Tremesana route op Lanzarote: een fantastische wandeling in Timanfaya National Park

door | Laatste update Dec 11, 2022 | Gepubliceerd Mar 24, 2022 | Europa, Spanje, Wandelen | 12 reacties

Timanfaya National Park is een van de mooiste plekken van Lanzarote. Je vindt hier overal vulkanen, lava en prachtige vergezichten. Je kunt het park met de bus verkennen, maar leuker is natuurlijk om te wandelen in Timanfaya National Park. Hiervoor moet je wel een beetje geluk hebben, want dit kan bijna alleen maar op de Tremesana Route met een gids. En hiervoor moet je reserveren en zijn heel weinig plekken. Ons lukte het om een plekje te bemachtigen op deze wandeling en vandaag vertel ik je er alles over!

Wandelen in Timanfaya National Park

Wandelen in Timanfaya National Park mag eigenlijk bijna nergens. Dit komt omdat het een kwetsbaar natuurgebied is en daarnaast is het nationale park beschermd. Je kunt een busroute door het park doen, maar dan kun je nergens uitstappen en echt genieten in de natuur. Fotograferen is ook echt moeilijk vanuit deze geblindeerde bussen. Gelukkig zijn er twee wandelroutes om zo toch meer van het park te zien. 1 route kun je zelfstandig lopen, eentje alleen met een gids. Hieronder vertel ik je wat over deze twee wandelingen in Timanfaya National Park. 

Coastal Route

De Coastal Route is een wandeling die je zelf mag doen in het nationale park, die, zoals de naam je al doet vermoeden, langs de kust gaat. Deze wandeling is zo’n 9 kilometer lang. Na die 9 kilometer moet je wel nog diezelfde 9 kilometer teruglopen. Je kunt een deel hiervan ook wandelen met een gids, mocht je dit leuk vinden.

Tremesana Route

De andere wandelroute in Timanfaya National Park is de Tremesana Route. Deze wandelroute gaat wat meer dwars door het park heen en mag je alleen met een gids lopen. Over deze wandeling zal dit artikel gaan, dus hieronder deel ik meer informatie over deze wandeling op Lanzarote.

De Tremesana Route op Lanzarote

De Tremesana Route in Timanfaya National Park is geweldig. Hij is vrij simpel, maar prachtig. Wat mij betreft is deze route lopen echt de beste manier om het nationale park op Lanzarote te ervaren en te zien. Ik deel eerst even wat algemene informatie over de wandeling zelf. Daarna vertel ik je over het reserveren en ik sluit af met een beschrijving van de wandeling en onze ervaring hiermee.

Algemene informatie over de Tremesana Route in Timanfaya National Park

Hieronder deel ik een handige opsomming met wat informatie over de wandelroute.

Wandelroute: Tremesana Route
Startpunt: Plaza de Los Remedios, Yaiza (vanaf hier ga je met een busje)
Lengte: 3 à 4 km
Duur: 3 uur
Moeilijkheid: makkelijk
Tijd: 9:30 – 12:30
Kosten: gratis (een fooi geven aan je gids wordt wel gewaardeerd)
Belangrijk: het is verplicht om dichte schoenen te dragen. Je moet minimaal 16 jaar zijn. Een pet en zonnebrand wordt aangeraden, er is geen schaduw op de route.

Tremesana Route op Lanzarote

Reserveren voor de Tremesana wandeling in Timanfaya

Je loopt deze wandeling met een gids. Er zijn hier geen kosten aan verbonden, maar je moet wel van tevoren reserveren. Op elke dag, behalve donderdag en zondag, kan je met een gids mee. Er zijn tours in het Spaans en in het Engels. In een groepje mogen maximaal 8 mensen aansluiten.

Je kunt de wandeling 1 maand van te voren reserveren en aangezien het heel populair is, is het slim om dit dan ook direct te doen en goed in de gaten te houden. Toen wij wilden boeken mislukte het bij poging 1, tijdens het invullen van de gegevens was alles ineens vol. Bij poging 2 konden we ineens nog niet boeken omdat onze data maar niet beschikbaar kwamen en bij poging 3 had ik geluk en lukte het om een plekje te reserveren. Ik heb mijn wekker meerdere keren om 00:00 gezet, maar midden op de dag had ik ineens toch geluk. 

Je kunt de wandeling reserveren via deze website. Houd er rekening mee dat je een paspoortnummer of ID nummer in moet vullen bij het reserveren. Deze heb je ook weer nodig als je ter plekke op het verzamelpunt komt. Is het niet gelukt om te reserveren? Dan kun je proberen om vroeg bij het verzamelpunt aan te komen. Soms zijn er mensen die niet komen opdagen en kun je alsnog mee. Bij ons probeerden 2 Spaanse mensen dit ook, maar helaas hadden zij geen geluk. Je kunt het natuurlijk altijd proberen.

De Tremesana wandeling zelf

Nu je wat algemene informatie hebt gekregen over de Tremesana wandeling op Lanzarote, is het tijd om je stap voor stap mee te nemen naar onze dag wandelen in het nationale park met gids.  

Gaat het door of niet?

Het verzamelpunt vind je bij een parkeerplaats in Yaiza. Je moet hier 15 minuten voor de gereserveerde tijd zijn. De weersvoorspellingen voor deze dag zijn slecht. Er is heel veel regen voorspelt. Wat een slechte timing, aangezien het de rest van de week geweldig weer was.

Rond 9:15 komen er twee busjes aangereden van het nationale park. Ook begint het rond die tijd te regenen. De Spaanse en Engelse gids geven aan dat we in de auto moeten wachten en dat ze even willen afwachten of de regen niet te erg wordt. Anders kan de wandeling helaas niet doorgaan.

Vrij gespannen zat ik in de auto te wachten. Het regende echt heel hard en de weersvoorspellingen zagen er heel slecht uit. Ik keek enorm uit naar deze wandeling, misschien wel het meeste van alle dingen die wij zouden doen op Lanzarote.

De regen hield op en iedereen kwam de auto uit. We konden ons met onze naam en ID kaart aanmelden bij de gids. Wij kregen Rui mee als gids, een Portugees die iets van 8 talen spreekt en al jaren op Lanzarote woont, maar ook in Duitsland en Engeland heeft gewoond.

We moeten opnieuw naar de auto voor nog een flinke regenbui en als die stopt komt het verlossende woord: we gaan!

Met het busje naar het startpunt

Er is een groepje met een Spaanse gids en een groepje met een Engelse gids. Beide starten op een andere plek en halverwege kom je elkaar tegen. De gidsen wisselen dan van autosleutel. Wij starten dichtbij het plaatsje El Golfo, de andere groep wat dichterbij Yaiza.

De bus gaat een stukje door het Timanfaya National Park over een gravelroad, waar je zelf niet mag komen. Dit is al prachtig en belooft veel goeds.

Met de bus naar de Tremesana Route in Timanfaya

De start van de wandeling

Rui vertelt ons aan het begin over het gebied en over de algemene regels van de wandeling. Zo is het super belangrijk om op het pad te blijven en om niks mee te nemen. Elke week wordt er op het vliegveld zo’n 500 kilo aan vulkaanstenen tegengehouden. Ik schrok van die hoeveelheid. Laat de natuur toch lekker zoals het is!

We starten met de wandeling en we leren van alles over verschillende soorten lava en gesteente dat we tegenkomen. Het is heel interessant en we mogen steeds vragen stellen. De uitzichten zijn ook heel mooi.

Tremesana Route op Lanzarote
Tremesana Route op Lanzarote
Tremesana Route op Lanzarote
Tremesana Route op Lanzarote
Tremesana Route op Lanzarote

Schuilen in een lavagrot

Tijdens de wandeling kom je langs meerdere lavagrotten. Echt heel mooi om te zien. Eentje gaan we in en daar blijven we een tijdje omdat onze gids van alles vertelt over de grot en het ontstaan hiervan.

Daarna lopen we verder en komt er een onweersbui aan. We zien al wat flitsen van bliksem in de verte. Rui weet een lavagrot vlakbij, dus daar gaan we in schuilen met z’n allen. We wachten hier tot de regen en onweer weer stopt. Echt een ervaring wel en stiekem iets wat deze wandeling nog onvergetelijker maakt.

Schuilen in een lavagrot

Een prachtig landschap

Na de regen blijft het gelukkig een hele tijd droog en lopen we door een geweldig landschap. Er wordt hier ook een bepaald soort fruit verbouwd en ook daar leren we van alles over. Onze gids weet veel en onderweg kletsen wij ook wat met onze groep. We lopen met mensen uit Duitsland, Frankrijk en Engeland.

De uitzichten zijn super mooi onderweg. Doordat het weer niet zo geweldig is en de zon niet schijnt, is het wel wat minder kleurrijk dan dat het op een zonnige dag zou zijn. Maar dat maakt het gelukkig niet minder mooi en indrukwekkend. Het is nu vooral zwart. Het pad waar je over loopt is trouwens heel vlak, heel soms moet je een mini stukje stijgen, maar dit mag geen naam hebben. Het pad is breed en overal ligt grind en liggen vulkaanstenen. Heel goed te doen dus!

Tremesana route in Timanfaya
Tremesana route in Timanfaya
Tremesana route in Timanfaya
Tremesana wandeling
Tremesana wandeling
Tremesana wandeling
Tremesana route op Lanzarote
Tremesana route op Lanzarote

Toch nog een plensbui

We zijn bijna bij het einde als het echt ineens heel hard begint te regenen. Binnen een paar seconden zijn we allemaal van top tot teen helemaal doorweekt. Wij trekken allemaal een sprintje en na een paar meter zitten we droog in de bus. Het was een fantastische hike!

Met het busje terug naar Yaiza

We stappen weer in de bus en vanaf het eindpunt rijden wij terug naar Yaiza en onze auto. We nemen afscheid van de gids en iedereen geeft hem nog een fooi. Hij raadt ons aan om nog naar het bezoekerscentrum van het nationale park te gaan, dus dat is waar wij de regenachtige middag doorbrengen.

Onze mening over de Tremesana route op Lanzarote

Misschien heb je het wel door na het lezen van mijn verhaal hierboven, maar wat mij betreft moet je deze wandeling echt doen! De Tremesana wandeling is echt geweldig. Het is prachtig en heel leerzaam. Daarnaast is dit wat mij betreft de beste manier om Timanfaya National Park echt te leren kennen. Ondanks het slechte weer was dit echt het hoogtepunt van onze reis. 

Dit is alles wat je moet weten over de Tremesana route in Timanfaya National Park. Een prachtige wandeling die maar weinig mensen kunnen doen. Dat maakt het een unieke ervaring. Dus, probeer te reserveren en doe de Tremesana wandeling! Voor ons was het zeker een hoogtepunt van onze reis naar Lanzarote.

Zou jij de Tremesana route op Lanzarote willen doen?   

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 26 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow