Waarom ik geen Digital Nomad ben en dit ook niet wil zijn

by | Aug 31, 2019 | Persoonlijk | 10 comments

Oh, je gaat op wereldreis? Wil je dan niet ook het reizen en werken combineren? Dat is een vraag die ik de laatste maanden enorm vaak heb gekregen. Als Digital Nomad de wereld over reizen klinkt als een droom voor vele. Maar voor mij is het geen droom, alle behalve zelfs. Ik ben geen Digital Nomad en ik zal hoogstwaarschijnlijk nooit al werkend de wereld verkennen. Waarom het reizen als Digital Nomad niks voor mij is, vertel ik vandaag!

Waarom dit artikel?

Ja, ik wil geen Digital Nomad zijn, dat is zo, en eigenlijk hoef ik me helemaal niet te verantwoorden waarom ik dat niet hoef te zijn. Maar ik werd helemaal gek van alle berichten. Elke keer als ik een bericht plaatste in een Facebook groep waaruit bleek dat ik voor onbepaalde tijd op reis ging kwam er weer zo’n bericht. Zo’n privé bericht op Facebook met de vraag of ik niet wilde werken tijdens het reizen? Want dat klinkt toch als een droom? Uh nee. En dat antwoord begreep eigenlijk niemand. Kennelijk is het gek om die droom niet te hebben.

Laat ik voorop stellen dat ik reizen geweldig vind en dat ik het liefst niets anders zou doen. Maar ja, reizen kost geld en daarvoor moet je toch echt werken. Toch spreekt de combinatie mij niet aan. En ja, ik snap dat de combinatie veel mensen wel aanspreekt, maar niet iedereen is zo. Om mijn nee toch eens duidelijk uit te leggen schrijf ik dit artikel. Want zo gek is het nou ook weer niet dat niet iedere reiziger deze droom heeft.

Waarom ik geen Digital Nomad wil zijn

Hieronder mijn redenen waarom ik geen Digital Nomad wil zijn! 

1. Ik ben dol op mijn offline werk

Een van de belangrijkste redenen is gewoon dat ik mijn werk in Nederland ontzettend leuk vind. Daarbij komt ook dat mijn werk in Nederland niet overal ter wereld gedaan kan worden en dat ik hiervoor gewoon op locatie in Nederland moet zijn. Ik ben namelijk leerkracht in het basisonderwijs. Je hoort hier tegenwoordig veel negatieve dingen over. Het werk is te zwaar, er zijn te weinig leerkrachten en het loon staat niet in verhouding tot de werkzaamheden (en is niet gelijk met het Voortgezet onderwijs). En ja, dat is allemaal wel zo, maar toch zou ik voor geen goud iets anders willen doen. Misschien veranderd het ooit nog, maar voor nu werk ik met heel veel plezier in het onderwijs. Aankomend schooljaar eerst weer in de invalpoule, maar ik hoop uiteindelijk toch echt op mijn eigen kleuterklas.

Ik zou trouwens ook echt niet weten wat ik zou willen doen als ik wel Digital Nomad zou zijn. Schrijven vind ik leuk, maar ik weet niet of ik dat fulltime zou willen.

2. Ik wil op reis echt kunnen genieten van het reizen

Toen wij in het mooie Nieuw-Zeeland waren hadden wij meerdere opdrachten lopen voor onze blog. Regelmatig moest ik achter mijn laptop kruipen om een stuk te schrijven. En ik voelde constant druk, want internet werkte lang niet altijd en ik had soms gewoon geen tijd. Ik was constant bezig met het feit dat die opdrachten af moesten en hierdoor veel te weinig bezig met reizen. Dat is niet wat ik wil. Als ik op reis ben wil ik daar met de volle 100% van genieten. Ik wil bezig zijn met de mensen daar, met de natuur, met alles wat met reizen te maken heeft. Ik wil dan niet bezig zijn met mijn laptop, of die ene deadline. Als ergens geen internet is wil ik daar niet van balen, maar dan wil ik juist genieten van de rust en het offline zijn. Op reis wil ik gewoon echt optimaal genieten. Als ik moet werken lukt dat niet.

Dit is ook de reden dat wij tijdens onze reis veel samenwerkingen hebben afgewezen. Samenwerkingen zijn leuk, het is een leuke extra bijverdienste en het helpt ons om de blog online te kunnen houden. Maar het mag niet ten koste gaan van mijn reisplezier, en dat ging het wel.

Genieten van het reizen in de Grand Canyon, daarom ben ik ook geen Digital Nomad

3. Zo idyllisch als het klinkt, is het gewoon niet

Werken op het strand in je hangmat met een cocktail je hand. Dat is hoe iedereen het voor zich ziet. Maar dat idyllische beeld is niet de werkelijkheid. Je werkt waarschijnlijk vooral binnen, of buiten op een terrasje, of aan een tafel. Maar echt niet in die hangmat. Je hebt deadlines en echt niet elke dag de tijd om lekker op ontdekking te gaan. Ik volg blogs van Digital Nomads die eigenlijk voornamelijk werken. Terwijl ik naar het buitenland ga voor een reis, niet voor het werken.

Natuurlijk klinkt het echt perfect, dat je tijdens het reizen geld verdiend. Maar Digital Nomad zijn is gewoon keihard werken en de opdrachten komen niet zomaar aangewaaid. 

Je werkt niet elke dag op plekken zoals dit als je Digital Nomad bent

4. Geen zekerheid

Als Digital Nomad heb je geen zekerheid. Je heb geen vast uren contract en je hebt hierdoor ook geen vast inkomen. Ik vind het fijn om te weten waar ik aan toe ben. Ik wil gewoon vaste werkdagen, vaste uren en een vast loon. Als Digital Nomad heb je misschien wel eens langdurige opdrachten, maar zekerheid heb je nooit. Er gaan maanden zijn dat je misschien te weinig inkomen hebt, maar natuurlijk ook maanden waarbij je weer veel meer verdiend.

5. Je hebt geen eigen plek

Persoonlijk vind ik dat er een verschil zit tussen mensen die zo nu en dan reizen met werken combineren, als tussen mensen die dat de hele tijd doen. Mensen die dat de hele tijd doen zwerven vaak veel rond over de wereld, maar hebben eigenlijk nooit een vaste plek. Als er iets is wat ik de afgelopen maanden op wereldreis geleerd heb, is dat ik een eigen vaste plek enorm waardeer. Ik vind het gewoon fijn om een huisje te hebben, een plek om naar terug te komen.

Geen vaste plek als Digital Nomad
Geen vaste plek als Digital Nomad

Dit zijn mijn vijf redenen waarom ik geen Digital Nomad ben en er ook geen wil worden. Natuurlijk kan die mening altijd veranderen. Remco is programmeur en zou overal ter wereld kunnen werken. Wie weet komt die droom ooit toch nog, maar voor mij is het nu geen droom. Het enige voordeel voor mij zou zijn dat je weg kunt wanneer je wilt. In het onderwijs zit ik altijd vast aan de schoolvakanties en daarmee dus vaak het regenseizoen en het dure seizoen.

Dus, aan alle mensen die niet begrepen waarom ik niet lid wilden worden van een groep om meer te leren over het Digital Nomad zijn. Aan alle mensen die niet snapte waarom ik me niet wilde verdiepen in werken op reis en aan alle mensen die niet snappen waarom voor sommige mensen het Digital Nomad leven geen droom is: hierom dus! Ik ben tevreden met mijn werk, ik ben tevreden met mijn leven in Nederland. En dat leven wil ik combineren met zoveel mogelijk reizen, om zo meer te zien van de wereld.

Zou jij Digital Nomad willen worden? Waarom wel of waarom juist niet?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow