Visum voor China aanvragen: hoe werkt het en wat moet je weten?

door | Laatste update Jun 26, 2022 | Gepubliceerd Jul 12, 2017 | Azië, Backpacken, China, Voorbereidingen | 12 reacties

Leuk hoor, zo’n goedkope deal voor een vliegticket naar China, maar dan ben je het land zelf nog niet in. Als je naar China gaat moet je een visum aanvragen en dat scheen allemaal best ingewikkeld te zijn. Als een berg zag ik tegen het aanvragen op, maar uiteindelijk viel het mij 100% mee. Om jou door de aanvraag heen te helpen vertel ik in dit artikel precies hoe het werkt en wat je moet weten, zodat jij ook je visum voor China aanvragen kan! 

Visum aanvragen voor China

Zoals ik al zei zagen wij er als een berg tegenop. Ik had helemaal geen zin in moeilijk gedoe en wilde eigenlijk gewoon op reis. Als je naar China reist zit er helaas niks anders op dan gewoon een visum voor China aanvragen. Het is best wat papierwerk, maar als je gewoon goed leest heb je het zo ingevuld en aangevraagd. Om het makkelijker te maken vertel ik in dit artikel over de kosten, de verschillende visa, de benodigdheden en de aanvraag zelf. Hopelijk zorgt het ervoor dat jij zo ook zorgeloos je visum voor China kan aanvragen.

Let op: de eisen van een visumaanvraag voor China veranderen regelmatig. Neem voor de meest actuele informatie altijd contact op met de ambassade of met een visumbureau. Je kan ook altijd een kijkje nemen op de site van het officiële aanvraagpunt in Den Haag: het Chinese Visa Application Service Center (CVASC). Wij reisden in 2017 naar China en deden in dat jaar ook de aanvraag voor een visum voor China. 

De kosten

Een Chinees visum is niet gratis en ook zeker niet goedkoop. Een visum voor China kost €126,55 (2017). Dit geldt voor zowel een normaal visum voor 30 dagen, als een double entry visum voor 2x 30 dagen. Ook voor een studentenvisum van 180 dagen betaal je €126,55. Dit bedrag is exclusief eventuele verzending en servicekosten voor als je een visumbureau inschakelt. De kosten kunnen dan oplopen.

Wil je je visum zelf aanvragen bij het CVASC en kun je niet zelf naar Den Haag? Dan betaal je extra kosten voor verzending. Voor je visum betaal je dan €162,85. Dat is dus al zo’n €36,30 duurder dan gewoon zelf gaan. Schakel je een visumbureau in kost het ongeveer €30,- extra. Verzending komt hier vaak nog bovenop. Later in dit artikel zal ik meer vertellen over onze ervaringen hiermee.

Tegenwoordig kun je trouwens ook een E-visa aanvragen. Dan gaat de aanvraag helemaal online. Ideaal! 

De kosten voor een visum aanvragen voor China

Visum aanvragen voor China: Verschillende visa voor China

Voor China kun je diverse visa aanvragen. Bij de kosten sprak ik al over twee verschillende visa. Hieronder zal ik verschillende visa kort toelichten zodat je zelf kunt kijken welke jij nodig hebt voor je reis naar China. Belangrijk om te weten is dat je je visum nog maar 90 dagen na afgifte kunt gebruiken, vraag hem dus niet te vroeg aan! (maar ook niet te laat)

Toerisme

Als je op reis gaat door China heb je een toeristen visum nodig. Je kunt een toeristen visum aanvragen van 1 x 30 dagen of van 2 x 30 dagen. Na afgifte is je visum nog drie maanden geldig, dit betekent dat je binnen drie maanden China moet bezoeken, voor je visum verloopt. Je reisduur is dan 30 of 60 dagen, afhankelijk van je visum. Het toeristen visum wordt ook wel met de letter L aangeduid.

Studeren

Als je wilt studeren in China heb je een studentenvisum nodig. In de lijst met verschillende visa staan heel veel studie gerelateerde dingen, er is echter maar 1 visum waarbij je ook echt in China mag studeren. Dat is het studenten visum dat wordt aangeduid met X1of X2. X1 is een visum voor meer dan 180 dagen, X2 voor minder dan 180 dagen.

Werken

Naast studeren kan je ook graag willen werken in China. Ook daar heb je weer een ander visum voor nodig. Je hebt hierbij vaak een uitnodiging nodig van het Chinese bedrijf waarbij je gaat werken. Als ik op de site kijk van het CVASC dan zie ik meerdere soorten werkvisa, het ligt er namelijk maar net aan wat voor werk je hebt. Ben je journalist? Dan vraag je een ander visum aan dan als je er als leerkracht komt werken.

Familie bezoek

Als je familie in China hebt wonen en daarbij op bezoek gaat kun je een visum aanvragen dat hier speciaal voor bedoeld is. Met dit visum mag je maximaal 180 dagen blijven. Dit visum wordt ook wel aangeduid met Q1 en Q2. Er zit een verschil in beide visa, dit heeft te maken met het soort familie dat je bezoekt. Naast deze zijn er nog meer verschillende visa, maar ik denk dat dit de belangrijkste zijn om te weten. Voor meer informatie kun je altijd even kijken op de site van het CVASC.

Wat heb je nodig voor een visum voor China? 

Wat ons het meest ‘bang’ maakte voor het visum van China aanvragen was eigenlijk de hoeveelheid werk die in de aanvraag zou gaan zitten. Als je eenmaal een lijstje hebt met dingen die je echt moet hebben, valt het eigenlijk best mee! Hieronder volgt een lijstje met dingen die niet mogen ontbreken, waarbij ik ben uit gegaan van een toeristenvisum:

1. Ingevuld en uitgeprint visumformulier voor China

Je begint gelijk met het moeilijkste, namelijk het visumformulier voor China. Dit formulier kun je op internet vinden en is een PDF bestand dat je op de computer dient in te vullen. Met de hand mag je alleen je handtekening zetten en de datum opschrijven. Als je goed leest is het uiteindelijk helemaal niet zo moeilijk, alleen veel. Alles wat je niet hebt of niet in kunt vullen beantwoord je met N/A.

2. Paspoort

Je paspoort moet natuurlijk meegestuurd worden met de aanvraag, of afgegeven worden (afhankelijk van hoe je het visum voor China aan gaat vragen). Dit paspoort moet minimaal tot een half jaar na vertrek uit China geldig zijn. Verder moet het paspoort minstens twee lege visum pagina’s bevatten, die tegenover elkaar liggen.

3. Kopie Paspoort

Naast dat ze je paspoort nodig hebben wordt er ook om een kopie gevraagd van de informatiepagina van je paspoort.

4. Pasfoto

Op het visumformulier moet je een pasfoto plakken. Voor Nederlanders voldoet een foto die je voor je paspoort laat maken gewoon. Voor Belgen geldt dat de achtergrond van de foto helemaal wit moet zijn, iets anders wordt niet geaccepteerd. Je moet de pasfoto vastlijmen op het formulier, nieten mag niet.

5. Vliegtickets

Je voegt ook een kopie van je vliegtickets toe. Hierop moeten je naam en de vluchtgegevens heel duidelijk vermeld zijn. Als je een double entry visum aanvraagt moet je ook kunnen aantonen dat je het land tussentijds verlaat.

6. Bevestiging van je eerste overnachting

Dit is nogal eens veranderd, soms moest je namelijk bewijzen sturen van al je hotel overnachtingen, maar op het moment dat wij het visum aanvroegen was dit niet zo (juni 2017). Je moet de bevestiging van de boeking van de eerste nacht meesturen bij de aanvraag. Ook hierop moet je naam duidelijk vermeld zijn.

7. Reisschema

Als je een visum voor China gaat aanvragen moet je voor de gehele periode van je reis moet je een Engelstalig reisschema meesturen. Hierin vermeldt je de reden van de reis, de data en de te bezoeken plekken. Ook moet je je naam nogmaals vermelden en het reisschema ondertekenen. Om het voor jullie heel makkelijk te maken heb ik ons reisschema in het Engels in een document gezet dat je hier kunt downloaden.

Dit is alles wat je sowieso mee moet sturen als je een visum aanvraagt. Heb je ingevuld dat je werkloos bent? Dan moet je ook een bankafschrift opsturen, waarbij je aantoont dat je beschikt over minimaal €500,-. Dit bankafschrift mag bij het opsturen niet ouder dan 2 dagen zijn. Woon je in België? Dan moet je ook een werkgeversverklaring meesturen. Vraag je het Visum aan voor meerdere personen? Hou er dan rekening mee dat alle documenten per persoon moeten worden toegevoegd.

Let op! Sinds maandag 7 augustus 2017 zijn de eisen voor het visum aangepast. Inmiddels moet je ook als Nederlander een werkgeversverklaring meesturen. Ben je student? Dan moet je een bewijs van inschrijving van je school meesturen. Wij hebben dit nog niet moeten doen omdat wij voor deze tijd een visum aangevraagd hebben, ervaring heb ik er dus niet mee. Kijk voor de meest actuele info op de officiële site van CVASC.

Visum aanvragen voor China in Den Haag of via een andere website

Het visum voor China aanvragen 

Je weet nu hoe duur het is om een visum aan te vragen, wat voor visa er zijn en wat je sowieso moet verzamelen / inleveren / opsturen. Je kunt de aanvraag zelf vervolgens op verschillende manieren doen. Hieronder vertel ik welke manieren er zijn, maar vertel ik ook wat wij hebben gedaan (want dat is echt een aanrader!).

Naar Den Haag

Als je dichtbij Den Haag woont is dit natuurlijk de makkelijkste optie, je gaat naar Den Haag en vraagt je visum voor China aan bij het CVASC. Het zit vlakbij een treinstation, dus het is prima te bereiken. Woon je wat verder weg kun je er nog voor kiezen om alle documenten op te sturen. Eén nadeel: er is niemand die je direct kan vertellen dat er nog iets mist. Zoals je bij de kosten kon lezen is opsturen naar het CVASC nog een best duur grapje ook.

Schakel YourVisa in

Omdat wij de aanvraag allemaal best ingewikkeld vonden hebben wij een visumbureau ingeschakeld. Als je op google zoekt op Visum aanvragen voor China kom je heel veel aanbieders tegen, maar wij kozen voor YourVisa. Zij hebben namelijk een duidelijke site en gaven snel en goed antwoord op onze mails. Gelijk na ons eerste mail contact kregen wij een document toegestuurd. Het document zorgde voor rust, want wat is dat duidelijk zeg! Eindelijk wist ik wat ik precies mee moest sturen en wat ik moest invullen op het visumformulier. YourVisa stuurt namelijk een heel document met stap voor stap uitleg over je visum. Er zit zelfs een blad bij waarbij je uitleg krijgt over elke vraag op het visumformulier voor China. Het maakt je aanvraag zoveel makkelijker! Je weet wat je moet invullen. Ook als je nog vragen hebt geven ze snel antwoord.

Toen wij alles van onze aanvraag hadden opgestuurd kregen wij een mail. Wij hadden wel een bevestiging van onze hotelovernachting, maar hij was niet duidelijk genoeg. Een print screen van een mail is dus niet voldoende! Ze vroegen ons om een andere op te sturen, waar beide namen op te zien waren. Remco heeft een hotel geboekt die we nog konden annuleren tot een dag voor vertrek en die bevestiging hebben wij opgestuurd per mail naar YourVisa. Zij hebben hem toegevoegd. Het fijne is dus dat er nog een controle is of alles goed en compleet is, voordat de aanvraag ook echt gedaan wordt. Dit kan een afwijzing voorkomen.

Wij stuurden onze visumaanvraag 19 juni op en op 30 juni werden ze aangetekend terug gestuurd. Een dag later lagen ze bij ons in de brievenbus. Van deur tot deur heeft de aanvraag dus 13 dagen geduurd! Best netjes toch? En de kosten? Die vallen ook mee. Stuur je 1 tot 5 paspoorten op betaal je €29,50 aan servicekosten, per paspoort. Stuur je er meer op met je aanvraag? Dan worden de servicekosten per paspoort lager. Houd er rekening mee dat de prijzen exclusief BTW zijn. Verder moet je alles aangetekend opsturen, wat je €11,50 kost met PostNL. Uiteindelijk is het niet veel duurder dan opsturen naar Den Haag, maar je krijgt er veel voordelen voor terug. Kan je dus niet naar Den Haag? Dan zou ik het zeker aanraden om YourVisa in te schakelen! Voor een compleet overzicht van de kosten kun je hier even een kijkje nemen.

Op naar China!

Is je visum voor China aangevraagd en te vinden in je paspoort? Dan is er nog maar 1 ding wat je moet doen, naar China gaan! Niets staat je reis nog in de weg, dus nadat je je visum goed gecontroleerd hebt vertrek je naar dit prachtige, fascinerende land. Benieuwd naar onze route? Die vind je hier!

Visum voor China aanvragen: Vraag een visum China aan om de Chinese muur met eigen ogen te bewonderen.

Dit is alles wat je moet weten over het visum aanvragen voor China. Eerst maakte ik mij super druk om de aanvraag, maar een visum voor China aanvragen is helemaal niet zo moeilijk.

Heb jij al eens een visum voor China aangevraagd?  

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met YourVisa. Wij vermelden echter altijd onze eigen mening en onze eigen ervaringen. Bekijk voor meer informatie onze Disclaimer

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl. Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow