Verantwoord reizen: reizen met respect voor de natuur, dieren en andere culturen

by | May 24, 2019 | Backpacken, Roadtrips, Voorbereidingen | 8 comments

Verantwoord reizen is een thema dat je behoorlijk veel voorbij ziet komen. Meestal gaat het dan over de impact van reizen op het milieu. Minder vliegen, minder plastic gebruiken en lokaal slapen. Maar dat is niet de enige manier waarop je verantwoorder kan reizen. Nee, denk ook eens aan het hebben van respect voor de natuur, dieren en andere culturen. Tijdens onze wereldreis heb ik veel mooie dingen gezien, maar ook veel dingen die gewoon echt niet kunnen. Omdat ik vind dat dat anders moet en dat we respect moeten hebben voor de natuur, dieren en de cultuur van het land waarin je reist, schrijf ik een artikel over verantwoord reizen!

Verantwoord reizen

Bij verantwoord reizen denken veel mensen aan duurzaam reizen en hun impact op het milieu zoveel mogelijk beperken. Natuurlijk is het goed om minder te vliegen en wat vaker het openbaar vervoer te pakken, maar wat veel mensen vergeten is dat verantwoord reizen meer is dan denken om het milieu. Verantwoord reizen is ook het verantwoord omgaan met de natuur, verantwoord omgaan met dieren en het respecteren van andere culturen. Deze drie dingen zie ik helaas zo weinig, dat ik er soms oprecht boos van word. Want waarom loop je op beschermde plekken waar je niet mag komen? Waarom bedek je je schouders niet in tempels waar dat hoort? En waarom was jij die olifant die prima zichzelf kan wassen?

Denk daar ook eens over na.

Reizen met respect voor de natuur

Als wij op reis gaan kiezen wij vaak een land uit voor de natuur. Hoewel wij steden prachtig vinden, zijn wij toch echt natuurmensen. Als wij wandelen en een natuurgebied bekijken hebben wij respect voor de natuur. En daarmee bedoel ik niet dat ik alleen mijn afval mee neem en niet zomaar ergens in de bosjes gooi. Daar bedoel ik ook mee dat wij op de paden blijven, niet zomaar door beschermd gebied banjeren en luisteren naar de regels en waarschuwingsborden in natuurgebieden.

Tijdens onze roadtrip in Amerika zijn wij ontzettend veel mensen tegen gekomen die gewoon geen respect hebben voor de natuur. Niet alleen buitenlandse toeristen, maar ook locals, zoveel mensen waren compleet respectloos. Borden met: stay on track, your steps matter, worden compleet genegeerd. Mensen lopen door de planten heen zonder er bij na te denken dat het jaren duurt voordat de natuur hersteld is van jouw wandelingetje.

En waarom? De meeste mensen willen perse een betere foto. Maar is die foto nou echt beter? Is die foto beter terwijl je gewoon natuur ervoor verpest hebt? Ik bedoel, op de foto hieronder bleef ik gewoon op het pad. Is deze foto dan niet leuk, omdat ik stond waar je mag staan?

Joshua Tree Amerika USA, verantwoord reizen, reizen met respect voor de natuur

Misschien hebben veel mensen wel respect voor de natuur, maar beseffen ze zich niet wat hun wil voor die betere foto doet met de natuur. Respect voor regels hebben veel mensen in ieder geval niet. Soms zijn regels er voor jouw veiligheid, soms ook gewoon voor het behoud van de natuur. Over 30 of 100 jaar willen mensen ook nog genieten van de mooiste plekjes op deze wereld. Dat willen we toch niet verpesten?

Dat mensen geen respect hebben voor regels zie je bij de Horshoe Bend en de Grand Canyon in Amerika ook heel erg terug. Overal staat dat de kliffen kwetsbaar zijn en dat ze zomaar kunnen afbrokkelen als je op het randje van een klif gaat staan. Daarom wordt er gezegd dat je minimaal 2 meter bij  de rand vandaan moet blijven. Gebeurt dat? Nee! Bij de Horshoe Bend waagden tientallen mensen hun leven voor een foto, terwijl je twee meter verderop veilig bij een hek stond. En zou de foto van die mensen nou echt zo anders zijn dan die van ons, genomen bij dat hek?

Mensen die hun leven wagen bij Horshoe Bend in Amerika,
Horsehoe bend Amerika Page

Bij de Grand Canyon zijn recentelijk mensen overleden, doordat ze naar beneden zijn gevallen, maar niemand lijkt te beseffen dat die regels er niet voor de grap zijn. Veel mensen denken; dat overkomt mij niet. Veel mensen denken; ach, wat maakt het uit als alleen ik even afwijk van het pad? Maar mensen zijn schapen, als een iemand gaat, gaat de rest er achteraan.

En dit is niet alleen in Amerika zo, ook in Australië klommen mensen over hekken heen en wandelden ze op kliffen en door kwetsbare natuur heen, zodat zij hun perfecte foto konden maken. Overal stond dat het verboden was, maar het interesseerde helemaal niemand. Heb je dan respect voor de natuur?

Het lijkt gewoon alsof mensen juist dingen doen die niet mogen. Misschien voor een kick of om cool te zijn, misschien voor op Instagram of welk social media account dan ook, of misschien gewoon omdat ze zich niet beseffen hoe stom die actie kan zijn.

Maar hoe doe je dat dan? Reizen met respect voor de natuur? Nou, blijf op het pad, respecteer de regels en laat niks achter. Je kent vast de spreuk: Leave nothing but footprints, take nothing but pictures wel. Zo simpel is het.

En echt, als je op de paden blijft, afstand houdt van kliffen en gewoon luistert naar de regels, kun je evengoed gave foto’s maken. Je kan evengoed gave foto’s maken van jezelf. Wat dacht je van deze foto bij Devil’s Bridge in Sedona, Amerika? Hier was het toegestaan om de brug op te gaan.  En dit soort plekken vind je vaak genoeg!

Devil's Bridge Sedona

Reizen met respect voor de dieren

Dierenleed komt helaas nog heel veel voor op de wereld en op reis kom je dat dan ook echt ontzettend veel tegen. Toch lijken veel toeristen zich daar niks van aan te trekken en doen ze er gewoon lekker aan mee. Op de foto met een aapje, vogel, slang of tijger? Super leuk! Uh….? Nee? Voor deze dieren is dat helemaal niet leuk. Deze dieren leven in gevangenschap en worden vaak heel slecht behandeld, zodat ze met jou op de foto kunnen gaan en mensen daar weer geld aan kunnen verdienen.

Of wat dacht je van Elephant Sanctury’s in Azië? Dat is gewoon het nieuwe olifant rijden. Al die olifanten die mishandeld zijn worden daar nu ‘liefdevol’ opgevangen en verzorgd. Maar zou een olifant het nou echt leuk vinden om met 50 mensen per dag te badderen en elke keer geaaid te worden voor een perfecte foto? Een olifant laat het echt niet toe dat jij het dier kan aaien, knuffelen en aanraken, daar gaat heel wat aan vooraf. En tja, zolang mensen geld hieraan uitgeven, blijven er olifanten die mishandeld worden voor het plezier van mensen. Wil je daar echt aan mee helpen?

Dit soort dingen gebeuren niet alleen in Azië. Waar veel mensen het altijd hebben over het enorme dierenleed in Azië, vergeten veel mensen het dierenleed op andere plekken in de wereld. Ik vond mensen in Australië ook vreselijk omgaan met dieren. Krokodillenfarms, plekken om koala’s te aaien en te knuffelen, maar er is ook een hele populaire dierentuin waar je op de foto mag met tijgers. In Thailand is dat onder de Nederlandse toerist inmiddels een taboe, maar ik zag iedereen in Australië de Australian Zoo bij Brisbane bezoeken, zonder schuldgevoel. Maar kijk eens op hun Tripadvisor, zo ga je toch niet met dieren om?

De koala hieronder zagen wij gewoon in het wild, zoals het hoort. En hoewel ze er heel schattig uitzien, zijn ze echt niet om te knuffelen.

Koala's in het wild, Australië

En zwemmen met dolfijnen. Dat klinkt als een droom toch? Ook ik had die droom, maar het moet wel verantwoord gaan. Denk alsjeblieft nog even extra na als je zo’n zwembad in duikt met dolfijnen, waar je de hele dag aan de mag hangen en waar de dolfijnen geen kant op kunnen. Deze dieren hebben geen fijn leven, hoe leuk is het om daar aan mee te werken? Zelf zwom ik met wilde dolfijnen, waarbij je misschien geen garantie hebt dat je ook daadwerkelijk zwemt met deze geweldige dieren, maar waarbij je wel verantwoord zwemt met dolfijnen.

En ten slotte, denk ook even na voor je reptielen vast gaat houden, denk nog even na voor je een activiteit doet met dieren. Of bedenk even wat de gevolgen kunnen zijn voor zeesterren en schilpadden als je ze oppakt of aanraakt. Dieren zijn geweldig, het is prachtig om dieren te zien, maar dan wel in hun eigen leefomgeving. Gewoon in het wild, waar het hoort. Zonder dat jij ze aanraakt. 

Dus, hoe doe je dat dan? Reizen met respect voor dieren? Lees je altijd goed in voor je een activiteit gaat doen. Staar je niet blind op de goede recensies, maar lees ook eens de slechte. Waarom zijn die slecht? Is dat terecht? Bekijk eens de foto’s en kijk er kritisch naar. Je hoort dieren niet aan te raken. Het beste is gewoon om dieren in het wild te bekijken en activiteiten met dieren zoveel mogelijk te vermijden.

Zwemmen met dolfijnen in Nieuw-Zeeland

Reizen met respect voor andere culturen

Als je op reis gaat naar een ander land kom je vaak dingen tegen die anders gaan dan bij ons in Europa of dan bij ons in Nederland. Dit hoort bij het reizen en maakt het reizen dan ook extra leuk. Hoe interessant is het om een Hindoeïstische feestdag mee te maken op reis en zo van alles over een ander geloof en een andere cultuur te leren? Hoe leuk is het om de gastvrijheid van mensen te ontdekken in andere landen? Maar toch lijken veel mensen de cultuur en gewoontes van de mensen in hun vakantieland niet te respecteren. En dat kan gewoon echt niet. Als je reist ben je te gast in een land, dus dan pas je jezelf gewoon aan.

Op Gili Air stonden er overal borden dat je kleding aan moet trekken als je het strand verlaat en dus niet in bikini over straat mag. Het is een Islamitisch eiland, dus heel gek is deze regel ook niet. Toch deed bijna niemand dit. Ik was gewoon echt geschokt hoeveel mensen ik in bikini zag fietsen en lopen over het eiland. Hoe respectloos kan je zijn?

Dit geldt niet alleen in Gili Air, maar vind je het zelf ook niet raar als mensen bij jou in de stad alleen zwemkleding dragen? Jawel hè. Nou, dat vinden ze in die Spaanse en Italiaanse badplaatsen ook. Respecteer de mensen en respecteer dat het niet alleen jouw vakantieplek is, maar ook gewoon een woonplaats. Trek wat aan.

Daarnaast is het in veel kerken en tempels verplicht dat je je knieën en schouders bedekt. Als ik dan vervolgens meiden in rokjes een tempel binnen zie gaan die hun billen nauwelijks bedekken, vind ik dat echt extreem respectloos. Draag die sarong, bedek je schouders en houd gewoon rekening met de cultuur. Op Nusa Penida zag ik iemand met een sarong, maar haar shirt was vervolgens gewoon doorzichtig, waardoor ze eigenlijk gewoon in bikinitop de tempel in ging. Dat kan toch niet?

En dit is niet alleen in tempels en kerken zo, maar ook op straat in landen waarbij iets meer lichaamsbedekking gewaardeerd wordt. Een korte broek kan op veel plekken best, maar die billen die er onder vandaan komen of die veel te kleine rok en crop top? Bewaar die lekker voor thuis.

gepaste kleding bij een tempel in Ubud, Indonesië

Ten slotte zijn er meer dingen die onder cultuur vallen. Als je in Amerika uit eten gaat is het normaal om 15 tot 20 procent fooi te geven. Dat is veel, maar het is cultuur. Veel mensen passen zich in Azië aan en geven fooi, maar in Amerika lijkt iedereen dit te negeren. Ook dit is gewoon een teken dat je je of niet hebt ingelezen, of totaal geen respect toont voor de cultuur. Verder wordt er soms gevraagd of je op bepaalde plekken geen foto wilt maken. Toch zie je altijd mensen stiekem een foto maken. Ook dit toont niet bepaald respect…

Dus hoe reis je nou met respect voor andere culturen? Lees je in van te voren en neem gepast kleding mee. Zorg dat je altijd iets aantrekt als je het strand verlaat en kleed je bedekt waar hoort.

Verantwoord reizen: hoe doe je dat?

Zo, dit is een heel verhaal geworden. Het is iets wat ik al langer kwijt wil. Het is iets wat anders moet, wij mensen moeten meer verantwoord reizen, wij moeten meer reizen met respect. Reizen met respect voor de natuur, dieren en voor andere culturen. Hieronder volgt korte een opsomming van mijn tips, zodat ook jij verantwoord kan reizen!

 

  • Blijf op de aangegeven paden in natuurgebieden
  • Lees borden en houd je aan de regels die hierop staan. Ze zijn er niet voor niks. Soms voor jouw eigen veiligheid, maar ook vaak genoeg voor de bescherming van de natuur (of dieren).
  • Neem je afval mee of gooi het weg in de daarvoor bedoelde prullenbakken.
  • Doe niet zomaar een activiteit met dieren, lees je goed in of dit wel verantwoord is. Dieren horen in de natuur!
  • Lees je in over de cultuur van het land waar je naar toe reist. Kleed je gepast in religieuze bouwwerken, maar ook op straat.
  • Verlaat je het strand? Trek dan even iets aan.
  • Kijk of het normaal is om fooi te geven in landen en houd je hier aan.
  • Onthoud: Leave nothing but footprints, take nothing but pictures…. 
Verantwoord reizen: reizen met respect voor de natuur
Verantwoord reizen: reizen met respect voor dieren
Verantwoord reizen: reizen met respect voor andere culturen

Ik hoop dat mensen bewuster en verantwoorder gaan reizen. Ik hoop dat mensen beseffen wat hun impact kan zijn en hoe we samen de wereld net iets beter kunnen maken. Daarnaast hoop ik gewoon dat mensen regels, natuur, dieren en culturen gaan respecteren. Reizen is mooi en het leukste wat er is, laten we dat ook vooral zo houden!

Ben jij bezig met verantwoord reizen? Wat is jouw mening over dit onderwerp?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 23 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow