7 x typisch Londen

door | Laatste update Oct 25, 2023 | Gepubliceerd Jan 14, 2018 | Engeland, Europa, Stedentrips | 20 reacties

Als je aan Londen denkt, dan denk je gelijk aan de rode dubbeldekkers en de vele oude telefooncellen. Londen is een stad vol met typerende dingen. Het maakt Londen Londen. Het maakt de stad uniek. Vandaag deel ik 7 dingen die echt typisch Londen zijn!

1. De rode dubbeldekkers 

Ik begin gelijk met een van de meest typische dingen uit Londen; de rode dubbeldekkers. Deze leuke bussen rijdens gelukkig nog volop en zijn door de hele stad te zien. Helaas zie je de oude variant bijna niet meer rijden, vooral als je met je camera in de aanslag zit voor een foto zie je ze niet. Gelukkig zijn er veel nieuwe en hoewel die wat minder mooi zijn, zijn ze evengoed leuk. Het is dan ook zeker een aanrader om een keer een ritje te maken in de rode dubbeldekker. Met een Oyster card kost dit 2 pond en kan je zo lang blijven zitten als dat je zelf wilt. Ga eens met bus 453 vanaf Elephant and Castle richting Marylebone. Als je boven helemaal voorin gaat zitten heb je een hele goedkope sightseeing bus. De bus gaat langs het stadsdeel Westminster en rijdt zo door richting Oxford street. Je hebt prachtig uitzicht op de Big Ben, maar ook op andere mooie delen van Londen.

Dubbeldekker typisch Londen

2. The cab 

In Londen rijden ontzettend veel taxi’s. Hoewel ze super duur zijn, is het kennelijk toch een populair vervoersmiddel. Gelukkig zijn de taxi’s in Londen super leuk om te zien, het lijken namelijk net oldtimers. De originele cabs (taxi’s) zijn zwart, maar inmiddels vind je ze in alle kleuren van de regenboog. Sommige zijn gewoon nog zwart, andere blauw en weer andere zijn fel roze. Er rijdt er zelfs een rond met het logo van Heineken. Eigenlijk had ik een fotoserie willen maken van alle cabs die ik leuk vond, maar van een rijdend voertuig een foto maken is niet zo makkelijk. Dus het blijft even bij deze leuke blauwe!

cab londen

3. De rode telefooncel 

Overal in Londen kom je ze tegen; de rode telefooncellen. Sommige staan inmiddels vol met rommel en hebben niet eens een telefoon meer, maar sommige zien er nog prima uit. Natuurlijk moet je even bij zo’n telefooncel naar binnenstappen voor een leuke foto. Tijdens ons eerste bezoek aan Londen deden wij dit natuurlijk ook, maar deze foto is spoorloos verdwenen. Gelukkig brachten wij nog een tweede bezoek aan Londen en hadden wij een herkansing!

Vlak na onze reis richting Malta las ik een nieuwsbericht dat ze in Londen te telefooncellen groen wilde maken en dat ze er oplaadpunten van willen maken. Op zich vind ik het goed als ze er weer iets mee gaan doen, aangezien ze er nu gewoon staan en sommige echt als afval dumpplek of toilet worden gebruikt. Toch was ik heel blij dat ze tijdens ons bezoek gewoon rood waren, dit hoort toch wel een beetje bij Londen.

Londen telefooncellen
Telefooncel Londen
Telefooncel Londen

4. The guards 

Wat toch ook wel hoort bij Londen zijn the guards, oftewel de soldaten. Op zich zijn soldaten niet eens zo zeer typisch Londen, aangezien je overal wel soldaten vindt. Wat het typerend maakt voor Londen is het uiterlijk van deze soldaten. De hoge zwarte hoed van berenvel, de rode tuniek en de zwarte broek. Zo vind je ze volgens mij alleen in Engeland en nergens anders. Bij Buckingham Palace staan altijd soldaten op de wacht, maar ook de wisseling van de wacht mag je eigenlijk niet missen als je Londen bezoekt. Op dat moment zie je de soldaten in beweging. Op internet lees je op veel sites heel veel verschillende dingen over wanneer de wisseling van de wacht is. Meestal is de wisseling van de wacht 2 tot 3 keer per week. Het begint rond 11:30 en duurt ongeveer 45 minuten. Vraag van te voren even bij je hotel wanneer je de wisseling kunt zien, of houd Google goed in de gaten.

De soldaten in Londen zijn ook niet altijd in het rood gekleed. Toen wij bij Buckingham Palace waren hadden de soldaten een blauwe tuniek aan. De typische guards hebben wij dus niet gezien helaas.

Wil je meer informatie over de wisseling van de wacht in Londen en de guards? Dat vind je hier.

5. De rode brievenbus 

Het lijkt wel alsof alles in Londen rood is, want ook alle brievenbussen in Londen zijn rood. Bij ons zijn ze dat ook, maar in Londen zien ze er een stuk leuker uit. Ze zijn oud en hebben echt een beetje dezelfde stijl als de telefooncellen. Je komt ze nog best vaak tegen en ze worden ook nog steeds volop gebruikt.

brievenbus Londen

6. Look left, look right, look both sides

Deze teksten kom je bij elk verkeerslicht tegen voor voetgangers. Voor je op de grond wordt vertelt van welke kant het verkeer komt zodat je wel de goede kant op kijkt. Van te voren had ik geen idee dat je dit in Londen tegenkomt, maar je ziet het echt overal. Hoewel het misschien niet het eerste is waar je aan denkt zodra je aan Londen denkt, is dit wel weer iets dat ook echt bij Londen hoort. Want in hoeveel steden kom je dit nou tegen?

Look right Londen

7. The underground

Een belangrijk vervoersmiddel in Londen is de underground, oftewel de metro. Een metro op zich is natuurlijk niet typerend voor Londen, aangezien je overal ter wereld wel een metro vindt. Wat het typerend maakt is het bekende bord met underground erop. Je vindt ze bij elk station in allerlei verschillende maten. Het rode rondje en het blauwe bordje met underground, of de naam van het station erin, ga je gegarandeerd tegenkomen in Londen.

Londen underground
Deze zeven dingen maken Londen Londen. Het zijn dingen die je bijna nergens anders tegen zult komen en dat maakt Londen gelijk zo leuk. De stad is uniek en wij komen zeker nog eens terug!

Ben jij al eens in Londen geweest? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows