Waarom een tour stiekem best wel leuk is + alles wat je moet weten!

door | Laatste update Apr 8, 2019 | Gepubliceerd Nov 19, 2016 | Backpacken, Lijstjes, Voorbereidingen | 10 reacties

Hoe vaak lees ik wel niet op blogs of facebook pagina’s dat een tour gewoon zonde is van je geld en je het veel beter zelf allemaal kunt regelen? Nou, heel vaak dus. En in sommige gevallen ben ik het ermee eens, maar in sommige gevallen is dat ene toertje wel echt een toevoeging. Zo had ik onze tour bij de Cameron Highlands voor geen goud willen missen! Waarom een tour zo erg nog niet is en waarom je er zo af en toe gewoon een moet doen lees je hier! Verder vertel ik je natuurlijk ook alles wat je nog meer moet weten voor je een tour boekt…

Moet je altijd een tour doen?

Laten we dit eerst gelijk maar duidelijk maken; dat hoeft natuurlijk niet! Soms is een tour namelijk echt diefstal. Zo kun je vanuit Kuching op Borneo een tour doen naar Semmengoh, voor zo’n tour betaal je meer dan 100 ringgit, terwijl je in het park geen gids nodig hebt. De gewone bus kost nog geen 4 ringgit en de entree van het park is 10. Tel uit je winst als je dus zelf gaat! Bedenk dus altijd goed of een tour zinvol is. Ga je een heel gebied ontdekken? Dan is het leuk! Ga je naar een park waar je met het openbaar vervoer makkelijk zelf kunt komen? Ga dan lekker zelf.

Wanneer kun je dus het beste wel een tour boeken? Nou, als je er zelf niet kunt komen of als je graag meer wilt weten over een gebied. Ook als iets niet op eigen houtje kan, boek je een tour! Want er zitten best veel voordelen aan….

De voordelen van een tour 

Zoals ik al zei heeft een tour doen ook vaak genoeg voordelen. Welke voordelen dat zijn deel ik hieronder!

Je leert over de omgeving

Als je een tour doet krijg je een gids mee en als je een beetje een goed tourbureau hebt uitgezocht dan heb je vaak ook een goede gids. Deze gids weet van alles over de omgeving, dus je leert er ten minste iets van! Ook zie je vaak veel meer, omdat een gids weet waar je naar moet kijken en op moet letten. In de jungle zelf wildlife spotten? Dat is best heel lastig, maar een gids ziet echt elk klein mini diertje en elk bijzonder plantje, die jij waarschijnlijk niet ziet.

mossy forrrest Cameron highlands Maleisië tijdens een tour

Je hebt geen eigen vervoer nodig

Veel mensen die geen tour willen doen en op eigen houtje gaan zijn geld kwijt aan het vervoer, je moet namelijk een auto of scooter huren. Benzine komt hier ook nog bij. Rijd je scooter en word je aangehouden komt hier misschien ook nog een boete bovenop. Doe je een tour word je overal naar toe gebracht en heb je dus je eigen scooter niet nodig. Vaak word je al bij je hotel opgepikt, ideaal dus.

Je ziet veel in korte tijd

Met een tour ga je vaak naar verschillende plekken op een dag. Een gids kent de weg en weet waar ie moet zijn, dus je kunt veel meer doen en zien in een relatief korte tijd. Heb je weinig tijd? Dan is het dus ideaal om een tour te doen!

Je ontmoet mensen

Vooral leuk als je alleen reist of eens toe bent aan ander gezelschap. Tijdens een tour ben je namelijk nooit alleen en ontmoet je heel veel andere reizigers. Soms heb je klik en heb je op die manier een hele gezellige dag. Altijd het proberen waard toch?

Soms kan het gewoon niet anders

Iets wat je heel graag wilt doen overslaan omdat je er zelf eigenlijk niet kunt komen? Of omdat het gewoon niet kan op eigen houtje? Dat is echt doodzonde. Je wilt iets namelijk niet voor niks heel graag doen. Wij wilden in Maleisië heel graag naar Wetlands nationaal park, maar op eigen houtje kan dit niet. Tours vonden wij vrij prijzig, maar het is een van de leukste dingen geweest van de hele reis! Ik had sowieso spijt gehad als ik niet was gegaan en ik denk altijd; beter spijt van iets wat je wel gedaan hebt dan van iets wat je niet gedaan hebt. Soms moet je gewoon geld reserveren voor dingen die je heel graag wilt doen.

krokodil tijdens een tour in Wetlands nationaal park

Zijn er ook nadelen? 

Natuurlijk zijn er ook nadelen, je betaalt vaak net even meer als je een tour boekt. Niet zo gek ook, aangezien de gids en al het andere personeel ook geld moeten verdienen. Verder kun je niet je eigen tijdsindeling maken, dus niet overal zo lang blijven als dat je misschien wel zou willen. De oplossing hiervoor? Vraag of je nog wat tijd mag, of ga later terug met eigen vervoer. Ik heb zelf nog niet gehad dat ik tijdens een tour te kort tijd kreeg. Wel kun je pech hebben en een gids treffen die niet zo goed Engels spreekt of weinig vertelt.

Waar moet je op letten bij het boeken van een tour? 

Oké, nu ik je overtuigd heb dat sommige dingen wel echt leuk zijn met een tour en dat je dat af en toe gewoon moet doen, is het ook wel handig om te weten waar je op moet letten bij het boeken van een tour.

De prijs

Bij elk bureautje kan de prijs anders zijn, het is dus slim om meerdere bureaus langs te lopen en prijzen met elkaar te vergelijken, soms scheelt je dit wel meer dan tien euro!

Wat zit erbij? 

Kijk altijd goed wat erbij je tour is inbegrepen, ook dit verschilt namelijk per bureau. Soms lijken de tours hetzelfde, maar soms krijg je bij de ene wel eten en bij die andere moet je het zelf meenemen. De verschillen zijn vaak klein, maar het kan er wel voor zorgen dat je tour net iets leuker is als je er goed naar kijkt!

De reviews 

Lees heel veel reviews voor je boekt bij een tour bureau! Zo voorkom je dat je bij een bureau boekt met slechte, massale tours. Massale tours zijn over het algemeen minder leuk, dus het loont echt om je in te lezen of om rond te vragen bij anderen. Zo deden wij een keer een vrij massale tour in Langkawi, de groep was super groot, de gids vertelde bijna niks en echt leuk was het niet. Dan kun je soms beter iets meer betalen!

 

Wat is jouw mening over het doen van tours?  

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow