Het Vrijheidsbeeld bezoeken in New York: handige tips!

door | Laatste update Nov 25, 2023 | Gepubliceerd Apr 25, 2023 | Amerika, Noord-Amerika, Verenigde Staten | 4 reacties

Het vrijheidsbeeld in New York is een van de symbolen van de stad en van Amerika. Het is dan ook niet voor niks dat het vrijheidsbeeld bezoeken hoog op het lijstje staat van dingen die je moet doen in New York. In dit artikel vertel ik je alles over het Statue of Liberty en deel ik handige tips voor een bezoek aan het icoon van New York!

Statue of Liberty in New York

Wil je het vrijheidsbeeld bezoeken in New York? Dan is het handig om je van te voren voor te bereiden. Je hebt namelijk tickets nodig en hiervoor zijn verschillende opties. Aangezien het beeld een populaire bezienswaardigheid is, zijn deze tickets soms al ruim van te voren uitverkocht. Verder is het leuk om een beetje iets te weten over de achtergrond van het vrijheidsbeeld, oftewel van het Statue of Liberty. Daarover zal ik je dan ook vertellen in dit artikel.

In dit artikel deel ik mijn tips voor het Vrijheidsbeeld in New York bezoeken, zo vertel ik over de tickets, de boottocht, Liberty Island en het naastgelegen Ellis Island. Ook zal ik vertellen over een gratis optie om het standbeeld te zien. Maar voor ik dat ga doen, vertel ik straks eerst iets over de achtergrond van het Statue of Liberty in New York.

Geschiedenis van het Vrijheidsbeeld in New York

Het Vrijheidsbeeld, in het Engels Statue of Liberty genoemd, is een standbeeld op een eiland in de wateren van New York. Het beeld staat symbool voor de vrijheid, maar is ook een teken van verwelkoming van iedereen. Denk dan aan terugkerende Amerikanen, gasten en immigranten. Die immigranten kwamen hier namelijk vlak langs, als zij onderweg waren naar Ellis Island.
Het beeld zelf was een geschenk van Frankrijk toen de Amerikanen vierden dat ze al een eeuw onafhankelijk waren. Verder was het een symbool voor de vriendschap tussen Frankrijk en Amerika en was het een geschenk voor het vieren van de afschaffing van de slavernij.
Het Vrijheidsbeeld is ontworpen door Frédéric Auguste Bartholdi en gebouwd door Gustave Eiffel. Het is gebaseerd op de godin Libertas, de Romeinse godin van de vrijheid. Ze heeft een fakkel in haar hand, wat symbool staat voor de progressie en de verlichting. In haar andere hand heeft ze een tablet vast, met daarop de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring. De kroon met zeven punten op haar hoofd staat voor de zeven zeeën in de wereld waarover vrijheid zou moeten regeren. Het is dan ook een behoorlijk symbolisch beeld.

Het Vrijheidsbeeld bezoeken

Nu je een klein beetje weet over de achtergrond van Statue of Liberty, is het tijd om je meer te vertellen over het Vrijheidsbeeld bezoeken. Hieronder deel ik hiervoor de handigste tips! 

Tickets

Voor je Statue of Liberty gaat bezoeken, is het belangrijk om te bedenken wat je er precies wilt zien en doen. Want dan weet je welk ticket je nodig hebt voor je bezoek aan het Vrijheidsbeeld. Er zijn drie opties waar je voor kunt kiezen. Hieronder vertel ik over deze opties.

General Admission

De eerste optie die je hebt is om te kiezen voor general admission. Je kunt dan met de boot naar Liberty Island en naar Ellis Island. Hier kun je het museum bezoeken en een audiotour doen. Deze tickets kosten 24 USD per persoon.

Pedestral tickets

Je kunt ook naar binnen bij het vrijheidsbeeld. Wil je dat? Dan heb je hier dus andere tickets voor nodig. Als je Pedestral tickets boekt, krijgt je toegang tot Liberty Island, Ellis Island, de musea en een audiotour, maar ook tot het voetstuk van het vrijheidsbeeld zelf. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op New York. Deze tickets kosten 24.50 USD per persoon.

The Crown Tickets

Je kunt er ten slotte ook nog voor kiezen om het beeld helemaal tot aan de kroon te beklimmen. Bij je ticket zit naast toegang tot ‘The Crown’ ook toegang tot alle dingen die horen bij bovenstaande tickets. Er worden maar een beperkt aantal mensen toegelaten tot de kroon, dus dit moet je echt ruim van te voren reserveren. Als in, bij voorkeur een paar maanden. Ook deze tickets kosten 24.50 USD. Je moet voor de crown 354 traptreden beklimmen. De eerste 215 treden kun je overslaan door een lift te nemen, maar de rest moet je toch echt lopen.

Wat je ook kiest, de tickets kun je het beste van te voren online boeken. Het is een populaire bezienswaardigheid en de boten zitten snel vol. Er is maar één officieel bedrijf waarbij je naar het Statue of Liberty kunt gaan en dat is Liberty City Cruises. Pas op voor oplichters, want die zijn er! Je kunt je tickets reserveren via deze website.

Wij kozen zelf uiteindelijk voor General Admission. Puur omdat wij een New York Pass hadden en hier zit alleen General Admission bij. Hadden wij geen pas en deze trip zelf geboekt, had ik wel willen proberen om tickets voor de crown te boeken. Vooral doordat alles zo ongeveer even duur is. Je kunt ervoor kiezen om te vertrekken vanuit New york of vanuit New Jersey. Vanaf New York gaan de boten vanaf Battery Park. Vertrek je vanuit New Jersey? Dan vertrekt je boot naar Liberty Island vanaf Liberty State Park.

Vrijheidsbeeld bezoeken in New York

De boottocht

Als je eenmaal je tickets hebt, is het tijd om ook daadwerkelijk het Vrijheidsbeeld te bezoeken in New York. Wij namen zelf de eerste boot om 9 uur. Dit kan ik iedereen aanraden, omdat je dan nog op een relatief rustig eiland aankomt. Voor de boottocht moet je door een controle heen. De rij hiervoor kan best lang zijn, want de controles zijn zo ongeveer nog uitgebreider dan op een vliegveld.

Na de controles kun je mee met de boot. Op de boot kun je iets te eten of drinken kopen en binnen zitten, of je geniet van het uitzicht op het dek. Wij deden dit laatste, want als je richting het Vrijheidsbeeld in New York gaat varen, heb je een geweldig uitzicht op de skyline van New York. Later heb je ook een fantastisch uitzicht op het vrijheidsbeeld en kun je ook nog een prachtige foto maken van het beeld en de skyline erbij. De boot stopt eerst bij Liberty Island en daarna bij Ellis Island. Je kunt eventueel heen en weer tussen de twee eilanden mocht je dat willen.

Statue of Liberty in New York bezoeken
Vrijheidsbeeld bezoeken in New York
Vrijheidsbeeld bezoeken in New York

Liberty Island

Wij stapten eerst uit bij Liberty Island, het eiland waarop je het Vrijheidsbeeld kunt bewonderen. Wij besloten een rondje te lopen over het eiland. Je kunt dan het beeld van dichtbij bewonderen. Ik vond het een indrukwekkend beeld om te zien met veel gave details. Verder kun je op het eiland nog het Statue of Liberty Museum bezoeken. Hier kun je meer leren over het vrijheidsbeeld. Zeker leuk om even te kijken! Ten slotte is het leuk om langs het water te lopen, omdat je vanaf hier een van de mooiste uitzichten hebt op de skyline van New York.

Heb je Pedestral tickets of Crown tickets? Zorg dan dat je op tijd bij het standbeeld bent, zodat je het beeld in kunt gaan. Wij bekeken dus alleen de buitenkant en dat vonden wij de moeite waard.

Vrijheidsbeeld in New York bezoeken
Vrijheidsbeeld in New York bezoeken

Ellis Island

Als je klaar bent op Liberty Island, kun je de boot pakken naar Ellis Island. Dit is een migranten eiland. Vroeger moesten alle migranten eerst naar Ellis Island voor ze de Verenigde Staten in mochten. Hier werden migranten getest en onderzocht. Na een onderzoek werd besloten of de mensen mochten blijven, of dat ze terug moesten naar hun land van herkomst. Dit laatste gebeurde bij ongeveer 2 procent van de mensen. De rest mocht het land in en kon vanaf dat moment vrij bewegen door Amerika.

Vandaag de dag vind je op Ellis Island het Ellis Island Immigration Museum. Hier leer je van alles over de functie van Ellis Island en over migratie in Amerika. Dit museum is inbegrepen bij je ticket, net als de audiotour die je hier kunt doen. Mocht je niet zo’n musea liefhebber zijn, raad ik je in ieder geval aan om naar het deel van het museum te gaan wat over Ellis Island zelf gaat. De andere twee delen kun je dan overslaan.

Ellis Island

Statue of Liberty gratis bezoeken

New York is een dure stad en ook bezienswaardigheden zijn niet goedkoop. Ik kan mij daarom voorstellen dat je op zoek bent naar een manier om het Vrijheidsbeeld in New York gratis te bezoeken. Helaas is er geen manier om gratis naar Liberty Island te gaan en om het beeld dus echt vanaf de grond te zien. Er is wel een manier om gratis langs het Statue of Liberty te varen. Dit kan met behulp van de Staten Island Ferry. Deze veerboot vaart vanaf Battery Park in New York naar Staten Island. Deze boot vaart de hele dag door en is dus helemaal gratis. Je stopt niet bij het beeld, maar krijgt er wel een goed uitzicht op. De boottocht duurt 25 minuten. Daarna stap je uit op Staten Island en kun je de boot weer terugpakken naar New York. Zeker een prima optie voor als je een klein budget hebt.

Nieuwsgierig naar wat een stedentrip New York kost? Lees dan ook eens mijn artikel waarin ik de kosten New York met je deel!

Leuke weetjes over het Vrijheidsbeeld in New York

Nu je alles weet over het Vrijheidsbeeld bezoeken in New York, ga ik nog wat leuke laatste weetjes delen over dit prachtige beeld:

 • Het vrijheidsbeeld is 93 meter hoog en weegt maar liefst 204 ton.
 • Het beeld is inmiddels helemaal groen, maar dat is het Vrijheidsbeeld van origine niet. Het is eigenlijk een beeld gemaakt van koper. Maar koper oxideert waardoor het hele beeld groen is geworden.
 • Zo’n 4,5 miljoen mensen bezoeken het Vrijheidsbeeld op jaarbasis.
 • Om het beeld te vervoeren moest het worden vervoerd in 350 afzonderlijke stukken en in 214 kisten.
 • Er zat licht in de fakkel, zodat het beeld ook gelijk dienst kon doen als vuurtoren. Dit was van 1886 tot aan 1902.

Laatste tips voor het Vrijheidsbeeld bezoeken

Dan is het nu tijd om nog wat laatste handige tips te delen over een bezoek aan Statue of Liberty in New York.

 • Neem de eerste boot. Zo voorkom je drukte, maar heb je ook nog tijd over om andere dingen te doen in New York op dezelfde dag.
 • Reken voor deze trip naar het Vrijheidsbeeld zo’n 3 tot 4 uur. Dit is afhankelijk van je interesse in musea, maar ook of je het beeld zelf in gaat of niet.
 • Reserveer van te voren, zo voorkom je teleurstellingen of lang wachten voor je de boot op mag. Onthoud dat er maar een officiële maatschappij is waarmee je naar Liberty Island en Ellis Island kunt. Als je in Battery Park rondloopt zijn er genoeg mensen die je van alles willen aansmeren. Dit is oplichting. Het goede bedrijf is Liberty City Cruises.
 • Na je bezoek aan het Vrijheidsbeeld kun je een rondje lopen in het Financial District en rondom het World Trade Center.
 • Wil je het Vrijheidsbeeld ook in het donker zien? Dan is het tof om een Harbor Cruise te boeken in het donker. Dan zie je de skyline van New York in het donker, maar vaar je ook nog richting Statue of Liberty. Echt een hoogtepunt van onze trip naar New York!
 • Bezoek na het vrijheidsbeeld ook eens een van deze gave uitzichten in New York. Of bekijk hier wat nog meer gave New York bezienswaardigheden zijn.
Statue of Liberty bezoeken: vrijheidsbeeld in New York
Statue of Liberty bezoeken: vrijheidsbeeld in New York

Dit is alles wat je moet weten over het Vrijheidsbeeld bezoeken in New York. Ik hoop dat je hierdoor een goed beeld hebt gekregen van een trip naar het Statue of Liberty. Wij vonden het in ieder geval de moeite waard en een indrukwekkend beeld om van dichtbij te zien.

Wil jij het Vrijheidsbeeld in New York bezoeken?

Dit artikel bevat een affiliatie link. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis tips. 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows