het is een bende op het eiland

Gili Air heeft afgelopen zomer een zware aardbeving te verduren gehad. Dus je komt nog veel ingestortte gebouwen tegen. Daar kunnen ze natuurlijk niks aan doen en dat is dan ook niet waar ik het over heb. Ik heb het bij dit punt vooral over de andere bende. De vuilnisbelt naast een strand waar een enorme stanklucht vanaf komt is nou niet echt fijn. Of wat dacht je van de hopen plastic in de straten? Kijk, de kapotte gebouwen begrijp ik door de aardbeving, maar een aardbeving is geen excuus om van de rest van je eiland ook maar een bende te maken. Zo zonde!

5. Het eten en drinken is matig

Ik vond eten in Indonesië echt geweldig. Ik hield van het lokale Aziatische eten en dat heb ik toch niet heel snel. Maar op Gili Air was dit toch anders. Het was het allemaal net niet. Het vlees van de hamburger was taai, de patat enorm zout. De andere dingen vrij smaakloos. We hebben bij meerdere tentjes gegeten en de enige die oké was, was het ohlala café. Veel dingen waren trouwens ook altijd maar op op het eiland en de porties super klein. Ook de bananensap was echt vies. Ik heb nog nooit vieze bananensap gekregen in welk land dan ook, maar die op Gili Air was smaakloos, of zo zoet dat je het suiker kon kouwen.

Na drie nachten verlieten wij Gili Air om deze vijf redenen. Wij hadden geen klik met het eiland en ons ga je er dan ook niet meer terugzien. Een paar dagen op de andere Gili eilanden hoeven we ook niet meer te proberen, want wij hebben het gezien hier. Ik hoor van meerdere dat ze er hetzelfde over denken, maar ik hoor van veel meer mensen dat ze het geweldig vonden op Gili Air. Tja, smaken verschillen natuurlijk, maar als je weinig tijd hebt zou ik je heel sterk aanraden om Gili Air lekker over te slaan. Er zijn veel mooiere plekken in Indonesië! 

Welke plek is jou tegen gevallen op reis? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 23 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow