Waar moet je op letten bij het afsluiten van een reisverzekering?

door | Laatste update Apr 7, 2019 | Gepubliceerd Oct 17, 2017 | Backpacken, Stedentrips, Voorbereidingen | 12 reacties

Als je op reis gaat vind ik een reisverzekering echt een must. Ik ben wel eens weg gegaan zonder verzekering, maar sinds ik regelmatig reis doe ik dit niet meer. Je zou maar net je camera laten vallen, in het ziekenhuis belanden of beroofd worden. Geloof me, dan ben je heel blij met een reisverzekering! Maar waar let je nu op bij het afsluiten van een reisverzekering? Vandaag vertel ik je hier alles over!

Kortlopende of doorlopende reisverzekering?

Als je een reisverzekering afsluit is dit een van de eerste dingen die je moet besluiten, neem je een kortlopende of toch een doorlopende reisverzekering? Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van je reisgedrag. Reis je veel en maak je meerdere reizen per jaar? Dan is een doorlopende reisverzekering veel voordeliger dan een kortlopende. Ga je slechts 1 keer 1 of 2 weken weg? Dan is een kortlopende reisverzekering weer voordeliger.

Altijd verzekerd op reis? Dan kies je voor een doorlopende reisverzekering. Je kunt onbezorgd vertrekken, want verzekerd ben je toch. Super handig! Hoe lang je aaneengesloten weg kunt is weer afhankelijk van je verzekering.

Hoe lang geldt de verzekering?

Als je een verzekering afsluit voor je reis dan is het belangrijk dat je er op let hoe lang je verzekering geldig is. Sommige verzekeringen zijn bijvoorbeeld 60 dagen geldig. Dit betekent dat 1 reis maximaal 60 dagen mag duren wil je verzekerd zijn. Ga je op wereldreis? Dan is zo’n verzekering dus niet genoeg en moet je er op letten dat je voor een langere periode aaneengesloten weg kunt. Bij sommige verzekeraars kun je voor een extra bedrag per maand langer aaneengesloten op reis. Voor wereldreizen die lang duren heb je ook speciale verzekeringen. Als je je uitschrijft bij de gemeente en je geen zorgverzekering meer hebt in Nederland dekt je reisverzekering niet de medische kosten. Een adres in Nederland tijdens je reis is daarom altijd aanbevolen!

Europadekking of werelddekking?

Als je een verzekering afsluit kan je kiezen tussen een verzekering die in Europa geldig is of over de hele wereld. Ben je van plan om binnen Europa te blijven? Dan kies je natuurlijk voor Europadekking. Ga je ook wel eens buiten Europa op reis? Dan kies je voor werelddekking. Je bent dan overal ter wereld verzekerd, behalve als het reisadvies negatief is.

Reisverzekering Europa of werelddekking?
Reisverzekering Europa of werelddekking?

Wel of geen annuleringsverzekering?

Dit is een vraag die vaak voorbij komt, neem je nu wel of geen annuleringsverzekering bij je reisverzekering? Bij de keuze om dit wel of niet te doen moet je voor jezelf een goede afweging maken en de risico’s op een rijtje zetten. Als je een annuleringsverzekering hebt dan worden (een deel van) de kosten die bij annulering van de reis in rekening worden gebracht vergoed. De annuleringsverzekering keert alleen uit als de reis onverwachts niet door kan gaan, of als de reis eerder moet worden beëindigd.

De reden dat je annuleert moet in veel gevallen wel dringend zijn. De reden is dringend als een van de verzekerden ziek is en je echt niet meer kunt reizen. Om aanspraak te maken op je annuleringsverzekering in dit soort gevallen heb je een doktersverklaring nodig. Een andere dringende reden kan zijn dat een familielid ernstig ziek of overleden is. Bij veel verzekeringen moet dit familielid eerste- of tweedegraads familie zijn, bij Centraal Beheer is dit ruimer en kun je al annuleren als het om een dierbare gaat. Ook een inbraak in huis kan een geldige reden zijn om aanspraak te maken op je annuleringsverzekering. Ook bij het krijgen van een nieuwe baan of als je reisgenoot zijn annuleert kun je gebruik maken van je verzekering. Lees heel goed de voorwaarden zodat je weet wanneer jouw annuleringsverzekering geldig is. Ik heb er wel voor gekozen, omdat het niet duur is en je nooit weet wat je overkomt of wat je familieleden overkomt. Als je dan ineens al je geld kwijt bent of zelf een nieuw vliegticket moet betalen is het een heel duur grapje.

Houd er wel rekening mee dat je een annuleringsverzekering moet afsluiten binnen 14 dagen na het boeken van de reis. Anders is de verzekering niet geldig tijdens je reis. Heb je een doorlopende reisverzekering en kies je voor een annuleringsverzekering daarbij? Dan hoef je dit maar 1 keer af te sluiten. Voor je eerste reis moet dit wel binnen 14 dagen gebeuren.

Dit is kort gezegd waar je allemaal op moet letten bij het afsluiten van een reisverzekering. Wil je meer weten over alle extra opties die verzekeringen bieden? Daarover vertel ik binnenkort meer over!

Heb jij ook een reisverzekering?

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Centraal Beheer. Wij geven echter altijd onze eigen mening, kijk voor meer informatie in onze disclaimer.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 22 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow